İŞ DÜNYASI SAAT KAÇTA UYANIYOR?

Hayat artık yeni dünyada ve pandemi sonrası teknoloji ile birlikte çok daha geçişken ve hibrit. İş ve özel yaşam dengesi, bırakın kesin çizgilerle ayrılmayı, hiç olmadığı kadar birlikte. O nedenle erken kalkan yol da alabiliyor işleri toparlama anlamında, çocukları ile vakit de geçirebiliyor, spor da yapabiliyor ya da gönlünden ne geçiyorsa... Tüm düzen kendine has, otantik ve kendi dengeleri ile anlamlı artık. Liderlik de bu çerçevede kendine has olmakla birlikte, çok daha kolektif, paylaşılan ve paslaşılan şekilde ilerliyor; ancak yeri geldiğinde ve ihtiyaç olduğunda da en tepe insiyatifi ile doğru analiz ve hızlı kararlarla yerini buluyor.

İNSAN VE DOĞRU EKİP
Bu kapsamda, tepe ajandaları yönetirken, insan ve doğru ekip en kritik konuların başında. Yetkiyi paylaşmak, değişen teknolojinin yeri geldiğinde olumsuz ve olumlu etkileri ile fırsatı yakalamak, riskleri yönetip sürdürülebilirliği sağlamak için anlam odaklı, ekibine değerleri sahiplendiren liderler başarıyı sürekli kılma yolunda ilerlemekte. Gelin, iş dünyasının liderleri ajandalarını nasıl yönetiyor, birlikte değerlendirelim…

07.00’de işte oluyor
PEGASUS HAVA YOLLARI GENEL MÜDÜRÜ MEHMET T. NANE:
Zamanı verimli kullanan planlı biriyim
Yoğun iş tempomu dengeli yönetebilmek için işe, şirketin mesai saatinden daha erken başlarım. Sabah 07.00 gibi işte olurum. İşi vaktinde ve gün içinde bitirmek gibi bir kuralım var ki, yıllardır bunu uygularım.

Zamanı verimli kullanırım, planlıyım. Çok istisnai durumlar haricinde, gün sonunda hedeflediğim tüm işleri tamamlayarak ofisten ayrılıyorum. Günlük ya da haftalık “Yapılacaklar” listemi hazırlarken, işin aciliyetine ve öncelik sıralamasına dikkat ederim. İyi bir ekiple çalışmanın da günlük işleri dengede tutmada çok önemli bir yeri var. 

HAYATTAN KEYİF ALIYORUM
Ailesine ve arkadaşlarına vakit ayırmayı seven, seyahat eden, hayattan keyif alan biriyim. Düzenli, sağlıklı bir hayatın ve gelişime açık olmanın, insana bütün değişimler ile başa çıkma gücü verdiğini düşünüyorum. “Benim formülüm bu” diyebilirim. Haftada 3 gün spor yapmaya çaba gösteriyorum. Yüzme, yürüyüş ve yoga, sıklıkla yaptığım egzersizlerden...

08.00’de mesai başında
Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu:
Haftanın her günü ve her saati ulaşılabilir durumdayız
İşim genelde çok yoğun. Anadolu Grubu olarak hepimiz, haftanın her günü, her saati ulaşılabilir durumdayız. Benim mesaim, tüm ekiple birlikte sabah 08.00’de başlıyor; ama çoğunlukla mesai bittikten sonra da 18.30-19.00’a kadar devam ediyor.

Eve iş götürmemeye çalışsam da bu pek mümkün olmuyor. Bugüne kadar seyahatleri ve toplantıları saymazsanız, işime 08.30’dan daha geç başlamadım. E-postalarıma sürekli bakarım. Üyesi olduğum ya da yönetim kurulunda yer aldığım derneklerin aktivitelerine ve konularına da zaman ayırıyorum. 

AYRINTILARDA TİTİZİM
İş hayatında birçok hususta detaylara önem veriyorum. Çünkü büyük resmi doğru okumak çok önemli. Mali işler ve finans konuları, vaktimi daha fazla alıyor. İşimizin bütününü bir araya getiren tüm ayrıntılarda titizim. Fırsat buldukça okuyorum. Sadece işimle ilgili konuları değil. Teknolojik gelişmeler, yeni yazılmış romanlar, gündemi belirleyen makaleleri elimden geldiğince ve zaman müsaade ettiğince inceliyorum. Gündemi yakından takip ederim. Televizyon haberlerini izler, günlük gazetelerimi okumayı ihmal etmem.

06.00’da ayakta oluyor
KİĞILI CEO'SU HİLAL SUERDEM:
İşimi seviyor, sosyal yaşantımı ihmal etmiyorum
“Güçler ayrımı”na çok önem veriyorum. Sistem kendi içinde birbirini kontrol edebilmeli ki, doğru işlesin. Bütün detaylara girdiğinizde, işin içinde boğulabilirsiniz. Ancak doğru kontrol sistemini kurduğunuzda daha az efor sarf ederek, daha verimli oluyorsunuz. Böylece hayatın her alanına yetebilirsiniz.

İşleriniz düzgün bir şekilde ilerlerken, kendinize ve sevdiklerinize vakit ayırabiliyorsunuz. Konuyu biraz yaşamış ve bilmiş olmanız da çok önemli. Çünkü son kontrol eden sizsiniz. İşimi önemsiyor, çok seviyorum. 

DENGE KANUNU...
Mevcudat, denge kanununa tabi. İşimin yanında, sosyal yaşantımı da ihmal etmiyorum. Ruhumu beslemeye çalışıyorum. Enerjimi buralardan sağlıyorum. Bu nedenle spora vakit ayırıyorum. Yürüyüş yapmayı çok severim. Yüzüyorum ve zaman zaman fitness yapıyorum. Bunlar beni moralli ve diri tutuyor, motive ediyor. Genelde çörek otu yağı ve kekik suyu takviyesi alıyorum. Olabildiğince doğal besleniyorum. Kendime iyi bakıyorum. Böylece vücudumun da, beynimin de kontrolünü ele alıyorum. Böyle bir düzenin dengesini tutturduğunuzda, geri dönüşü mükemmel olacaktır.

LİDER, EĞİTİMCİDİR
Çalıştığınız arkadaşlarınız; zeki, iş bilir, çözüm odaklı, ekip ruhuna uygun, dürüst, sevecen ise siz, işlerinizi kolay, hızlı doğru ve başarılı bir şekilde yapabiliyorsunuz. Ayrıca iyi yönetici, üniversiteden yeni mezun olmuş akıllı bir genci çok kısa bir sürede eğitebilir ve kendi tecrübesi ile yetiştirip başarılı bir iş insanı ortaya çıkarabilir. Yani lider “tecrübe” şartsız, yetenekli birini iş dünyasına kazandırabilir. Bu, benim felsefem. Şirketimize, bolca stajyer, deneyimsiz çok arkadaş alıyoruz. Topluma ve Kiğılı’ya faydalı ekip arkadaşları yaratma gayretindeyim.

07.00’de uyanıyor
Amgen Türkiye ve Gensenta Genel Müdürü Güldem Berkman:
İş-yaşam dengesi, günü iyi programlamaya bağlı
07.00’de uyanıyorum. İşlerimi de 08.00 gibi başlayıp 18.30 gibi bitiriyorum. Karantina döneminde kendime, öğlen arası bir saat yürüme molası koydum.

18.30’dan sonra, hobilerim ile ilgileniyorum. Günü iyi programlayınca, iş-yaşam dengesi iyi ayarlanabilir. İnsanın verimli ve yaratıcı olabilmesi, birlikte çalıştığı kişilere olumlu bir ruh halini yansıtabilmesi için yenilenmeye vakit ayırması çok önemli. Haftada en az bir gün fitness’a giderim. Günde en az 5 bin adım yürürüm. Yıllardır, aylık ortalamayı 7 bin 500 adım/gün olarak tutturmaya çalışırım. 

Saati 06.30'a kurulu
OTOKOÇ OTOMOTİV GENEL MÜDÜRÜ İNAN EKİCİ:
Çok önceden hazırlanan program senkronizasyonu sağlar
Bütün detaylara hâkim olmanın ve işten boğulmamanın sırrı, ekibinizin nitelikli insanlardan oluşması ve uyumlu ekip çalışması. Bunun başka bir sihirli formülü yok.

“Delegasyon” için programınızın çok önceden hazırlanması ve ilgililerin hepsince onaylanması, senkronizasyonu sağlar. Doğru insanlara, doğru zamanda, doğru miktarda ve sorumluluklarıyla dengeli yetki paylaşımı yapmak da çok önemli. Bu, herkesin kendine düşen işi sıkıca kavramasını ve sorumluluk paylaşımını beraberinde getirir. Sorulmasına gerek kalmadan ilgili tüm taraflara geri bildirim verilmeli. Böylece, süreç planlandığı gibi yürürken, aksaklıklar da hızlıca, düşük emek, zaman ve finans maliyetiyle giderilir. Sonuncu başlık olan “kayıtlandırma”, süreç verimliliğini ölçmenize ve sonraki planlamaların daha iyi yapılmasına olanak sunar. Çevremde barışık bir yaşam alanı oluşturmak, pozitif ilişkiler ile eğlenceli bir atmosfer yaratmaya özen göstermek, iş programımın değerli bir parçası.

ÜÇ ÖNEMLİ BİLEŞEN...
Düzenli fiziksel aktivitenin, doğru beslenmenin ve yeterli uykunun sağlığımıza olumlu etkileri hepimizce malum. Günlük yaşamda bu üç önemli bileşene olabildiğince dengeli bir şekilde yer verebilmeye çalışıyorum. Ayrıca geniş yelpazede okumalar yapmak da zihnin egzersizi ve yenilenmesi için gerekli. Pandemi öncesi bolca seyahat vardı; birçok insan ile iş, ekonomi ve sosyal yaşam üzerinde sohbet ederdik. Böylece farklı bakış açılarını görürdüm, eskilerin deneyimlerinden, yenilerin güncel bilgilerinden çok şey öğrenirdim. Şimdi bunu daha çok video konferanslarla ve telefon sohbetleriyle yapıyorum. Tabii eskiye göre tadı tuzu azaldı; sonuçta bizler Akdeniz insanıyız, yakın teması severiz, değil mi?

06.15’te gözünü açıyor
GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü CANAN M. ÖZSOY:
Network yönetmek hayatını yönetmeye benziyor
Her yılın başında veya sonunda ilişkilerimi geliştirmem ve tanışmam gerekenler şeklinde iki liste tutuyorum. Büyük bir network’ü yönetmek; çaba, özen ve hafıza istiyor. Yeni tanıştığım insanlar hakkında notlar aldığım oluyor.

Verimli networking (ağ oluşturmak) planlarını hem kendime hem de şirket adına yapıyorum ve bunun çok da faydasını görüyorum. Network yönetmek, hayatını yönetmeye benziyor. Hayatta her şey, nasıl birbiriyle ilintiliyse, tanıdığın insanlar ve şirketler de sistemli bir yapıda birbiriyle bağlantılı. Böyle düşünmek, çevreni yönetmeyi ve anlamlandırmayı kolaylaştırıyor. 

TARLAMDA SEBZE YETİŞTİRİYORUM
Güzel yerleri, yöreleri ve tatlarını keşfetmek için yolculuklar gerçekleştiriyorum. Tarımı çok seviyorum. Yaklaşık 150 yıllık zeytin ağaçlarımız var ve fırsat yaratıp onların bakımıyla ilgileniyorum. Aynı yörede bir tarla kiraladım ve orada sebze yetiştirmeyi öğreniyorum. Hafta sonlarında gidip açık havada bu tarlayla ve ağaçlarla ilgilenmek beni çok mutlu ediyor. Kısıtlamaların olduğu ve seyahat edemediğim dönemde ise pratikten çok teorik bilgilenmeye odaklandım. Daha çok kitap okuyor, araştırmalar yapıyorum. Doktoraya da başladım. Eşimle birlikte ortak hobimiz golf. Her yıl yeniden ders alıyorum. Sonra araya hayat giriyor ve tam istediğimiz noktaya gelemiyoruz.

06.00-06.30 aralığını geçirmiyor
TÜRKİYE SİGORTA GENEL MÜDÜRÜ ATİLLA BENLİ:
Sabahlarımı biraz daha sakin geçiriyorum
Genellikle saat 06.00-06.30 arasında kalkıyorum. Gün içinde yoğun bir programım oluyor. Bunun için sabahlarımı biraz daha sakin geçirmeyi tercih ediyorum.

Ailem ve can dostum “Paşa” ile vakit geçirerek güne başlamak, önemli bir rutinim. Evcil hayvanların karşılıksız ilgisi ve sevgisi, insanın enerjisini artırıyor. Sabah çayımı içerken günlük programımı mutlaka kontrol ederim, yeni gün için hazırlıklarımı yaparım. 

BÜYÜK BİR DİŞLİNİN ÇARKLARI GİBİYİZ
Sigortacılığın önemi, salgınla daha fazla ortaya çıktı. Sağlık sigortasının etki alanı genişledi. Pandemiyle beraber, Türkiye de bambaşka bir çalışma düzenine girdi. Uzaktan çalışma, hayatımızın odak noktasına yerleşti. Bu sürece hem sektör hem de şirket olarak kolay uyum sağladık. Çalışma arkadaşlarımız ve acentelerimizle online platformlarda bir araya geldik. Fırsat buldukça ve koşullar elverdikçe görüşmelerimizi yüz yüze gerçekleştirdik. Türkiye Sigorta’da temel prensibimiz; insan odaklılık. Bu ilkemizden yola çıkarak açık iletişimi benimsiyoruz. Sadece yönetim olarak değil, çalışanlarımızdan acentelerimize, tüm paydaşlarımızla 7/24 iletişim halindeyiz. Proaktif bir iş düzenimiz olduğu için, iş programımızın delegasyonu çok önem taşıyor. Hem yönetici ekibimiz hem de sahadaki arkadaşlarımız, sigortacılık kültürünün getirdiği proaktiviteyle hareket ettiğinden, birbirine bağlı bir organizmanın parçaları gibi. İşlerimizi uzmanlık alanlarına göre delege edebiliyoruz. Ekibimiz, kendi alanına hâkim ve büyük bir özveriyle çalışıyor. Herkes programlı ve hızlı aksiyon alarak ilerliyor. Büyük bir dişlinin çarkları gibi uyumluyuz ve birbirimizi tamamlıyoruz. 

İŞTEN BOĞULMUYORUZ
Çalışma arkadaşlarımın sağladığı büyük bir güven duygusu var. Takım olabilmek, hayati bir değer taşıyor. Sigortacılık oldukça teknik detaylara ve alanlara sahip bir sektör. Bunlara bire bir hâkim olmanın yolu, kurduğunuz ekipten ve tecrübenizden geçiyor. İşimiz rakamlarla gibi görülse de sigortacılığın özünde “insan” kavramı var. Dolayısıyla “işten boğulma” söz konusu değil. “Gücü, adında” mottomuzun da ismimizden, yani ‘Türkiye’den kaynaklandığı düşünülürse, biz de bu isme layık olmak adına var gücümüzle çalışıyoruz. İnsanımıza ve ülkemize güvence sağlayan ve değer yaratan bir alanda hizmet sunmak, en büyük motivasyonum.

Erken kalkmayı seviyor
SIGNIFY ORTADOĞU, TÜRKİYE, AFRİKA VE PAKİSTAN (METAP) BÖLGE BAŞKANI VE CEO'SU GÖKTUĞ GÜR:
Erken kalkmak verimliliğimi fazlasıyla artırıyor
Erken kalkmayı seven bir insanım. Bunun, verimliliği fazlasıyla artırdığına inanıyorum. Kısa molalar veririm. Bu, enerjimi toplamama ve odaklanmama yardımcı olur.

Gün içinde, yoğun bir biçimde işime odaklanırım. Sorumlu olduğum bölgelerdeki yöneticiler ile “nabız yoklamaları” şeklinde geçen kısa dijital toplantılarla, neler olup bittiğine hâkim oluyorum. 

İŞ VE YAŞAM DENGELENMELİ
Sosyal medya üzerinden haberleri sıklıkla takip ediyorum. Hem hızlı bilgi edinmek ve paylaşımda bulunmak hem de anda kalarak mizahi açıdan beslenebilmek için gerekli bir mecra. İş ve yaşam dengesini kurmak ise mutlak bir öneme sahip olmalı. Tempolu ve adanmış bir çalışma sürecinin ardından beden ve ruh dinlendirilmeli.

Alarmın sesini 06.30’da duyuyor
Lenovo Türkiye Genel Müdürü EMRE HANTALOĞLU:
Bir önceki günden, ertesi gün neler yapacağıma bakarım
Saatim 06.30’a kurulu. Eşimle birlikte, 10 yaşındaki oğlumuz Emir’i okula hazırlıyoruz ve onunla sohbet ediyoruz. 07.15’te de servise vermiş oluyoruz.

Bir önceki günden, ertesi gün neler yapacağıma bakarım. “Toplantım mı var, nereye gideceğim?”... Bunları tekrar gözden geçiriyorum. Gelen mesajlar da önceliğe yön veriyor. Bugünü, yarını ve daha uzak yarını hep düşünüp kontrol etmek lazım ki, ben de bunları dengeliyorum. 

AİLEME VE ARKADAŞLARIMA VAKİT AYIRIYORUM
Tekstil sektöründe kadın girişimci olan, ihracat yapan ve bu yönüyle de ayrı bir başarı hikâyesi bulunan eşim Damla Hantaloğlu, yoğun bir tempoda çalışıyor. Şu anki şirketi tam 15 yıllık. Ben de aileme ve arkadaşlarıma olabildiğince vakit ayırmaya gayret ediyorum.

06.15’te güne “Merhaba” diyor
Yataş Grup CEO’su Nuri Öztaşkın:
Doğru delegasyon zaman kazandırır
Işıklarını 24 saat kapatmayan, uluslararası bir şirket olmayı hedefliyoruz. Günlük, haftalık ve aylık rutinlerim belli. Yaparken de zorlanmadığım programım ise esnek. Bunun içerisine, gereken durumlarda ek toplantılar, gündemler çok rahat entegre edilebilir.

Doğru delegasyon, zaman kazandırır. Başarılı planlama, kişisel gelişim ve terfi fırsatları için de çok önemli. Yüksek performanslı ekipler ve iyi bir takım ise bugünün rekabetçi iş dünyasının en kilit noktası. Herkesin aynı dilden konuşması bize, günlük işlerin akışında hız olarak geri dönüyor.

DETAYLARLA UĞRAŞMIYORUM
Bütün detaylara hâkim olmanın sırrı; ekipleri dikkatli seçmek ve iş süreçlerini doğru belirlemek. Böyle olunca, yetki ve sorumluluğu dağıtmakta sorun yaşamıyorum. Ayrıca kendime standart kontrol noktaları belirledim. Konuları ayrıntılara odaklanmak yerine, bu başlıklar üzerinden takip ediyorum. Liderin görevi, detaylardan ziyade, doğru hedefi göstermek ve ekibi motive etmek olmalı. Süreçleri ve iş tanımları oturmuş bir yapıda çalıştığımız için operasyonel işler ekiplerde. Stratejik kararlarda ve yönlendirmelerde rol alarak, detaylarla uğraşmak, vakit harcamak zorunda kalmıyorum.

İş temposu çok yoğun
YEMEKSEPETİ KURUCUSU VE CEO’SU NEVZAT AYDIN:
Tutkum olan işimden hiç sıkılmıyorum
En önemli motivasyon kaynağım, gerçekten sevdiğim işi yapmam. Çok şanslıyım ki, hayattaki tutkumu buldum ve onu da bir işe çevirebildim. Bu yüzden işimden hiç sıkılmıyorum.

Yemeğe çok düşkünüm. Mutfakta çok başarılı olduğum söylenemez. Zaten yoğun iş tempom nedeniyle çok vakit de ayıramıyorum. Hamsili pilav gibi iyi yaptığım birkaç yemek olsa da ben “Tüketme konusunda daha istekliyim” diyebilirim.

YENİLENME YÖNTEMİM...
Futbolu takip etmek, müzik dinlemek ya da çocuğumla ilgilenmek, iş süreçleri içinde kaybolmamı engelliyor. Kendime ayırdığım bu kıymetli zamanlardan sonra işe daha motive dönüyorum. Yenilenme yöntemim, pandemi döneminde azalsa da seyahat etmek. Yeni kültürler keşfetmek, dünyayı gezmek ve gittiğim yerlerin mutfağını tanımak, en keyifli vakit geçirme yöntemlerinin başında. Böylece yenileniyor ve kendimi daha iyi hissediyorum.

Güne 06.30 civarı başlıyor
Doğtaş Kelebek CEO’su İsmail Doğan:
Hafta sonu da dahil erken uyanıyorum
Sabahları, hafta sonu da dahil erken uyanır, 06.30 civarı güne başlarım.

Yoğun gündemimi planlamada, asistanım Sezen Hanım’ın önemli bir rolü var. Tüm programımı kendisi yapar ve takip eder. Haftalık programımın gün ve saat bazlı planlanmış halini, her gün sabah ve akşam benimle paylaşır. Birlikte üzerinden geçeriz. Varsa bir revizyon hızlıca netleşir. Hafta sonu dahil, bu şekilde çalışıyoruz. Pandemi bu akışı etkilemedi, online olarak aynı rutinde çalıştık.

HER ADIMIM PLANLI
Her adımım planlı olduğundan, yoğunluktan boğulmuyorum. Özel bir görüşme ya da yemek gibi organizasyonlar yoksa, öğlen mola vermiyorum, yemeğimi çalışırken yerim. Yemekli toplantıları genelde akşam 18.00 itibarıyla planlayarak, gün içerisindeki tempo içine sıkıştırmamaya çalışırım.

Hızlı hareket ediyor
Vakko CEO’su Jaklin Güner:
İş planım, neredeyse tüm vaktimi alıyor
Hafta içinde iş planım, neredeyse tüm vaktimi alıyor. Tempolu çalışıyorum. Hızlı hareket etmeyi başarmak önemli. Bunu yaparken yüksek doğrulukta kararlar almak için büyük resme doğru genişlemek gerekiyor. Çevik ve sonuç odaklı uygulamanın yolu ise detaylara inmekten geçiyor.

İnsanı dinç kılan tutku, en zor koşullarda bile daha fazlasını, iyisini yapmayı teşvik eder ve mücadele gücü verir.

ÖNCELİKLERİME GELİNCE… 
“Verileri, rakamları çabucak yorumlamak, fırsatları ve boşlukları tanımlamak, bunları yol haritasına dönüştürmek” diyebilirim. Ayrıca bu bakış açısını, önümüzdeki dönemde izlenecek yolu, çalışma arkadaşlarıma aktarmak, en sabırlı ve detaycı olduğum noktalar arasında. Diğer yandan, geniş bir network'e sahip olmayı değerli buluyorum. Bunun güncel kalmayı, birçok gelişmeden erkenden haberdar olmayı, hızlı hareket etmeyi kolaylaştırdığı fikrindeyim...