GELECEĞİN OTOMOBİLLERİ

ABD'nin Las Vegas kentinde, 7-10 Ocak 2020 tarihleri arasında düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı - CES 2020, akıllı teknolojiler, ulaşım ve mobilite çözümleri ile küresel otomotiv gündemine damgasını vurdu. Karbondioksit emisyonlarını azaltmak ve küresel normlara uyum sağlamak için başlatılan dijital dönüşüm ve elektrikli otomobil üretim hamleleri, CES'i ana mecralardan biri olarak konumlandırdı.

CES 2020’de konsept araçlarını sahneleyen çoğu otomobil üreticisinin programlarında “sürdürülebilirlik” ve “çevre dostu” olma üzerine yeni bir odak görüldü. Önceden konsept ürünlerin, hizmetlerin ve markaların inovasyon becerilerini sergiledikleri CES, artık duyurulan yeniliklerin kısa zamanda uygulanabildiği bir ‘önizleme’ platformuna dönüştü. ‘Büyük Beş’ olarak anılan Cenevre, Paris, Frankfurt, Detroit ve Tokyo fuarlarının yanı sıra CES, günceli izleyerek yüksek teknolojide yeni bir kulvar oluşturdu.

DİZEL ARAÇLARIN SONU YAKIN
Dizel motorlu araçların yaklaşık 10 kat daha fazla zararlı gaz salınımı yaptığının ortaya çıkması, tüm dünyayı harekete geçirdi. Fransa, Hollanda ve Norveç’te, bu yıldan itibaren dizel araç ile girilemeyen ‘greenzone’lar (yeşil alan) oluşturulacak. İtalya’nın Milano şehrinde, 25 Mart 2019’dan bugüne katı bir ‘greenzone’ uygulaması var. Dizel araç satışı yasağı; Danimarka, İrlanda, İsrail, Hollanda, İsveç ve Hindistan’da 2030’dan; İskoçya’da 2032, İngiltere, Çin ve Fransa’da ise 2040’ten itibaren yürürlüğe girecek. 


BU BİR PROTOTİP; SATIŞA ÇIKMAYACAK!
VISION-S / SONY: Prototip, Japon kültürüne uygun olarak şık ve minimal bir anlayışla tasarlandı. Sedan olarak karşımıza çıkan elektrikli modelin geliştirilme sürecinde; Bosch, Continental, Genetex, BlackBerry QNX ve Nvidia gibi önemli firmalar ile iş birlikleri yapıldı. İçinde ve dışında 33 farklı sensör bulunuyor. Ön konsola tamamen yayılmış bir ekrana sahip. Koltuk başlarına eklenen yolcu ekranlarıyla da dikkat çekiyor. 360 derece ses deneyimi sağlayan teknoloji ve ağ bağlantısı mevcut. Binen kişileri tanıyor ve otomatik olarak kişiselleştirme imkânı sunuyor. Farlarda Porsche esintisi görülüyor. Şelale cam tavanı göz alıcı. Şirketin yaptığı, diğer otomobil üreticilerine satmak istediği sistemlerin tanıtımını gerçekleştirmek.


MEGA ŞEHİRLER İÇİN YENİ KONSEPT
AUDI AI:ME / Audi: Ev ve ofisin yanında, üçüncü bir yaşam alanı olarak konumlanıyor. Dışı bir bilim kurgu filmini andırsa da içi, günümüzdeki bir lounge göz önüne alınarak tasarlandı. Oturma alanları, 4 yolcu tarafından da dilenilen şekilde oluşturulabiliyor. Elektrik motoru, 125 HP güç üretebiliyor. Şehrin bir bölümü, otoyollar gibi izin verilen bölgelerde sürücüsüz de yol alabiliyor. Gizlenmiş ve istenilen durumlarda ortaya çıkabilen direksiyon bulunuyor. Tüm bilgi ve eğlence sistemleri sesle, göz hareketleriyle veya dokunmatik ekranlardan kontrol edilebiliyor.


FISKER OCEAN / Henrik Fisker: 
80 kWh’lik bataryası ile yaklaşık 485 kilometrelik menzil vadediyor. 0-100 km/sa hızlanmasını 2.9 saniyede tamamlıyor. Hem iki hem de tüm tekerleklerden çekiş sistemleriyle satışa sunulacak. Uzaktan bakıldığında Honda CRV modelini andırıyor. Kabininin içerisinde minimalist bir yaklaşım sunuyor. Kocaman bir dokunmatik ekrana sahip ve aracın tüm işlevleri buradan kontrol edilebilecek. Dijital gösterge paneli, iki kablosuz şarj noktası ve bir HUD bulunuyor. Aracı üstü açık hale de getirebiliyorsunuz.


‘AVATAR'DAN İLHAM ALINAN OTOMOBİL
VISION AVTR / Mercedes-Benz  & Daimler AG: 2009’un gişe rekorları kıran fantastik/bilim kurgu filmi Avatar’dan esinlenerek üretildi. Kapıları yok. Yanlara doğru ve çapraz olarak da hareket edebilmesini sağlayan özel tekerlekleri ve direksiyonsuz tasarımı dikkat çekici. Arka kısmındaki 33 adet çok yönlü ve hareketli küçük biyonik kapakçıklar hem yolculara dış mekânı gösteriyor hem de araca enerji veriyor. Kontrol pedi, titreşimli bir yapıya sahip ve tüketicilerin ergonomik rahatına göre yerleştirildi. Yatık koltuklar, rahat oturmanızı ve konsolu rahatça kullanmanıza yarıyor. Şirketin sürdürülebilirlik çabalarını yansıtıyor. İçten yanmalı motor yerine, 470 beygir gücünde grafen bazlı bir batarya var. Ahşap zemini, elle hasat edilen Endonezya kerestesinden üretildi. İç kısmı tamamen geri dönüştürülmüş plastik ve vegan deriden oluşuyor. Tek bir şarjla 700 kilometreye kadar menzil vadediyor. 


UÇAN TAKSİ İLE TANIŞMA VAKTİ
S-A1 AİR TAXI / Uber Elevate & Hyundai: Prototip 8 pervaneli ve dikey yükselip inebiliyor. 4 yolcusu ile birlikte, 300-600 metre irtifa aralığında, saatte 180 mil (290 km) seyir hızına ulaşabilecek şekilde tasarlandı. En iyi rotayı bulmak için yapay zekâdan faydalanacak. Şehir içinde her istenilen yere alçalamayacak. Bunun için, önemli merkezlere, özel HUB binaları inşaa edilecek. Elektrikle çalışacak ve 7 dakikada şarj edilebilecek. Başlangıçta 100 kilometre menzile sahip olması öngörülüyor. İlk etapta bir pilot ile kontrolü sağlanacak, ilerleyen dönemde tamamen otonom; yani bir sürücüye ihtiyaç duymadan kullanılabilmesi planlanıyor.


BUTİK OTEL RAHATLIĞINDA YOLCULUK
BMW I3 URBAN SUITE / BMW Group: Standart BMW i3, sürücü koltuğu ve gösterge paneli hariç tam bir dönüşüm geçirdi. İyi zaman geçirme hissi uyandıran davetkâr, aynı zamanda yolcunun tercihine göre rahatlık, eğlence ya da çalışma imkânı sunan geniş bir iç mekana kavuştu. Arka mekânda geniş bir koltuk, ayak dayama platformu, tavandan aşağıya uzanan elektronik ekran ve kişisel ses bölgesi gibi pek çok değişime sahne oldu. Güç aktarım organlarının yerel sıfır emisyon üretmesine 
kadar tüm aşamalarda kaynakların sorumlu kullanımını destekliyor. Tüm kumaş ve paspas yüzeyler tekrar tekrar geri dönüştürülebilen malzemeden üretiliyor.


48 İNÇ'LİK MULTİMEDYA EKRAN İLE SEYAHAT
M-BYTE SUV / Byton: En göze çarpan özelliği, gösterge panelini de kapsayacak şekilde olan 48 inç’lik, yani 7 adet iPad büyüklüğündeki bilgi-eğlence ekranı. Bu, ilk bakışta dikkati dağıtabilecek gibi görünse de Byton, birçok güvenlik sistemi sunuyor. Direksiyon simidi üzerinde 7 inç'lik, konsolun alt kısmında 8 inç'lik, arka yolcular için de 2 adet dokunmatik ekran var. 4.88 metre uzunluğunda ve 2.95 metre aks mesafesine sahip. 71 kWh (400 km menzil) ve 95 kWh'lık (520 km menzil) iki farklı batarya seçeneği olacak.


BAĞLANTILI ARAÇ İLE EVDESİN!
CONNECTED CAR / LG Electronics & Adient: “Bağlantılı Araç” çözümü, LG’nin webOS Auto platformuna dayanıyor ve lider oto koltuk üreticisi Adient ile ortaklaşa geliştirildi. Yoldayken ev hissi uyandıran daha kişiselleştirilmiş bir araç içi deneyim sunuluyor. Kullanıcıların evde izlemeye başladıkları TV programlarının ve filmlerinin tadını çıkarmaya devam edebilecekleri OLED ekranlar bile bulunuyor. Kişisel ses bölgesi, her bir sürücü için benzersiz bir multimedya deneyimi sunuyor. Sanal kişisel asistan, yüksek sesli müzik ve konuşmalarda bile sesli komutları algılıyor ve tanıyor.


ELEKTRİKLİ BİR FIAT PANDA! 
CONCEPT CENTOVENTI / Fiat: Adını, İtalyancada ‘yüz yirmi’ anlamına gelen “Centoventi”den alıyor. Elektrikli araç teknolojilerini, kişiselleştirilebilir çözümlerle beraber sunuyor. “Red Dot” tasarım ödüllü. Modüler ve çevreci yapısı ile markanın 120 yıllık köklü geçmişinin geldiği en son noktayı temsil ediyor. Üretim sürecini basitleştirmek için tek tip ve tek renk olacak. Son kullanıcı, ‘4U’ programı ile farklı 4 tavan tipi, 4 tampon, 4 jant ve 4 dış kaplama seçenekleriyle otomobili kişiselleştirebiliyor. Menzili 100 ile 500 kilometre arasında değişebiliyor. Kokpitinde ön cama doğru bakan ekran “Dolu, boş veya park ücreti ödendi” gibi mesajları yansıtabiliyor.


GELECEĞİN TASARIM DİLİ 
ARIYA CONCEPT / Nissan: Markanın, %100 elektrikli SUV modeli. Zamansız “Japon Fütürizmi” adı verilen yeni tasarım yönünü vurguluyor. Dış bölümü, dinamik güzellik ile teknoloji arasında bir denge kuruyor. Kısa sarkıtlar, geniş kabin, büyük tekerlekler ve iki renkli boya sportif ve lüksü birleştiren şık bir görünüm sunuyor. Ön kısımda geleneksel ön panjurun yerine Nissan’ın “shield” adını verdiği panel var. 21 inç alüminyum jantlarla geliyor ve çok eğimli C sütunları sayesinde arka kısım da geleneksel SUV’lerden farklı görünüyor.


HEM JEEP HEM ELEKTRİKLİ
 WRANGLER 4XE, RENEGADE 4XE VE COMPASS 4XE / Jeep: 2022 yılına kadar tüm modellerde elektrikli versiyonları devreye alma planının ilk adımını temsil ediyor. 4x4 kabiliyetleriyle sürüş güvenliğini bir üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen Jeep’in elektrikli hibrit araçları, yüksek tork üretimi, anında gelen motor tepkileriyle asfaltta daha fazla sürüş keyfi ve diğer yollarda etkin bir performans vadediyor. Marka “yeşil- çevre dostu premium teknoloji” konusunda öncü olma misyonuyla hareket ediyor.


POD MERKEZLİ ULAŞIM 
METROSNAP / Rinspeed: “Kaykay” olarak bilinen şasisinin iki farklı gövde tipini veya “kapsülü” bağlamasını sağlayan benzersiz bir değiş-tokuş sistemine sahip. 57 Nm tork üretecek olan üç aşamalı bir motora sahip. Tek şarjla 130 kilometre yol yapabiliyor. Saatte 85 kilometre azami hıza ulaşabiliyor. İç aksamındaki 3D yüz ve avuç tanıma sistemleri, yalnızca onaylı kişilerin yolculuk etmesini sağlıyor. OSRAM, elektrikli konsept aracı, yeni nesil, en son teknoloji aydınlatma özellikleriyle donatarak, klasik otomobil deneyimini farklı bir boyuta taşıdı.