CİNSİYET EŞİTLİĞİ, TÜM DÜNYA İÇİN ZORUNLULUK

"Cinsiyet eşitliği, tüm dünya için bir zorunluluk ve gereklilik. Kadınların, ekonomik ve sosyal hayatın içinde eşit haklarla yer aldıklarında, yaşadıkları toplumlara ve dünyamıza katabilecekleri değer, bir gerçek."

Cinsiyet ayrımcılığı, bugün hâlâ tüm dünyanın en önemli sorunları arasında. Birleşmiş Milletler’in (BM) “Daha yaşanabilir bir dünya” için belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) arasında da ilk sıralarda yer alan cinsiyet eşitliği, kadınların ekonomik ve toplumsal hayata aktif ve eşit katılımı, özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyümesinde kritik önem taşıyor.

TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM
Birçok meslek grubunda ve sektörde erkek egemen yapılar oluşuyor.  Kadın Gücü projesi ile akaryakıt istasyonlarından başlayarak toplumsal bir dönüşüm başlatmayı hedefledik. OPET olarak bu hedefimize hiç de uzak değiliz. Her istasyonda biri saha, biri markette en az iki kadın çalışan hedefiyle başlayan Kadın Gücü projesinin hayata geçirildiği 2018 yılından bu yana istasyonlardaki kadın çalışan oranında yüzde 100’ün üzerinde artış kaydedildi. 

ÇEŞİTLİLİK VE KAPSAYICILIK...
OPET’te “çeşitlilik” ve “kapsayıcılık” konusuna büyük önem veriyoruz. Çalışanlarımıza, tamamen kendileri olabilecekleri bir çalışma ortamı yaratma sözümüz var. Adil, sürekli gelişimin teşvik edildiği, sağlıklı ve güvenli bir iş ortamı sunmayı, en önemli önceliklerimizden biri olarak görüyoruz. Kadının toplumda, iş hayatında ve ekonomik hayatta güçlenmesine yönelik attığımız adımlar, kalkınmanın da temelini oluşturuyor. “Kadın Gücü” projesi OPET’in “Kadın güçlü olursa toplumun güçlü olacağı, kadınların hayatın her alanında aktif olması durumunda ülkemizin kalkınmasının çok daha hızlı olacağı” inancı doğrultusunda hayata geçirildi. Amacımız, kadınların iş gücüne katılımını artırmayı, hem ekonomik hem de sosyal olarak güçlenmelerini sağlamak. Erkeklerin alanı olarak görülen akaryakıt sektöründe, kadınların daha çok yer almalarına olanak sağlıyoruz.

PROJE ÇIKTILARI MUTLULUK VERİCİ
Hedeflerimize oldukça yakınız. Proje başında kadın çalışanları yadırgayan erkek müşteriler, durumu benimseyerek onlardan hizmet almayı tercih eder hale geldi. Kadınlar ise hemcinslerini istasyonlarda görmekten mutluluk duyuyor. Kadınların önündeki en önemli engel, kadının yapabileceği ya da yapamayacağı işlere dair önyargı ve ayrımcılık. Kadınlarımız istasyonlarımızda akaryakıt satış yetkilisi, market satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri, muhasebe elemanı gibi farklı pozisyonlarda büyük bir başarıyla çalışıyor. OPET’te işe başlayan kadınlar, hayata daha güvenle ve umutla bakıyor, ekonomik özgürlüğüne kavuşmanın özgüvenini yaşıyor. 3 yıl gibi kısa bir sürede, erkek egemen bir alanda kadınlara fırsat verildiğinde, başarıya ulaştıklarını göstererek önemli bir farkındalık yarattık.

Sosyal sorumluluk projelerini işinin bir parçası olarak gören OPET, 2018 yılından bu yana sürdürdüğü “Kadın Gücü” projesi ile istasyonlarında ciddi bir istihdam hamlesi yaparak sektöre de öncü oldu.

Fark ettiren kadınlar

Erkek egemen sektörler içinde en ön sıralarda yer alan akaryakıtta ezberler bozuldu. OPET, kadının yapacağı ya da yapamayacağı işlerle ilgili toplumdaki önyargıları yıkmak üzere hayata geçirdiği “KADIN GÜCÜ” PROJESİNİ 77 ilimize yaydı. Her istasyonunda en az iki kadın hedefi koyan OPET, istasyonlarındaki güçlü kadınlar ile kadın istihdamı konusunda farkındalık yaratıyor.

PROJEYE ÖDÜL YAĞMURU
OPET, Mayıs 2018’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu ile imzaladığı protokolle başlattığı Kadın Gücü projesini kesintisiz sürdürüyor. İşte, 2021 yılında alınan önemli ödüller:
- Stevie International Business Awards (IBA) - Avrupa’nın “En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi” 
- Stevie Awards for Women in Business (SAWIB) - “En İyi Kadın Odaklı KSS Projesi” Altın ödül / “Yılın İletişim Kampanyası (yapılan iletişim çalışmaları)” Altın ödül
- Felis Ödülleri - Kurumsal Sosyal Sorumluluk & Sürdürülebilirlik Bölümü / Eşitsizliklerin Azaltılması 
- Effie Ödülleri - Sosyal medyada yayınlanan reklam filmi / “Toplumsal Cinsiyet” kategorisinde Altın ödül

ÖNYARGILAR, RAKAMLARA DA YANSIYOR
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; kadınların iş gücüne katılım oranı %32,3. 
- TÜİK Haziran 2020; Türkiye’de erkekler arasında istihdam oranı %58,9 iken kadınlarda bu oran %26,3. 
- Kadın istihdamına etki eden en önemli unsurlardan biri, mesleki cinsiyet ayrımı. Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları Grubu’nun (TWRE) araştırmasına göre; Türkiye enerji sektöründe çalışanların %86’sı erkek, %14’ü kadın. Toplumumuz, petrol istasyonlarında yalnızca erkeklerin çalışabileceği kanısında.

“OPET Kadın Gücü Ormanları”
OPET, “Kadın Gücü”nün kapsamını bir başka anlamlı proje ile genişletiyor. 8 Mart  Dünya Kadınlar Günü’nde istasyonlarındaki kadın güçlerine, çeşitli hediyelerle yanlarında olduğunu hissettirmeyi amaçlayan OPET, bu yıl onların adına fidan dikiyor. Bu kapsamda “OPET Kadın Gücü Ormanları” ismiyle 3 ayrı bölgede, toplamda 30 bin fidan dikilecek. Kadın-erkek ayrımı olmaksızın tüm OPET çalışanların adına gerçekleştirilecek dikim çalışmaları, Ege Orman Vakfı iş birliğiyle düzenlenecek. Adana Sarıçam, Elazığ Harput, Bergama Kınık’ta ağaçlandırma yapılacak.