ANNE ÖĞÜDÜ

Her insanın; yaşamı boyunca unutamadığı, kulağına küpe yaptığı birçok öğüt vardır. İş dünyasında başarıyı yakalayan kişilerin ortak özelliklerinden biri de bu nasihatleri hayatının bir tarafına mutlaka iliştirmiş olmalarıdır. Biz de her yıl, mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan 'Anneler Günü' dolayısıyla, anlamlı gördüğümüz bir araştırmaya imza attık. Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yöneticilerine, başarıya giden yolda onlara yol gösteren anne öğütlerini sorduk. Liderler, şeffaf ve şefkâtli yaklaşımlarının temelinde yatan 'anne öğütleri'ne dair neler hatırlıyor? Peki, anneleri, onlara sürekli neleri tembih ederdi?

Bir anne, dünyayı değiştirebilir!
Bu özel haber çalışması vesilesi ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı; rahmet, minnet ve büyük saygı ile anıyoruz.

Orka Holding Yönetim Kurulu Üyesi & Genel Koordinatörü Osman Arar
Dürüstlük ilkesi, özel ve iş hayatımda şeffaflığı vazgeçilmez kıldı. Bir çocuğun hayatında en önemli ve de en etkin rol oynayan kişi annedir. Ben bu konuda kendimi oldukça şanslı hissediyorum. Çocukluğum ve sonrası da dahil annem; sevgisini, şefkâtini ve güvenini her koşulda hissettirdi.

Onun bana aşıladığı öz güvenin verdiği cesaretle, yeni ufuklar açacak adımlar atmaktan hiçbir zaman korkmadım. Dürüstlük ilkesi, özel ve iş hayatımda şeffaflığı vazgeçilmez kıldı. Hem annemden hem de aile büyüklerimizden küçüklere sevgi, büyüklere saygı, zorluklara karşı sabır, sebat etmeyi ve sadakâti öğrendiğim.

5S KURALI

Sevgili annem, bahsettiğim değerlerin hayatımın temel taşları olması hususunda bana sürekli nasihatte bulunurdu. Her şartta, söylediklerini daimima aklımda tutmamı ve çevremdekilere hissettirmemi isterdi. “5S kuralı” olarak tanımladığım; sevgi, saygı, sabır, sebat ve sadakâti, iş hayatıma adapte ediyorum. Birlikte çalıştığımız arkadaşlarımıza da bu bilinci aşılamaya çalışıyorum. Zira içerisinde 5S’i barından her iş başarıya ulaşır.

Develi Restoranları Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Develi
Hep, itibar sahibi olmanın önemini anlatır
Annemin öğütleri sosyal ve ticaret hayatımda karanlıkta kaldığım her an, önümü aydınlatan bir el feneri gibi. Hayat bir yol ise bu yolda el fenerinden daha önemlisi ise kalkandır. Kalkanım ise anne duasıdır.

Her sabah beni arar ve “Allah ayağına taş değdirmesin, kötülerle karşılaştırmasın” der. Bu söz, bana kuvvet verir. Bana her daim dürüst olmayı öğütler. “Doğru duvar yıkılmaz” der ve bana hep, itibar sahibi olmanın önemini anlatır. Sosyal ve ticaret hayatımda dürüst olmanın her zaman faydasını gördüm. İtibarımı, ticari menfaatlerimin önünde tutarım.

“MERT OL VE YALAN KONUŞMA” DERDİ

Çocukluk yıllarında mert olmamı ve yalan konuşmamam gerektiğini tembihlerdi. Korkuların beni yönetmesine izin vermememi isterdi. Yaşım ilerledikçe bunun ne kadar değerli bir söz olduğunu anladım. Tüm nasihatleri ve uyarıları, benim için çok değerli. Bende bunları çocuklarıma aktarıyorum.

Ortadoğu Holding İcra Kurulu Üyesi Nusret Kayhan Apaydın
Adaletten ayrılmamanızı, şefkâtli ve merhametli olmanızı tembihler
Her şeyin fazlasıyla sanallaştığı, ilişkilerde çıkarların ve maddi faktörlerin ön planda tutulduğu, acımasızlığın ve tahammülsüzlüğün zirve yaptığı bu çağda, toplum olarak annelerimizin öğütlerine o kadar susamışız ve onlara sarılmaya o kadar muhtacız ki, kelimelerle ifade edemeyiz.

Annem Aysel Hanım, 84 yaşında ve çok şükür hayatta. Yıllardır evimizin temel direği olma özelliğini büyük bir özveriyle üstlenen anneciğim, son yıllarını maalesef demansa tutulan babacığıma bakarak geçiriyor. Üstelik kendisi kanser tedavisi görürken dahi yaşam sevincini koruyor ve etrafına pozitif enerji vermekten bir an dahi geri kalmıyor.

“TÜM İNSANLARI VE TÜM CANLILARI SEVİN” DER

Elbette doğduğumuz günden beri büyüklerimizden pek çok yaşam öğüdü almışızdır. Ben, bu sorunuzu fırsat bilerek Ankara’da yaşayan anneciğime doğrudan bana neler tavsiye edeceğini sordum ve WhatsApp üzeriden şu öğütleri aldım: “Evladım... Senin gibi yöneticilere öncelikle kararlarınızda ve icraatınızda adaletten ayrılmamanızı, çevrenize karşı şefkâtli ve merhametli olmanızı, işinize sıdkı candan sarılmanızı, aklınızı ve zekânızı iyi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ben sizlere küçüklüğünüzden beri daima tüm insanları ve tüm canlıları sevmenizi salık verdim. Mahlukâta merhamet edene Allah da merhamet eder. Aileye gelince... İyi bir eş olmak için saygı, sadakât ve sabır gerek. Yine bunların başında da sevgi lazım. Eşler birbirlerini çok sevmeli ve saymalı. Bunlar olursa o aile çok mutlu ve huzurlu olur. Anne ve baba mutlu olunca çocuklar da mutlu olur. Her anne babanın görevi, çocuklarına güzel bir hayat sunması, onları sevmesi, hoş tutması ve eğitimlerine dikkat etmesidir.”

“DOĞRU”LUK VURGUSU...

Ailede ve ilkokulda alınan eğitimin çok önemli olduğunu belirten anneciğim, nasihatleri şöyle devam etti: “Bütün alışkanlıklarımızı bu yaşlarda öğreniyoruz ve unutmuyoruz. Ben sizleri her süt verişimde besmele-i şerifle emzirdim, babanız da helal lokma yedirdi. Helal süt emenlerden hiç zarar gelmiyor evladım. Allah’tan cümle evlatlarımıza hakkı ve doğruyu göstermesini diliyorum. O, her zaman doğrunun yardımcısıdır. Rabbim Türkiyemizi korusun, dünyayı huzura kavuştursun, savaşları durdursun, silahları sustursun, en kısa zamanda barış olsun. O yuvalarından olan insanları, yavruları görünce çok üzülüyorum. Her şey gönlünüzce olsun, başarılarınızın devamını diliyorum.”

HAYÂLİ, KİTAP YAZMAK

Bu arada annem de iletişim çağına hayli uyum sağladı ve iyi bir sosyal medya kullanıcısı oldu. Biz İstanbul’da olduğumuz için her sabah babamla ilgili video çekimi yapıp bizi bilgilendiriyor, özel günlerimizi hiç atlamıyor. Bu günlerde yapabilirse hayatını kaleme aldığı bir kitap yazmayı düşündüğünü söylüyor.

İSGOLD Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Ceo’su Erdem Aşık
“Hakkın olmayana el uzatma, hakkın olana el uzatılmasına da izin verme” der
Annem bize bir değil, birçok öğüt verir. En çok da “Her zaman mütevazı olun” der. Karşılaştığımız bazı insanların bizim kadar duyarlı olmaması nedeniyle mütevazı olmanın da sıkıntılarını yaşıyoruz. Ancak insan ilişkileri ve ticari ilişkiler noktasında bu öğüdün ne kadar kıymetli olduğunu gördük ve yaşadık. Bazı kötü tecrübelerden sonra başkaca öğütleri de oldu.

Bugün iş hayatımda bir başarı varsa ve layıkıyla yöneticilik yapabiliyorsam, annemin bana öğütlediği “Hakkın olmayana el uzatma, hakkın olana el uzatılmasına da izin verme” sözünün katkısı çok büyüktür.

ŞEFKÂT...

İş hayatım boyunca çalışma arkadaşlarımız başta olmak üzere, herkesin emeğinin karşılığını vermeye dikkat ettim. Benden önce yönetim kurulu başkanlığı koltuğunda oturan babam, Sayın Erdoğan Aşık ve ben, tamamen şeffaf bir yönetim anlayışı izledik. Çalışanlarımızla bir aile olmaya özen gösterdik. Bu nedenledir ki, gururla “İSGOLD bir ailedir” diyebiliyoruz. Yönetimimizdeki şeffaflığın yanında bir şefkât varsa, bunun sebebi annemin bu öğüdüdür.

BANA YOL GÖSTERİYOR

Annemi nasihatleri sonrasında artık kime ne kadar kıymet verilmesi gerektiğini çok iyi öğrendim. Anlattıkları bana yol göstermeye devam ediyor. Annemin “Bir insana dokunmak senin için önemli olmayabilir; ama onun hayatını tamamen değiştirebilir” sözü sadece benim değil, ailemizin bütün fertlerinin kulağında küpedir. Çünkü “Biri değişirse, dünya değişir” diye düşünüyoruz. Ve herkes gibi ben de biliyorum ki, dünyanın daha yaşanabilir bir yer olması, annelerimizin bu öğütleri sayesinde mümkün olacak...