ROCHE GELECEĞE YELKEN AÇTI

Hastalar, hasta yakınları ve sağlık profesyonelleri başta olmak üzere ekosistemdeki paydaşları için değer yaratan Roche'un inovasyona bakış açısını, dijitalleşme yolculuğunu ve hedeflerini Roche Diagnostik Türkiye Sağlık Çözümleri Geliştirme Direktörü Doğutan Ülgen ve Roche İlaç Türkiye İş, Çeviklik, Dijital ve Müşteri Deneyimi Lideri Gizem Kedici Özbayraç anlattı.

ROCHE sağlık hizmetlerinin geleceğine inovasyonla yön veriyor
“Geçmişten bugüne aynı misyonun peşinden giderek sağlık hizmetlerinin
geleceğini şekillendiriyoruz”

Doğutan Ülgen: Roche, sağlık hizmetleri ve teknolojileri alanında gösterdiği faaliyetlerle dünyanın en büyük biyoteknoloji şirketi olarak kurulduğu günden bu yana yenilikçi tanı ve tedavi çözümleriyle yaşamları iyileştiriyor. Sağlık hizmetlerine 360 derece bakış açısıyla yaklaşan yapımızla yalnızca tanı ve tedavi çözümleri sunan bir sağlık şirketi değil, hastaların yaşamlarını iyileştirmeyi amaç edinmiş bilimsel veri ve teknoloji şirketi olarak konumlanıyoruz. Roche olarak, 2021 yılında Ar-Ge’ye 13.7 milyar İsviçre frangı yatırım yaparak dünya çapında tüm sektörler bazındaki değerlendirmede Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan 9., ilaç firmaları arasında ise 1. şirket durumundayız.

Gizem Kedici Özbayraç: Roche dünya çapında 100 binden fazla çalışanı ile 125 yıldır hastaların yarınki ihtiyaçları için bugünden çözüm üretiyor. Roche tarafından geliştirilen ve aralarında yaşam kurtaran antibiyotiklerin, antimalaryallerin ve kanser ilaçlarının da yer aldığı 30’dan fazla ilaç, Dünya Sağlık Örgütü’nün Model Temel İlaç Listesi’nde yer alıyor. Roche olarak geleceğin verimli, sürdürülebilir ve dayanıklı sağlık sistemlerini oluşturmayı ve tıbbi ilerlemelerin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmayı daha sağlıklı bir topluma giden yolda temel bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu kapsamda Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde 14 yıl arka arkaya İlaç Endüstrisinde en sürdürülebilir şirketlerden biri seçildik.

“İnovasyonun gücüyle sağlık hizmetlerine yeni bir bakış açısı getiriyoruz”

Doğutan Ülgen: Roche olarak, tanı ve tedaviyi tek çatı altında birleştirme gücüne sahibiz ve tüm dünyada vücut dışı tanı çözümlerinin geliştirilmesinde öncü bir konumdayız. Vücut dışı tanı, bir doktor tarafından hastalığa tanı konulabilmesi ve hastalıkla ilgili diğer değerlendirmelerin yapılabilmesi için kan, idrar ve doku örnekleri ile gerçekleştirilen laboratuvar testlerinin tamamını kapsıyor. Yenilikçi ve ileri teknolojiye dayalı, profesyonel ve kişisel kullanıma yönelik cihazlarımız ve hastalıklara tanı konulmasını sağlayan test portföyümüz ile hastaların yaşamlarını iyileştiriyoruz. Bu kapsamda, yalnızca 2021 yılında Roche tanı çözümleri kullanılarak Türkiye’de 1 milyara yakın test gerçekleştirildi.

Gizem Kedici Özbayraç: Türkiye’de 60 yıldan fazla süredir ilaç sektöründe özellikle onkoloji, nöroloji, romatoloji, hematoloji gibi alanlara odaklanarak bilim ve teknolojideki gelişmeler ışığında topluma hizmet sağlıyoruz. 2021 yılında Türkiye’de Roche ürünleri ile 61 binden fazla hasta tedavi edilirken, gerçekleştirilen 89 girişimsel klinik çalışma ile 3.000’den fazla hastaya ulaşıldı, 350’den fazla hasta 2021 yılındaki çalışmalara dahil edildi. Tüm bunların yanında ekosisteme dijital çözümler de sunuyoruz. Yenilikçi dijital uygulamamız Medikaynak, Türkiye çapında 15 bin sağlık profesyoneli tarafından aktif olarak kullanılıyor ve bu portal 5 binden fazla bilimsel içeriği kullanıma sunuyor. İçerisinde yer alan “Vaka Danış” özelliği ile nadir bulunan uzmanlıklarla ilgili hekime gizlenmiş hasta vakası danışılabiliyor ya da disiplinler arası fikir alışverişi yapılabiliyor. Son olarak, yine portal üzerinde bulunan chatbot algoritması sayesinde, sağlık profesyonelleri hızlı yanıt almaları gereken durumlarda ön tanımlı yanıt sistemimize kolaylıkla ulaşabiliyor, günün her saati bilgiye erişebiliyorlar.

“Hastalıkların derinlemesine anlaşılmasını sağlayan dijital çözümler geliştiriyor ve güçlü iş birliklerine imza atıyoruz”

Doğutan Ülgen: İnovasyon odaklı dijital çözümlerimizi sağlık profesyonelleri ile buluşturduğumuz alanlardan biri olarak patoloji laboratuvarlarını örnek gösterebiliriz. Patologlar arası değerlendirme farklılıklarının en aza indirilebilmesi ve kişiye özel tedavi opsiyonlarının en iyi şekilde kullanılabilmesi için tüm şehirlerdeki hekimlerimize ulaşabilmek üzere yeni bir "dijital patoloji uygulaması" geliştirdik. Her patoloğun kendi yetkinliğini geliştirebileceği bu modül, günümüz ihtiyaçları ve dijital patoloji teknolojileri ile her uzmana uygun bir tasarımla geliştirildi.

Bir diğer dijital çözümümüz de klinisyenler ve laboratuvarlar için geliştirilmiş bir içgörü/karar destek platformu. Söz konusu çözümümüz, laboratuvarların onkoloji hastalarında tümör mutasyonlarının klinik önemini verimli bir şekilde yorumlamalarına yardımcı olurken klinisyenleri hastaların tedavilerine ilişkin alacakları kararlarda destekliyor. Böylece klinisyenlere tedavi kararlarını vermeleri için çok değerli raporlar ve destekler sunuluyor, hastaların doğru tanı ve tedaviyi erken şekilde almasına katkı sağlanıyor.

Gizem Kedici Özbayraç: MS hastalarının yaşamlarını iyileştirmeye yönelik güçlü iş birliklerine imza attık ve Türkiye MS Derneği ve dijital sağlık girişimi Albert Health iş birliği ile geliştirilen MS+ dijital sağlık uygulamasının kullanıma sunulmasına destek olduk. MS+ uygulaması ile hastaların evde semptom takiplerinin yapılması, hasta günlüğünün tutulması ve bu verilerin hekimlere doğru bir şekilde raporlanması sağlanıyor. Ayrıca hastaların fizyoterapi, psikoloji ve beslenme konularında bilgilerden faydalanmaları, ihtiyaç duyduklarında da psikolog ve beslenme uzmanları ile uzaktan ücretsiz görüşme yapabilmeleri destekleniyor.

Roche olarak önem verdiğimiz alanların başında onkoloji geliyor. Türk Kanser Derneği ve Albert Health iş birliğiyle hayata geçirilmesine destek olduğumuz uçtan uca dijital hastalık yönetimi ve tele sağlık uygulaması olan Onkolay ile hastaların yan etki takiplerinin yapılması, hasta günlüğünün tutulması, bu verilerin hekimlere doğru ve düzenli bir şekilde raporlanması mümkün hale geldi.

“Sağlık ekosisteminin ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt vermek üzere çalışmaya devam edeceğiz”

Doğutan Ülgen: Benimsediğimiz “daha fazla hasta için daha fazla fayda” misyonu bize erişilebilirlik noktasında sınırları ne kadar ileri taşıyabileceğimize dair büyük ilham veriyor. Roche Türkiye olarak sağlık ekosistemindeki tüm paydaşlarımızın ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde yanıt vermek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.