ATATÜRK'ÜN ŞIKLIĞI VE İLETİŞİMİN EN GÜÇLÜ ŞEKLİ

Atatürk, yeryüzüne gelmiş geçmiş en şık giyinen liderlerden biriydi. Sadece Cumhurbaşkanlığı döneminde değil, ülkenin kurtuluşu için cepheden cepheye koşarken de titizliği ve şık giyimiyle dünyanın dikkatini çekiyordu. Tüm zamanların en iyi giyinen lideri olarak anılan Atatürk, Türk ordusuna cesaret, düşmana yılgınlık vermek için kıyafeti bir savaş taktiği olarak kullandı. Atatürk'ün söze dayanmayan, 'iletişimin en güçlü şekli' diyebileceğimiz giyim tarzıyla zaman zaman kıyafetlerini de çizen iyi bir stilist olduğu biliniyor. Atatürk'ün şıklığından ilham alan, Türkiye'nin en şık 10 iş insanı, hangi özellikleriyle öne çıkıyor? Türkiye'nin en şık ve evrensel iş insanları Atatürk'ün şıklığından ve iletişim gücünden nasıl ilham alıyor? Liderlere göre Atatürk, mesajları, eylemleri, söylemleri ve duruşuyla nasıl bir liderdi?

RAHMİ M. KOÇ
KOÇ HOLDİNG ŞEREF BAŞKANI

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, hem giydikleriyle hem takındığı tavırla adeta kraliyet ailesine has bir asaleti üzerinde taşıyor. İş dünyasının yıllardır tartışmasız en stil sahibi, en şık, en gusto sahibi ismi. En özel davetlerin aranılan ismi olan duayen iş adamı, her daim gülen yüzü, beyefendiliği ve tarz sahibi oluşuyla kendisine hayran bırakıyor. Koç’un aksesuar kullanmadaki mahareti de onun şıklığının en önemli göstergelerinden biri. Rahmi Koç’un eskiye olan tutkusu da seçimlerinde kendini gösteriyor ve zamansız şıklığa erişen nadir isimlerden biri olarak öne çıkıyor.

GÜLER SABANCI
SABANCI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Türkiye’nin en şık giyinen iş insanları arasında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bir diğer sofistike lider. Sabancı’nın kalıcı ve temel bir stili var. Bu temel stili yeni parçalarla ustalıkla karıştırarak güncelleyen Sabancı, ses tonu, nezaketi, jest ve mimikleriyle de şık Türk kadınını başarıyla temsil ediyor.

BÜLENT ECZACIBAŞI
ECZACIBAŞI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’nin en şık iş insanları içinde her zaman yer alacak, seçimleriyle mütemadiyen öne çıkan bir isim. Onun tarzını sofistike ve zamansız olarak adlandırabiliriz. Lacivert, beyaz, gri ve maviye olan yakınlığı, her daim çok bakımlı oluşu, konuşmaya başladığı anda bir kültür ve sanat ateşesi izlenimi vermesiyle Bülent Eczacıbaşı, bu toprakların ‘kalite’ algısında zirveyi sadece birkaç isimle paylaşıyor.

HANZADE DOĞAN
HEPSİBURADA YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, günlük şık ve modern tarzıyla her zaman dikkat çeken isimlerden biri. Gerek günlük seçimlerinde gerekse iş ve gece yaşamında hep başarılı tercihleri var. Şık, kibar ve çok sade. Kişisel stiliyle Türkiye’nin en şık iş insanları arasında yer almayı fazlasıyla hak ediyor.

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk
"Atatürk, giyimiyle de dış dünyaya mesaj veriyordu"

Konuşmayı öğrendiğiM ilk günden beri Atatürk devrimlerinin yılmaz bekçisi olarak onun ışığında yürümeye söz verdim.

Atatürk, yoktan var eden, toplum yararını her şeyin üzerinde tutan ve dünyanın, ülkenin geleceğini çok önceden sezinleyip yapması gerekenleri doğru konumlandıran ona göre düşünen, ona göre konuşan, ona göre giyinen, beden diliyle çevresinde saygınlık uyandıran eşsiz bir kişiliğe sahiptir.

“TÜRK’ÜN ATASI YAPAN ÖZELLİKLERİ”

Yalnız çevresine değil kendi bedenine de saygıda kusur etmeyen eğitimi, sanatı, sporu, tarihi, kültürü, dini, siyaseti, ticareti birbirine karıştırmayıp daima eğitimi öncelikli gören bu eşsiz insanı örnek almamak, cehaletin kör karanlığında çırpınmak değil midir? En güç koşullarda dahi kişisel bakımına ve estetiğe önem veren, gireceği ortamın gereklerine ve ruhuna göre giyinen, giysiyi yalnız bir örtü değil, dışa vermek istediği mesajı bütünleyen bir unsur olarak gören Mustafa Kemal’i Türk’ün atası yapan da bu özelliklerinin tümü değil midir?

“BABAM KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU BİR CUMHURİYET ÖĞRETMENİYDİ”

Babam da Köy Enstitüsü mezunu, kılık-kıyafet devrimini özümseyen, bize ve çevresine örnek bir Cumhuriyet öğretmeniydi. Ata binerken ayrı derse girerken ayrı iş toplantılarına girerken ayrı giyinirdi. Onun pijamayla evin içinde gezdiğini hiç görmedim. Gece yataktan kalkıp tuvalete giderken bile pantolonunu gömleğini giyinir, yatak odasından öyle çıkardı. Bizim de aynı özeni göstermemizi ister ve ‘Giysileriniz girdiğiniz ortama yakışacak’ derdi. Ben de konuşmayı öğrendiğim ilk günden beri Atatürk devrimlerinin yılmaz bekçisi olarak onun ışığında yürümeye söz verdim.

“HER FOTOĞRAFINDA ÖZGÜVEN VE MESAJ VAR”

Bana göre Atatürk; vaatleri, mesajları, eylemleri, söylemleri, yarattığı kurumlar, diplomasi gücü ve duruşuyla kusursuz bir liderdir. Kararlılık ve tutarlılık, hedef koyma ve ona kilitlenmeyi, asla pes etmemeyi, devlet, millet, demokrasi, toplum, insan, laiklik ve din kavramlarının içini sevgi ve saygıyla doldurmayı, başımı bulutların üzerine çıkarıp yıldızlara göz kırpmayı ondan öğrendim. Cinsiyet ayrımcılığını körükleyen söz ve davranışlardan uzak durmak, çağı taşıyacak fikirlerimizi, örtülerimizin esiri yapmamak, girilecek ortam neyi kaldırıyorsa öyle giyinmek ve giysiyi bedene yakıştırmak gerektiğini, şıklığın pozitif enerji yaydığını, hem kendimize hem dışarıya olan saygımızı yansıttığını ondan öğrendim. Ben Atatürk’ün her fotoğrafında bir özgüven ve dışa verdiği bir mesaj görürüm. Onun hakkında bilinenler, konuşulanlar asırlar boyu onu anlatmaya yetmeyecek.

CEM BOYNER
BOYNER GRUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Her zaman yenilikçi her zaman sürprizli. Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, giyinmeyi en iyi bilenlerden. Daima ortama göre en iyi tercihleri yapıyor. Giydiği her parçayı üzerinde iyi taşıyor. Fiziki üstünlüğünü her daim avantaja çeviren Boyner, samimi ve içten yaklaşımıyla da Türkiye’nin Atatürk’e layık şık iş insanlarından biri olarak parlıyor.

DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN
SHOPSA YÖNETİM KURULU BAŞKANI

En şık iş insanları listesinde Demet Sabancı Çetindoğan, ailesini temsil eden bir diğer şık kadın. Her daim dikkat çeken bir tarza sahip olan Çetindoğan, zaman zaman modern ve güncel modayı tarzıyla uyumlarken zaman zaman da iddialı saten, dantel, kadife gibi kumaşları tercih ediyor.  Türkiye’nin her daim şık isimlerinden olan iş insanı, güler yüzü ve zarafetiyle de etrafındakileri etkiliyor.

ALİ KOÇ
KOÇ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, tarzıyla girdiği her ortamda dikkatleri üzerine çekiyor. Takım elbiseyi en hakkını vererek taşıyan isimlerden biri olan Ali Koç, daima şık ve fazlasıyla karizmatik. Giydiği her klasik parçayı alıp zirveye taşıyor. Nezaketiyle kendisine her ortamda hayran bırakıyor.

LEYLA ALATON   
ALARKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Stil sahibi olmak deyince akla gelen ilk iş insanı. Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, yıllardır aynı tarzını koruyan ve yüzü gözümüzden hiç silinmeyen bir isim. Renkli tercihleriyle iş dünyasının en çarpıcı şık iş insanı olan Alaton, ses tonu, jest ve mimikleriyle de şıklığını karakterine yansıtabilen değerli iş insanlarımız arasında yer alıyor.

SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU
ORKA HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI 
Moda aynı zamanda bir sanat, kıyafetleri taşımak da ayrı bir sanat ve cesaret işi. Atatürk de askeri ve siyasi alandaki eşsiz cesaretini, dönem modasına Öncülük eden kıyafetlerine de yansıtmış

Atatürk, sadece döneminin değil tüm zamanların stil ikonu. Bu duruşun, modanın bir iletişim gücü olduğunun bilincine sahip olmasıyla yakından ilgili olduğunu düşünüyorum. Siyasi ve askeri bir deha olmasının yanında muazzam bir moda bilgisine de sahip olduğunu görüyoruz.

MODA VE ATATÜRK

Moda aynı zamanda bir sanat, kıyafetleri taşımak da ayrı bir sanat ve cesaret işi. Atatürk de askeri ve siyasi alandaki eşsiz cesaretini, dönem modasına öncülük eden kıyafetlerine de yansıtmış. Sadece tören ve davetlerde değil günlük yaşamında da şıklığından ödün vermemiş. Özel dikim frak ve takımlarının slim fit formu, adeta günümüz modasına atıfta bulunuyor. Bastonundan kravatına, eldiveninden cep mendiline hepsi birbiriyle uyumlu. Orka Holding olarak markalarımızın kaliteden taviz vermeyen, yenilikçi, detaycı ve bütünlük sergileyen stil kodlarında, Atatürk’ten aldığımız ilham ve bıraktığı giyim mirasını referans alıyoruz..

“DAİMA EN ÖZEL KALACAK”

Atatürk, bir insanın sahip olabileceği pek çok özelliği tek bir kişilikte barındırdığı için daima en özel kalacak. Her şeyden önce, dört bir yanı işgal altında olan bir vatandan ve varını, yoğunu kaybetmiş, ümidini neredeyse tamamen yitirmiş bir halktan yepyeni umutlarla dolu bir ülke kurmak, muazzam bir direnç ve dönüşümcülük eseri. Böylesine bir liderlikte kendine olan özgüvenini, çok güvenilir biri olmakla bütünleştirmesinin payı büyük. Kendisi aynı zamanda çok iyi bir dinleyici ve düşünce insanı. Ondan öğreneceğimiz hala çok şey var.

Atatürk, yaşadığı dönemin askeri, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel sorunlarını gören, bunlara ilişkin kaygıları ustalıkla yöneterek vizyon çizen ve hepsini bir bir hayata geçiren eşsiz bir lider.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK”

Dün olduğu gibi bugün de Atatürk’ün liderliğini konuşuyorsak ve gelecekte de konuşacaksak bu onun ölümsüz, diğer bir ifadeyle ‘sürdürülebilir bir lider’ olduğunun kanıtı niteliğinde.

Bu özellik, bizim de günümüz moda endüstrisindeki tüm iş stratejilerimizi hayata geçirirken ana ilham kaynağımız. Orka Holding olarak hem müşterilerimiz hem de tüm dünya için ‘değer yaratma’ vizyonuyla hareket ediyor, odak noktalarımız olan sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm ekseninde iş süreçlerimizi kurguluyoruz. Bir Cumhuriyet kuruluşu olarak ülkemiz ve dünyamızın sürdürülebilir geleceği için taahhütlerimize sıkı sıkıya bağlı kalacağız. Geniş ürün yelpazesi eşliğinde yerel kültürleri ve tercihleri de dikkate alarak markalarımıza duyulan güveni pekiştirmeye hem Türkiye Cumhuriyeti hem Orka Holding adına fark yaratmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle bir kez daha başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum.