DEVLERİN 2021 BİLANÇOSU

Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu: Yatırımlarımızı kararlılık ile sürdürüyoruz. Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper: 5 yılda, 5 milyar dolar yatırım yaptık

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:
Yatırımlarımızı kararlılık ile sürdürüyoruz
2021; pandeminin etkilerinin sürdüğü, “Ekonomik, siyasi ve toplumsal alanlarda tüm dünyada belirsizliklerin hâkim olduğu” bir sene olarak kayıtlara geçti. Ülkemize olan kuvvetli inancımız ile yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürdük. Küresel büyüme vizyonumuz doğrultusunda stratejik yatırımlara devam ettik.

Zorlu bir yılda Koç Topluluğu olarak, çalışma arkadaşlarımızın özverili gayretleri, çevik yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, portföy yapımız, kuvvetli bayi teşkilatımız, geniş tedarik zincirimiz ve dijital yetkinliklerimiz sayesinde başarılı sonuçlar elde ettik. Stratejik plan sürecini farklı yönettik ve özellikle şirketlerin büyük hamle yapabilecekleri fırsatların üzerinde durduk. Topluluk şirketleri, faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki lider pozisyonlarını 2021 yılında pekiştirdi. 

“EN ÖNEMLİ SERMAYEMİZ İNSAN KAYNAĞIMIZDIR” 
Koç Topluluğu’nun pandemiden önce 97 bin olan istihdamı, bugün 110 binin üzerine çıktı. Kurucumuz merhum Vehbi Koç’un “En önemli sermayemiz insan kaynağımızdır” yaklaşımı ile bu alandaki çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Eşitlikçi uygulamaları merkeze alıyor, daha dinamik, esnek ve çevik iş ortamları yaratıyoruz. Bu başarıların sadece bizler açısından değil, toplumsal gelişim ve ekonomik kalkınma için de önemli bir unsur olduğuna inanıyorum. Bu inanç ile eşitlik, kapsayıcılık, gelişim ve çağdaşlık değerlerimizden hiç taviz vermeden, insanı daima odağına alan bir anlayışa sahibiz. Çok geniş bir ekosistemi etkileme potansiyelimizin verdiği güçle, daha yaşanabilir bir dünya için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız.
Konsolide bazda toplam gelir: 346,7 milyar TL 
Kombine yatırım: 17,3 milyar TL
Son 5 yıldaki toplam kombine yatırımlar: 53 milyar TL
Yapı Kredi’nin ülkemiz ekonomimisine sunduğu katkı: 564 milyar TL
Tüpraş ciro & vergi öncesi kârı: 151 milyar TL &  2,2 milyar TL 
Ford Otosan net kâr & satış geliri: 8,8 milyar TL (+%189) & 71,1 milyar TL (+%44)
Arçelik net kâr: 3,06 milyar TL 
Tofaş net kâr: 3 milyar 281 milyon TL 
TürkTraktör net kâr: 1,3 milyar TL (+%70)
Aygaz esas faaliyet kârı: 418 milyon TL (%45)
 


Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper:
5 yılda, 5 milyar dolar yatırım yaptık
Bizim için “Yeni Normal”e adaptasyon değil, “Yeni Normal”in ve “Yeni Ekonomi”nin oyun kurucularından biri olmak, geleceği tasarlamak önemli. Bu kapsamda, geçtiğimiz 5 yılda yaptığımız yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırımı, iki kata yakın büyüteceğiz.

Banka dışı yatırımlarımızın yüzde 25’lik bölümü mevcut iş kollarımıza yönelik olurken, %75’i ise “yeni ekonomi” adını verdiğimiz enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler alanlarında olacak. Özellikle siber güvenlik, dijital pazarlama, ileri veri analitiği ve nesnelerin interneti konularına odaklanacağız. Küresel ölçekte ses getirecek projelerin ve uygulamaların öncülüğünü yapacağız. Tüm bu yatırımlarımızda sürdürülebilirliği pusula kabul ederken, teknolojinin gücüyle topluluk şirketlerimizin dünyadaki konumlarını da güçlendireceğiz. 

SÜREKLİ GÜÇLENEN FİNANSAL PERFORMANS
Pandeminin tüm zorlu koşullarına rağmen, sağlam ve sürekli güçlenen finansal performansımızı 2021’de de devam ettirmeyi başardık. Gittikçe yükselen kârlılık kalitemiz ve banka dışı özkaynak kârlılığımız ile nakit pozisyonumuzu ve temettü ödemelerimizi artırdık. Net finansal borçluluk oranlarımızı son 5 yılda önemli ölçüde azalttık. Tüm bu gelişmeler gerek holdingimizin gerekse topluluk şirketlerimizin bilanço yönetimindeki finansal mükemmeliyet yaklaşımını en net biçimde ortaya koyuyor. Bu yaklaşım, sahip olduğumuz portföyü her türlü krize ve olağanüstü gelişmelere karşı korurken, bizleri en sıkıntılı zamanlarda bile gelecek fırsatlara bakabilir hale getiriyor.

Kombine satışlar: 152 milyar TL (+%46)
Konsolide net kâr: 12 milyar TL
Akbank’ın ekonomiye sağladığı kredi desteği: 397 milyar TL’si nakdi, toplam 485 milyar TL
Enerjisa Enerji satış gelirleri: 10,188 milyar TL (+%109)
Teknosa ciro & net kâr: 7,5 milyar TL (+34) & 131,5 milyon TL 
Çimsa ciro: 3,7 milyar TL (+%80) 
Brisa net satış: 6,6 milyar TL (+%57)
Kordsa net kâr: 856 milyon TL (5 kat)
Akçansa satış geliri & net kâr: 2 milyar 871 milyon TL (+%46) & 303,6 milyon TL (+%164)
AgeSA BES fon büyüklüğü: 42 milyar TL (+%43)