CFO'NUN ZOR KARARI

AMGEN TÜRKİYE FİNANS LİDERİ GÜVEN DURAN, FİNANS DEPARTMANINDA ARTIK TEKNİK ANLAMDA DA BAŞARILI YENİ YETENEKLERE İHTİYAÇ DUYULDUĞUNU SÖYLÜYOR. MEY DIAGEO FİNANS VE DİJİTAL TRANSFORMASYON DİREKTÖRÜ ÖZLEM YEŞİLDERE, ÖNCELİKLERİNİN SÜREKLİ ÖĞRENEN VE BİRLİKTE DEĞER YARATABİLECEKLERİ YETENEKLER OLDUĞUNU BELİRTİYOR. SIEMENS TÜRKİYE CFO'SU THOMAS KOLBINGER, "SADECE FİNANS ODAKLI ANLAYIŞLARA ARTIK YER YOK" DİYOR. FORD OTOSAN CFO'SU GÜL ERTUĞ, ODAK ALANLARINDA YATIRIMLARI SÜRDÜRDÜKLERİNE DİKKAT ÇEKİYOR. ARZUM MALİ VE KURUMSAL İŞLERDEN SORUMLU GENEL MÜDÜR ARDA ALTINOK İSE "TÜM KRİZ VE RİSKLERİ BAŞARIYLA YÖNETTİK" DİYOR.

Tıpkı, 2020, 2021, 2022 ve 2023 gibi 2024 de çok zor bir yıl olarak ilerliyor. Globalde ve ülkemizde aynı anda birden çok gündemin yönetilmesi gerekiyor. Ülkemizde seçim gündemi ve tahmin edilemeyen sonralar… Ekonomi tarafında azalacağı beklenen yüksek enflasyon rakamları, yükselen döviz kurları ve tüm bunlara bağlı yükselen enerji ve hammadde gibi üretim girdilerini yönetmek şirketlerin öncelikleri arasında ilk sıralara yükseldi. Sıkı para politikasıyla birlikte finansal kaynak konusu, öncelikli yönetilmesi ve temkinli davranılması gereken bir alana dönüştü. Türkiye’de bunlar yaşanırken globalde devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Hamas savaşı ile Süveyş Kanalı kriziyle küresel gündem yeniden değişti. Ülkemiz ve globalde, küresel ticareti ve hane halkı alım kararlarını etkileyen böylesi bir yılda finansı ve mali yapıyı korumak ve büyütmekle görevli CFO’lar hep bir seçim yapmak zorunda kalıyor. Yarın için yatırım mı yapmalı yoksa bugün maliyetleri mi azaltmalı? İş gücü verimliliğini, sağlık korumalarını ve şirket içi yetenek akışlarını iyileştirmeye mi odaklanmalılar yoksa kadroyu kesmeli ve ücretleri geri mi çekmeliler? İşletmeleri satmak mı yoksa yeni ve stratejik iş birlikleri mi? Eldeki yetenek mi yeni yetenek mi?

GÜVEN DURAN / AMGEN TÜRKİYE FİNANS LİDERİ
“İŞ BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”
“Silo kültürünün kalktığı iş hayatında sadece kendi konusunda uzman olmak maalesef yetersiz hale geldi. İşimizi iyi yapabilmemiz ve şirkete katkı sağlayabilmemiz için genel işleyişe de hakim olmamız gerekiyor. Bu anlamda da hızlı öğrenebilen, adapte olabilen ve iletişim yetenekleri güçlü çalışanlara ihtiyaç duyuyoruz.”

Geçen yıllar içerisinde finans fonksiyonunun görev tanımının ve beklentilerin evrilmesiyle birlikte, teknik anlamda başarılı ve bilgili profillerin yanında, diğer fonksiyon ve paydaşlarla iş birliği sağlayabilecek yeteneklere ihtiyaç duyuyoruz. Günümüzde bilmenin ve anlamanın yanında bu bilgiyi paydaşlara anlatabilmek de çok önemli hale geldi. Silo kültürünün kalktığı iş hayatında sadece kendi konusunda uzman olmak maalesef yetersiz hale geldi. İşimizi iyi yapabilmemiz ve şirkete katkı sağlayabilmemiz için genel işleyişe de hakim olmamız gerekiyor. Bu anlamda da hızlı öğrenebilen, adapte olabilen ve iletişim yetenekleri güçlü çalışanlara ihtiyaç duyuyoruz.

ÇOK YÖNLÜLÜK

Yeteneklerimizin mümkün oldukça çok yönlü olmasını amaçlıyoruz. Kısıtlı bir teknik alanda sınırlandırmamak en temel önceliklerimiz arasında. Öncelikle finans departmanı içerisindeki farklı konulara hakimiyet sağlayabilmeleri için iç oryantasyon sonrasında da dönem dönem diğer fonksiyonlarla ortak proje ya da oluşan fırsatlara göre kısa dönemli görevlendirme yapmaya çalışıyoruz. Çalışanlarımızın uzun süre aynı işi yapmamalarına önem veriyoruz, tabii ki bu uzmanlık anlamında bizi zorlasa da çalışan gelişimi ve işimize farklı bakış açıları katmak anlamında çok değerli olduğu kanısındayız. Çalışan ve özellikle yetenek olarak gördüğümüz ekip arkadaşlarımızın gelişimi için ileriye dönük son derece kapsamlı ve net gelişim planları hazırlamak için insan kaynakları ekibimizin bu konudaki uzmanlığından faydalanıyoruz. Ayrıca insan kaynakları liderimizle düzenli aralıklarla görüşerek, şirket içerisinde ya da diğer organizasyonlarda yapılan planlar ve projelerle ilgili de sürekli olarak bilgi aktarımı yapıyoruz. Bu da güncel gelişmeler konusunda bizi besliyor.

“İKİ-ÜÇ AŞAMA SONRASINI DÜŞÜNÜYORUZ”
“ELDE TUTMAK ZOR” Yetenekleri şirketinize katsanız bile geleceğe ve gelişimlerine yönelik seçenek ve plan sunamadığınız durumda insan kaynağını elinizde tutabilmeniz artık çok zor. Bu nedenle artık yetenekleri ekibimize katarken 2- 3 aşama sonrasını da düşünerek karar veriyoruz.

KARŞILIKLI DENKLEM Biz çalışana ne katabileceğiz, gelecekte çalışan bize ne katkı sağlayabilecek ve biz çalışanımızı nerede hayal ediyoruz? Maalesef günümüzde bu denklem karşılıklı sağlanmadıktan sonra insan kaynağını uzun süre elde tutabilmek mümkün görünmüyor.

ÖZLEM YEŞİLDERE / MEY DIAGEO FİNANS VE DİJİTAL TRANSFORMASYON DİREKTÖRÜ
“AMAÇ BİRLİKTE DEĞER YARATMAK”
“Önceliğimiz sorgulayan, sürekli öğrenen ve beraber değer yaratabileceğimiz yeteneklere ulaşmak. Finans becerilerinin yanında tüm şirket için baktığımız liderlik standartları da var. Bir de tabii teknoloji çok hızlı gelişiyor, bu nedenle kişinin kendini hızla güncellemesi de çok kritik hale geldi.”

Finans çok teknik detayı barındıran bir alan. Finans ekipleri geçmişte, olanı raporlamaya ve riski minimize etmeye yönelik kontrol odaklı yetişmişti. Son 20 yılda daha çok stratejik alanda etkin olmaları, organizasyonda bir nevi katalist gibi çalışarak işlerin daha hızlı hayata geçmesini sağlayan bir role bürünmelerini gerektirdi.

“BAŞKA BİR ŞİRKET MÜMKÜN”

Finans ekipleri artan volatiliteyle “belirsizlik” ortamında senaryoları önden oluşturuyor, yönetim organlarının daha etkin iş sonuçlarına ve karar almalarına destek olma amacıyla analizleri proaktif bir şekilde sunuyor. Mey|Diageo’da “Başka Bir Şirket Mümkün” diye çıktığımız yolculukta da merkezinde çalışanların yer aldığı bir yetenek yönetimi yaklaşımımız ve bu yaklaşımı destekleyecek ihtiyaca yönelik araçlarımız var. Önceliğimiz, sorgulayan, sürekli öğrenen ve beraber değer yaratabileceğimiz yeteneklere ulaşmak. Finans becerilerinin yanında tüm şirket için baktığımız liderlik standartları da var. Bir de tabii teknoloji çok hızlı gelişiyor, bu nedenle kişinin kendini hızla güncellemesi de çok kritik hale geldi.   

ÇALIŞANA YATIRIM

Çok kapsamlı bir eğitim planımız var. Teknik anlamda gereğinde dış kaynakları da kullanarak eğitim veriyoruz. İşin iş başında öğrenilmesini çok önemsiyorum. Öğrenmenin yüzde 70’i deneyimsel gerçekleşiyor. Bu yüzden hem iş rotasyonları hem ek projelerle teknik süreci destekliyoruz. Bunun yanında genelde İngilizce ‘de “soft skills” diye anılan benim “power skills” demeyi tercih ettiğim farkı yaratan liderlik, koçluk, iletişim gibi beceriler için de uzmanlarla hazırladığımız beceri kuvvetlendirme eğitimlerimiz var. Kurumumuzda hem yetkinlik geliştirme ekiplerimiz hem İK iş ortaklarımız var. Onlarla yıllık yetenek geliştirme programlarımız var. Hem içerideki yeteneği geliştirme hem yeni gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda dışarıdaki uygun yeteneği sisteme alma doğrultusunda aktif bir şekilde çalışıyoruz. Her bölümümüzde olduğu gibi gelişim planlamalarını kişiye özel, çalışanlarımızla birlikte yapıyoruz.

LİDERSİZSİNİZ PROGRAMI
ÖNEM KAZANANLAR Hem mevcut yetenekleri tutup geliştirmek hem de yeni yetenekleri kazanmak önemli. Çalışanların tatmin olmasını, gelişimlerini sağlayacak bir iş ve gelişim planı yanında kurumların vizyonları ve kültürleri de önem kazandı. Özellikle Z jenerasyonu bunu arıyor. Mey Diageo olarak çalışanın uzun vadeli gelişimi ve tutunması adına çok emek veriyoruz. Geçen yıl ilk defa “Lidersizsiniz” başka bir liderlik yolculuğu programını hayata geçirdik.

NASIL BİR ŞİRKET? En fazla 2 yıl deneyimli tüm üniversite mezunlarına açık olan program, kapsamlı bir gelişim programıyla geleceğin yeteneklerini yetiştirip; bir gün liderlere ihtiyacımız olmayan bir şirket yaratma hayaliyle başladı. Yeteneği şirketimizde tutundurmak üzere düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz liderlik takımlarımızın yer aldığı yetenek değerlendirme toplantıları yapıyoruz.

GELİŞİM FIRSATLARI Rotasyonlarla hem Türkiye’de hem global ölçekte çalışanlarımıza gelişim fırsatları sunuyoruz. Eğitimlerle düzenli olarak bunu besliyoruz. Geri bildirimlerle -ki ben buna ileri bildirim demeyi tercih ediyorum- gelişim fırsatlarını açıkça konuşuyoruz. Yöneticilerin koçluk becerilerini geliştirmek için de özel programlar hayata geçirdik. Tüm bunların birleşimiyle pişmanlık duyulan kayıplarımızın oranı ekibimizde yok denecek kadar az hale geldi.

Thomas KolbInger / SIemens Türkiye CFO’su
“SADECE FİNANS ODAKLI ANLAYIŞLARA ARTIK YER YOK”
“Sürdürülebilirlikle kârlılığın birbirine zıt kavramlar olduğu düşüncesi artık çok eskilerde kaldı. Bugün biliyoruz ki sürdürülebilirlik, uzun vadede kârlılığın en temel koşulu, çünkü eski teknolojilere, güncelliğini yitirmiş kavramlara, sadece finans odaklı anlayışlara artık yer yok.”

Günümüzde şirketlerin başarısı topluma sundukları katkıya ölçülüyor; tercih edilen bir işveren olmanın yolu sosyal fayda sunmaktan geçiyor. Siemens AG dünyanın pek çok farklı noktasında bu anlayışla hareket ederken, biz de Siemens Türkiye olarak aynı rotayı benimsiyor, bu toprakların bugününü ve geleceğini güzelleştirmek için çalışıyoruz. Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek üzere global DEGREE çerçevesini Türkiye’de de kararlılıkla uyguluyor; karbon-nötr olma yolundaki çalışmalarımızdan sınırlı kaynakları verimli kullanmaya yönelik teknolojilerimize ve etkin yönetişime kadar her alanda kesintisiz çaba gösteriyoruz.

AKILLI FİNANSMAN
Türkiye’nin geleceğine katkıda bulunmayı en temel hedefimiz olarak görüyoruz. Örneğin Siemens Global olarak, ürünlerimizle müşterilerimizdeki sera gazı emisyonlarını 13 kat azaltıyor, 2023 mali yılının tamamında müşterilerimize teslim ettiğimiz ürün ve çözümlerle önümüzdeki dönemde yaklaşık 150 milyon ton sera gazı emisyonunu engelleyeceğimizi öngörüyoruz. Enerji verimliliği odağında kendi ürün ve çözümlerimizle enerji tasarrufunu desteklemenin ötesinde, müşterilerimize sunduğumuz ‘kullandıkça öde’ veya kiralama gibi finansman çözümleriyle de karbonsuzlaşmayı ve kaynak verimliliğini destekliyoruz. Akıllı finansman modellerimizle yenilenebilir ve temiz enerjiye, yeni nesil teknolojilere, yeni iş modellerine ve sürdürülebilir inovasyona imkan sağlıyoruz. Etik davranış ve uyumluluk konusunu şirket kültürümüzün ve davranış kurallarımızın merkezine yerleştiriyor; bu konuyu fırsat eşitliğinden kadın çalışan oranının artırılmasına, ‘sıfır kaza’ hedefinden şirket içi eğitimlerin güçlendirilmesine kadar geniş bir perspektifle ele alıyoruz. Geleceği bugünden inşa etme sorumluluğumuzun farkındayız ve bu sorumluluğumuz doğrultusundaki çalışmalarımızı paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

2030 HEDEFLERİ
NET SIFIR VE ETİK 2030 yılına kadar tüm operasyonlarımızda net sıfır, 2050 yılına kadarsa tedarik zincirinde net sıfır hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Etik başlığında her 3 yılda bir tüm çalışanlara eğitimler veriyoruz. Tedarikçi davranış kurallarına tam bağlılık sayesinde ESG güvenceli tedarik zinciri ve ESG kriterlerine dayalı uzun vadeli teşvik çalışmaları sürdürülüyor.

KAYNAK VERİMLİLİĞİ Kaynak verimliliğinde ise 2030 yılına kadar ilgili Siemens ürün ailelerinin yüzde 100’ü için bir üst seviyede sağlam eko-tasarım ve ikincil malzemelerin daha fazla satın alınması yoluyla doğal kaynakların ayrıştırılması ve atık depolama sahalarına gönderilen malzemelerin 2025 yılına kadar yüzde 50 azaltılıp 2030 itibarıyla sıfırlandığı döngüsel katkı hedefleniyor.

GÜL ERTUĞ / FORD OTOSAN CFO’SU
“ODAK ALANLARIMIZDA YATIRIMLARI SÜRDÜRDÜK”
“Elektrifikasyon, akıllı hareketlilik, bağlantılı araç teknolojileri, otonom teknolojiler, endüstri 4.0, sürdürülebilirlik, otomotivde müşteri deneyimi ve üretken yapay zeka odak alanlarında yatırımlarımızı sürdürdük. Ürün geliştirme projelerine ilişkin olarak proje aktifleşme sonrası 5,3 milyar TL Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik.”

2023 yılı, sadece yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle sınırlı kalmadı; aynı zamanda inovasyonun gücüyle şekillenen sürdürülebilirlik çabalarımız ve dijital dönüşüme olan inancımızla geleceği şekillendirme yolunda taahhütlümüzü pekiştirdi. Bu başarıları elde etmemizde, Ford Otosan ailesinin özverili çabalarının büyük payı var.

“GELECEK ŞİMDİ”

Geleceği dönüştürme vizyonumuz, çevresel, sosyal ve yönetişimsel açılardan "Gelecek Şimdi" sürdürülebilirlik hedeflerimize uyum sağlayan paydaşlarımızla birlikte yürütülen iş birliğiyle güçleniyor. Uzun yıllardır eşitlik yolunda kararlı adımlarla ilerlerken, otomotiv sektöründeki dijital dönüşümün itici gücünü arkamıza alarak teknoloji ve inovasyon alanında kadın istihdamını artırmak için çalışmalarımızı hızlandırdık. Gelecekte de dönüşümün öncüsü olma vizyonumuzla yatırımlarımızı sürdürerek, elektrikli ve bağlantılı araçlar alanındaki çalışmalarımızı hızlandırarak sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunacağız. 2023 Entegre Raporumuz, sadece finansal değil aynı zamanda çevresel, sosyal ve yönetişimsel faaliyetlerimizi berrak bir şekilde sunarak, net sıfır hedefimize doğru önemli bir yol haritası çiziyor. Bu kıymetli yolculukta, ekosistemimizle birlikte güçlü bir şekilde ilerleyeceğimize olan inancımız tam. Ford Otosan olarak, daha sürdürülebilir, daha adil ve daha ileri bir gelecek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.

2025’TE HEDEF 900 BİN ARAÇ ÜRETİMİ

Türkiye’nin ticari araç üretiminin yüzde 77’sini, ticari araç ihracatının yüzde 88’ini gerçekleştiren Ford Otosan; yüzde 27’lik pazar payı ile Türkiye’nin ticari araç pazar lideri konumunda. Toplam araç üretiminin yüzde 40’ını gerçekleştiren şirket, yüzde 8,9’luk payla toplam otomotiv pazarında üçüncü sırada yer aldı. Türkiye’deki Yeniköy, Gölcük ve Eskişehir fabrikalarımızla Romanya’daki Craiova fabrikamızda toplam üretim kapasitemiz 746.500 adet. Planladığımız yatırımları tamamladığımızda 2025 yılı itibarıyla 900 bin adedin üzerinde araç üretim kapasitesine sahip olacağız. Yeni nesil Courier’nin Romanya'daki üretimi için 490 milyon Euro yatırım planımız var. Tamamen elektrikli yeni E-Tourneo Courier ve E-Transit Courier'yi 2024 yıl sonunda hattan indirmeyi öngörüyoruz. Puma'nın tamamen elektrikli ilk versiyonunu da bu yıl sonunda devreye almayı planlıyoruz. E-Transit Custom’ın üretimine ise Yeniköy fabrikasında yıl içinde başlayacağız. İçten yanmalı ve elektrikli aracı aynı anda üretebilen ilk ve tek fabrika olan Yeniköy’de, Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de ilerleyen dönemde üretilecek.

AR-GE’YE BÜYÜK PAY
İNOVASYON Türkiye otomotiv sanayinin en yetkin Ar-Ge Merkezine sahip olan Ford Otosan, Türkiye otomotiv sanayinin dijital dönüşümüne öncülük etmek üzere inovasyon çalışmalarında da vites yükseltti. Elektrifikasyon, akıllı hareketlilik, bağlantılı araç teknolojileri, otonom teknolojiler, endüstri 4.0, sürdürülebilirlik, otomotivde müşteri deneyimi ve üretken yapay zeka odak alanlarında yatırımlarını sürdüren şirket; ürün geliştirme projelerine ilişkin olarak proje aktifleşme sonrası ise 5,3 milyar TL Ar-Ge harcaması gerçekleştirdi.

FİNANSAL PERFORMANS 2023’te bir önceki yıla göre satış gelirlerimizi yüzde 28 artışla yaklaşık 412 milyar TL'ye, vergi öncesi kârımızıysa yüzde 86 artışla 47,4 milyar TL’ye taşıdık. Ford Otosan’ın piyasa değeri de 8,8 milyar dolar oldu. İhracat gelirlerimiz yüzde 20 artarak 301,6 milyar TL oldu. Son 8 yıldır Türkiye’nin, 12 yıldır otomotiv sektörünün ihracat şampiyonuyuz.