SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN KADIN LİDERİ: MERİ İSTİROTİ

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÜST DÜZEY YÖNETİCİ OLARAK UZUN YILLARA DAYANAN TECRÜBEYE SAHİP LİV HOSPİTAL GRUP KOORDİNATÖRÜ MERİ İSTİROTİ, ÜLKEMİZDE PROFESYONEL HASTANE YÖNETİMİNİ İLK UYGULAYAN YÖNETİCİLER ARASINDA. 1990 YILINDAN BUGÜNE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE GÖREV ALAN MERİ İSTİROTİ, BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜ BİTİRDİKTEN SONRA, SAĞLIK VE HASTANE YÖNETİMİ KONUSUNDA YÜKSEK LİSANS YAPTI. GRUBUNDA LİDER BİRÇOK HASTANENİN YURTİÇİ VE YURTDIŞI PAZARLAMA ALANLARINDA, YENİ HASTANE AÇILIŞLARINDA GÖREV ALAN MERİ İSTİROTİ, 2012 YILINDAN KURUCU GENEL MÜDÜR OLARAK BAŞLADIĞI LİV HOSPİTAL'DA GRUP KOORDİNATÖRÜ OLARAK YÖNETİCİLİĞE DEVAM EDİYOR.

BUSINESS LIFE EKİBİ OLARAK, 30 YILI AŞKIN SAĞLIK SEKTÖRÜ TECRÜBESİYLE LİV HOSPİTAL GRUP KOORDİNATÖRLÜĞÜ GÖREVİNİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTEN MERİ İSTİROTİ İLE TÜRKİYE SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ DİNAMİKLERİ KONUŞMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİK.

LİV HOSPİTAL EXPO İLE 35 ÜLKEDEN KATILIMCI AĞIRLADIK

Sağlık sektöründe üst düzey yönetici olarak uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip bir iş insanı olarak; Liv Hospital Expo’da neler hedeflediniz?

Liv Hospital Expo'da sektördeki bir çok kurum yer aldı, alıcı ve satıcılarla beraber... Fakat biz bunu tek başımıza yaptık, çünkü birçok yeniliğimiz vardı. Yurtdışından bu kliniklerden hizmet alabilecek aracılar, bakanlık yetkilileri, formlar, hekimler, bu konularla ilgili otör olan hekimleri bir fuar çatısında bir araya getirdik. 2021 Aralık ayında Expo'da kalabalık bir toplantı düzenledik. Tek başımıza yapmak bir cesaretti ama bu kadar ülkeden derin kaynaklardan kişilerin gelmesi, burada sunmakta olduğumuz hizmetleri çok yönlü olarak tanıtmak açısından oldukça iyi geçti ve bizim için çok anlamlı oldu. Çünkü biz, Türkiye'nin sadece saç ekimi ile anılan bir sağlık turizmi arenası olmasını istemiyoruz. Ben bundan çok hüzün duyuyorum. Çünkü sağlık turizmi dendiği zaman, Türkiye'deki insanın da yurt dışındaki insanın da uçakta gördükleri sadece o manzara olduğu için, bantlı adamları hatırlayarak “Aaa evet; sağlık turizmi, eşittir saç ekimi değil” Kesinlikle bize esas prestij katan burada ileri düzey tedavilerin yapılması. Risk düzeyi yüksek tedavilerin yapılması, Bunlarda; nakillerden, robotik cerrahilerden, kanser cerrahisinden, kanser tedavilerinden, beyin tümörlerinden, çok ileri düzey ve zor çocuk vakalarından geçiyor. Kök hücre bizim için çok uç noktada çok özel. 2014'den beri dünya literatürlerine girmiş yayınları olan çeşitli hastalıklara verdiği hizmetlerle ilgili bir alan. Bütün bunları kompakt olarak ve çok yönlü olarak anlattık. Bir de renkli bir giriş oldu. Açılışı kapanışıyla birlikte bir fuar tadında olması için elimizden geleni yaptık inşallah devamını getirebiliriz.


TÜRKİYE, SAĞLIK TURİZMİNDE KATLANARAK BÜYÜYOR

Sağlık turizminin Türkiye ekonomisindeki yeri için sinyaller ne diyor?

Sinyaller gayet iyi. Çünkü, Türkiye yurtdışına yönelik Covid döneminde iyi bir sınav verdi. Tabii bunun artı ve eksileri oldu. Kapıları açık bırakmak Türkiye'deki Covid sayısını arttırmış olabilir. Bizim rekabet halinde olduğumuz çevre ülkeler sınırlarını 2020-2022 yıllarında kapattılar. Türkiye hep kapıları açık bıraktığı için sağlık sektörünü kullanmayan ve mecburiyetten Türkiye’ye gelen hastalar, “Aaa burada gayet düzenli işleyen, dinamik bir sağlık sektörü varmış” diyerek Türk sağlık sektörü ile tanışmış oldular. Covid döneminde kapıların açık olması Türk sağlık sektörüne pozitif katkı sağlamış oldu. Sağlık sektörünün dünya üzerindeki pazar payı 500 milyar dolar. Bu pazardan Türkiye olarak 1-1,5 milyar dolar arasında bir pay alıyoruz. Bu payın önümüzdeki yıllarda artarak devam ettiğini görüyoruz. Sadece 2021 ile 22'nin gidişatını kıyasladığınızda bile 21'i ikiye katlayacak şekilde şu an girişimiz var sağlık turisti olarak. Dolayısıyla bunun hep geometrik bir artışla devamını getirebiliriz. Eğer ki bu rekabet içinde Türkiye kendi içinde fazla, yani iyi tıbbi sonuçlar üretebilirse. Çünkü herkes aynı kalite standartlarında, aynı etik standartlarda değil. Her sektörde eğrinin iki ucunda olanlar var. Eğer alt uçta olan yani nitelik ve tıbbi sonuç olarak alt uçta olanlar bizi aşağıya çekmezse… belli markalar, kurumsallaşmış markalar Türkiye sağlık sektörünü ileriye götürecekler yurtdışı tarafında.


DOKTORUN ÇANTASINDAKİ  HİKAYELER

2021 yılının sonunda “Doktorun Çantasındaki Hikayeler” başlıklı son kitabınızda sağlık sektörüne neler kazandırmak istediniz?

Sağlık sektöründe üst düzey yönetici olarak uzun yıllara dayanan tecrübeye sahip Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti, “Doktorun Çantasındaki Hikayeler” başlıklı dördüncü kitabını kaleme aldı. Doktorlarımızın meslek yaşamlarında kendilerinde iz bırakan anılarını okuyucularla buluşturan Meri İstiroti, kitabı kaleme alırken ki motivasyonunu şu şekilde aktardı, “Aslında iki tane hedefimiz vardı. Bir tanesi birlikte çalıştığımız doktorları onore etmekti. İkincisi de topluma doktorların her gün yaşadığı trajikomik olaylarla ilgili bir pencere açabilmek. Buna vesile olmak istedik. Çünkü dışarıdan bakıldığında rutin bir meslekmiş gibi biraz sıradanlaştırıldı hekimlik son yıllarda, değersizleştirildi. Biz ise onlar olmadan bu iyi hizmetleri veremeyiz. Yani onları değerli kılmak için bazı projeleri yapıyoruz. Kitabımız da onlardan bir tanesiydi.”

BALENİN ÇINARI MADAM LİLİ BAROKAS’IN HAYATI SİZİ ETKİSİ ALTINA ALACAK

Sağlık sektörünün duayenlerinden Meri İstiroti’nin “Balenin Çınarı” isimli beşinci kitabı raflarda yerini aldı. “Balenin Çınarı” isimli kitap, cumhuriyet döneminin en eski bale hocalarından olan Madam Lili Barokas’ın hayatını anlatıyor. Kısa bir süre önce mesleğinde jübile yapmış olmasına rağmen hayat tutkusunu, yaşam disiplinini hiç kaybetmemiş olan Madam Lili’nin hayatı gelecek nesiller için de ilham kaynağı olacak.


BALE BANA BELLİ BİR ÖZ DİSİPLİN SAĞLADI

Cumhuriyet döneminin en eski bale hocalarından olan Madam Lili Barokas’ın öğrencisi olarak başladığınız bale yolculuğu, size neler kazandırdı?

Aslında öğrencisiyken değerini bilmiyordum. Yıllar geçtikten sonra, geriye baktığımda kazandırdıklarıyla gördüm. Çünkü çocukken öğretmeninizin çok farkında değilsiniz. Bale, kızlar için öngörülen güzel bir sanat dalı ama genelde Türkiye'de ilkokul çağlarında bitiyor. Yani ortaokul ve liseden sonra devam edilmiyor. Ben 16 yıl devam ettim. Bundan da çok gurur duyuyorum. Bu bana belli bir öz disiplin sağladı. Yıllar sonra bunu fark ettim. Dışarıdan bakıldığında çok zarif bir sanat gibi gözükse de bedeni çok terbiye eden, çok zorlayan ve çok acı çektiren bir sanat. Arka tarafı sancılı. Ayaklar değil hasta da olsan, başka sıkıntıların da olsa sınavların da olsa o derslere gitmen lazım, çünkü yıl sonu bir yurtdışından Royal Akademi ve British Bake Off'dan sınava gelirlerdi. Hem o sınav da sınıf atlamak istiyorsunuz ki ilerleyebilesiniz, hem de gösterileriniz var. Rezil olmamanız lazım. Dolayısıyla hiçbir çalışmayı kaçırmaya tahammülü olmazdı hocamızın. O yüzden hastalandım, sınavım var vesaire gerekçelerinin geçerli olmadığı için bu benim iş hayatıma da disiplin olarak yansıdı. Yani ben işte çocuklarıma bakacağım, evime bakacağım, yani bir baş koyduysak bir şeye bu konuda önceliğimiz her zaman işimiz oldu ve bir gerekçe vermemeyi öğrendik. Tabii ki irademiz dışında oluşan durumlar haricinde… Bir iş seyahatine çıkarsak, o iş seyahatinden gece yarısı ya da sabaha karşı bile gelsek, 8'de işimizin başında olmak durumundayız ki; ekibe böyle örnek olalım. Hep bunların eseri aslında. Bu kökleri, bu filizleri sağladı. Aynı zamanda da en zor işleri yaparken zarafeti kaybetmemek, kimseyi kırmamak o dönemden sanki kalan özellikler gibi anlıyorum. Ama bunu 50'li yaşlarından sonra geriye baktığımda algılıyorum. Hem bir aile terbiyesi hem de bu sanatın ya da bu balenin verdiği eserler.

TÜM SAĞLIK DOSYALARINIZ 'LİV MOBİL'DE

Kişisel sağlık arşiviyle birlikte, Liv Mobil uygulamasına talep nasıl sürüyor?

Gayet iyi… Çünkü tıbbi sonuçları artık sistem üzerinden kimseye bağımlı olmadan alabiliyorsunuz. Diyelim ki kan verdiniz, ertesi gün başka bir yere gittiniz ya da evinizdesiniz. Eskiden fiziken sonucu almak diye bir süreç vardı. Şu an öyle bir şey kalmadı. Eskiden web'ten yapıyorduk, sonuçları veriyorduk. Şimdi buradan sizinle ilgili laboratuvar, radyoloji görüntüleri… Şimdi grubumuzun MLP grubunun yaptığı güzel bir çalışma var. Sadece laboratuvar, radyoloji verileri ve görüntüleri değil, onun ötesinde tüm EG, EMG, EKO, EKG tüm tanı cihazlarının görüntülemeleri web sitesine kendi dosyamıza ve dolayısıyla Liv Mobil’e yükleniyor. Bu muazzam bir şey. Siz gerçekten tüm dosyanızı cep telefonunuzda taşıyor olacaksınız.


METAVERSE ORTAMINDA EĞİTİMİN RAHATLIKLA YAPILABİLECEĞİNİ KANITLADIK

Metaverse dünyasına giriş yapan bir şirket olarak, metaverse evrenini bizlere kısaca anlatır mısınız?
Gastroenterolojide çok vizyoner bir ekibimiz var. O ekiple beraber uluslararası katılımlı bir toplantıyı bu ortamda yaptık. Tabii internet üzerinden gerçekleştirdiğimiz toplantılardan çok farklı. İnsanlar zaten internet üzerinden gerçekleştirdiğimiz toplantılardan çok sıkılmıştı. Yeni yeni bir araya gelirlerken, değerli hocalarımıza birlikte bu platformu hep beraber keşfetmiş olduk. Çünkü orada ismen fuar alanı var, expo alanı var, konferans alanı var, fuaye var. O tarafta sosyalleşebiliyor, içerde yanındaki misafirle ya da kendi meslektaşıyla sohbet edebiliyor, isimleri görüyor. Gerçekten çok keyifli bir ortam oldu. O kocaman profesörlerin “yürüyorum, şimdi oturuyorum” diye seslenişleri kulağımdan gitmiyor. Çünkü bizler, şu anki çocukların oynadığı oyunların çağından gelen bir jenerasyon değiliz. Biz ilk 2 boyutlu yaptık. Çünkü ilkine 800 kişi katıldı. O kadar 3 boyutlu gözlüğü bulmamız ve dağıtmamız mümkün değildi. En azından farklı bir platformda eğitimin rahatlıkla yapılabileceğini kanıtladık. Üstelik ikincisinde canlı girişimini de yansıttık. Laboratuvarda biri ileri gastroenterolojik işlemleri yaparken özellikle bu mide balonuyla ilgili bir süreçti. Onları da yansıtabildik. O yüzden eğitimde, bunun sağlıkta gerek öğrenciler gerek sağlık söyleşileri gerekse bilimsel konferanslar için kullanılabileceğini ve sınırları bu şekilde de kaldırabileceğimizi gördük. Şimdilik sağlık hizmeti sunumuyla alakalı Metaverse ortamında neler yapılacağı biraz zamanla şekillenecek.

Liv Hospital olarak hangi ülkelere hizmet veriyoruz?
- Şöyle: Pergeli Türkiye'nin ortasına koyun ve 3-4 saat uçuş mesafesindeki ülkeleri içerisine alacak şekilde çevirin, oluşan çizginin içerisinde kalan bütün ülkeler, yani cevabı orada. Balkan coğrafyasından tüm Türki Cumhuriyetler, SIS bölgesi, Orta Doğu ve Afrika. Liv olarak, ülkelerde ofisler açıyoruz, aracılarımızla entegre çalışıyoruz ya da bakanlık anlaşmalarıyla ilerlemeye çalışıyoruz. Çok meşakkatli, çünkü yapılacak çok şey var ve Türkiye'de de kurumsal çok iyi markalar var. Türk sağlık sektörünü temsil eden Liv'de bunlardan biri. Tabi Liv'in başarısı şöyle: 9 yıllık bir kurum olmasına rağmen 90 yıllık, 30 yıllık, 15 yıllık kurumların önüne geçmiş durumda. Biz onların arasında anılmaktan gurur duyuyoruz. O yüzden de burada 4-5 marka aslında Türk sağlık sektörünü yurtdışında bahsettiğimiz ülkelerde… biri daha öndedir, bir ülkede öbürü daha arkadadır. Ama hep beraber el ele temsil ediyoruz. O yüzden birbirimizle içeride rekabet ederken ya da yurtdışında rekabet ederken aslında Türkiye'yi güçlendiriyoruz. Önce Türkiye markasını güçlü tutmamız lazım.

ÇAĞDAŞ TÜRK KADININDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
- Vizyoner olmalı
Sınırsız çalışmalı
Global olarak dünyaya bakabilmeli
İyi bir örgütlenme becerisi planlama becerisi olması lazım
Tabi ki de empati ilişkilerinin de tüm  kültürler için geçerli olmasında fayda var

MERİ İSTİROTİ’NİN GÜNLÜK TEMPOSU

- 06:15’te güne başladığını ifade eden Meri İstiroti, günlük temposunu siz değerli okurlarımız için anlatıyor; “Genelde 6.10-6.15'te güne başlıyorum. Salaş makyajlarımı yapıp hastaneye saat 7'de geliyorum. Tabii ki bu işin esprisi… Mutlaka öz bakımımı tamamlayıp güne başlıyorum. Yorgun, hasta hatta en migren ağrısı ile kalktığım gün bile mutlaka yansıtmamak için elimden geleni yapıyorum. Sabah kalkıp aynaya bakıp kendimi beğendiğimde hastalıklar veya sıkıntılar da biraz kolay dağılıyor.

İŞ VE SOSYAL HAYATI AZ UYUYARAK DENGELİYORUM
- İş ve sosyal hayat dengesini uykudan çalarak dengelediğini belirten Meri İstiroti, bu dengenin kişiden kişiye değiştiğini ve göreceli bir kavram olduğunu sözlerine ekledi. İstiroti, iş ve sosyal hayat dengesini nasıl kurduğunu şu sözlerle anlattı; “İşin gerektirdiğini yaptıktan sonra geri kalan zamanınızı ailenize, çocuklarınıza, arkadaşlarınıza ayırabiliyorsunuz. Ne kadar olabiliyorsa… Tabii ki bu, bir çalışmayan ya da farklı iş kollarında çalışan, cumartesileri işe gitmeyen insanlara göre çok daha az oluyor.”

Ne kadar vizyoner bir liderin topraklarında doğmuşum diye şükrediyorum
- Yaşlar ve yıllar geçtikçe, kitapta okuduğumuz tarih dersleri… ilk okulda, orta okulda ve lisede sadece ezberliyormuşuz. Yaşadıkça ve diğer kültürleri gördükçe müteşekkir olma duygumuz arttı. Diğer ülkelerde kadına verilen haklar, bulunduğumuz coğrafyada kadına verilen haklar ve değer… bir sözde değer var bir gerçekte yapılanlar var. Tabii Türkiye’de, Atatürk’e ne kadar minnettar olursak olalım, zihinlerdeki bu kadın şiddetinden de hala kurtulamamış olmaktan da eşit derecede hüzün duyuyoruz. Ümit ediyoruz ki bunlar için daha ciddi önlemler alınır, ciddi cezalar koyulur. Yıllar geçtikçe, çevre toplumlarda… Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu veya çevre ülkelerdeki kanunların aslında ne kadar geç geldiğini gördüğümüzde, “Allahım, ne kadar vizyoner bir liderin topraklarında doğmuşum” diye şükrediyorum.

MADAM LİLİ
Madam Lili, Cumhuriyetin ilk yıllarında bir iki Rus hoca ile birlikte yetişti ve 12 yaşından itibaren ders vermeye başladı. Kendi eğitim alırken, bir yandan da ders vermeye başladı.

LİV HOSPİTAL EXPO’DA İŞ ORTAKLARIMIZI BULUŞTURDUK
Düzenlenen ‘Liv Hospital Expo’da iş ortaklarını bir araya getirdiklerini belirten Meri İstiroti, “Çevre ülkelerden bizimle çalışan veya çalışma potansiyeli olan kişileri bir araya getirdik” ifadelerini kullandı.