İŞ DÜNYASININ 30 DUAYENİ

Sektör duayenlerini dinlemek onlardan ilham almak çok faydalı... Liderlik, girişimcilik, yaratıcılık? Dünyada her MBA programı veya halen iş dünyasında, deneyimli kişilere yönelik üst düzey eğitimlerin tanıtımında özellikle vurgulanan kavramlar bunlar. Şirketlerin iş stratejileri, markaları, ürün ve hizmetleri ile toplumun, piyasanın gereksinimlerine daha iyi hitap etmeleri başarının anahtarı... Bu gereksinimlerin, taleplerin ve müşterilerin hiçten var edilmesi, yepyeni alanlarda şirketlerin ilerlemesi de farklı boyutta bir yenilikçilik, yaratıcılık, liderlik? Bu yönde iyi eğitimler çok değerli; bizzat bu konularda başarılı olmuş sektör duayenlerini dinlemek, ilham almak da ayrıca faydalı...

LİSTE NASIL ŞEKİLLENDİ?

30 Duayen İş İnsanı araştırmamızda, saha verileri, okur geri bildirimleri ve “BUSINESS 500” abonemiz de etkin bir rol oynadı. Nihai tabloyu jüri heyetimiz şekillendirdi.

Uzun süre TÜSİAD Genel Sekreterliği yapan Dr. Bahadır Kaleağası, çok yakından tanıdığı iş dünyasını anlattı. Liderlerin gördüğü itibarı, yayın kurulu üyelerimizden Selen Kocabaş ile Salim Kadıbeşegil değerlendirdi. Sanat tutkularını ünlü ressam Ahmet Güneştekin tabloya yansıttı. Ülke ekonomisine katkılarını akademisyen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ile başarılı iş insanımız Şerif Kaynar yorumladı. Duayenlerin “izi silinmeyen” çalışmalarına ve yarattıkları kurum kültürüne ise Genel Yayın Yönetmenimiz Seyfettin Bayram kapı araladı.

ZİRVENİN ÜÇ SAHİBİ

“Türkiye’nin dünyada en çok itibar gören iş insanları” olarak öne çıkan Koç Holding Şeref Başkanı ve YK. Üyesi Rahmi M. Koç, Eczacıbaşı Holding YK. Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile Sabancı Holding YK. Başkanı Güler Sabancı, en fazla oyu alarak zirvenin ilk üç sahibi oldu. Listenin devamı ise A’dan Z’ye sıralandı.

ONLAR, BİRER PUSULA

Duayenlerimiz, sadece şirketleri için değil, sektörleri adına önemli değerler yaratıyor. Bunlardan biri de Anadolu'da sanayileşmenin öncülerinden olan Sanko Holding’in Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu. Bir diğeri, perakende sektörüne “ağabeylik” yapan Abdullah Kığılı.

TECRÜBE AKTARIMI...

Bilgi ve tecrübelerini izlerinden gidenler “bedel ödemesin” diye aktaranların başını, Mehmet Emin Karamehmet çekiyor.

İŞ DÜNYASINA YÖN VEREN 30 DUAYEN iŞ iNSANI (A'dan Z'ye)
 

Rahmi M. Koç

Koç Holding Şeref Başkanı ve YK. Üyesi

Bülent Eczacıbaşı

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Güler Sabancı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Abdulkadir Konukoğlu

SANKO Holding Onursal Başkanı

Abdullah Kiğılı

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı

Adnan Bali

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı

Ahmet Kocabıyık

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Ahmet Nazif Zorlu

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Aydın Doğan

Doğan Holding Onursal Başkanı

Ayşen Zamanpur

Silk and Cashmere Kurucusu

Cansen BaŞaran-Symes

Allianz Yönetim Kurulu Başkanı

Cem Hakko

Vakko Yönetim Kurulu Başkanı

Davut Doğan

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Enver Yücel

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Bşk. ve Kurucusu

Erdal Aksoy

Aksoy Holding Kurucu Başkanı & Turcas Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Erol Sabancı

Sabancı Holding YK. Başkan Vekili &

Akbank Yönetim Kurulu Şeref Başkanı

Ferit F. Şahenk

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Hüseyin Özdilek

Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Hüsnü Özyeğin

Fiba Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı

Lucien Arkas

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Mehmet Ali Aydınlar

Acıbadem Sağlık Grubu YK. Başkanı

Mehmet Emin Karamehmet

Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Murat Ülker

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi

Nafi Güral

NG Grup Kurucu Başkanı

Nurten Öztürk

Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi

Selçuk Yaşar

Yaşar Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı

Semahat Arsel

Koç Holding YK. Üyesi & Divan Grubu YK.  Başkanı

Süleyman Orakçıoğlu

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Tuncay Özilhan

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

Zeynep Bodur Okyay

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su

Ahmet Güneştekin - Ressam & Görsel Sanatçı
“Duayen” yerine “usta” kavramını kullanmayı tercih ederim
Bana göre duayen, “Hayatını bir işe adayan, hayatı o iş haline gelen kişi” demektir.

Bir şeyi çok iyi yapmanın da ötesinde, kişinin deneyimlerini aktarabilmesi, yeni bilgiler oluşturabilmesi ve alanında öncü fikirleri barındırması önemli.

“Duayen” yerine “usta” kavramını kullanmayı tercih ederim. Hangi alanı incelersek inceleyelim; siyaset, ekonomi, edebiyat ya da sanat; ustaların bilgiyi açığa vurma ve onu yayma gibi bir meselesi olduğunu görebiliriz. Geleneğin evrimi, üslubun devamı gerekli görünüyor. Bugün alanında duayen, usta olarak nitelendirdiğim kişilerin bu geleneği sürdürerek, yarattıkları kurumun ve markanın en değerli varlığı olan itibarına değer kattıklarına ve dolayısıyla sektörü etkileme potansiyeline sahip olduklarına inanıyorum.

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan - Doğuş Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı
Bir “itibar” sembolü: Duayen
Duayen: Belirli bir iş kolunda uzun süredir başarıyla üretim/hizmet yapan; işin inceliklerini yalnızca kitaptan değil deneyimleri ile de öğrenmiş, olgun yaştaki usta kişiye verilen isim. Fransızcadan dilimize geçmiş bir “itibar” sembolü.

Günümüz dünyasında iş içeriklerinin ve iş yapış stillerinin teknik olarak devrimsel bir dönüşüm yaşaması, duayenliğin eskisi kadar itibarlı olmamasına neden oluyor.

Yeni ve genç olan, daha fazla tercih ediliyor. Oysa tecrübe, sadece işi yapış tekniği ile ilgili bir mesele değil; aksine zaman içerisindeki değişimleri bizzat deneyimleme, değişimin ortaya çıkarttığı potansiyel riskleri ve fırsatları büyük resim içerisinde değerlendirme; iyi ve kötüyü ayırt edebilme yeteneklerini geliştiren bir özellik. Bu yetenek ve beceri, her daim iş sürati ayarlama, cesareti temkinlilikle buluşturma, fayda-maliyet hesabını daha düzgün yapabilme imkânını sunuyor.

 

Salim Kadıbeşegil - RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı & BUSINESS LIFE Yayın Kurulu Üyesi
Adları, yaşamın “İz” bırakanlar tarafında yazılı

“Duayen” unvanı ile ilgili iki önemli özellik öne çıkıyor; bilgiyi işlemek ve bunu karşılıksız paylaşmak. Bu karakterin toplumsal faydaya dönüşebilmesinin ön koşulu “tevazu” ve örnek olduğunun bilincinde davranışlar sergilemek. Kültürel kodlar ve yerel değerlerin küresel izdüşümü onların pusulasıdır. Etik, cüzdanlarında vicdanlarının temsilcisi olan bir kavramdır. Yaşamın “İz” bırakanlar tarafında adları yazılıdır.

Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi & Stratejik Danışman &  BUSINESS LIFE Yayın Kurulu Üyesi  Selen Kocabaş
Ekonomik hayata güç, güven ve itibar veriyorlar

Duayen, bir konunun danışanılan kişisi, piri. O işe emek vermiş, yıllarını adamış kişi. Yanında pek çok kişiye rol model olmuş, yetiştirmiş olan. İnşa ettiği ve yaptıkları ile insanları etkilemiş, kendisinden feyz alınan. Söz sahibi olan, önünde şapka çıkarılan kişi...

Duayen kişiler yaşıyor ya da yaptığı eserler ile hayatımızda izi, etkisi ve yaşamı devam ediyor olabilir. İş dünyasında pek çok duayen isim olduğu gibi bu konu sadece iş dünyası ile de sınırlı değil. Sanatın, sporun, hayatın pek çok duayen insanı ile bir toplum şekilleniyor ve evriliyor.

Hele günümüzde, yeni dünya dinamikleri, pandemi sonrası hayatımız, çevre, sürdürülebilirlik konuları ile dönüştüğümüz dünyamızda iyilik, iyi işler yapma toplumsal ve sosyal konuları kurumlar olarak sahiplenme, ana ajandalardan oldu.

İNSANLAR DUDAKLARA DEĞİL, ADIMLARA BAKAR

Duayen isimlerin bir grubun, kurumun itibarına katkısı; o kurumun köklerinden aldığı güç ile kanatlarını ileri taşıması anlamında yadsınamaz gerçeklerden, geçmişe kıyasla çok daha değerli ve önemli bu yeni dönemde; pandemi sonrası şekillenen hayatta. “İnsanlar dudaklara değil, adımlara bakar” söylemini çok seviyorum. Örneğin; finans sektöründe pek çok duayen isim, Türk bankacılığına ışık tutmuş, banka itibarını her türlü zorlukta dünya standardı, hatta ötesinde tutarak ekonomik hayata güç, güven, itibar vermiştir...

BUSINESS LIFE Genel Yayın Yönetmeni  Seyfettin Bayram
Duayenler, insanlığın ulvi rehberi ve fikir kahramanlarıdır

Yüzdeki çizgilerin çoğalması, zekânın olgunluk evresine tekabül eder. Ve o çizgilerin her birinde bir yaşanmışlık vardır. Dünyayı ya da büyük şirketleri yönetenlere bakıldığında, şakakları beyazlamış kafalar görürsünüz. Bu bakımdan “duayen”, üzerinde ciddi tetkike değer bir kavram.

“Duayen”, bilgi birikimi, tecrübesi ve ortaya koyduğu eserler herkes tarafından tasdik edilmiş ehliyetlere verilen büyük bir paye esasında. Duayenlik ile dahilik ve üstatlık arasında çok küçük nüans farkı bulunsa da, yaş ve dinamizm olarak “duayen” her zaman bir adım öndedir. Son dönemde, pandeminin de hayat tarzlarımızı istila edici hâl alması sonucu “dahiyâne” fikirleriyle yaşamlarımıza dokunan bilim insanlarının kıymeti bir kez daha hissedildi.

KIYMETLERİNİ BİLMELİYİZ

Geleceğimizi şekillendirecek neslin gençler olduğu gerçeğinden kopmadan, “duayen”e saygılı, kaideye uyumlu davranmak zorundayız. Yeryüzünde milyonlarca ressam olmasına rağmen, sanat tartışmaları hâlâ Picasso eserleri etrafında dönüyorsa, bir durup düşünmek icap ediyor. Birçok duayen, çetin ve karanlık yollardan geçtikten sonra bulundukları konumlara ulaşıyor. Bize düşen görev, onların bu dünyadan vücut ayrılığı gerçekleşmeden kıymetlerini bilmek. Duayenler asil çekicilikleri ile her zaman insanlığın ulvi rehberleri ve fikir kahramanları olmuştur.

Korn Ferry Türkiye Onursal Başkanı  Şerif Kaynar
Duayen danışılması zor olmayandır

Bana göre duayen iş insanı, başarısını birden fazla alanda kanıtlamış ve başkalarına örnek olmuş kişidir. Bilgilerini paylaşmaktan gocunmayan, hem şirketinde hem de toplumda öncü hareketlere imza atmış olandır.

Duayenin, global dünyada da çalışmalar yapmış ve görevler almış olması gereklidir. Karakterinin pozitif olması ve danışılması zor olmayan biri olması, onu “duayen” kategorisine almada öncüdür. STK’lara ilgi duyması önemlidir. Kendisi iş sahibi veya profesyonel yönetici olabilir; ama önemli olan danışılan biri olmasıdır. Çalışmalarını sadece kendi şirketi için değil; görev yaptığı sektör ve ülkesi adına yapmasının da altını çizelim...

1- Rahmi M. Koç - Koç Holding Şeref Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi
HAYATA BAKIŞI: Hayatta her ne pahasına olursa olsun dürüst olunmalı, verilen söz mutlaka tutulmalı.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Şans ve fırsat insanlara ömür boyu bir, iki kez gelir; bunlar iyi değerlendirilmeli.

2- Bülent Eczacıbaşı - Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
HAYATA BAKIŞI: Gülmesini bilen, aşkı ve gerçek dostluğu yaşayabilen insanlar, bence başarıya ulaşmıştır.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Başarının koşulu, kararlılık ve sebat. Kararlılık ve azim ile yılmadan çalışın.

3- Güler Sabancı - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
HAYATA BAKIŞI: Hayatın önemli bir kısmı, insan sevmektir. Toplumsal faydaya katkı sunan, mutlu ve huzurlu olur.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Sürekli öğrenin, kendinize ve bilginize güvenin. Asla pes etmeyin, değişime açık olun.

4- Abdulkadir Konukoğlu - SANKO Holding Onursal Başkanı

HAYATA BAKIŞI: Rahmetli babam (Sani Konukoğlu) “İşin hilesi dürüstlüktür” derdi. Dürüst olan her zaman kazanır.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Asla paniklemeyin, hayâl kırıklığına uğramayın. Düşünün, kararlarınızı sakin verin.

5- Abdullah Kiğılı - Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Günaydın, lütfen, teşekkür ederim... Hayatınızda bu üç sihirli kelimeyi çokça kullanın.
GENÇLERE TAVSİYESİ: İşinize saygı gösterin. Büyüdükçe küçülün. Hızlı ve basit çözümler üretin, pratik olun.

6- Adnan Bali - İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Hayat, zekilerden çok; disiplinlileri, sebat edenleri ve süreklilik gösterenleri ödüllendiriyor.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Başarının formülü; niyet, kararlılık, çalışkanlık, disiplin. Huzur ve  mutluluğun ise uyum, sabır, hoşgörü, tevazu.

7- Ahmet Kocabıyık - Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: İnsanımızın çağdaş, gelişmiş ve modern zihniyetli bir topluma dönüşmesi, kendi faaliyetlerimiz kadar önemli.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Strateji yapmak bir süreç. Aynen uygulanmalı, sonra paylaşılmalı ve herkes buna inandırılmalı.

8- Ahmet Nazif Zorlu - Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Gezen tavşan, yatan aslandan kıymetlidir. Başarıda teori yüzde 20, pratik %80 rol oynar.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Hayâl kurun; ama hayâlci olmayın. Dürüstlük, çalışkanlık ve disiplin çok önemli.

9- Aydın Doğan - Doğan Holding Onursal Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Ahlâki temelden yoksun başarılar, adeta sabun köpüğü gibidir. Elinizden kayar, gider.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Girişimciliğin yaşı yoktur, cesaretli ve atak olun. Aynı hatayı iki kez yapmayın.

10- Ayşen Zamanpur
Silk and Cashmere Kurucusu​​​​​​​
HAYATA BAKIŞI: Ben zorlamaya gelemem ve kimsenin de zorlanarak yapacağı işlerden hayır geleceğine inanmam.
​​​​​​​GENÇLERE TAVSİYESİ: Tavsiye vermeyi doğru bulmuyorum. En fazla örnek olmak, yol göstermek gerekiyor.

11- Cansen Başaran-Symes - Allianz Yönetim Kurulu Başkanı
HAYATA BAKIŞI:
Çevre ve aile duyarlılığına sahibim. Şefkâtli, uzlaşmacıyım. Disiplinsiz bir başarıya inanmıyorum.
GENÇLERE TAVSİYESİ: HayâllerinİZE sınır koymayın. İlgi alanlarınız geniş olsun, “standart dışı” düşünün.

12- Cem Hakko - Vakko Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​
HAYATA BAKIŞI: Hayatımızı ve endüstrimizi hep beraber geliştirmeliyiz. Hayâl etmeli, tekrar tasarlamalıyız.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Hırslı ve atak olun. Her daim tutkularınızın peşinden koşun. Her şeyi aşkla yapın.

13- Davut Doğan
Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​
HAYATA BAKIŞI: Başarısızlıklarımın hepsinden bir ders çıkardım ve bir sonraki deneyimim için cebime koydum.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Hedef kitlenizin gerçek ihtiyacını bulun. Çok çalışın. Hayâllerinizden asla vazgeçmeyin.

14- Enver Yücel - Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı ve Kurucusu​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Ülkemizin, insanlığın geleceği adına gücümü, eğitimin daha kaliteli ve iyi olması için harcıyorum.
GENÇLERE TAVSİYESİ: İş aramak yerine “Nasıl bir iş kurarım?” diye girişimcilik anlayışı ve kültürü geliştirin.

15- Erdal Aksoy - Aksoy Holding Kurucu Başkanı & Turcas Petrol A.Ş. YK. Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Sabah kalktığında her şeyini kaybetmiş olabilirsin, sahip olduklarını yeniden kazanma gücün olsun.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Paul Auster’ın dediği gibi “Hayâllerinizin peşinden koşun. Bir gün mutlaka yorulacaklardır.”

16- Erol Sabancı - Sabancı Holding YK. Başkan Vekili &  Akbank YK. Şeref Başkanı​​​​​​​
HAYATA BAKIŞI: Bir şey dediğinde, karşındaki konuya hâkimse diyalog kolay. İşi bilmeyen ile konuşursan zahmet çekersin.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Dinamik ve verimli olmak istiyorsan zamanında uyumalısınız. Dinlemek, sonuca varmanın ilk şartıdır.

17- Ferit F. Şahenk - Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Kendimi müthiş bir lider, “Olmayanı yaratan bir kişi” olarak hiç görmedim. Sistemin bir parçasıyım.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Büyük düşünün, işinizi sevin. Hayâl kurmaktan vazgeçmeyin, kendinizi keşfedin, öz güvenli olun.

18- Hüseyin Özdilek - Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​
HAYATA BAKIŞI: Hayat mücadele değildir, mücadele hayattır. Yorulabilirsiniz; ama çalışmaktan kaçmayın.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Kaç para kazanacağınıza kesinlikle bakmayın. Öncelikle yapılan işi öğrenmeye çalışın.

19- Hüsnü Özyeğin - Fiba Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Bir insanın hayattaki gayeleri önemli. Karnenizde sadece kazandığınız para yazıyorsa, çok eksik.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Çok çalışın, hayâl kurun ve gelecek için tasarım yapın. Öz güvenli olun, risk alın.

20- Lucien Arkas - Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: İş dışında sosyal hayatınız da olmalı. İlgi alanları, sevdiği şeyler insanı dinlendirir.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Her şey hayâlle başlar. Çok çalışın; telaş etmeden, uzun bir yolun başında olduğunuzu bilin.

21- Mehmet Ali Aydınlar - Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​
HAYATA BAKIŞI: Ucuz etin “tirit”i (bir et yemeği çeşidi) olmaz. Para harcamadan, para kazanılmaz.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Dünyayı yakından takip etmek ve teknolojik yaşama uyum, başarının altın kuralları arasında.

22- Mehmet Emin Karamehmet - Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Gereksiz işler yapmayı sevmiyorum. Aynı şekilde, lüzumsuz gördüğüm yerlerde bulunmayı da...
​​​​​​​GENÇLERE TAVSİYESİ: Bir projeye girerken ayrıntılı değerlendirme yapın. Risk almaktan asla ve kat'a kaçınmayın.

23- Murat Ülker - Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi​​​​​​​
HAYATA BAKIŞI: Yaşlı ve genç insanların ekip olmasını sağlamaya çalışıyorum. Felsefem, “Mutlu et, mutlu ol!”
GENÇLERE TAVSİYESİ: Sosyalleşin, SOSYAL SORUMLULUK projelerinde çalışın, dünya ile entegre olun, donanımızı artırın.

24- Nafi Güral - NG Grup Kurucu Başkanı​​​​​​​
HAYATA BAKIŞI: En güvenli tecrübe, başkalarının yaşadığı tecrübelerden faydalanmak. Hayatta hep bunu benimsedim.
GENÇLERE TAVSİYESİ: İş aramayın; kendi işinizi kurmayı hedef edinin. Başarı için çok çalışın ve kurallara uyun.

25- Nurten Öztürk - Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Kadın-erkek eşitliğinin sağlandığı, çağdaş bir Türkiye hayâl ediyorum. Adil bir dünya olmalı.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Yetenek, beceri, kararlılık, tutarlılık çok önemli. Etrafınızı ve olayları iyi sentezleyin.

26- Selçuk Yaşar - Yaşar Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Hayatta başarılı olmanın sırrı, tehdit ve hücum değil; tam tersine sevgi ve geçimdir.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Eğitim, çalışkanlık kafi değil. Üstün zekâ, akıl, yaratıcılık, ileriyi görmek gerekir.

27- Semahat Arsel - Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi & Divan Grubu YK. Başkanı​​​​​​​
HAYATA BAKIŞI: İnsan, hayatındaki avantajlardan yararlanmalı. Önüne gelenleri de yaşamak zorunda. Pişmanlığım yok.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Vehbi Koç (babası); hırslı, çok çalışkan, zeki, prensip sahibi, disiplinli, kendini yenileyebilen biriydi.

28- Süleyman Orakçıoğlu - Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Hz. Mevlana: Keser gibi olma; hep bana, hEp bana. Rende gibi olma; hep sana, hep sana. Testere gibi ol; hem sana hem bana.
GENÇLERE TAVSİYESİ: “3T” formülünden vazgeçmeyin. Takip, takip ve yine takip... Ekip çalışmasına inanın.

29- Tuncay Özilhan - Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı​​​​​​​

HAYATA BAKIŞI: Yaşamak, teşekkür edilecek en önemli şey; hayatta bir yere gelebilmek, önemli bir şey.
GENÇLERE TAVSİYESİ: Başarı için hep üretken, çalışkan, araştıran, tartışan ve yenilikçi bireyler olun.

30- Zeynep Bodur Okyay - Kale Grubu Başkanı ve CEO’su​​​​​​​
HAYATA BAKIŞI: İnsan hayatta iz bırakmalı. Daha da önemlisi, bunu sonraki nesillere aktarabilmeliyiz.
​​​​​​​GENÇLERE TAVSİYESİ: Bir idealin peşinde koşun, mücadele edin, daha iyiyi arayın VE değerlerimize sahip çıkın.