İŞ DÜNYASININ GELECEĞİ "BULUT"LARIN ÜZERİNDE

Günümüz deneyim ekonomisinde; büyümek, hız kazanmak, verimliliği artırmak, daha esnek bir yapıya kavuşmak ve rekabette öne geçmek için "bulut"un alternatifi yok. Türkiye'de de CIO'ların yaklaşık 80'i bulut bilişimin, dijital dönüşüm stratejisi açısından kritik bir öneme sahip olduğu düşüncesinde. Tüm dünyada artan "bulut" kullanımına paralel olarak, Türkiye'de de pek çok farklı sektörden şirket, SAP'nin çözümlerine güveniyor. 100'den fazla bulut çözümü ile en geniş bulut portföyünü sunan SAP'nin, 230 milyona yakın bulut kullanıcısı bulunuyor.

Kurumsal uygulamalar ve yazılım alanında dünya lideri SAP'NİN, IDC Türkiye iş birliğiyle Kasım 2020’de “Bulut ile Geleceğe Yolculuk” başlığıyla gerçekleştirdiği "BT LİDERLERİ ZİRVESİ", önemli başlıklara kapı araladı. “TÜRKİYE’DE CIO PERSPEKTİFİ: GELECEĞE HAZIR BİR ŞİRKET OLMAK İÇİN BULUT TEKNOLOJİLERİ” ARAŞTIRMASININ analizi yapılırken “Çevik, esnek ve akıllı bir şirket olmaya ne kadar yakınsınız?” sorusuna da yanıt arandı. Biz de bu değerli buluşmadan yola çıktık ve sözü iş dünyamızın liderlerine bıraktık. Tercih sebeplerine açıklık getirdikleri “Bulut” yaklaşımlarını dinledik. Teknoloji ve iş dönüşümlerine yönelik faydasını da anlattıkları “bulut” yolculuğunda, kurum olarak hangi aşamada bulunduklarını öğrendik.

SAP Türkiye Bulut Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı BÜLENT KARAL:
Bulut, hıza cevap verebilecek tek platform
Zaman, öğrendiklerimizi uygulamaya geçirme ve çözüme odaklanarak harekete geçme zamanı. Kurumların bu dönemde en büyük yardımcısı ise sağladığı hız, çeviklik, operasyonel verimlilik ve inovasyon kabiliyeti ile elbette bulut teknolojileri…

Yeni dünya düzeninde, şirketlerin varlıklarını sürdürebilmesi ve kârlı bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için dijital dönüşümün önemi her geçen gün artıyor. Rekabetin arttığı ve değişen koşullara hızla adapte olmanın adeta bir zorunluluk haline geldiği bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle, yeterince çevik olmayan sistem ve uygulamalar geçerliliğini yitirecek. 

HAZIR ALTYAPI...
Bulut, sağladığı altyapı ve "Kullandıkça Öde" ‘Kapasiteyi Ölçekle’ gibi özellikleri ile bu hıza cevap verebilecek tek platform. Özellikle kurumsal kaynak planlama çözümlerinin (ERP) bulut platformu üzerinde sunuluyor olması da bu teknolojinin yaygınlaşmasının itici gücü olacak. 

ŞİRKETLERİN İHTİYAÇ LİSTESİNDE İLK SIRADA 
Bulut teknolojileri ile ilgili uluslararası araştırma şirketi IDC (International Data Corporation) ile gerçekleştirdiğimiz son araştırmamız olan “Türkiye’de CIO Perspektifi: Geleceğe Hazır Bir Şirket Olmak İçin Bulut Teknolojileri”, bulut teknolojilerinin artık şirketlerin ihtiyaç listesinde ilk sırada yer aldığını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Ülkemizde üst düzey BT yetkilileri, kurumlarında 2021 itibariyla geliştirilecek yeni uygulamaların yüzde 80'inin bulut üzerinde geliştirileceğini belirtiyor. Bu da kurumların bir inovasyon yapmak istediklerinde bir sunucu kurmak yerine bulut platformunu tercih edeceklerini gösteriyor. BT liderlerinin yüzde 72 gibi bir oranla büyük çoğunluğu kendi departmanlarından artık daha fazla çeviklik ve hız beklendiği için bulut platformlarına geçiş yaptıklarını söylüyor. 

Dijital Dönüşümü Kolaylaştırıyoruz 
Dijitalleşmenin tetikleyici faktörleri arasında operasyonel mükemmellik, daha iyi rekabet edebilmek ve daha kârlı olabilmek var. Bunları en hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirebilmek için bulut teknolojilerinin sunduğu yetkinliklerin başka bir alternatifi bulunmuyor. SAP olarak biz de “İnsan Kaynakları”, “Müşteri İlişkileri”, “Dijital Tedarik Zinciri” ve son dönemde önemi artan “Deneyim Yönetimi” ile birlikte tüm ürün ailemizde bulut teknolojilerinin hız ve çevikliğini sunarak müşterilerimizin dijital dönüşümlerini kolaylaştırıyoruz. Yenilikçi çözümlerimiz ile 2021 yılında da mevcut ve yeni müşterilerimizin dijital dönüşüm süreçlerine uçtan uca destek olmaya devam edeceğiz.

*IDC TÜRKİYE ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ YEŞİM ÖZTÜRK:
Kurumsal uygulamalarda "Bulut" dönüşümü
Kurumsal iş uygulamaları, bir kurumun BT (Bilgi Teknolojileri) stratejisinin ayrılmaz bir parçasıdır. CIO'lar, çalışanların doğru uygulamalara sahip olduğundan ve bu uygulamaların sorunsuz çalıştığından emin olmak için görevlendirilirler.

Kurumsal kaynak yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi ve tedarik zinciri yönetimi yazılımları gibi kurumsal uygulamaların çevikliği, yeni nesil teknolojilerle entegrasyonu, bu uygulamalarda üretilen verinin içgörü ve stratejik karar süreçlerinde kullanılabilmesi gibi gereksinimlere cevap verebilmesi, kurumlar için gittikçe kritikleşiyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜME YAPILAN YATIRIM...
Pandemi, birçok kurum için hızlı değişimin ana katalizörü olduğunu geçtiğimiz aylarda kanıtladı. Bu dönemin başında kurumlar, dijital dönüşüme yapılan yatırımların değerini vurgularken -yapmış olanlar için-, geride kalan şirketlerin çoğunluğu için -Dünya Ekonomik Forumu'na göre; uzaktan çalışmayı desteklemek için altyapıdan yoksun kurumların %78'i- bir yatırım çılgınlığını tetikledi. Bu dönemde, çevikliğin ve farklı gelir modellerine sahip olmanın önemi anlaşılırken dijital stratejilerin rekabetteki yoğun etkisi gözler önüne serildi. 

SAP TÜRKİYE VE IDC TÜRKİYE'NİN İŞ BİRLİĞİ İLE GERÇEKLEŞEN ANKET...
SAP Türkiye ve IDC Türkiye'nin iş birliği ile gerçekleşen ankette, kurumların dijital dönüşüm planlarından 2021 yılı iş hedeflerine, bulut yatırımı planlarına, bulut teknolojileri konusundaki endişelere ve hızlandırıcı faktörlere değinilmiştir. IDC’nin globalde gerçekleştirmiş olduğu “Akıllı ERP Tahminleri”nin de bulunduğu “Türkiye’de CIO Perspektifi: Geleceğe Hazır Bir Şirket Olmak İçin Bulut Teknolojileri” araştırmamızda, kurumsal uygulamalarda buluta geçiş önerilerini de bulabileceksiniz.
- Kurumların %57’si, kurumsal uygulamaları için hibrit bulut modeline “Toplam Sahip Olma Maliyetindeki” avantaj dolayısıyla stratejilerinde yer verdiklerini belirtmiştir.
- Kurumların %72’si, bulut teknolojilerinde yatırımı tetikleyici faktörlerin başında “BT’nin çeviklik ve hız hedefinin” olduğunu paylaştı.
- Kurumların %76’sı, bu dönemde operasyonların optimize edilmesi ile verimliliğin artırılmasını ve maliyetlerin azaltılmasını hedeflemektedir.

NOT: İlişikteki “QR Kod” ve www.sap.com/turkey/idcbulutraporu linki üzerinden SAP ve IDC iş birliği ile hazırlanan “Türkiye’de CIO Perspektifi: Geleceğe Hazır Bir Şirket Olmak İçin Bulut Teknolojileri” raporunun tamamına erişebilirsiniz.

RAPORDA ÇARPICI BAŞLIKLAR
“Türkiye’de CIO Perspektifi: Geleceğe Hazır Bir Şirket Olmak İçin Bulut Teknolojileri” raporu, Türkiye’deki şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerindeki yeni önceliklerini ve stratejilerini dikkat çekici verilerle sunuyor. Öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
- Fırsat Olarak Bulut
- Buluta Geçişteki Engeller
- Hibrit Bulut Stratejileri Ufukta
- Bulut Hizmeti Sağlayıcılarını Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar
- İşin Kolaylaştırıcısı Olarak Bulut 
- Buluta Geçiş İlkeleri

Borusan Holding Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı DENİZ EMRE:
Kaliteli, hızlı ve kesintisiz hizmet verebiliyoruz
Borusan olarak, 3 yıl önce başlattığımız bulut dönüşüm projelerimizi; müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları, lojistik, üretkenlik ve veri analitiği alanlarında tamamladık. IOT, veri merkezi hizmetleri alanlarında projelerimiz devam ediyor.


Teknolojik gelişmeleri daima yakından takip eden bir kurum olarak; bulut teknolojilerini, dijitalleşmeyi etkinleştiren en önemli faktörlerden biri olması nedeniyle tercih ettik. “Bulut” sayesinde güncel teknolojilere kısa sürede erişimi, ilk yatırım maliyetlerinin azaltılmasını, kompleks IT sistemlerinin basitleştirilmesini, otomatize edilmesini ve müşterilerimize en iyi hizmeti ulaştırarak rekabet avantajı sağlamayı hedefledik.

“CLOUD INFRASTRUCTURE MIGRATION” PROJESİ...
Bulut teknolojileri; kaliteli, hızlı ve kesintisiz hizmet verebilmemizi sağladı. Herhangi bir yatırım yapmadan, şirket içi üretkenliği ve özellikle pandemi döneminde önemi artan uzaktan çalışmaya geçiş verimliliğini önemli bir oranda artırdı. Şirket iç ve dış iletişimini her türlü ortam ve cihazdan sağlayarak, herhangi bir ek aksiyona gerek kalmadan başardık. “Cloud Infrastructure Migration” projesi, uzayan donanım tedarik sürelerinden etkilenmememizi sağladı. 

UZUN BİR YOLCULUK 
Bulut dönüşümü uzun ve sürekli bir yolculuk. Diğer kurumlara, geçişin ön koşullarıyla ilgili çalışmalara hızla başlamalarını öneririz. Bunun sadece bir teknoloji dönüşümü olmadığı, kültürel ve süreçsel değişimleri de dikkate alarak, farklı disiplinlerden ekiplerle birlikte bir program olarak yönetilmesi gerektiği göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca dijitalleşme ile beraber, siber saldırıların kurumlar için büyük tehdit oluşturduğu günümüzde, veri güvenliğine de dikkat edilmeli. Kişisel verilerin regülasyonlara uygun işlenmesine yönelik net politikalar geliştirilmeli.

Kardemir Pazarlama Müdürü ONUR ERKARA:
Çok daha çevik bir yapıya kavuştuk
Özellikle dijitalleşmeyi gündemine alan, tüm süreçlerini müşterilerine yönelik tasarlayan şirketler ayakta kalabilecek. Bu değişim ve dönüşüme ayak uyduramayanların ise maalesef çok yakın gelecekte dahi var olabilmeleri pek mümkün görünmüyor. 

B2B, yani işletmeden işletmeye pazarlama, rekabetin her şirket için yıkıcı etkilere sebep olduğu günümüz iş dünyasında, eskisinden çok daha önemli. Müşterilerinin gerçek sesini duyabilen şirketler, bir adım ön plana çıktı. 

2023 HEDEFLERİ... 
Ülkemizin ilk entegre demir çelik sanayi kuruluşu Kardemir olarak; ana odağımız, birçok sektörde talep ve beklentilere cevap vermek. En büyük önceliğimiz, en uygun ürünleri istenilen zamanda, talep edilen miktarda ve rekabetçi şartlarda sunabilmek. Eksiksiz hizmet verebilmek için üst yönetimimizin de desteğiyle pazarlama faaliyetlerinin tamamen dijitalleşmesi ve bulut tabanlı yürütülmesi için 2019 yılında çok önemli bir karar aldık. Kardemir'in 2023 hedefleri doğrultusunda sadece satış ve pazarlama değil, tüm süreçlerimizi dijitalleştiren Kardemir'e özel SAP S/4HANA projemiz kapsamında “müşteri ilişkileri” yönetimi süreçlerimizin tümünü bulut tabanlı sistemlere taşıdık. 

REKABETTE BİR  ADIM ÖNE GEÇTİK
Eskisine oranla çok daha hızlı ve çevik bir satış pazarlama yapımız var. Ayrıca 'Bulut' tabanını kullanarak bizler için çok değerli bilgilere, her ortam ve platformdan 7/24 ulaşabilmenin ayrıcalığını da yaşıyoruz. Elde ettiğimiz çıktılar ile karar alma süreçlerimiz de hızlandı ve çok daha çevik bir yapıya kavuştuk.

Arçelik Bilişim Teknolojileri Direktörü YEKTA CAYMAZ:
Ciddi ölçüde ölçeklenebilirlik ve sürdürülebilirlik elde ettik
2016’dan itibaren yoğunlaştığımız dijital dönüşüm projelerimiz ve bulut teknolojileri sayesinde, pandemi döneminde hem iş sürekliliğimizi sağladık hem de müşterilerimize ve çalışanlarımızda memnuniyet yaratan servislerimizi kesintisiz sunabildik.

“Bulut”un getirdiği altyapı, platform ve uygulamalar ile ciddi ölçüde ölçeklenebilirlik ve sürdürülebilirlik elde ettik. Covid-19 salgınının başlangıcından itibaren, Avustralya’dan Amerika’ya kadar tüm çalışanlarımızı birkaç günde verimli olarak uzaktan çalışma modeline geçirdik. Telefon, video, mesajlaşma, konferans sistemlerimizi tekilleştirip “bulut”a taşıyarak, ofisteymişiz gibi faaliyetlerimize devam ettik. E-ticaretimizin ve çağrı merkezimizin etkilenmeden çalışması, Arçelik IT olarak, attığımız adımların ne kadar doğru olduğunu teyit etti. “Bulut” ile dijital servislerimizi ve ürünlerimizi hızlı ve çevik bir şekilde icra ediyor, yatırım ve işletme maliyetlerimizi de kontrol altında tutabiliyoruz. 

DİJİTAL DÖNÜŞÜM ARTIK TERCİH DEĞİL, ZORUNLULUK 
Dijital dönüşüm artık bir seçim veya tercih değil, zorunluluk... Teknoloji kaynaklı müşteri davranışlarının hızla değişebildiği bu dönemde “bulut bilişim”, her alanda çevik ve ölçeklenebilir bir çözüm haline geldi. Kurumlar ana faaliyet alanlarını, rakiplerinden daha yenilikçi ve daha az maliyetle yapabilmek için “bulut” mimarisi üzerinde geliştirecekleri ürün ve servisleri titizlikle belirlemeli. “Bulut” üzerine stratejiler ve icra planları yapılırken de şu hususlara dikkat etmekte fayda var: 
- Kurumdaki hangi süreçlerin / servislerin bulut teknolojileri ile yapılabilirliğinin analizi.
- Kullanılabilecek bulut teknolojisi çeşitlerinin belirlenmesi (IaaS, PaaS, SaaS...).
- Altyapısı güçlü, çoklu coğrafyalarda faaliyet gösteren, mali yapısı kuvvetli çözüm ortakları tercih edilmeli.
- Bilgi güvenliği ve uyumluluk ihtiyaçlarının net biçimde değerlendirilmesi.
- Servis seviyesi ve kapsamını esnek olarak artırıp / azaltabilen, farklı platformlara kolay ve hızlı geçilebilen, kurum için makûl sürelerin tanımlanabildiği sözleşme / kontrat yapılması… 

Unutulmamalı ki, tüm servis ve ürünlerinizi bulut teknolojileri üzerine koyabilirsiniz; ama sorumluluklarınızı ve saygınlığınızı koyamazsınız!..

Ic İçtaş Enerji Yatırım Holding Bt Direktörü YAVUZ ALTINIŞIK:
Her şeyi hızla dijitalleştirebiliyoruz
Enerji, inovasyonun sıkça görüldüğü bir sektör. Dijitalleşme de şirketler için kaçınılmaz. Bunun bir diğer adımı olan “bulutlaşma” ise “Hızlı ve akıllı dijitalleşme” dediğimiz kısım...

“Bir uygulamayı dijital ortama aktaralım” dediğimizde, bunların donanımsal altyapısından ve yazılımsal geliştirmesinden bahsedip projenin ne zaman devreye alınacağının gün hesaplarını yapardık. Genellikle sistemin hazırlanması ve ilgili yazılımcıların devreye girmesi vs. gibi faktörler, süreçleri biraz uzatıyordu. 

BÜYÜK KOLAYLIK... 
IC Enerji olarak "bulut"u tercih etmeminizin nedeni "bulut"ta herhangi bir şeyi hızlı bir şekilde dijitalleştirebiliyor olmamız. Örneğin; pandeminin ilk başladığı Mart 2020'de, SAP Türkiye ile yeni stratejilerle alakalı, varlık yönetimi ve robot teknolojileri gibi ürünler üzerine bir toplantıdaydık. Karantinayı öngörmüştük. Kağıttan kaçınılıyordu. Ben de aklımdaki "Gönüllü Okuyucu" fikrimi paylaştım. Basit bir ifadeyle; kendinize ait, apartmanınızdaki ve bir mahalledeki tüm sayaçları okuyabiliyorsunuz. Bu noktada OCR, yapay zekâ ve RPA (Robotic Process Automation) devreye giriyor. SAP uzmanları ise bulut çözümünden ve bunların tamamını bize “bulut” üzerinden sunabileceğinden bahsetmişti. Böylesine önemli bir projeyi sadece bir ayda devreye alabiliyorsunuz ki bu, büyük bir kolaylık.

UPDATE SORUNU YOK
Sistemlerin bakımı ve ikame edilmesi de var. “Bulut” ile sunucuyu hazırlama, onun “update”ini yapmak gibi konularla uğraşmıyorsunuz. Güvenlik açıkları gibi hususları ise "bulut" kullandığınızda siz düşünmüyorsunuz. Elbette gizli maliyetler de iyi hesaplanmalı. Donanım, yazılım, lisans ve bakım gibi giderleri, bütçe dönemine çok fazla yansıtamıyoruz. “Bulut” bunları da bertaraf edebilecek bir teknoloji...

Netaş Dijital Dönüşüm Ofisi İcra Kurulu Üyesi BİLGEHAN ÇATALOĞLU:
Sistemleri, en etkin ve efektif şekilde kullanıyoruz
En önemli iki dönüşüm nedenimiz “bulut” teknolojilerinin getirdiği “sınırsız esneklik” ve “erişim kolaylığı” oldu. “Bulut”un dijitale etkisini “Teknoloji kaynaklarının etkin yönetimi ve kullanımı, çevik ve iyileştirilmiş iş performansı sağlama” şeklinde özetleyebilirim. Süreçlerimizi kısalttıkça, operasyonel anlamda çok rahatladık.

Bulut teknolojisinin, dijital dönüşüme en etkili maddesi “sınırsız esneklik”... Dolayısıyla birinciliğe bunu koyuyorum. Bu sıralama, şirketlerin dinamikleri ve geçmişlerinde çektikleri acılarla birebir ilişkili. Kapasite artırımı, yeni sunucular, depolama birimleri, çeşitli yazılımlar satın almak zorunda kalıyorduk. Bunlara, planlama için geçen zamanı da katıyorum ki, Netaş gibi çok kompleks yapılar için bu çok önemli. “Bulut” ile bu süreci oldukça kısalttık. 

ERİŞİM KOLAYLIĞI...
“Bulut”un bir diğer avantajı ise her yerden ulaşılır olması yani “erişim kolaylığı”. Netaş hem çok büyük bir Ar-Ge’si olan hem de dışarıda binlerce servis desteği veren, çalışanları olan bir firma. Ayrıca, Covid-19 süreciyle beraber sadece sahada dolaşanlar değil, evlerindeki birçok çalışanımızın da “erişim kolaylığı” ile şirkete katkı sunmasını sağladık. “Bulut” ile sistemleri en etkin ve efektif şekilde kullanıyoruz ki, bu artarak devam edecek. 

TEKNOLOJİ YARATAN, KULLANAN VE SERVİS EDEN ŞİRKET... 
Netaş hem teknoloji yaratan ve bunu içeride kullanan hem de müşterilerine bu servisi veren, binin üzerinde bilgisayar mühendisini istihdam eden bir marka. Dolayısıyla IT liderleri, bir teşebbüse girmeden bu dönüşümü gerçekleştirmeli. Elbette bizim de düşündüğümüz birçok neden var; ancak bahsettiğim “toplum baskısı” bulut uygulamalarını ilk kullananlardan biri olmamızı sağladı. Diğer yandan, donanımın belirli periyotlarda değiştirilmesi, işletim sistemlerinin, uygulama yazılımlarının sıkça güncellenmesi de zorunlu. Aksi halde performans, kesinti ve güvenlik problemleri görülebilir...

Koç Holding Cıo’su & Dijital Dönüşüm Lideri OĞUZ SEZGİN:
Stratejik projeleri hızlı test edebiliyoruz
Koç Topluluğu’nun büyük kültürel dönüşüm programında destekleyici ve kapsayıcı bir IT stratejisine ihtiyaç duyması kaçınılmaz. Çünkü “Bilgi Teknolojileri” dijital dönüşümü mümkün kılan en önemli fonksiyon. Bu noktada “Hibrit bulut” inisiyatifimiz ön plana çıkıyor.

Koç Topluluğu olarak, dijital dönüşüm yolculuğumuzu 2016'da başlattık. Bu konuda her şirketimizin, kendi stratejisiyle uyumlu bir yol haritası bulunuyor. O dönem 300 olan proje sayısında şu an 850 rakamına ulaştık. Blockchain'den nesnelerin internetine, veri analitiğinden yapay zekâya kadar çok geniş yelpazedeki teknolojileri kullanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

“NE ELDE ETMEYİ HEDEFLİYORUM?” SORUSU...
10-15 yıldır hayatımızda olan “bulut” teknolojileri, dijital dönüşümde hızlandırıcı bir rol oynuyor. “Bulut”tan sağlanan fayda, kullanımı ve bu alandaki yetenekleri, hepimizin hâkim olduğu bir konu. Mevcut altyapılarımız, sistemlerimiz ve bileşenlerimizin “bulut”a taşınması ve evrilmesiyle birlikte, yaptığımız işlerdeki hızlandırıcı etkiyi daha somut biçimde ortaya koymak mümkün. “Bulut” mimarilerine hızlı ya da halihazırdaki yatırımları da düşünerek planlı geçişin ikisi de makbul seçenekler. Ancak bilinçli “bulut” tüketicisi olarak “Ne elde etmeyi hedefliyorum?“ sorusunun yanıtı mutlaka aranmalı.

TEKNOLOJİNİN DOĞRU İŞLETİLMESİ GEREKİYOR 
Türkiye olarak şanslıyız. Koç Topluluğu olarak, büyük iş ortaklarımız arasında SAP de yer alıyor. “Bulut”u kullanırken o ekosisteme de ihtiyaç duyuyorsunuz. Çünkü teknolojiyi edinmeniz yeterli değil. Doğru işletilmesi de gerekiyor. Bu nedenle yalnız maliyet açısından bakılmamalı. Peki, “Bulutun nasıl bir hızlandırıcı etkisi var?” Stratejik olan süzülmüş projeleri, bulut teknolojileri ile hızlı test edebiliyoruz. Diğer yandan, güvenlik de gözardı edilmemeli. Büyük bulut tedarikçilerinin bu husustaki yatırımları ve yönetici istihdamları, bizim şirket olarak yapabildiklerimizin çok ötesinde...