GÜROK GRUP'TAN DÜNYA MİRASINA YATIRIM

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012'de dahil edilen, ikinci Efes olarak da nitelendirilen Aizanoi Antik Kenti, gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti'nin kazı sponsorluğunu üstlenen Gürok Grup, dünya kültürel mirasının korunmasına katkı sağlıyor.

Anadolu'nun en iyi korunmuş Zeus tapınağına ev sahipliği yapan ve Efes’in çağdaşı olan Aizanoi Antik Kenti’ndeki yaşama dair izler gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. Gürok Grup, Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti kazılarına 2020 yılından bu yana sürdürdüğü sponsorluk desteğiyle dünya kültürel mirasına sahip çıkıyor. Anadolu'nun en iyi korunmuş Zeus tapınağına, tiyatro, stadyum gibi tarihi yapılara ev sahipliği yapan ve geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan Aizanoi Antik Kenti her yıl artan ziyaretçi sayısıyla Türkiye’nin kültür turizm noktalarından biri olarak öne çıkıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012'de dahil edilen, ikinci Efes olarak da nitelendirilen antik kentte kazılar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPU) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından 80 işçi ve 20 teknik personelle sürdürülüyor.

Aizanoi Antik Kenti’nde; tiyatro ve stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, su yolları ve kapı yapıları bulunuyor.

“Kültürel mirasa yatırım önemli bir misyonumuz”

Gürok Grup’un doğduğu şehir Kütahya’nın ekonomik ve kültürel anlamda kalkınmasını önemsediklerinin altını çizen Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, şirketin bu alandaki çalışmalarını şu sözlerle aktarıyor: “Gürok Grup olarak tüm faaliyetlerimizde ‘Sınırsız düşün, cesur davran, iyi yap’ değerleriyle hareket ediyoruz. Her zaman daha sürdürülebilir bir gelecek için işimizi iyi yapmaya, hayata, doğaya ve ülkemize değer katmaya odaklanıyoruz. Kalkınma ve refah, sosyal ve kültürel yönleriyle de ele alındığı zaman tam anlamıyla başarıyla sağlanmış olur. Kalkınmanın tek koldan değil, her alanda potansiyelimizi gerçekleştirmekle mümkün olduğunun bilinciyle kültür ve sanata olan desteğimizi sürdürüyoruz. Kültürel mirasın korunmasını ve tanıtılmasını bu kapsamda değerlendiriyoruz ve Aizanoi Antik Kenti kazılarını 2020 yılından bu yana destekliyoruz. Kütahya’da doğan ve tüm dünyaya yenilikçi ürünler ulaştıran Gürok olarak ülkemizin ve şehrimizin kültürel mirasına yatırım yapmak bizim için çok önemli bir misyon.”

Marka şehir vizyonu

1948’de Kütahya’da faaliyete geçen Gürok Grup’un; sanayi, turizm ve yapı sektörlerindeki uzmanlığıyla Türkiye’yi ileriye taşıyan projeleri hayata geçirdiğini belirten Esin Güral Argat, konuyla ilgili şöyle konuşuyor: “Kültürel mirasın korunduğu bölgelerde yerelde kalkınmaya da güç verdiğini görüyoruz. Bir kentin tarihi yapıları, gelenekleri, doğal güzellikleri yani özetle kendine özgü kimliği ve modern dünyaya ayak uyduran yapısı uyum içinde olduğu zaman o kentin sakinleri mutlu oluyor. Bu mutluluğu kısa süreliğine de olsa tatmak isteyenlerse bu tarz kentleri turist olarak ziyaret ederek kalkınmaya katkı sunuyorlar. BM Dünya Turizm Örgütü’ne göre her yıl 1,2 milyar insan yurt dışına seyahat ediyor. Yurt içinde seyahat edenleri de ekleyince turizm, dünya ekonomilerine küresel GSYİH’nin yüzde 10'unu ve 11 iş kolundan 1'ini sağlayan bir sektör yaratıyor. Biz de bu sektörün getirilerinden faydalanarak, kazandıklarımızı geri verme, Kütahya’yı yalnızca bir sanayi şehri değil, turistik ve kültürel zenginlikleriyle de tanınan bir marka şehir haline getirme vizyonuyla hareket ediyoruz.”

Bununla birlikte Aizanoi’da Roma dönemine ait tiyatroyla stadyumun restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütahya Valiliği, Türk Tarih Kurumu ve diğer farklı kurumların desteğiyle yürütülüyor.

Ziyaretçi sayısında yüzde 110’un üzerinde artış

Gürok olarak Aizanoi’yi tanıtma konusunda yapılan çalışmaların meyvelerini verdiğini belirten Argat, hedeflerinin Aizanoi’nin restorasyonunun tamamlanarak Türkiye’de ve dünyada tanınması ve bu sayede şehre katma değer olarak dönüş sağlaması olduğunun altını çiziyor. Argat, “Kültür-sanat alanında dünyada en çok yatırım yapan ülkelerden biri olan İngiltere’nin bu yatırımların ekonomik anlamda geri dönüşünü de aldığını görüyoruz. Bir araştırmaya göre, kültür sanatın da içinde yer aldığı yaratıcı endüstrilerin Birleşik Krallık ekonomisine katkısı 100 milyar sterlinin üzerinde ve her yıl ortalama yüzde 7’lik bir artışla büyüyor. Kültür-sanata yapılan yatırımların orta ve uzun vadede olumlu sonuçlarını görmek mümkün. Aizanoi Antik Kenti’ndeki son üç yılın rakamlarına bakacak olursak, 2020-2022 yılları arasında Aizanoi’yi ziyaret edenlerin sayısında yüzde 113,5’lik bir artış yaşandığını görüyoruz. Pandeminin etkisinin de geçmesiyle bu oranların çok daha artacağına eminiz” diyor.

Aşk, şarap ve yarı tanrı başları çıkarıldı

EROS, DIONYSOS VE HERAKLES Aizanoi Antik Kenti kazı çalışmalarında bugüne kadar 2 bin yıl öncesine ait 2 metre 10 santim yüksekliğe sahip erkek heykelinin yanı sıra Yunan mitolojisinde aşk tanrısı olarak bilinen Eros, şarap tanrısı Dionysos ve yarı tanrı Herakles’in heykel başlarının gün yüzüne çıkarıldığını aktaran Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, sözlerine şöyle devam ediyor:

“YENİ HEYKELLER BULURUZ”

“Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda tespit edilen eserler, özellikle insanların kamusal alanlarda sürdürdükleri yaşam faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler veriyor. Agora içerisinde yaptığımız kazılarda halkın günlük yaşantısı, kullandıkları, sattıkları ya da satın aldıkları ürünleri görebiliyoruz. Bu yıl da Penkalas Çayı, Tiyatro ve Agora’da çalışmalar yürüteceğiz. Agora’da da yeni dükkanların bulunmasını hedefliyoruz. Ayrıca Penkalas Çayı’ndaki 3 numaralı köprü kazısında heykeller bulacağımızı öngörüyoruz.”