AKILLI CİHAZLARI NASIL TEMİZLEMELİSİNİZ?

Günlük yaşamda hiç şüphesiz en fazla temas halinde bulunduğumuz cihazların başında, akıllı telefonlarımız ve tabletlerimiz geliyor. Yanıtı en çok merak edilen sorulardan birisi de bunların nasıl temizleneceği...


İZLENECEK ADIMLAR:

- Temizlik işlemlerini yaparken telefonunuzu şarjdan çıkarın. Hiçbir üniteye bağlı olmadığına emin olun. Kılıf ve kapakları çıkarın, kablo ve aksesuarları kullanmayın.
- Kamera lensi temizleme bezi gibi yumuşak, tüy bırakmayan, mikrofiber bir bez kullanarak cihazınızın dış yüzeyini hafifçe silin.
- Cihazınızdaki açık kısımların neme maruz kalmamasına dikkat edin ve sıvı maddeleri doğrudan üzerinde kullanmayın.
- Gerekli durumlarda, bezin bir ucunu az miktarda saf su ya da hipokloröz asit bazlı (50-80ppm) veya alkollü (yüzde 70’den fazla etanol veya izopropil alkol) ürünler gibi dezenfektanlarla nemlendirin. Cihazınızın ön ve arka yüzeyini, fazla bastırmadan hafifçe silin.
- Basınçlı hava kullanmayın, çamaşır suyu spreyi ya da sıvı malzemeleri cihazınıza doğrudan temas ettirmeyin.
- Cihazınızın temizlik işlemlerini gün içinde sıklıkla uygulayın.
*Bu temizlik önerileri, cihazınızdaki cam, seramik ve metal yüzeylere yöneliktir. Deri, kauçuk ya da plastik gibi yumuşak aksesuarlar için geçerli değildir.

BUNLARI YAPMAYIN!
- Cihazınız ile tuvalete girmemeye özen gösterin. 
- Toplu taşımada ya da dışarıda bir yerlere dokunduktan sonra telefonunuzu olabildiğince az kullanmaya çalışın.
- Cihazınızı (kulaklık ve şarj kablosu gibi aksesuarlar da dahil) su, sabun, deterjan, sirke gibi maddelerle yıkamaktan kaçının, herhangi bir temizlik malzemesinin içine koymayın, bekletmeyin. Bunun yerine alkol bazlı temizleyicileri tercih edin. Bunları da direkt sıkmayın. Bir mikrofiber bez veya dezenfekte edici mendil kullanabilirsiniz. 


TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİN HİJYENİNE DİKKAT!
Salgın tedbirleriyle evlerimizde kaldığımız bugünlerde hem çalışma hem de eğlence hayatımız için dijital ekranların karşısında çok daha fazla zaman geçiriyoruz. Bu durum ise yalnızca bedenimiz, ellerimiz veya yaşam alanlarımızın değil, kullandığımız teknolojik ürünlerin hijyen ve temizliğinin önemini de gündeme getiriyor. İşte, bazı öneriler...

ÖNCE EL HİJYENİ: Kullanılan cihazlardan önce, her zaman ellerin hijyenini sağlamak öncelikli olmalı. Ekipmanların temizliğine başlamadan önce ise elektrikle olan bağlantısı kesilmeli. Kapalı tutulmalı ve fişten çekilmeli.
KLAVYELER İLE BAŞLAYIN: Toz ve kirin kolayca gizlenebildiği tuş aralıklarını klavye fırçası ile temizlemek, ardından antibakteriyel mendil ya da hafif nemli, temiz bir bezle silmek önemli. Kolonya gibi alkol içeren ürünlerin cihazlara hasar verebileceğine dikkat çekiliyor. Bu işlemler için bilgisayarlar için üretilen özel bezler, jel ve fırçalar da kullanılabilir.
BİLGİSAYAR BAŞINDA YEME-İÇMEYE SON: Kullanıcıların PC başında yiyecek ve içecek tüketmekten kaçınması da ekipmanları kırıntılar ya da daha fazla kirlenmekten korumak açısından önemli. Temizlik işlemleri yapılırken, kabloların ve çalışma masasının temizliği de atlanmamalı.
ÜRÜNLERİ ALIRKEN KOLAY TEMİZLENEBİLİR OLMASINA DİKKAT: Ürünlerin su geçirmez olmaları kullanıcıların işini kolaylaştırıyor.


TELEFONUNUZU KORONAVİRÜSTEN KORUYUN
Almanız gereken şeyler için dışarı çıkmak zorunda kalırsanız, döndüğünüzde mutlaka telefonunuzu dezenfekte etmelisiniz. Evde sık kullanılan ve koronavirüse karşı etkili olan birçok ürün bulunuyor. Etanol, izopropil alkol, hidrojen peroksit ve sodyum hipoklorit bunlardan bazıları...

- Parmakların ekranda iz bırakmadan kaymasını sağlayan yağ itici kaplamaya en az zarar veren malzeme, izopropil alkol. Bu yüzden eğer elinizde varsa cihazlarınızı temizlemek için bu malzemeyi sprey veya mendille kullanabilirsiniz.
- Etanolü ve hidrojen peroksiti ancak elinizde başka bir şey olmadığında son çare olarak değerlendirmelisiniz. Bu malzemeler sık kullanıldığında ekran üzerindeki yağ itici kaplamaya zarar verebilir. 
- Çözeltilerin konsantrasyonu için en uygun seviye, %70-80. Bundan daha saf alkol, etki gösteremeden hızla uçuyor. Hazırladığınız dezenfektanın yüzeyde yaklaşık bir dakika kalması gerekli. 
- Etil alkol yerine votka gibi içkilere güvenilmemeli. Cam silmekte kullanılan malzemeler de izopropil alkol düzeyleri düşük olduğundan yeterli düzeyde etkili değil. 
- Akıllı telefonunuz su geçirmez olsa bile bağlantı noktalarına, hoparlörlere ve diğer açıklıklara dezenfektan dökmekten kaçınmalısınız. Bunun yerine bir parça pamuk alıp sıvıya batırarak çok sert bastırmadan dikkatli ve özenli bir şekilde cihazın her tarafını silebilirsiniz. 
- Açık alanlarda kullanılan tablet, dizüstü bilgisayar, akıllı saat, akıllı bileklik, kulaklık ve diğer cihazlar için de benzer temizlik prosedürü uygulanmalı. 
* Kaspersky Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Maher Yamout.


BİLGİSAYARINIZ PİRÜPAK OLSUN
Telefon, klavye ve mouse gibi gün içinde sıkça ve uzun süre kullanılan cihazların temizlenmesi, koronavirüsün yayılımını yavaşlatmak için etkili. 

Uzmanlara göre koronavirüs cansız nesneler üzerindeki yaşamını sürdüremiyor. Ancak telefon, bilgisayar, klavye, mouse, oyun aksesuarları gibi çok sık kullandığımız ve özellikle ortak paylaşılan cihazlar, hastalıkların bir kişiden diğerine bulaşma riskini artırabiliyor. Paylaşımlı mekanlardaki bilgisayarların temizliği için çeşitli mikrofiber bezler, cihazlara zarar vermeyecek dezenfektan özellikli solüsyon spreyler kullanılmalı. Doğrudan püskürtülmeden, öncelikle beze sıkılmalı. Gün içinde düzenli aralıklarla bu temizlik yinelenmeli.  
*Monster Notebook Kurumsal İletişim Direktörü Kayra Keri Küpçü.