ROBOTLAR GELIYOR!

Tüketici Elektroniği Fuarı - CES (Consumer ElectronIcs Show) 2020, 7-10 Ocak 2020 tarihleri arasında ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlendi. 5 bine yakın şirketin katıldığı dünyanın en büyük teknoloji buluşmasında, on binlerce yeni ürün de görücüye çıkarıldı. En çok ilgiyi, geleceğe damga vuracağı tahmin edilen robotlar gördü. Ev işleri de dahil, günlük yaşamdaki birçok alana göre geliştirilenler şaşırttı. İşte, en dikkat çekenleri...

“Robot” terimi ilk kez, Çek yazar Karel Capek’in 1921’de sahnelenen “Rossum’un Evrensel Robotları” isimli oyununda geçti. Kaynağı ise Çekçede “köle, zorla çalıştırılan işçi” anlamındaki “robotnik” kelimesi. 20. yüzyılın ikinci yarısındaki mekanik aygıtlara yakıştırıldı. Çünkü, gerçekten de ağır sanayide kullanıldılar. Ancak, günümüzde durum farklı. Artık endüstri amaçlı olmayanları da var.
Hareket etmeye, nesneleri tutmaya ve çevresiyle etkileşim halindeyken bir iş yapmaya yarayan bilgisayar kontrollü makinalar... Sürekli tekrarlanan işleri doğru ve hızlı bir şekilde yerine getirebiliyorlar. En çok ilgi uyandıranları ise kuşkusuz insan biçiminde olanları. Ar-Ge yarışı her geçen gün kızışıyor. Dış görünüşleriyle, duygularıyla, algılamalarıyla ve karar verme yetenekleriyle bize, bazı hayvan hayvan dostlarımıza benzeyenleri üretmek için uğraşıyorlar... 

YAPAY ZEKÂNIN GELİŞMESİ İLE, 58 MİLYONLUK İŞ GÜCÜ
“Dünya Ekonomik Forumu’nun “Geleceğin Meslekleri” araştırmasına göre; 2022 yılına dek, halihazırda insanların yaptığı 75 milyon işi makineler devralacak. Ancak aynı zamanda 133 milyonluk yeni iş olanağı yaratılacak. Yani yapay zekânın gelişmesiyle birlikte, dünyada net 58 milyonluk iş gücü ihtiyacı oluşacak.


‘YAPAY’ İNSAN!
NEON / Samsung Electronics: Dijital bir avatar. Akıllı asistanlar gibi kullanıcılar ile etkileşime geçebiliyor. Karakterler, gelişmiş yapay zekâ ve makine öğrenme altyapılarına ev sahipliği yapıyor. NEON’lar, gerçek insanlar ile karşılıklı sohbet edebiliyor ve milisaniye içerisinde tepki verebiliyor. Kullanıcılara anlık duygusal geri bildirimlerde de bulunabilecek. Üzülebilecek, kızabilecek veya mutlu olabilecek.  Gelecekte öğretmen, finansal danışman veya sağlık personeli olarak hizmet sunmaları bekleniyor.


5G İLE KONTROL EDİLEBİLEN İNSANSI ROBOT
T-HR3 / Toyota & NTT DoCoMo: Ev, sağlık kurumları, inşaat alanları ve felaket bölgelerinde insanlara yardımcı olması amacıyla tasarlandı. İlk kez 2017 yılında tanıtılmıştı. Önemli bir güncellemeyle yenilendi. Beşinci jenerasyon mobil iletişim sistemi 5G ile donatıldı. “Toyota'nın inovasyon robotu” diye de biliniyor. Gelişmiş senkronizasyon ve usta manevra sistemi ile Digit'in aksine bedenini zahmetsiz bir şekilde hareket ettirebiliyor. Sanal Gerçeklik (VR) başlığı kullanan bir insan tarafından, kol ve bacak kontrolörlerinden oluşan özel bir giyilebilir teknoloji ünitesiyle kontrol edilebiliyor. Menzili 10 km’ye çıktı. Artırılmış Gerçeklik (AR) videoları ve alfı verileri üzerinden veri toplayabiliyor. Bünyesinde, NVIDIA'nın Jetson AGX Xavier bilgisayarını bulunduruyor.


TUVALETTE YARDIMA KOŞAN ROBOT
ROLLBOT / Charmin: Türünün ilk örneği. Bluetooth kullanan akıllı telefonla kontrol edildiğinde, yeni bir “Charmin” tuvalet kağıdı sağlıyor. Kolları veya elleri yok. Dolaptan yeni bir ruloyu nasıl alabileceği ve tuvalet kapısını nasıl açabileceği bilinmiyor! İki küçük tekerleği ve ayıya benzeyen sevimli ön yüzüyle dikkati çekiyor. 


EN İYİ GARSON ROBOT
BELLABOT / PuduTech: O bir garson ve 4 tepsisi var. 120 küçük, 39 geniş tabak ve 33 kase taşıyabiliyor. Farklı teslimat seçenekleri mevcut. Konumlandırma, yön bulma ve planlama algoritmalarını kullanıyor. Dijital ekranında çeşitli mimikler yapabilen kedi yüze sahip. İnsanların robotlara karşı korkularını bertaraf etmeyi de amaçlıyor. İnsan meslektaşlarınca yiyeceklerle doldurulan BellaBot, müşterilerin üzerindekileri alması için miyavlıyor. Başı okşandığında mırlamaya başlıyor; ancak bu uzun sürerse “Beni işimden alıkoyuyorsun” diyerek kızıyor. 


RUH HALİNDEN ANLAYAN ROBOT
CLOI / LG Electronics: Fütüristik bir restoran olan CLOi’nin Table Zone'da sergilendi. Yemek pişirmekten servis yapmaya, temizliğe kadar tüm operasyonu yönetiyor. Mutfak becerileri, verimliliği ve birinci sınıf misafirperverliği etkileyici. Ziyaretçiler, ThinQ uygulaması aracılığıyla uzaktan rezervasyon yapabiliyor. Akıllı hoparlör, akıllı TV veya akıllı telefon aracılığıyla menüye göz atabiliyor. Neşe, sakinlik, üzüntü, kızgınlık gibi dört temel duygunun da bulunduğu farklı ruh hallerini ifade edebiliyor. Boşluk ve objeleri tanıyor, kullanıcılarla iletişim kurabiliyor. Çocuk ve evcil hayvanlar ile oyun arkadaşlığı yapıp onlarla ilgilenebiliyor.


TENİS TOPU DEĞİL AKILLI ROBOT
BALLIE / Samsung Electronics: Sizi anlayan ve destekleyen, evin her yerinde aktif olarak gereksinimlerinize cevap veren küçük, yuvarlanan bir robot. Cihaz, üzerindeki “yapay zekâ” kabiliyetleri sayesinde bir fitness asistanına ve insanların değişen ihtiyaçlarına çözüm arayan mobil bir arayüze dönüşüyor. Tüm bunlar, sıkı veri koruma ve gizlilik standartları korunarak yapılıyor. Akıllı perdeleri veya uzaktayken akıllı bir televizyonu açabilen Ballie, evlerde, ofislerde herhangi bir kir fark ettiğinde, robot süpürgeleri harekete geçirebiliyor. 


POSTACI, İNSANSI ROBOT
DIGIT /Ford & Agility Robotics: Otonom teslimat robotları dünyasında çığır açtı. Dik bir şekilde yürüyerek boşa enerji harcamıyor. Bu sayede insanların her gün geçtiği yerleri kullanırken hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Kolaylıkla taşınabilmesini sağlayacak şekilde kendisini katlayabildiği benzersiz bir tasarımı var. Araç gitmesi gereken noktaya ulaştığında Digit paketi alarak teslimat sürecinin son aşamasını gerçekleştirebiliyor. 18 kilogramlık düşük ağırlığı da uzun işletim süresine sahip olmasını mümkün kılıyor. Tek ayak üzerinde dengede durabiliyor ya da engellerin arasında dikkatle ilerleyebiliyor. Yeni sensörleri sayesinde dünyayı daha iyi algılıyor ve haritalandırıyor. 


GERÇEĞİ GİBİ DAVRANAN ROBOT BALIK
BIKI / Pekin Üniversitesi: Antarktika’da çekim yapabilmek için geliştirilen bir su altı robotu. Pervane yerine iki adet kuyruk yüzgeci kullanılırken, balık görünümü sağlandı. Gürültü, maliyet, ve güvenlik konusunda avantaj sağlıyor. Saatte 1,18 km hızla hareket ediyor ve 60 metre derinliğe ulaşabiliyor. 1,1 kg ağırlığında, 148x265x106 mm boyutunda. 2 bin 600 miliamper saatlik bataryasıyla 90-120 dakika arasında çalışabiliyor ve tam şarj olması 2 saat.


DÜNYANIN İLK BİYONİK KEDİSİ
MARSCAT / Elephant Robotics: İnsanları eğlendirmeyi hedefliyor. Gerçek bir kediye benziyor. Tamamen otonom ve etkileşimlere cevap veriyor. Tıpkı Lovot gibi dokunuşları hissedebiliyor. Sesinizi duyabiliyor, yüzünüzü görebiliyor ve oyuncaklarla oynayabiliyor. "Otur" gibi önceden programlanmış komutları da anlayabiliyor. Ufak tefek eşyaları masadan atabilecek kadar gelişmiş. Gözleri, vücudu ve hatta kişiliği birbirinden farklı tasarlandı.


SEVGİ DOLU BİR ROBOT
LOVOT / Groove X: Love Robot'un kısaltılmışı. “Yeni nesil evcil hayvan” olarak konumlanıyor. Herhangi bir iş yapmak için değil, insanlar tarafından sevilmek ve onlara arkadaşlık etmek üzere tasarlandı. Yalnızlığa bir çözüm üretmek amacıyla üretildi. Oyuncak ayı ve baykuş arası görünümüyle dikkati çekiyor. Yeni yürümeye başlayan bir çocuk boyutlarında, yaklaşık 3 kilo civarında. İşlemci çipinin yarattığı ısıyı cildine aktararak tam bir yanılsamaya yol açıyor. CES 2020 İnovasyon Ödülü’ne layık görüldü.