CMO'LARIN MÜŞTERİ DENEYİMİ PERFORMANSI

MİGROS, MÜŞTERİ DENEYİMİNDE KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ HİZMET VERME NOKTASINA NASIL ULAŞTI? YAPI KREDİ NEDEN ARTIK RAKİPLERİNİN SADECE BANKACILIKTAN OLMADIĞINI SÖYLÜYOR? HAYAT GRUBU REKABETTE ÖNE GEÇMEK İÇİN MÜŞTERİ DENEYİMİNİ NASIL İYİLEŞTİRDİ? OTOKOÇ OTOMOTİV, SÜREÇLERİNİN MERKEZİNE MÜŞTERİYİ ALARAK NE HEDEFLİYOR? PEGASUS HAVA YOLLARI, MÜŞTERİ DENEYİMİNDE 2023'Ü NEDEN KRİTİK GÖRÜYOR? AGESA SEKTÖR LİDERLİĞİNE NASIL ULAŞTI? LENOVO TÜRKİYE OLUMLU DENEYİM YARATMAK İÇİN NELER YAPIYOR? LITTLE CAESARS TÜRKİYE, MÜŞTERİ SADAKATİNDE DENEYİMİ NEREDE KONUMLUYOR? LOGO GRUP, MÜŞTERİYLE NASIL BİR İLİŞKİ KURUYOR? SİGORTAM.NET, MÜŞTERİ DENEYİMİNDE ŞAMPİYONLUĞU NASIL ALACAK? SİSTEM 9 SORUNSUZ DENEYİMİ NASIL SAĞLIYOR? BUSINESS LIFE YAYIN KURULU ÜYEMİZ GÜVEN BORÇA SORDU, CMO'LAR YANITLADI.

Uzun yıllardır düzenli olarak yayınlanan ve küresel düzeyde tüketici iç görüsünü yakalayan Edelman Trust Barometer 2023’ün sonuçları açıklandı. Araştırmaya katılanların markalardan beklentilerinin arttığı görülüyor. Tüketicilerin markalardan beklentilerinin artması markalar için olumsuz değil aslında olumlu bir gelişme. Olumlu müşteri deneyimi yaşatan markalar sadık müşteri yaratma konusunda rakiplerine fark atıyor. Satın alma eylemi, tüketici ve marka ilişkisinde son durak değil. Tüketicilerin yüzde 78’i ilk satın alımları sonrasında, markanın duruşunu ve eylemlerini sürekli inceliyor. Bu etkenler tüketicinin marka sadakatini belirliyor. Tüketici, marka ile ilişki yaşıyor. Tüketicilerin yüzde 79'u, bir ürünü satın almanın veya kullanmanın ötesinde, markayla sosyal medyada bağlantı kurmak, etkileşimde kalmak ve marka etkinliklerine katılmak suretiyle ilişkisini yakınlaşarak sürdürüyor. Burada da CMO’lara müşteri deneyimini daha iyi yönetmek düşüyor.

Otokoç Otomotiv Pazarlama ve Dijital Platformlar Lideri ESRA ARSLANBAŞ KAYNAK:
“Süreçlerimizin merkezinde müşteri var”
Müşterilerimizin deneyimlerinin baştan sona kusursuz olması için müşteriyi bütün süreçlerimizin merkezine alarak tüm iş birimlerimizin ortak bakış açısıyla hareket etmesine özen gösteriyoruz.

Günümüz dünyasında kalıcı başarı ve müşteri sadakati için artık köklü bir şirket olmak yeterli değil. Müşteriler karar verirken pek çok imkan ve parametreyi göz önünde bulundurabiliyor. Artık teknolojiyi bilme, interneti çok iyi kullanma, mağaza veya çağrı merkezi dışında web sitesi kullanımı, sosyal medya, mobil uygulama, chatbot, Web 3.0 gibi dijital kanallardan da markalarla etkileşime geçebilmek gibi imkanlarla donatılmış müşterilerden söz ediyoruz. İstedikleri hizmete istedikleri kanaldan bütünleşik bir deneyimle erişmeyi bekleyen, hızlı hizmet talebinde bulunan, kişiselleştirilmiş deneyimlere önem veren, markalardan kendisinin ihtiyacını anlayarak ürün ve hizmet sunmasını isteyen, dünyaya ve toplumsal meselelere duyarlılık bekleyen söz konusu profilin görmezden gelinmemesi markalar açısından hayati önem taşıyor.

ÖNCE MEMNUN SONRA SADIK

Deneyiminden memnun kalmış, talep ve istekleri göz önüne alınmış; ihtiyacı, beklentisi doğrultusunda giderilmiş müşteriler, önce memnun müşteriye daha sonra hizmetleri tekrarlı satın alarak sadık müşteriye dönüşüyor. Bu müşteriler, yaşadıkları deneyimi ve hizmetleri tavsiye ederek bir marka elçisi gibi konumlanıyor ve yeni müşteri kazanımına da katkı sağlıyor. Müşteri memnuniyetiyle müşteri sadakati arasında doğrudan bir bağlantı bulunuyor. Müşterilerimizin deneyimlerinin baştan sona kusursuz olması için müşteriyi bütün süreçlerimizin merkezine alarak tüm iş birimlerimizin ortak bakış açısıyla hareket etmesine özen gösteriyoruz. Bu amaçla 2020 yılından itibaren müşterilerimizin marka farkındalık aşamasından başlayarak sadakat sürecine kadar deneyimlediği aşamaları, temas noktalarında tespit ederek servis haritalarına aktardığımız araştırmalar yapıyoruz.

MARKALAŞMIŞ MÜŞTERİ DENEYİMİ

Otokoç Otomotiv olarak hem daha geleneksel kuşaklara hem dijital kuşağa hitap eden kapsamlı bir stratejiyle ilerliyoruz. Omni channel stratejimizle müşterilerimizin ihtiyaçlarını tüm temas noktalarımızda hızlı ve bütünsel bir deneyimle tam istedikleri şekilde karşılamak için fiziki ve online kanalları birbirini destekler şekilde konumluyor, kesintisiz hizmet sağlamak üzere çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca, çevik dönüşüm süreciyle eş zamanlı olarak müşteri deneyimi dönüşümünü hayata geçirmek üzere ‘Markalaşmış Müşteri Deneyimi’ programını başlattık. Tüm iş birimlerimizde devreye alacağımız bu programda, müşteri stratejisi ve vaadi doğrultusunda müşteri odaklı yönetim modeli oluşturmayı planlıyoruz.

Sistem 9 Kurumsal Satış ve Pazarlama Müdürü HARUN AKOL:
“Sorunsuz bir deneyimle güven kazanmalı”
Yaratılacak başarılı bir müşteri deneyimi, markanın büyük ve gönüllü savunucularına sahip olmamızla sonuçlanabilir. Müşteri algısı, bir şirketin sahip olduğu en değerli şeylerden biri. Bu algıyı tüm biçimleriyle yönetmeyi öncelik haline getirmeli ve bunun işletmemizdeki her bir kişinin sorumluluğunda olduğunu bilerek ilerlemeliyiz.

İşletmelerin faaliyetlerini başarıyla sürdürebilmek için değişen müşteri beklentilerini ve davranışlarını takip etmeleri, müşterilerin geri bildirimlerine dayanarak temas noktalarında sorunsuz bir deneyim sunarak müşterilerinin güvenini kazanmaları gerekiyor. Araştırmalar, müşterilerin yüzde 25‘inin yaşadıkları tek bir kötü deneyimden sonra kaçacağını gösteriyor. Dahası, giderek küreselleşen pazarlarda, belirli bir teklifin veya iletişimin tüketicileri aynı şekilde etkileyeceğini varsaymak da tehlike arz ediyor.

“DİJİTALLE ÜSTÜN DENEYİM FIRSATI”

Disiplinli bir bakış açısı benimseyerek sahadaki süreçleri tasarlayabilir, test edebilir ve müşterilerden alacağımız geri dönüşlere göre iyileştirebilir veya yineleyebiliriz. Doğru teknolojik altyapıları tercih ederekse dijital dünyanın çalışma biçimlerini benimseyebilir ve müşterilerimize rakiplerine göre üstün bir deneyim sunma fırsatı yakalayabiliriz. Bu aşamada müşterilere kontrol ve seçim özgürlüğü veren opsiyonları ve onlara değerli hissettirecek kişiselleştirilmiş deneyimleri de sunmak avantajımızı artıracaktır.

KANAL TERCİHİ

Araştırmalara göre tüketicilerin yüzde 59’u markalarla iletişimde yalnızca bir kanal kullanırken yüzde 41’i iki veya daha fazla kanal kullanmayı tercih ediyor. Tüketicilere sorunlarını çözmek için hangi self servis opsiyonlarını kullandığı sorulduğunda yüzde 37’lik bir kitlenin web sitesini tarayarak çözüm bulduğu, yüzde 35’lik bir kitlenin markanın mobil uygulamasını kullandığı, yüzde 29’luk bir kitleninse markanın web sitesi dışında internet üzerinden tarama yapmayı tercih ettiği görülüyor. Diğer öne çıkan self-servis çözümleriyse şöyle: Yakın çevreye sorma ve tavsiye alma, uzman videoları izleme, sesli asistanları kullanma ve web forumla blog çözümleri arama.

“ALGIYI YÖNETMELİYİZ”

Öncelikle marka algısı ve sunduğunuz müşteri deneyimi hakkındaki düşünceniz ne olursa olsun, müşteriniz sunduğunuz hizmeti daha farklı algılayabilir. Örneğin bir müşteri bozuk veya sorun arz eden bir ürün satın alırsa markaya yönelik daha düşük kalite algısı geçerli olacaktır. Müşteri deneyiminin önemi tam da burada yatıyor. Mutlu bir müşteri, gelirinizi artırmanıza yardımcı olabilecek sadık bir müşteri anlamına gelebilir. Pazarlama yatırımlarımızın markamıza kazandıracağı en iyi müşteriyse ürünümüzü bizim için ağızdan ağıza pazarlama yoluyla tanıtacak bir müşteri diyebiliriz. Dolayısıyla yaratılacak başarılı bir müşteri deneyimi, markanın büyük ve gönüllü savunucularına sahip olmamızla sonuçlanabilir. Müşteri algısı, bir şirketin sahip olduğu en değerli şeylerden biridir. Bu algıyı tüm biçimleriyle yönetmeyi öncelik haline getirmeli ve bunun işletmemizdeki her bir kişinin sorumluluğunda olduğunu bilerek ilerlemeliyiz. Kurumsal stratejimizi müşteri deneyimine uygun bir şekilde yapılandırırsak bunun kazandıracağı ekonomik kazançları güvence altına alabilir, sürekli yenilik için değer ve ivme kazanabiliriz.

Lenovo Türkiye Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı BANU SOYAK:
“Olumlu deneyim bağı güçlendiriyor”
Markalar, müşteri deneyimi ve memnuniyetini sadece ürünleri yoluyla değil çevreye, toplum sorunlarına olan duyarlılıklarını da çeşitli sorumluluk çalışmalarına katılımlarıyla göstererek artırabilir.

Pozitif müşteri deneyimi ve müşteri memnuniyeti, müşterilerinizin sizin yaptığınız işi beğenip beğenmediklerini net olarak gösteren ve rekabette markanızı farklılaştırmaya yardımcı olan en önemli kriterlerin başında geliyor. Son yıllarda yaşadığımız büyük teknolojik değişim ve gelişimlerle markaların tüketiciye ulaşma yöntemleri de değişip dönüşmeye başladı. Son kullanıcı ihtiyaç ve talepleri pazarlama trendlerini daha hızlı şekillendiriyor. Olumlu müşteri deneyimini artırabilmek, markaların daha uzun süreli müşteri ilişkileri kurmasını, müşteriyle marka arasındaki duygusal bağı güçlendirecektir. Bu da marka tercihini olumlu şekilde etkileyecek ve müşterilerin tekrar ve düzenli olarak markanızdan alım yapmasını sağlayacaktır.

“TOPLUMSAL FAYDAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Markalar, müşteri deneyimi ve memnuniyetini sadece ürünleri yoluyla değil paralelinde çevreye, toplum sorunlarına olan duyarlılıklarını da çeşitli sorumluluk çalışmalarına katılımlarıyla göstererek artırabilir. Çünkü günümüzde artık toplum, markalardan toplum sorunları, çevre konuları gibi alanlarda neler yaptığını daha çok duymak, bilmek istiyor. Lenovo olarak gerek global gerekse Türkiye’de toplumsal konulara duyarlılığımızla bugüne kadar özellikle teknolojinin eğitime entegre edilmesi yönünde aktif çalışmalarımıza devam ediyoruz. Teknoloji ile Üretelim platformuyla yaptığımız çalışmalarla yeni teknolojileri, yapay zeka konularında eğitimleri sunarak gençleri geleceğe hazırlamayı amaçlıyoruz. Müşterilerin markaların toplumsal faydalarına ve önerdikleri çözümlere bakarak duygusal bağlarını güçlendirdiklerini gözlemliyoruz. Bu doğrultuda Lenovo olarak global düzeyde ve Türkiye’de KSS yaklaşımımızla toplumsal faydaya büyük önem veriyoruz. Blindlook ile yaptığımız iş birliğiyle Türkiye’nin ilk ‘görme engelsiz’ bilgisayar markası olduk ve Türkiye’deki 1 milyon görme engelli insanımıza bilgisayar kullanma olanağı sağladık.

AgeSA Hayat ve Emeklilik Pazarlama ve Strateji Genel Müdür Yardımcısı ROŞAN DİLEK:
“Memnuniyette sektör lideriyiz”
Şu anda sektörümüzDE en çok müşteri araştırması yapan şirketlerden birisi olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Yaptığımız araştırmalarla müşterilerimizi dinliyor, onların ihtiyaç ve beklentileri odağında çözümler üretiyoruz.

Tüm ürün ve hizmetlerimizi tasarlarken merkeze müşterilerimizi koyuyor ve tasarım süreçlerine onları dahil ediyoruz. Bunun için 7/24, çok kanallı ve her an ulaşılabilir bir müşteri deneyimi sunuyoruz çünkü bu değişimde, buna adapte olabilen, sektöründe dijitalleşmeye öncülük eden, ulaşılabilir olan, müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırabilen markalar kalıcı olacak.  Müşteriler artık markanın kendilerine sunduğu faydaya ek olarak markanın topluma sunduğu faydaya da odaklanıyor. Bu aşamada Türkiye’nin yaşlanma konulu tek sosyal sorumluluk projesi olan “Her Yaşta” başta olmak üzere KSS ve sürdürülebilirlik projelerimizle toplumsal faydaya odaklanıyoruz.

“TÜKETİCİ SAMİMİYET VE GÜVEN İSTİYOR”

Müşteri beklentilerinde değişmeyen unsurların başındaysa müşteri ve marka arasında kurulan duygusal bağ bulunuyor. İnsanlar, markayla duygusal bağ kurmayı, markaya güven duymayı çok istiyor. Değer verdiği markanın samimi olmasını ve maksimum fayda elde etmeyi arzu ediyor. Zaten sigorta işinin özünde iyilik var. Bizim işimiz, insanların zor zamanlarında yanlarında olmak, kendilerini, sevdiklerini, geleceklerini ve emeklilik hayallerini korumak. Müşteri beklentilerimizi yönetebilmek için tüm ürün ve hizmetlerimizi tasarlarken merkeze onları koyuyor, tasarım süreçlerine müşterilerimizi de dahil ediyoruz. 2023 IPSOS yarıyıl Müşteri Memnuniyeti araştırmasında sektör lideri olmamız da doğru yolda ilerlediğimizin kanıtı niteliğinde.

GERİ BİLDİRİM YÖN VERİYOR

Müşterilerden aldığımız geri bildirimlerle sektörde ilk olan FonPro adını verdiğimiz fon danışmanlık hizmetini devreye aldık. “Tavsiye Al”, “Kendin Yönet” ve “Uzmana Bırak” adını taşıyan 3 farklı hizmet paketiyle müşterilerimizin finansal okuryazarlık seviyelerine ve tercihlerine göre fonlarını ister bir uzmana emanet etme, isterse kendileri yönetme imkanı sunuyoruz. Veri ve analitik modelleme alanlarında yaptığımız yatırımlarla birlikte hem mevcut altyapımızı güçlendiriyor hem müşterilerimiz için en doğru yönlendirmeleri sunmamızı sağlayacak şekilde aksiyonlar geliştiriyoruz.

Yapı Kredi Müşteri Deneyimi Direktörü YASEMİN KOÇ:
“Müşteriler artık deneyimi karşılaştırıyor”
Müşteri deneyimi, alınan hizmetin ardından müşterilerin zihninde o markayla ilgili kalan tortu olduğu için bir şirketin başarılı olmasının yolu, müşterilerine iyi bir deneyimi sunmasından geçiyor.

Yapı Kredi olarak aldığı hizmet ve ürünlerden mutlu olan ve çevrelerine bizi tavsiye eden taraftar müşterilerimizin bizim için önemini biliyoruz. Müşteri deneyimini sürekli olarak iyileştirerek müşterilerimizle olan ilişkimizi derinleştirmenin, bağ kurmanın bizimle yaşam boyu birlikte olmalarını sağlayan önemli bir unsuru olduğunu düşünüyoruz. Müşteriler ihtiyaç duydukları hizmete artık çok daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmak ve kişiselleştirilmiş deneyimler yaşamak istiyor. Özellikle pandemi döneminde, zamandan ve mekandan bağımsız bankacılık hizmetlerine ulaşmanın önemini çok iyi anladık ve yeni normalimiz bu oldu. Bununla birlikte müşteriler, hizmet aldıkları şirketlere çeşitli platformlardan kolayca ulaşıp geri dönüş almayı bekliyor.

“KOLAYLIK VE GÜVEN İSTİYORLAR”

Kolaylık ve güven müşterilerin beklediği en önemli konulardan olmaya devam ediyor. Kaliteli hizmet, insan odaklılık ve şeffaf iletişim her zaman olduğu gibi bugün de müşteri deneyiminin mihenk taşlarından. Küresel rekabet, sosyal medyanın gücü ve değişen müşteri taleplerini düşündüğümüzde deneyim, markaların farklılaştığı en önemli noktalardan biri. Üstelik müşterilerimiz artık şirketleri birbiriyle kıyaslarken aynı sektörde olup olmadıklarını önemsemiyor, bir kullanıcı olarak yaşadığı deneyimi karşılaştırıyor. Kısacası rakiplerimiz artık sadece diğer bankalar değil. Sunduğumuz deneyimi daha da mükemmelleştirmek için müşterilerimizi çok iyi tanımamız, onların her gün değişen beklentilerini ve duygularını anlayarak ihtiyaçlarını doğru belirlememiz gerekiyor. Bunun için müşterilerimize her temas noktasında ulaşıyor, onları dinliyor ve müşterilerimizin sesini karar mekanizmalarımızın merkezine koyuyoruz. Geleneksel yöntemlerin yanında yeni nesil araştırmaları da kullandığımız bir müşteri deneyimi araştırma laboratuvarı kurduk. Araştırma laboratuvarımızdan çıkan içgörüleri bankadaki paydaşlarımızla düzenli olarak paylaşıyor ve müşterilerimize pürüzsüz bir deneyim sunmak için çalışıyoruz.

BÜTÜNLEŞİK YÖNTEM
Müşterilerimizin söylediklerinin ötesine geçerek ihtiyaçlarını ve beklentilerini doğru tahmin etmenin de çok önemli olduğunu biliyoruz. Biz de müşterilerimizin deneyim skorlarını en doğru şekilde tahmin etmek üzere farklı analitik modelleri bir araya getirdiğimiz bütünleşik bir yöntemle çalışıyor ve buradaki sonuçları iş modellerimizde girdi olarak kullanıyoruz. Müşteri deneyimini şirket içinde daha iyi yönetebilmenin kilit noktalarından biri de deneyimin ortak bir hedef ve kültür haline getirilmesi. Müşteri deneyiminde karşılığını bulan, sevdiğim bir sözü paylaşmak istiyorum: “İnsanlar söylediklerinizi ya da yaptıklarınızı unutur ama onlara neler hissettirdiğinizi asla unutmazlar.” Biz de müşterilerine değerli hissettiren şirketlerin fark yaratmaya devam edeceğini bilerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Pegasus Hava Yolları Pazarlama ve E-Ticaret Direktörü AHMET BAĞDAT:
“2023, kişiselleştirme açısından Pegasus için çok önemli bir yıl”
Müşteri deneyimi, bir müşterinin bir ürünü veya hizmeti satın alırken tüm temas noktalarında yaşadığı etkileşimlerin, duyguların ve deneyimlerin bir bütünü. Dolayısıyla müşteri deneyimini yönetmek, markalar için hayati öneme sahip.

Müşteri temas noktalarındaki deneyim müşteri gözüyle uçtan uca ne kadar iyi tasarlanırsa, müşterileri memnun etmek ve onları markaya sadık kılmak o kadar kolaylaşıyor. Müşteri deneyiminin, müşterilerin bir markayla bağ kurması ve sadık olması için en kritik unsur olduğunu düşünüyorum. Memnun ve mutlu müşteriler, tekrarlayan alımlar yaparak ve markayı çevrelerine tavsiye ederek yeni müşterilerin kazanılmasına katkı sağlıyor ve böylece markalara farklılık ve rekabet avantajı getiriyor. Ayrıca iyi yönetilen müşteri deneyimi, müşteri şikayetlerinin azalması ve dolayısıyla müşteri hizmetleri maliyetlerinin düşmesinde de çok önemli role sahip.

GERİ BİLDİRİMDEN GELEN FIRSATLAR

Öncelikle, biz müşteriden yani bizim tabirimizle “misafirlerimizden” geri bildirim almaya çok önem veriyoruz. Misafirlerimizden gelen geri bildirimler, müşteri deneyimini anlamak ve iyileştirmek için çok değerli bilgiler ve fırsatlar sunuyor. Bir diğer önemli aksiyonumuz da misafir deneyim haritaları oluşturmak. Misafirlerimizin seyahatlerini planladıkları andan itibaren Pegasus’la etkileşime girdikleri tüm süreçleri adım adım analiz edip, misafir gözüyle deneyimleri uçtan uca tasarlıyoruz. Burada hem fiziksel hem dijital deneyimi tasarlamak çok önemli. Bu haritalar, müşteri deneyiminin güçlü ve zayıf yönlerini anlamamıza ve iyileştirme fırsatlarını belirlememize yardımcı oluyor. Müşteri deneyimini yönetmek için önemli bir diğer nokta da tüm çalışanlarımızın bu konuda eğitim alması ve şirket içinde müşteri deneyimi kültürünü yaygınlaştırmak. Müşteri deneyimi, çalışanların müşterilerle olan etkileşimlerinde de kritik bir role sahip.

TEKNOLOJİ ETKİSİ

2023, özellikle kişiselleştirme açısından Pegasus için çok önemli bir yıl. Bu alanda kendimizi daha yukarı seviyeye taşıyacak birçok aksiyon ve inisiyatif başlattık. Bunda teknolojik çözümlerden faydalanıyoruz. Müşteri hizmetlerine yönelik self-servis seçenekler, chatbot, RPA ve kişiselleştirilmiş öneriler gibi teknolojik çözümlerle müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bizim için en kritik nokta misafirlerimize yalın, şeffaf, tutarlı ve kişiselleştirilmiş deneyimler yaşatmak. Bu hedefe ulaşmak için Pegasus’ta birçok departmanın aktif dahil olduğu büyük ölçekli projeler yürütüyoruz. Müşteri deneyimi yönetimi, tüm işletme departmanlarının katılımını gerektiren bir süreç. Bu nedenle satış, pazarlama, misafir hizmetleri, operasyon, BT gibi ekiplerin koordineli bir şekilde çalışmasına çok önem veriyoruz.

Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi EKMEL BAYDUR:
“Kişiselleştirilmiş hizmet seviyesindeyiz”
Müşterilerinizi mutlu edebiliyor ve fark yaratan deneyimler sunabiliyorsanız mutlu müşterileriniz sadık müşteriniz haline geliyor.

Dijital dönüşüm hayatımızın pek çok alanında olduğu gibi tüketici davranışlarında da bir dönüşüm yarattı. Markalar tarafında en iyi müşteri deneyimi için trendleri yakalayan, tedarik ve lojistik altyapısı güçlü, çevik ve adaptasyon gücü yüksek, dijitalle entegre çözümler sunmak önem arz ediyor. Perakende sektöründe en önemli konulardan birisi fark yaratmak. Müşterilerinizi mutlu edebiliyor ve fark yaratan deneyimler sunabiliyorsanız mutlu müşterileriniz sadık müşteriniz haline geliyor.

TRENDLERE YAKIN TAKİP

“Müşteri odaklılık” esasını kurum kültürü olarak benimseyerek iş yapış biçimlerini müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmak üzere tasarlamak önemli. Türkiye’deki hanelerin yüzde 100’üne ulaşıyor ve en iyi müşteri deneyimini sunabilmek için değişen ihtiyaç ve talepleri gözlemlerken dünya trendlerini yakından takip ediyoruz. Müşterilerimizle etkileşimde çoklu kanal stratejisini benimsiyor, yaşamlarına hız ve değer katıyoruz. Onları, direkt satış noktalarımızdan, müşteri hizmetleri hattımızdan, 18,7 milyon müşterimizin aktif üye olduğu Money sadakat kart verilerimizden ve sosyal medya kanallarımızdan dinliyoruz. Ayrıca inovatif araştırmalarla yeni trendleri keşfediyor, aylık periyotlarda çeşitli metot ve içeriklerle tüketici araştırmaları gerçekleştiriyoruz. Tüketicinin online ve offline kanallarda bıraktığı tüm ayak izlerini inceleyip ihtiyaç duyabileceği ürünleri tahmin ederek iletişime taşıdığımız genel indirimlere ek olarak kişiye özel kampanya ve indirimler de uyguluyoruz. Yıllar içinde edindiğimiz bilgi birikimi ve güçlü dijital altyapımızla kampanya ve müşteri iletişimimizi kişiselleştirilmiş hizmet seviyesine ulaştırdık.

GELECEĞİN PERAKENDESİ

Geleceğin perakendesini “Yaşamın her anında değer odaklı hizmet” olarak kurguluyoruz. Müşterilerimizin günlük yaşamlarının her alanını kucaklayarak, yaşam kalitesini yükselten ürün ve hizmetler sunuyoruz. Migros’u müşterilerin sadece gıda alışverişlerini yapabilecekleri noktadan çok daha öteye taşıyor, bu kapsamda en iyi müşteri deneyimi için müşterilerimizin bütçesini, sağlığını ve sosyal yaşamlarını destekliyor, günlük yaşamlarına değer katan inovatif çözümler sunarak sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz.

Hayat Strateji ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı AYSEL AYDIN:
“Kusursuz müşteri deneyimini konuşuyoruz”
Şirketlerin başarısında müşteri deneyimi yönetiminin kritik bir rol oynadığını biliyoruz. Deneyim, tüketicilerin markayla ilk temas ettiği andan itibaren başlıyor ve farklı kanallarda devam ediyor. Yeni trendlerin, davranışların ve araştırma yöntemlerinin keşfedildiği günümüz dünyasında kusursuz müşteri deneyimini konuşuyoruz.

Pek çok şirket mükemmel tüketici deneyimini odak noktası haline getiriyor, stratejilerini de bu şekilde kurguluyor. Hızlı tüketim ürünleri sektörünün lider oyuncularından biri olarak, bulunduğumuz her coğrafyada tüketicimizle temas halinde olduğumuz ya da onların bizimle iletişim kurmak istediği her anda bu deneyimi tutarlı bir şekilde yaşamalarını önemsiyoruz.

“İKİ ÖNCELİĞİMİZ VAR”

Müşteri deneyimi yönetiminde iki temel konuyu öncelikli görüyoruz. Birincisi, markamızın tüketiciler nezdinde nasıl bir duygu uyandırdığını anlamak ve buna göre iletişim dünyamızı şekillendirip marka yatırımımızı güçlendirmek. İkincisiyse tüketicilerimizin bize ulaşmak istedikleri her mecradan doğrudan iletişim kurabilecekleri altyapıyı sağlayarak yine onları dinlemek. Günümüzde müşteriler, markalara, 7/24 erişmek, istediği an geri bildirimde bulunmak ve aradığı sorunun yanıtını hızlıca almak istiyor. Biz de gerek dijital gerek sahada konvansiyonel olarak tüm bu ihtiyaçlara cevap verecek şekilde organizasyonumuzu günden güne ihtiyaçlar doğrultusunda yapılandırıyoruz.

“DİJİTALE TAŞINIYOR”

Dijital dünyanın teknolojik gelişmelerle büyümesi müşteri deneyimini dijital bir boyuta taşıyor. Bugün tüketiciler artık çok hızlı bir şekilde markaya ulaşabiliyor. Deneyim yolculuğunda merak ediyor, inceliyor, soruyor ve sorguluyor. Online alışveriş seçenekleri, mobil uygulamalar ve dijital destek kanalları, müşterilerin hızlı ve kişiselleştirilmiş hizmet taleplerini karşılamada belirleyici bir rol oynuyor. Dolayısıyla müşteri deneyimini de iyileştirmek doğal olarak rekabet dünyasında markayı bir adım ileri taşıyor.

Müşteri deneyimi ve beklentilerini başarılı bir şekilde yönetmenin anahtar kelimesi “Araştırma” ve ‘’analiz.” Ürün geliştirmeden pazarlama faaliyetlerine kadar araştırma, teknoloji ve müşteri içgörülerine değer veriyoruz. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl, pazar araştırma departmanımız bünyesinde Hayat Neurolab’i faaliyete aldık. Bu laboratuvarımızda Elektroensefalografi, Eye Tracking ve Facial Codding gibi üstün teknolojileri kullanıyoruz.

Little Caesars Türkiye CMO’su PELİN ÇİFTÇİOĞLU:
“Dijital dönüşümümüzün odağında deneyim var”
Olumlu müşteri hizmeti deneyimi yaşayan tüketicilerin yüzde 89'unun, yeniden alışveriş yapma olasılığı daha yüksek. Neredeyse 5 tüketiciden 3’ü, bir markaya bağlılık hissetmek için iyi müşteri hizmetinin anahtar olduğunu bildiriyor.

Olumlu müşteri hizmeti deneyimi yaşayan tüketicilerin yüzde 89'unun, yeniden alışveriş yapma olasılığı daha yüksek. Salesforce Research’e göre neredeyse 5 tüketiciden 3’ü, bir markaya bağlılık hissetmek için iyi müşteri hizmetinin anahtar olduğunu bildiriyor. Zendesk araştırmasıysa müşterilerin yaklaşık yarısının tek bir kötü deneyimden sonra yeni bir markaya geçeceklerini, yine yüzde 78'ininse, kötü müşteri deneyimi nedeniyle satın alma işleminden vazgeçtiğini ortaya koyuyor.

“MÜŞTERİ BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİ”

Değişenlerin başında müşterinin beklentileri geliyor. Rekabet koşulları, bilgiye erişim ve teknolojinin geldiği nokta, firmaların müşteri deneyimine verdiği önem diye liste devam edebilir. Değişmeyen ise bence var olan müşterinizin en değerli müşteriniz olduğu gerçeği diyebilirim. Tüm zamanlarda böyleydi. Little Caesars gibi on yıllardır müşteri deneyimini önceliklendiren markalar değişimi de yaratan markalar oldu. Artık müşteri deneyimini yönetmek için tamamen verilere odaklıyız. Veri analitiğinden yola çıkıyor, müşteriden aldığımız verileri işleyerek ona yönelik aksiyonlarımızı planlıyoruz.

“VERİLER DOĞRU TOPLANMALI”

Veri analitiği pazarlama hedeflerinin doğruluk oranlarını artırıyor. Verileri doğru toplamayı ve bu verilerin sağlıklı analizini önemli buluyoruz. Tüketiciden gelen geri bildirimler sayesinde neleri doğru yaptığımızı ve neleri geliştirmemiz gerektiğini daha net görebiliyoruz. Bu da bize yol haritamızı iyileştirme şansı veriyor.

Little Caesars’ın dijital dönüşümünde pazarlama ve mükemmel müşteri deneyimi öncelikli oldu. Son 7 yılda, 10 milyon TL’yi aşkın bir altyapı ve yazılım yatırımı yaptık ve her süreçle birlikte müşteri deneyimi süreçlerini de veriye dayalı olarak yapılandırdık. Müşterilerimizi her kanaldan izliyor, onların geri bildirimlerine kulak veriyoruz. Olası sorunlar karşısında da yine veriler yardımıyla durumu analiz ediyor, yüzde yüz müşteri odağında düşünüyor, önlem alıyor, telafi ediyor ve müşterilerimizi memnun etmeye gayret gösteriyoruz.

Logo Grup CMO’su BEGÜM ARŞ TÜRK:
“İyi müşteri deneyimi şirketin etkisini güçlendiriyor”
Müşteri deneyimi yönetimi, şirketle müşteri arasında kurulan ilişkinin kalbinde yer alıyor. Farklılaştırılmış deneyimler ve servisler sunabilen şirketler daha fazla tercih ediliyor.

Müşteri deneyimini öncelikle, pazarlama araçları ve teknolojilerin ötesine geçen bir yaklaşımla ele almak gerekiyor. Müşteri deneyimi yönetimi, şirketle müşteri arasında kurulan ilişkinin kalbinde yer alıyor; deneyimleri uçtan uca bir bütün olarak düzenliyor ve kişiselleştiriyor. Farklılaştırılmış deneyimler ve servisler sunabilen şirketler daha fazla tercih ediliyor. Artan müşteri memnuniyeti sayesinde müşteri sadakati yükselirken, yeni müşteriler kazanmak mümkün hale geliyor. Değer taşıyan ürünler ve servislerle ilgili olumlu müşteri etkileşimleri, hızla yayılarak marka itibarını artırıyor. Daha geniş çerçeveden bakarsak, iyi bir müşteri deneyimi ekonomik değer yaratarak şirketlerin çevresel ve sosyal etkisini güçlendiriyor.

“MÜŞTERİ BEKLENTİSİ ÜRÜNDEN HİZMETE KAYDI”

Müşteri beklentileri ve deneyimi, özellikle teknolojik gelişmelerin sunduğu hız, esneklik ve güvenilirlik gibi avantajlar sayesinde sürekli değişiyor. Günümüzde müşteri beklentisi, ürün odaklı olmaktan uzaklaşıp süreklilik ve esneklik gerektiren hizmet anlayışına evriliyor. Logo Yazılım olarak, mikro işletmelerden kurumsal büyük yapılara kadar her sektörden şirketler için yazılım çözümleri geliştiriyoruz. Süreklilik ve esneklik gerektiren hizmet anlayışından tetiklenen dönüşümle biz de artık yazılım çözümlerimizi bir hizmet olarak sunmaya odaklanıyoruz. Çözüm portföyümüzü genişletiyoruz. Bunu yaparken üyelik, abonelik, kiralama gibi çok yönlü satış modelleri sunarak, müşterilerimizin farklı ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak çözümler sağlıyoruz.

“NET TAVSİYE PUANIMIZ ARTTI”

Tüm iş modellerimizde müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha iyi öngörebilmeyi ve birbirine uyumlu çözümlerle müşteri ihtiyaçlarını uçtan uca karşılamayı hedefliyoruz. Geçen yıl yaptığımız güncel müşteri memnuniyeti anketlerine göre net tavsiye puanımız (NPS) 53,4 oldu. 2021’deki puana göre yüzde 66 artış kaydettik. Müşterilerimizle etkileşimin kalitesini ve bu etkileşimin doğasını tanımlayan “müşteri deneyimi” odağımızı geliştirmek ve tüm süreçlerde müşteri ihtiyaçlarını daha iyi öngörebilmek için 2021 yılında “Müşteri Deneyimi Projesi” başlattık. Bunun bir parçası olarak ürün içi anketlerle müşterinin nabzını tutuyoruz.

Sigortam.net CMO’su SELEN YIĞIN:
“Müşterinin şampiyonu olmak istiyoruz”
Memnun müşteriler, olumlu deneyimlerini çevrelerine anlatarak markanın itibarını ve müşteri tabanını genişletmeye katkıda bulunuyor. Sigortam.net’in 9 milyon müşteri, aylık 2,55 milyon toplam ziyaret ve Google’da yüzde 92 aranma oranıyla sektörde tartışmasız lider konuma ulaşmasının ardında da bu memnuniyet yatıyor.

Müşterilerin markayla olan etkileşimleri, sadakatlerini ve markaya bağlılıklarını belirliyor ve onları mutlu marka elçilerine dönüştürmenin yolu, üst düzey deneyim sağlamaktan geçiyor. Olumlu deneyimler, müşterinin o markanın ürün ve hizmetlerine olan güvenini artırdığı gibi tekrar geri gelmelerini de bu memnuniyet hissi sağlıyor.

“SÜREKLİ EVRİM GEÇİRİYOR”

Memnun müşteriler, olumlu deneyimlerini çevrelerine anlatarak markanın itibarını ve müşteri tabanını genişletmeye katkıda bulunuyor. Türkiye’nin ilk dijital sigortacılık platformu Sigortam.net’in 9 milyon müşteri, aylık 2,55 milyon toplam ziyaret ve Google’da yüzde 92 aranma oranıyla sektörde tartışmasız lider konuma ulaşmasının ardında da bu memnuniyet yatıyor. Müşteri deneyimi, sürekli olarak evrim geçiren dinamik bir kavram. Dijital dönüşüm, tüketici davranışlarındaki değişiklikler ve sosyal medyanın etkisi gibi faktörler, müşteri deneyimini sürekli olarak değiştiriyor ve geliştiriyor. Kişiselleştirilmiş hizmetler, hızlı ve sorunsuz alışveriş, sürdürülebilir ve çevre dostu ürünler gibi yeni trendler, markaların müşteri deneyimini şekillendirmelerinde önemli rol oynuyor.

Müşteri deneyimi, artık sadece ürün ve hizmet kalitesini değil, aynı zamanda markanın değerlerini ve etik uygulamalarını da içeriyor. Bu nedenle, müşteri deneyimini yönetirken, değişen müşteri beklentilerini anlamak ve onlara uygun şekilde yanıt vermek önemli.  Bunun yanında güvenilirlik, kaliteli ürün ve uygun fiyat beklentisi müşteri deneyiminin değişmeyen unsurları olmaya devam ediyor.

SİGORTACILIKTA İLK

Müşteri deneyimi süreci Sigortam.net’in odak alanlarının başında geliyor. Müşterilerimizin giderek artan daha iyi, daha kolay, daha hızlı hizmet beklentisini en üst düzeyde karşılamak ve nihayetinde “Müşterinin şampiyonu” olmak hedefiyle başlattığımız bir dijital dönüşüm sürecinden geçtik. Ülkemizde dijital sigortacılıkta bir ilke imza atarak, Mart 2022’den bu yana yapay zeka algoritmasıyla müşterilerimize uygun fiyat, geniş kapsam ve önerilen ürün açısından üç alternatifli şeffaf bir yönlendirme sunuyoruz. Müşterinin dijitaldeki deneyimini en sade ve hızlı şekilde yürüteceği bir sistem kurduk. Büyük veri analitiği ve ileri analitik yöntemler, bize daha iyi risk değerlendirmesi yapma ve müşterilere kişiselleştirilmiş poliçeler sunma imkanı sağlıyor. Satış sonrasında ise müşterilerimize 7/24 muhatap bulacakları, hasar anlarında 3 saniye içinde telefonlarına yanıt alabildikleri bir sistem inşa ettik. Türkiye’de dijital sigortacılık alanında müşteri deneyiminin öncüsü ve referans noktası olmayı sürdüreceğiz.