ERKEKLER KADINLARI KONUŞUYOR

Güvensan Tesis Hizmetleri CEO'su Münteha Adalı, bir melek yatırımcı ve Arya Kadın Yatırım Platformu kapsamında, genç girişimciler ile kadınların destekçisi. "Neden erkekler toplumsal cinsiyet eşitliği meselesinin kendilerinin de sorunu olduğunu düşünmüyor?" sorusundan yola çıkarak Nisan 2018'de "Erkekler Konuşuyor" projesini hayata geçirdi. Etkinliğin 15'incisi, 19 Şubat 2020 tarihinde, Fark Labs Maslak 42'de gerçekleştirildi. Genel Yayın Yönetmenimiz Seyfettin Bayram da "Erkek Gözüyle Kadın Olmak"ı anlattı. Arya Kurucu Ortağı Münteha Adalı'nın ev sahipliğindeki toplantının diğer konukları, yönetim danışmanı-yazar Banu Özkan Tozluyurt ile Youtholding Kurucusu Emrah Kaya oldu...

BUSINESS LIFE GENEL YAYIN YÖNETMENİ SEYFETTİN BAYRAM:
BİR TOPLUMDA KADIN AYAKTA İSE, O TOPLUM HAYATTADIR
Şirketlerin tümü “cinsiyet eşitliği”ni mutlaka gündemine almalı. Çünkü bir işin kesinlikle kadını-erkeği olmaz. Bu düşünce, BusIness LIfe olarak yayın çizgimize de yön veriyor. “Kadın”ın yer almadığı hiçbir içerik üretmiyoruz.

Van’ın kalabalık ve itibarlı bir ailesine mensubum. İki dedem de kendi bölgelerinin kanaat önderiydiler. Eğitime önem veren bir aile. Ancak biz ailemizin refahına değil, hayatına ortaktık. Bir yaz tatilinde 3 ay, iki vardiya çalıştım, yani iki kat kazandım. Bu para kız kardeşimin eğitimi için harcandı. Erzincan’daki eğitim hayatının ardından öğretmen oldu ve bugün hâlâ mesleğine devam ediyor. Yani kendi ayaklarının üzerinde duruyor. Harçlığım benden alındığı gün çok üzülmüştüm; ama şimdi ne kadar iyi bir yerde değerlendirildiğini daha iyi anlıyorum. Her zaman söylediğim gibi: "Bir toplumda kadın ayakta ise, o toplum hayattadır." 


ERKEK OLMAK DA ZOR

Hemcinslerimin “Sen ne biçim erkeksin?” sorusu altındaki psikolojik baskıya gelince... Bunları çok önemsemiyorum. Örneğin; bir gün eşimi ve çocuklarımı Atatürk Havalimanı’nda karşılamak için otomobilimi gelin arabası gibi süsleyip üzerine de kocaman “Hoş Geldiniz” yazdım. 3-4 gün de o şekilde gezdik. Erkek olmak da çok zor ki, sürekli güçlü olmak durumundasınız. Sonuçta sizin de sevgiye ihtiyacınız var. 

‘NAMUS’ BENİM İÇİN ‘DÜRÜSTLÜK’ DEMEK
Cinsiyet ile ilişkilendirilmemesi gereken namus, benim için en başta “Dürüstlük” demek. Emine Bulut cinayeti konuşulurken, bir TV programına çağrılan konukların hepsinin erkek olmasını yadırgamamak mümkün değil! Ekranlarda şiddetin reklamı yapılıyor. Bunları izleyenler, nasıl öldüreceğini öğreniyor!

İŞİN KADINI-ERKEĞİ OLMAZ 
Sayfalarımızda “pozitif ayrımcılık”tan kaçınıyoruz; önemli olan liyakat... Kadın-erkek oranlarını olabildiğince eşit tutmaya çalışıyoruz. Kuruluşumuzdan beri cinsiyetten uzak, “iş insanı” tabirini kullanıyoruz. Mart 2020 sayımızda yer alan “Markalaşmada Ezber Bozan Eşitlik” başlıklı araştırmamız, yeni dönemin yol haritasını çiziyor. Babalar Günü için reklamlarda, mağazaların vitrinlerinde baba-oğul görselleri yeğlenirken, kızlar unutuluyor! Ayrıca rekabette üstünlüğün, ancak ahlâkta üstünlükle olduğu da unutulmamalı...

3 KIZ ÇOCUĞU BABASIYIM
Kızlarıma; Hatice Kübra, Betül Büşra ve Berrak Besra’ya ayak uydurmak için evde pembe tişört giydiğim de oluyor. “Onları nerede büyütürüm?” diye fikir yürütüp dünya haritasına baktığım zamanlar çok oluyor. Evlatlarımı iyi yetiştirip bu ülkede yaşam hakkı olan kadınlara borcumu ödeyeceğim. Bu noktada sektörümüze öncülük ettiğimiz bir haber çalışması da “Kadın Lider Yetiştiren Babalar”... Alarko Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı, merhum İshak Alaton’dan bayrağı devralan Sayın Leyla Alaton örneği gibi... 
Business Life’ı ilgiyle takip eden büyük kızım Hatice Kübra’nın, iş dünyasındaki başarılı kadınları örnek alması ve onların babaları adına kurdukları vakıflardan esinlenerek benim için aynı şeyi hedeflemesi ise gurur verici, motive edici...


GÜVENSAN TESİS HİZMETLERİ CEO’SU / ARYA KURUCU ORTAĞI MÜNTEHA ADALI:
KONUMUZ, CİNSİYETTEN BAĞIMSIZ ‘İNSAN’ OLABİLMEK
Erkekler olmadan, “toplumsal cinsiyet eşitliği”ni konuşmakla bir sonuca varılamaz. Onların kendilerine verilen rollerden memnun olup olmadıklarını ve kültürel kodlar altındaki gerçek hislerini soruyoruz, anlamaya çalışıyoruz. Samimiyetle cevap vermelerini amaçlıyoruz.

Erkeklerin konuşmaya daha fazla cüret ettiği konular partnerleri ile ilişkileri; kadınlara, annelerine sevgi ve saygıları... Asıl yenik düşülen “Elalem ne der?” sorusu. Bu, akıl ve vicdanın önünde, çok güçlü. Kabul görme kaygısı, kendisine ve başkalarına hata yaptırıyor.

ERKEKLERE ‘DEĞİŞİM ELÇİSİ OLMA’ TALEBİ...
Toplumsal cinsiyet eşitliği diyaloğuna erkekleri de dahil ederek, onlarla beraber sorgulamayı ve tartışmayı amaç ediniyoruz. Konumuz da cinsiyetten bağımsız, insan olabilmek! Erkeklerin birbirinin değişimine aracılık etme gerekliliğinin altını çiziyoruz. 

FARKLILIKLARIMIZLA YAN YANA! 
Eşitliği vurgulamak ve farkındalığı çoğaltmak için 12 Ekim’i “Farklılıklarımızla Yan Yana! Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Günü” olarak tescillettik. Dünyada kutlanması için Türkiye’den büyük bir adım atmak istedik.


“Erkekler Konuşuyor” etkinliğinin 15’incisinin bitiminde hatıra topluca fotoğrafı çektirildi. Business ailesinden, Genel Yayın Yönetmenimiz Seyfettin Bayram, Yayın Editörümüz Mehmet Tufan ve Dijital Medya Editörümüz Osman Aykut da bu anlamlı karede yer aldı. Doğa Sigorta Kurumsal İletişim Müdürü Seda Güler de misafirler arasındaydı...


Banu Özkan / Yönetim Danışmanı-Yazar: Kadınlar ekonomik şiddete maruz kalıyor, kazandığı parayı harcayamıyor. Bu tür sorunlar kadın-erkek değil, “insanlık” sorunu. Emrah Kaya / Youtholding Kurucusu: Bir erkeğin nezaketli olması bazen yanlış anlaşılabiliyor. Maalesef yıkılamayan önyargılarımız var.