FİNANSTA İLK YARI YIL KARNESİ

AKBANK, TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE NASIL DESTEK OLDU? ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK HANGİ ALANLARDA LİDERLİĞİNİ KORUDU? BOYNER GRUP, DÜNYANIN GELECEĞİ İÇİN HANGİ HEDEFLERİNE BİR ADIM DAHA YAKLAŞTI? GARANTİ BBVA HANGİ ALANDAKİ ÇALIŞMALARIYLA NASIL BİR FARK YARATTI? QNB FİNANSBANK, REEL SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRMEK İÇİN HANGİ FİNANSMAN MODELLERİNİ SUNUYOR? TÜRKİYE KALKINMA VE YATIRIM BANKASI GİRİŞİM EKOSİSTEMİNİ DESTEKLEMEYE NASIL DEVAM EDECEK? 2023'ÜN İLK YARISI NASIL GEÇTİ? İKİNCİ YARYA NASIL BAKIYORLAR?

2023 zor başladı ve zor devam ediyor. Ancak ilk yarının sonuçları şirketlerin finansal anlamda başarılı performanslara ulaştığını gösteriyor. Oysa makro veriler ekonomide durumun oldukça kötü olduğuna işaret ediyor. TL, yabancı paralar karşısında ciddi değer kaybı yaşıyor, bütçe dengesi son iki yılda önemli açıklar veriyor, cari denge hızla bozulmaya devam ediyor. Türkiye ekonomisi çok büyük sorunlar yaşıyor ve yeni ekonomi yönetimi Ortodoks politikalarla treni raylara döndürmeye çalışıyor. Seçim sonrasında gelen faiz artışı, peş peşe ortaya çıkan vergi artışları, cari dengede ortaya çıkan bozulmalar gerçek durumun verilere yansıyandan çok daha kötü olduğunu anlatıyor.

Mikro görünümse gerçekten çok farklı: Talep devam ediyor, tüketiciler bugünün yanı sıra yarının ihtiyaçlarını da bugünden alıyor. Akaryakıt fiyatları artsa da her yerde kuyruk var. Otomotivde arz olsa talep 1 milyonu çoktan geçmiş durumda. İşte bu ortamda şirketler yılın ilk yarısını hiç de fena geçirmedi.  Hem CFO’ların hem genel müdürlerin sözcülüğünde ilk yarı yıl sonuçlarına yakından bakalım.

Akbank Genel Müdürü HAKAN BİNBAŞGİL:
“Ekonomiye ve reel sektöre kaynak sağlamayı sürdürdük”
Türk bankacılık sektörü ülkemizin sürdürülebilir büyümesini desteklemeye devam etti. Türkiye’nin geleceğine inanan Akbank da ekonomiye ve reel sektöre kaynak sağlamayı her zamanki gibi sürdürdü.

Depremin olumsuz etkilerine rağmen Türk ekonomisi yılın ilk yarısında istikrarlı büyüme eğilimini korudu. Türk bankacılık sektörü ülkemizin sürdürülebilir büyümesini desteklemeye devam etti. Türkiye’nin geleceğine inanan Akbank da ekonomiye ve reel sektöre kaynak sağlamayı her zamanki gibi sürdürdü.

990 MİLYAR TL KREDİ DESTEĞİ

2023’ün ilk yarısında ekonomimize sağladığımız kredi desteğini 782 milyar TL’si nakdi olmak üzere toplam 990 milyar TL seviyesine çıkardık. Toplam mevduatımız 1 trilyon 6 milyar TL’ye, aktiflerimizse 1 trilyon 527 milyar TL’ye ulaştı. Yüzde 19,3 düzeyinde gerçekleşen güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranımızla, reel sektörün büyümesine ve gelişmesine destek olmayı sürdürdük. Bankamız 31 milyar 18 milyon TL konsolide net kâr elde etti. Yılın ilk yarısında 1 milyonun üzerinde net aktif müşteri bazı büyümesi gerçekleştirdik. Böylece son 1,5 yılda aktif müşteri sayımızı 3,6 milyon artırmayı başardık. Bu olağanüstü gelişimin gelir üretimimiz ve pazar payı kazanımlarımıza önemli etkisi oldu.

“POZİTİF TREND SÜRECEK”

Uzun zamandır teknolojimize önemli yatırımlar yapıyoruz. Geleceğin bankacılığı vizyonumuzla yaptığımız bu yatırımlar sayesinde dijitalleşme, tasarım, ileri analitik ve altyapı alanlarında uluslararası standartların da ötesine geçen uygulama ve teknolojilere sahibiz. Başarılı sonuçlarımızın arkasında bu vizyonu ortaya koyan, hayata geçiren ve her gün ileriye taşıyan Akbanklılar var. Yakaladığımız pozitif trendin önümüzdeki yıllarda da süreceğine inanıyorum. Yılın ilk yarısındaki başarılı performansları için çalışma arkadaşlarıma ve duydukları güven için başta müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İBRAHİM ÖZTOP:
“Aktiflerimizi 122 milyar tl’ye ulaştırdık”
Yılın ilk yarısında aktiflerimizi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artırarak 121,9 milyar TL seviyesine taşıdık. Türkiye’nin geleceği için önem arz eden projelere sağladığımız finansman desteğiyle kredi hacmimizi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 65 artırarak 82,7 milyar TL’ye yükselttik.

2023 yılının ilk yarısında aktiflerimizi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 72, yıl sonuna göre yüzde 33 artışla 121,9 milyar TL seviyesine taşırken, net kârımızı yüzde 161’lik artışla 1,9 milyar TL’ye yükselttik. Kredi tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 65, yıl sonuna göre yüzde 37’lik artışla 82,7 milyar TL seviyesine ulaştı. 2023 yılı Haziran sonunda ortalama özkaynak kârlılığımız yüzde 42 civarında gerçekleşti. Brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranıysa yüzde 0,97 düzeyinde seyrederek bankacılık sektör ortalamasının altında yer aldı. Sermaye yeterlilik oranımızsa yüzde 15,33 olarak gerçekleşti.

“ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ İMKANLARI ARTIYOR”

2023 yılının ilk yarısında da yurt dışından kaynak getirmeye devam ettik. Bankamız uluslararası finansman kuruluşlarıyla sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda iş birliği imkanlarını artırarak sürdürüyor. Yapılan anlaşmalar kapsamında yılın ilk yarısında, ülkemize 101,5 milyon Euro ve 129,5 milyon dolar kaynak girişi sağlandı. Ayrıca, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile bankamız tarafından kullandırılması amacıyla toplam 110 milyon Euro tutarında İklim Finansmanı Kredi ve Hibe Anlaşması imzalandı. Bu kredi ve hibelerle birlikte ülkemizdeki sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına destek sağlamaya devam edeceğiz. Bankamız, önümüzdeki süreçte de ülkemize yeni kaynak girişlerinin sağlanması amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

Banka olarak sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmaya yönelik faaliyetlerde önemli projeleri başarıyla tamamladık. Bu alanda küresel ölçekte önemli ödülleri aldık. Son olarak, Global Finance Dergisi tarafından “Sustainable Finance Awards 2023 – Outstanding Leadership in Sustainable Finance by a Multilateral Institution in Central&Eastern Europe” kategorisinde ve International Finance tarafından “International Finance Awards 2023 – Best Sukuk Issuer ve Best Green Project Financing” kategorilerinde aldığımız ödüller, sürdürülebilirlik alanında küresel ölçekte de tanınır bir oyuncu olmamızın sonucu. Yatırım bankacılığı alanındaki faaliyetlerimiz kapsamında, yılın ilk yarısında restoran zinciri Big Chefs’in 832,5 milyon TL büyüklüğündeki halka arzını gerçekleştirdik. Her dönem olduğu gibi bu dönemde de yatırım bankacılığı alanındaki hizmetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz.

“GİRİŞİM EKOSİSTEMİNİ GELİŞTİRİYORUZ”

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın kurucusu olduğu Türkiye Kalkınma Fonu ile Türkiye girişim ekosisteminde aktif rol almaya devam ediyoruz. Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında yönetilen bölgesel kalkınma fonumuzun ilk yatırımını laboratuvar ortamında elmas üreten Appsilon Enterprise’a yaptığımızı paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. 2022’nin son çeyreğinde ODTÜ Teknokent ile birlikte kurulan ve erken aşama girişimleri hedefleyen Invest101 fonumuzla siber güvenlik şirketi DefensX’e, görsel veri anonimleştirme çözümleri sunan Syntonym’e ve çevrimiçi oyun geliştiren Clay Token’a ilk üç yatırımımızı gerçekleştirdik. Çok önemli bulduğumuz ve özellikle savunma sanayi girişimlerini ana odağına alan yenilikçi ve ileri teknolojiler fonumuzdan siber güvenlik alanında faaliyet gösteren Beam Teknoloji ve endüstriyel dijital çözümler sunan Simularge şirketlerine de yatırım yaptık. Yine, dijital pazarlama alanında faaliyet gösteren Wask’e ve bütünsel kaynak yönetimi alanında çalışmalarını gerçekleştiren Fazla şirketine yapılan yatırımlarla Türkiye Kalkınma Fonu, Türkiye girişim sermayesine önemli katkıda bulunmakta. Faaliyete geçirmiş olduğu alt fonlar aracılığıyla bugüne kadar toplam 14 doğrudan yatırım ve 5 fonların fonu yatırımı yapan Türkiye Kalkınma Fonu, girişim ekosisteminin gelişiminde de önemli bir role sahip.

EY CFO’nun DNA’sı 2023 raporunun sonuçları açıklandı
EY, dünya genelinde 1.000 CFO ve üst düzey finans yöneticisiyle anket yaparak, CFO’ların DNA’sını çıkardı. Rapora göre; birçok finans lideri CFO rolünü CEO pozisyonuna giden bir basamak olarak görüyor. Araştırma ayrıca geleceğin CFO’larında aranacak en önemli özelliğin “duygusal zeka” olduğunu gösteriyor.

Finans liderlerinin yüzde 67'si kısa ve uzun vadeli önceliklerin nasıl dengeleneceği konusunda liderlik içinde gerilimler ve anlaşmazlıklar yaşıyor. CFO’ların yüzde 50'si uzun vadeli önceliklerde kesintiler yaparak kısa vadeli kazanç hedeflerini tutturduklarını söylüyor. Bu durumdan en çok etkilenen programların başındaysa çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim programları geliyor.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY, finans liderlerinin görev ve sorumlulukları bakımından geçirdiği dönüşümü mercek altına alan CFO’nun DNA’sı raporunun 2023 yılı sonuçlarını açıkladı. Dünya genelinde 1.000 CFO ve üst düzey finans yöneticisiyle gerçekleştirilen anket sonucu oluşturulan rapor; finans ekiplerinde daha cesur değişimler gerçekleştiren CFO'ların gelecekte kendilerine yer edinebileceklerini ortaya koyuyor.

CEO pozisyonuna giden yol

Araştırma sonuçlarına göre birçok finans lideri CFO rolünü CEO pozisyonuna giden bir basamak olarak görüyor. Ankete katılanların yüzde 84'ü CFO rolünün oldukça zorlayıcı olduğunu kabul ederken, CEO’luk yolunda zorluklara hazırlanmak için gereken stratejik temeli ve değerli deneyimleri edindiğini düşünüyor.

Araştırma, “duygusal zekanın” geleceğin CFO'ları için önemini vurguluyor. Veriler; önümüzdeki beş yıl içinde başarılı CFO'lardan beklenen en önemli beceri veya özelliğin, yüksek düzeyde gelişmiş duygusal zeka, çeşitlilik ve refah gibi insani konularda deneyim olduğunu gösteriyor.

Ankete katılan finans liderlerinin yalnızca yüzde 16'sı finans fonksiyonlarını teknoloji ve iş modeli gibi temel değişim öncelikleri açısından sınıfının en iyisi olarak görüyor.

Aynı şekilde finans liderlerinin yalnızca yüzde 14'ü fonksiyonu geleceğe yönelik dönüştürmek için cesur bütünsel değişiklikler yaptıklarını söylüyor.

Boyner Grup CFO’su ve İcra Kurulu Üyesi ÖZGÜR TOKGÖZ ALTUN:
“Hedeflere yaklaştık”
Boyner Grup olarak 2023’e kadar plastik kullanımımızı 11,5 ton azaltma sözü verdik. Emisyon, karbon salımı, plastik atıklar, elektrik, doğal gaz ve su tüketimi konularında çalışmalarımız sürüyor. Dünyanın geleceği için hedeflerimize bir adım daha yaklaştık.

Boyner Grup olarak 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’muzu yayınladık. Raporda toplumsal etki, çevresel etki, işyerinde demokrasi, inovasyon, değer zinciri ve paydaş katılımı alanlarında yürüttüğümüz çalışmaları paylaşırken benimsediğimiz Sürdürülebilir İyilik Modeli’ne vurgu yapıyoruz. Sürdürülebilirlik yönetimi anlayışımızın temelini şeffaflık, açıklık, hesap verebilirlik ve katılımcılık oluşturuyor. Boyner Grup’un şirketleri ve tüm çalışanlarıyla sürdürülebilir iyilik peşindeyiz. Tüm iş yapış biçimimizi sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda hayata geçiriyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımıza grup şirketlerimiz ve iç ve dış paydaşlarımızı da dahil ediyor, insan kaynakları politikamız ve sosyal sorumluluk projelerimizi buna göre şekillendiriyoruz.

ROTA: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ

Toplumsal cinsiyet eşitliği bizim için bir demokrasi ve haklar meselesi. Yaklaşımımızı, kendi İK politikalarımızdan başlayan, tedarik zincirimize, kadın girişimciliğe ve toplumun geneline uzanan projelerle destekliyoruz. Türkiye’de kadın girişimciliğinin gelişmesi için KAGİDER iş birliğiyle gerçekleştirilen İyi İşler projemizle ulaştığımız girişimci sayısı 119 oldu. Boyner Büyük Mağazacılık’ın “Seninle Tamam” projesiyle daha önce hiç çalışmamış ya da evlilik, çocuk gibi nedenlerle iş hayatına ara veren kadınlara kendi belirledikleri saatlerde part-time çalışma imkanı sunmaya devam ettik.

Grup olarak 10 yılı aşkın bir süredir 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde farkındalık kampanyaları hayata geçiriyoruz. 2022 yılında da cesur yaklaşımımızdan taviz vermedik. 8 Mart’ta hepimizin çok iyi bildiği bir melodiyle kadınların yaşamın her alanında yaşadıkları zorluklara, eşitsizliklere vurgu yapmak istedik. Türkiye’de kadınların yaşadığı acı gerçekleri bir kez daha vurgulamaya odaklandık. Bu gerçeği kabullenmeyerek, hep birlikte sesimizi daha gür çıkartarak ve vazgeçmeyerek değiştirebileceğimizi bir kez daha söylemek istedik. 2022 yılında cinsiyet eşitliği temelli projelere 2 yeni proje ekledik. Sabancı Üniversitesi’nin düzenlediği “Ev İçi Şiddete Karşı İş Dünyası” eğitimlerine katılarak başlattığımız ‘Biriz, Birlikteyiz’ projesiyle özel yaşamlarında maruz kalabileceği her türlü şiddete karşı çalışanlarımızın yanında duracağımızı taahhüt ettik, insan kaynakları politikalarımızda köklü iyileştirmeler yaptık.

DÖNGÜSEL DÖNÜŞÜM

Dünyanın geleceği için hedeflerimize bir adım daha yaklaştık. Boyner Grup olarak 2023’e kadar plastik kullanımımızı 11,5 ton azaltma sözü verdik. Emisyon, karbon salımı, plastik atıklar, elektrik, doğal gaz ve su tüketimi konularında çalışmalarımız sürüyor. Merkez ofis ve mağazalarımızda “Sıfır Atık” projemiz ve İş Dünyası için Plastik Girişimi üyeliğimizle karbon ayak izimizi azaltmayı hedefliyoruz. Yeşil Ofis projesi kapsamında, tüketimlerimizi düzenli olarak izliyor, su ve kağıt tüketimini minimum seviyede tutmaya yönelik çalışıyoruz. Bu kapsamda Ocak 2022 itibarıyla mağazalarımızda plastik poşet kullanımını sonlandırarak müşterilerimize çok kullanımlı poşet sunmaya başladık. Bu poşetlerin satışından elde edilen gelirle de farklı sivil toplum kuruluşlarının çevre ve eğitim projelerine destek olduk. Çeşitli sebeplerle raftan depoya kaldırılan ve satışa sunulamayan ürünleri yeniden hayata döndürüyoruz. Döngüsel dönüşüm hareketi Nivogo’nun iş modeli sayesinde tekstil atığı olmaktan kurtulan ve döngüsel ekonomiye kazandırılan ürünleri sürdürülebilir moda anlayışıyla Boyner Outlet mağazalarında ve boyner.com.tr’deki outlet kategorisinde müşterilerimizle buluşturduk. Bu sayede 500 bini aşkın ürünü yenileyerek döngüsel ekonomiye dahil ettik. Yenilenen ürünlerle 6 milyar litreden fazla su kullanımının ve 9,5 milyon kilogram karbon emisyonunun oluşmasının önüne geçtik.

Garanti BBVA Genel Müdürü RECEP BAŞTUĞ:
“Tl’de mevduatlar kredileri aştı”
2023 yılının ikinci çeyreğinde regülasyonlarla uyumlu olarak bilançomuzu yönettik. Bu çerçevede bankamızın TL nakdi kredi portföyü 80 milyara yakın net artışla toplam 600 milyar TL’ye ulaştı. Büyüme odağımız KOBİ ve tüketici kredileri oldu.

2023 yılının ikinci çeyreğinde regülasyonlarla uyumlu olarak bilançomuzu yönettik. Bu çerçevede bankamızın TL nakdi kredi portföyü 80 milyara yakın net artışla toplam 600 milyar TL’ye ulaştı. Büyüme odağımız KOBİ ve tüketici kredileri oldu. Buna karşın, kurumsal ve ticari kredilerde büyüme hızı görece düşük kaldı. KOBİ kredilerinde pazar payı kazanırken, kredi kartları ve tüketici kredilerindeki geleneksel lider pozisyonumuzu bu çeyrekte de başarılı bir şekilde korumaya devam ettik. Bugün 14 milyona ulaşan mobil müşteri sayımızla Türkiye'nin en çok kullanılan bankacılık uygulamasına sahip bankayız.

“FARK YARATTIK”

Müşterilerimizle kurduğumuz uzun soluklu, güvene dayalı ilişkinin bir sonucu olarak TL mevduatta da fark yaratan bir performans ortaya koyduk. Büyümede, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ana ürün olmaya devam etti. Bankamız, özel sektör bankaları içinde en yüksek KKM hacmine ulaşarak bu konuda da sektörde lider oldu. Bugün kur korumalı mevduatlar, TL vadeli mevduatlarımızın üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor. Yasal düzenlemelerin etkisiyle TL mevduat, titizlikle yönettiğimiz ve yoğunlaştığımız bir alan. Bunun sonucu olarak TL kredi mevduat oranımız daha da iyileşerek tarihinin en düşük seviyesine geldi. Yılın ikinci çeyreğinde sendikasyon kredimizi başarıyla yenileyerek, Garanti’nin sürdürülebilir fonlama yaratma gücünü bir kez daha gösterdik. 26 bankanın katılımıyla yenilediğimiz sendikasyon kredisinin sosyal performans hedeflerini deprem bölgesindeki kadın girişimciler ve mikro ölçekli işletmelerin finansmanıyla ilişkilendirdik. Hedeflerimizi başarıyla gerçekleştirdiğimizde kullandığımız kredinin faizinde indirim olacak ve buradan sağlayacağımız kazancı yine deprem bölgesi için kullanacağız. Böylelikle hem bölge ticaretinin güçlenmesine hem fırsat eşitliğine katkı sağlamaya devam edeceğiz.

“HER ALANDA KAPSAYICI OLACAĞIZ”

Sorumlu bankacılık ilkemiz ve kapsayıcı büyüme stratejik hedefimiz doğrultusunda tüm paydaşlar için uzun vadeli değer yaratmaya ve her alanda kapsayıcı bir banka olma odağıyla ilerliyoruz. Bu alandaki en yeni çalışmamız temmuz ayında duyurduğumuz, bankacılık hizmetleriyle henüz tanışmamış kadınların finansal okuryazarlık eğitimleri almalarına ve sunduğumuz özel ürün fırsatlarıyla kendi ekonomilerini yönetmelerine destek olmayı amaçlayan ‘Hesabını Bilen Kadınlar’ programımız. Banka olarak her bireyin toplumsal ve ekonomik hayata katılmasını önemsiyor, çağdaş ve güçlü toplumların temelinin fırsat eşitliği ilkesi üzerine kurulduğuna inanıyoruz. 2023 ve sonraki yıllarda dünyanın ve ülkemizin en önemli sorunu global ısınma olacak. Bu kapsamdaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmak en önemli sorumluluklarımız arasında. 2021 yılında DenizTemiz Derneği / TURMEPA işbirliğiyle Marmara Denizi’nde çıktığımız Mavi Nefes yolculuğunu denizlerin ardından Van Gölü’ne taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz. Amacımız göldeki kirliliğin önüne geçerek iklim değişikliğine karşı Van Gölü Havzası’nı dirençli hale getirmek ve bu konuda bölgesel farkındalık oluşturmak.

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü MURAT ATALAY
“Liderliğimizi koruduk”
2023’ün kalan döneminde de dijitalleşme odaklı sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda farklı alanlarda çalışmalar yürütmeye, dijital kanallarımızı geliştirmeye, çalışanlarımızın ve müşterilerimizin memnuniyetini ön planda tutarak sürdürülebilir toplumsal kalkınmaya katkı sağlamaya devam edeceğiz.

2023 yılının ikinci çeyrek finansal sonuçlarına göre bireysel emeklilik sistemindeki toplam fon büyüklüğümüz 98,7 milyar TL’yi aştı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre aktif büyüklüğümüzü yüzde 90 oranında artırdık. Aktif büyüklüğümüz 119,5 milyar TL’ye ulaştı. Özkaynaklarımızsa 4,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörleri 2023 yılının ikinci çeyreğinde de büyümeye devam etti. Emeklilik Gözetim Merkezi'nin 30 Haziran 2023 tarihli verilerine göre, gönüllü bireysel emeklilik ve otomatik katılım toplamından oluşan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon büyüklüğümüz yıl başına göre yüzde 30,5 oranında artarak 98,7 milyar TL’yi aştı, katılımcı sayımızsa  yüzde 5,3 oranında büyüyerek 2,6 milyonu geçti. Bunun yanı sıra şirketimiz, sayısı 1,3 milyonu geçen gönüllü BES katılımcıları ve 5 milyar TL’yi aşan OKS fon büyüklüğü tutarıyla her iki kategoride özel sermayeli şirketler arasındaki liderliğini yılın ikinci çeyreğinde de sürdürdü. Hayat sigortası prim üretimimiz 2023 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 113,1 oranında artarak 2,9 milyar TL’ye ulaştı.

“200 BİN ÇOCUĞA ULAŞAN İLK ŞİRKET OLDUK”

Haziran 2023 itibarıyla 18 yaş altı müşteri grubunda 213 bin katılımcı ve 1,8 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştık. Katılımcı sayısında yüzde 27,4, fon büyüklüğünde yüzde 26,5 pazar payıyla liderliğimizi koruduk. ‘Çocuğum için BES’ kapsamındaki eğitim bağışlarımızla 2022 yılında başladığımız TEMA Vakfı iş birliğimizin ilk yılında 10 bin 217 çocuk ve gencin, ekolojik okuryazarlık, doğa eğitim ve farkındalık çalışmalarına katılmasına destek olduk. Anadolu Hayat Emeklilik olarak dijital altyapımızı daha da güçlendiren ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayan ‘AHE-Dijital BES Başvurusu’ kâğıtsız teklif projesiyle sayısı yılda 300 bine ulaşan Emeklilik Sözleşmesi Teklif Formu basımını yüzde 60 azaltmayı hedefliyoruz.

ÇALIŞAN DENEYİMİYLE ÖNE ÇIKTI

Müşteri deneyimini, dijitalleşmeyi ve sürdürülebilirliği ön planda tuttuğumuz çalışmaların yanında, çalışanların mutluluğuna da çok önem veriyoruz. Türkiye’nin en mutlu iş yerleri listesinde hayat sigortacılığı ve bireysel emeklilik sektöründe en mutlu iş yeri seçildik ve ‘Olağanüstü Çalışan Deneyimi’ sertifikası almaya layık görüldük. Anadolu Hayat Emeklilik olarak, 2023 yılının kalan döneminde de şirketimizin dijitalleşme odaklı sürdürülebilir büyüme stratejisi doğrultusunda farklı alanlarda çalışmalar yürütmeye, dijital kanallarımızı geliştirmeye, çalışanlarımızın ve müşterilerimizin memnuniyetini ön planda tutarak sürdürülebilir toplumsal kalkınmaya katkı sağlamaya devam edeceğiz.

QNB Finansbank Genel Müdürü ÖMÜR TAN:
“Büyümeye katkı sağlamayı sürdürdük”
Güçlü bilançomuz, öncü teknolojilerimiz ve deneyimli işgücümüzle her zaman olduğu gibi tüm paydaşlarımızın yanında yürümeye ve Türk ekonomisini desteklemeye devam edeceğiz.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzaladığımız anlaşma kapsamında, depremden etkilenen birey ve kurumların acil finansman ihtiyaçlarında kullandırılmak üzere 110 milyon dolar tutarında bir kaynak sağladık. Güçlü bilançomuz, öncü teknolojilerimiz ve deneyimli işgücümüzle her zaman olduğu gibi tüm paydaşlarımızın yanında yürümeye ve Türk ekonomisini desteklemeye devam edeceğiz.

“GÜVENİN GÖSTERGESİ”

Ayrıca, geçen yıl mayıs ayında imzaladığımız ve bu yıl haziran ayında vadesi gelen sendikasyon işlemimizi yüzde 102 oranında yeniledik. Bu yenileme oranı hem bankamıza hem Türkiye ekonomisine olan güvenin bir göstergesi. Toplam 329 milyon dolar tutarındaki bu kredi sürdürülebilirlik ve deprem afeti bölgesine finansman desteği başlığında iki önemli performans kriteri içeriyor. Bölgeye desteğimizi sürdürürken, reel sektörü güçlendirmek ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, en doğru finansman modellerini sunmaya devam edeceğiz.

30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla QNB Finansbank’ın toplam aktifleri 2022 yıl sonuna kıyasla yüzde 30 artarak 782 milyar 657 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, net krediler yüzde 32 artarak 454 milyar 99 milyon TL’ye, müşteri mevduatıysa yüzde 31 artarak 503 milyar 507 milyon TL’ye yükseldi. 2023 yılının ilk yarısında, QNB Finansbank’ın net kârı, 13 milyar 994 milyon TL olarak gerçekleşti.

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu:
“Yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz”
Koç Holding, 2023 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 24,9 milyar dolar gelir elde etti. Yılın ilk yarısında 1,6 milyar dolar kombine yatırım yaptı. Son 5 yıldaki yatırım miktarı 10 milyar dolara ulaştı. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Global belirsizlikler ve zorlu piyasa koşullarına rağmen uzun vadeli değer yaratma hedefimiz doğrultusunda yılın ilk yarısını da başarılı bir performansla kapadık. Yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” diyor.

Koç Holding, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide bazda 24,9 milyar dolar gelir elde eden Koç Holding, aynı dönemde 1,6 milyar dolar kombine yatırım gerçekleştirdi. Böylece şirketin son 5 yıldaki yatırımları 10 milyar dolara ulaştı. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Global belirsizlikler ve zorlu piyasa koşullarına rağmen uzun vadeli değer yaratma hedefimiz doğrultusunda yılın ilk yarısını da başarılı bir performansla kapadık. Güçlü likidite ve bilançomuz, dayanıklı ve çeşitlendirilmiş portföy yapımız, çağın yetkinlikleriyle donattığımız insan kaynağımız, çevik yönetim anlayışımız ve en önemlisi ülkemizin geleceğine duyduğumuz inancımızla yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu’nun açıklamaları şöyle:

“DEĞER YARATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Daha da güçlenen likiditemizle önümüzdeki dönemde tüm paydaşlarımız için uzun vadeli değer yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dinamik portföy yönetimi çerçevesinde son dönemde gerçekleştirdiğimiz başarılı işlemlere dikkat çekmek isterim. Koç Holding olarak sahip olduğumuz Yapı Kredi sermayesinin yüzde 6,8’ine denk gelen Yapı Kredi payının, hızlandırılmış talep toplama süreci sonucunda yaklaşık 6,8 milyar TL (yaklaşık 250 milyon ABD Doları) bedelle borsa dışında uluslararası kurumsal yatırımcılara satışını başarılı bir şekilde tamamladık. Son yıllardaki en yüksek tutarlı söz konusu başarılı işlem, ülkemize, topluluğumuza ve bankamıza duyulan güvenin bir göstergesidir. Koç Topluluğu olarak Yapı Kredi’ye, bankacılık sektörüne ve ülkemizin potansiyeline olan inancımız ile yüzde 61,17 oranındaki ortaklık payımızla Yapı Kredi’deki ana hissedarlığımız devam edecek. Diğer yandan sahip olduğumuz Tat Gıda paylarının satışı dahil stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlattık ve konuyla ilgili finansal danışmanlık alınması için görevlendirme yaptık. Daha da güçlenen likiditemizle önümüzdeki dönemde tüm paydaşlarımız için uzun vadeli değer yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz

“TÜRKİYE’NİN İHRACATININ YÜZDE 7’SİNİ YAPIYORUZ”

Avrupa’nın en çok satan ticari aracı olan Transit ailesinin 1 tonluk araç segmentindeki müşterilere yenilikçi ve verimliliği artıracak yeni çözümler sunmak üzere sıfırdan tasarlanan Custom modeli, Ford Otosan Yeniköy fabrikasında önce dizel ve  sonra tam elektrikli versiyonlarıyla hattan inmeye hazırlanıyor. Ford’un tam elektrikli ikinci ticari modeli olan E-Transit Custom, Ford’un elektrik dönüşümünde stratejik önem taşıyor. Nisan ayında tanıtımı yapılan, müşteri odaklı bir yaklaşımla Ford Otosan tarafından geliştirilen Transit Courier’nin de sırayla içten yanmalı ve elektrikli versiyonları Ford Otosan Craiova fabrikasında üretime girecek.

İhracat performansımızı özellikle Türkiye ekonomisine kattığımız değer açısından çok önemsiyoruz. Koç Topluluğu olarak ihracatımız ülkemizin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor. Bunun bir yansıması olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından geçekleştirilen araştırmada, Türkiye’nin ilk 1.000 ihracatçısı arasında mal ihracatı yapan ilk 10 şirketin 4’ünün topluluk şirketimiz olmasından gurur duyuyoruz. Araştırmaya göre Ford Otosan ihracat şampiyonu olurken, Tüpraş ikinci, Arçelik yedinci, Tofaş dokuzuncu sırada yer aldı.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FAALİYETLERİMİZ HIZLANDI”
KARBON DÖNÜŞÜM PROGRAMI Topluluk şirketlerimizin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine yönelik sürdürdüğü faaliyetler hız kazandı. Koç Holding olarak 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımlayarak çevre, sosyal, kurumsal yönetim alanlarında kaydettiğimiz ilerlemeyi kamuoyuyla paylaştık. Karbon Dönüşüm Programı kapsamında topluluk şirketlerimizin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine yönelik sürdürdüğü faaliyetler hız kazandı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ Başlattığımız yenilenebilir enerji projesi sayesinde, topluluğumuz genelindeki elektrik tüketiminin yarısından fazlasının yenilenebilir enerjiden karşılanmasını sağlayacağız. Ayrıca Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde endüstri lideri olan Arçelik, yenilenebilir enerji alanında 10 milyon Euro yatırımla güneş paneli üretimine başlayacak. Bu yılın sonuna kadar yapılacak ek yatırımla yıllık üretim kapasitesi 1 milyonun üzerine çıkacak olan güneş paneli üretim tesisi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne ivme kazandıracak.