GÖZÜ YÜKSEKLERDE OLANLARIN FESTİVALİ

Bilgisini geçmişinden, enerjisini gençlerden, tutkusunu göklerden alan Türkiye'nin en büyük "Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali" TEKNOFEST, dördüncü yılında da büyük bir coşku ve heyecana sahne oldu. TEKNOFEST 2021'in görkemli açılış seremonisine, 7'den 70'e teknoloji tutkunları katıldı. 21-26 Eylül 2021 tarihleri arasında yeniden İstanbul Atatürk Havalimanı'nın ev sahipliğini üstlendiği festivalin her günü, farklı uçuş gösterileri, etkinlikler ve teknoloji yarışmaları yapıldı. AKINCI & AKSUNGUR İHA, GÖKBEY & ATAK helikopteri, BAYRAKTAR TB2 ve HÜRKUŞ gibi Türk mühendislerinin tasarladığı ve ürettiği tümüyle yerli ve milli hava araçları gökyüzündeydi.


GÖZLER, İSTANBUL SEMALARINDAYDI
TEKNOFEST 2021'in, ilk gününde İstanbul semaları muhteşem uçuş gösterilerine sahne oldu. ATAK helikopterinin “Üzüm Salkımı” gösteri uçuşu ile başlayan şölen, izleyicilere unutulmaz anlar yaşatan SOLO TÜRK’ün gösterisiyle hız kesmeden devam etti. Milli ve yerli hava araçlarımız GÖKBEY, HÜRKUŞ, Bayraktar TB2 ve AKINCI’nın halka açık gösteri uçuşları İstanbul semalarını süsledi. AKINCI ve HÜRKUŞ’un “Selamlama Uçuşu” gurur verici anlar yaşattı. 

YARIŞAN TAKIMLARA 7 MİLYON TL DESTEK
Gençlerin millî teknoloji üretme ve geliştirme konusunda ilgilerinin artırılması hedefleniyor. Bu alanlarda çalışan binlerce gencin projesine destek olmak için ön eleme aşamasını geçen takımlara toplamda 7 milyon TL'nin üzerinde malzeme desteği sağlanıyor. TEKNOFEST’te yarışıp dereceye girmeye hak kazanan takımlar ise 5 milyon TL'nin üzerinde ödülün sahibi oldu.

FESTİVAL, ÖNÜMÜZDEKİ YIL AZERBAYCAN’DA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST’in 2022 yılı için müjdeli haberi paylaştı: “TEKNOFEST’i sadece ülkemiz sınırları içerisinde tutmayacağız. İnşallah önümüzdeki yıl festivalimizi Azerbaycan’da da yaparak TEKNOFEST’i uluslararası arenaya taşıyacağız.” 

GÖKYÜZÜNÜN KORKUSUZ KAHRAMANLARI 
Milli gururumuz “Türk Yıldızları”nın her saniyesi müthiş bir senkronizasyon ve dikkatle gerçekleştirilen eşsiz gösterileri, renkli anlara sahne oldu. “Paraşüt Atlayışı” ve kardeş ülke Azerbaycan’a ait MIG 29 uçakları da gökyüzünü şenlendirdi.

EĞİTİCİ ATÖLYELER VE EĞLENCELER
Katılımcılara özel düzenlenen aktiviteler arasında bulunan “Rüzgâr Tüneli” ve “Planetaryum”, öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. “Sahne Senin Etkinliği” gençlerin eğlencesine ortak olurken, eğitici atölyelerde öğrenciler bilim, teknoloji ve uzay alanında keşfe çıktı. Bilim Merkezi, Bilim Türkiye ve Deneyap Atölyeleri ile geleceğin teknolojilerine hazırlanan öğrenciler “Roketimi Tasarlıyorum Atölyesi”nde uzay serüvenine ortak oldu. “TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları” kapsamında öğrencilerin uzun bir hazırlık sürecinin ardından tasarladıkları projeler, festival boyunca sergi alanında ziyaretçiler ile buluştu.

ÇEVRECİ PROJELER
TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünü üstlendiği ‘Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması’na başvuran 2 bin 462 projeden 85’i finalde yarıştı. ITU BEES R&D TEAM “Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması” Üniversite ve Üstü Kategorisi’nde “Thermotech (Isıl Pil Tuğla)” projesiyle birincilik elde etti. “Ekoloji Elçiler Takımı” ise “Kavuzpan’ (Pirincin dış kabuğundan yalıtım harcı) projesi ile “Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması” Lise Kategorisi’nde zirveye çıkarak, önemli bir başarıya imza attı.

İŞTE ÖDÜL KAZANANLAR:
Lise ve üniversite kategorisinde 85 projenin mücadele ettiği yarışmada ilk 3’e giren takımlar ve ödüller şu şekilde:  

Üniversite ve Üzeri Kategorisi
Birinci: ITU BEES R&D TEAM / 15.000 TL
İkinci: ProLis / 10.000 TL
Üçüncü: ITU BEES R&D TEAM / 5.000 TL

Lise Kategorisi
Birinci: Ekoloji Elçileri / 12.000 TL
İkinci: Turn-a / 7.000 TL
Üçüncü: Duyarlı_Genç / 4.000 TL

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu:
Gençlerimiz ile ne kadar gurur duysak az
Türkiye’nin, Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda birçok proje sergilendi. Ülkemizin ve dünyanın geleceğine katkı sunma gayretiyle birbirinden değerli projelere imza atan, çevre duyarlılığı ve sorumluluk bilinci yüksek gençlerimizle ne kadar gurur duysak az.

Türkiye, son dönemde birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştiriyor. Tüm dünyada kendini kanıtlayan ve yabancı ülkelerin vatandaşları tarafından da ilgi gören TEKNOFEST, gençlerimizi cesaretlendirmesi ve yol göstermesi bakımından ülkemiz adına büyük önem taşıyan bir organizasyon. TEKNOFEST’in ülkemizde düzenlenmesi ülkemiz ve gençlerimiz için büyük bir fırsat.

MÜCADELEYİ VE ÇALIŞMAYI ASLA BIRAKMAYIN

Geleceğimizin teminatı gençlerimiz, TEKNOFEST’i mutlaka yakından takip etsin. TEKNOFEST, gençlerimizin; Türk gençliğinin neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermesi bakımından önemli bir kazanım. Mücadeleyi ve çalışmayı asla bırakmasınlar. 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ÖNEM VERMELİYİZ 
SANKO Holding olarak, “Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması”nın sponsorluğunu üstlendik. Çevre konusu, günümüzde her ülkenin çözüm üretmesi gereken önemli bir konu. Küreselleşmenin de etkisiyle uluslararası bir boyut kazanan çevre konusunda atılacak her adım, dünyanın geleceği açısından hayati önem taşıyor. Hızla değişen dünyada, küreselleşmenin etkileri ciddi boyutta hissediliyor. Artan doğal afetler ve iklim krizi çevre konusuna vermemiz gereken önemi gözler önüne seriyor. Ülkemizin ve dünyanın geleceğine katkı sunacak projeleri ve çalışmaları desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Yarınlara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için sürdürülebilirliğe önem vermeliyiz.

BİRBİRİNDEN İLGİNÇ FİKİRLER
“Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması”nın finalinde altı gün boyunca yarışan 85 proje, alanında uzman akademisyenlerden ve Sanko Enerji Grubu mühendislerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Yarışmada, ‘Hibrit Termofotovoltaik Paneller’, ‘Gıda Atıklarından Seri Biyoplastik Üretimi ve Doğaya Geri Dönüşü, ‘Klima, Kombi Gibi Ortam Isısını Kontrol Eden Makinelerde Havadaki Su Buharından Oluşan Suyun Islahı ve İçerik İzleme Sistemi’, ‘Lastik Enerjisi’ gibi adlar taşıyan birbirinden ilginç ve yenilikçi projeler yer aldı.

SANKO İlkokulu 4’üncü sınıf öğrencisi Ela Ersönmez, öğretmeni Neriman Ersönmez rehberliğinde hazırladığı “Kas Yetersizliği Yaşayan Hastalar İçin Her Yöne Dönebilen Yaşam Destek Aparatı” projesiyle Türkiye üçüncüsü oldu.