"FLÖRT ŞİDDETİ" GELİYOR!

Flört şiddeti, gençlerin farkında olmadan uyguladığı ve sürekli hale getirdiği en önemli sorunlardan biri. Flört şiddeti, partnerlerden birinin diğerine psikolojik, fiziksel, sosyal, cinsel ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunması olarak adlandırılıyor.

Flört şiddeti, romantik yakın ilişki şiddetinin bir alt tipi olarak sınıflandırılan bir şiddet türü, her yaştan bireyin flört ilişkisi içerisinde karşılaşabileceği bir saldırganlık şekli. Farkındalığın düşük olduğu flört şiddeti konusu, gösterilen şiddetin nedeninin sevgi olarak nitelendirilmesiyle, bilinçsiz bir şekilde normalleşip sürekli hale geliyor. Kıskanılmak şiddet değil sevgiden gelir kalıbıyla, partnerinin makyajına, ne giyeceğine, kimlerle arkadaşlık edeceğine, sosyal medyasında kimleri takip edeceğine karışan biri aslında flört şiddeti uyguluyor.

Gençlerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Bakışı

Gençlere yönelik yaptığım kuşak araştırmalarıyla ve yazdığım kitaplarla ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor:

Bireylerin birbirine gösterdiği şiddet karşısında dayanışma kültürü oluşturabilmek için ilk adım özellikle gençlerde şiddet okuryazarlığını geliştirmek. Şiddeti tanımlamak, şiddet türlerini iyi anlamak ve ayırt edebilmek toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarının farkındalık etabının önemli basamakları. Biz Yanındayız Derneği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Gençlerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Bakışı araştırmasında, gençlerin şiddet algısını ölçerken onlara şiddet türlerini de aktarmayı önemsedik. Bu bağlamda belki de katılımcı gençlerin pek çoğu yaşamlarında ilk kez flört şiddeti ifadesiyle karşılaştı.

Flört şiddeti mutlaka ergenlikten başlayarak gençlerde farkındalık yaratmak durumunda olduğumuz bir başlık. Çünkü olanca gerçekliğiyle varken, fena halde yok sayılan bir şiddet türü.

Gençlerde Flört Şiddeti Tehlikesi

Araştırmamıza katılan gençlerin yüzde 36’sı flört şiddetine maruz kaldıklarını ifade ettiler. Bir duygusal şiddet türü olan kıskançlığı ise gençlerin sadece yüzde 27’si şiddet olarak görüyor.

Genç kadınların yüzde 40’ı, erkeklerin yüzde 25’i flört şiddetine uğrarken bu oran diğer toplumsal cinsiyetlerde yüzde 47’ye kadar yükseliyor. Gençlikte şiddet okuryazarlığı sağlıklı yetişkinlerin yaşadığı bir toplum için elzem.