SAP'LA YENİDEN İCAT ÇAĞI BAŞLADI

İş dünyası, veriyi izleyip anlamlandırmanın ve doğru kullanmanın merkezde olduğu bir dönemden geçiyor. SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Candan, iş dünyasının bir yenilik çağının eşiğinde olduğunu doğruluyor ve "Dönüşümün kaçınılmaz olduğu bir 'yeniden icat' çağı başladı" diyor.

Yapay zeka, EY tarafından yürütülen araştırmaya göre CEO'lar için "harekete geçme zorunluluğu" yaratıyor. Dünya çapında tüm liderler, bu teknolojinin potansiyelini kabul etmişe benziyor. CEO’ların yüzde 99’u, teknolojinin iş modellerini baştan yaratacağını keşfederek üretken yapay zekaya yatırım yapmayı planlıyor.

İş dünyası muazzam bir dönüşümün yeni bir dönemecine girerken “iyi yönetilen şirket” olmanın kriterleri de dönüşüyor. Peki, iyi yönetilen şirket olmak teknolojiyle nasıl ilişkileniyor? 22 yıldır Türkiye’de dijital dönüşümün lokomotifi olan SAP Türkiye’nin genel müdürü Uğur Candan, şöyle anlattı:

Yapay zeka merkezde, bulut odakta

SAP, son dönemde yapay zekayı tüm dönüşüm hikayesinin, dijitalleşme anlatısının, teknolojiden tam anlamıyla yararlanma vaatlerinin merkezine yerleştirmiş bir teknoloji devi. Bulut ise halihazırda, SAP'nin dünya çapında lider şirketlere sunduğu “bağlan-kullan” şeklindeki katma değerin olmazsa olmazı. Yapay zeka odaklı 17 çözümüyle 26 binden fazla bulut müşterisinin birden fazla senaryo ve iş ortağı çözümü üzerinden erişim sağladığı SAP Business AI’ın yetkinliklerini, yakın zamanda duyurduğu ve “çalışma biçimlerini yeniden tanımlayacak, çalışanların en akıllı iş arkadaşı olacak” yapay zeka asistanı Joule ile güçlendiren SAP, tam da bu sebeplerle, teknolojinin iyi yönetilen şirket olmaya etkisine dair doğru yanıtları verebiliyor.

İş dünyası bir yenilik çağının eşiğinde. Dönüşümün kaçınılmaz olduğu bir “yeniden icat” çağı başladı. Artık kullandığımız sistemler, karar almanın odağına yerleşiyor. Çok daha akıllı teknolojileri gündelik yaşamın ve iş süreçlerinin tam ortasına konumlandırabiliyoruz. Anlayabilen, hissedebilen, bağlam yaratıp öğrenebilen ve aksiyona geçebilen teknolojiler, merkezdeki yerini giderek güçlendiriyor.

“Rakip değil kaldıraç”

Şirket toplantılarından finansal raporlara ve yatırımcı sunumlarına, yapay zeka ve üretken yapay zeka kavramlarını içeren cümleler, 2023’ün başından bu yana dünya çapında iki kattan fazla arttı. Yapay zeka bir rakip değil, işin değerini yükselten bir kaldıraç. Yapay zekaya yönelik bu ilgi patlaması, yerini gerçek dünya senaryolarında değer yaratan teknoloji kullanımına bırakacak. İnsanla yapay zekanın uyumlu düeti başlıyor. İş dünyası günden günde yapay zekanın bir stratejik varlık olabileceğini fark ediyor. Bu yatırım eğiliminin arkasında tam olarak bu sebep var. Tüm bu karmaşanın içinde yön bulmak, tam olarak nereye yatırım yapılacağını, hangi fırsatların peşinden gidileceğini keşfetmek için şirketler radarına SAP gibi teknoloji iş ortaklarını alıyor.

“İyi yönetilen şirketler, teknolojiyi de iyi kullanır”

İyi yönetilen şirket olmak için güçlü liderler ve en iyi iş uygulamalarına odaklanan bir çalışma kültürü ön koşul. Tüm bunların yanında net bir stratejik vizyon da gerekiyor. İnovasyon ve Ar-Ge yaklaşımı, ‘yeniden icat etme’ vizyonu, doğru finansal kararlar, risk yönetimi ve uyumluluk, nitelikli yetenekler… İyi yönetilen şirketlerde teknoloji, tüm bu fonksiyonların orkestrasyonunu yaparak adeta ortaya harika bir beste çıkmasını sağlıyor. Bulut ve yapay zekanın entegrasyonu, uçtan uca veri sayesinde akıllı iş kararları alabilmeyi mümkün kılıyor. Gelişmiş yapay zeka teknolojileri, haftalar süren iş gerekliliklerini saniyeler içinde tamamlayabiliyor.

“Teknolojiyle iyi yönetilen şirketleri ödüllendirdik”

SAP Türkiye olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da iş dünyasının önde gelen liderlerini, SAP Executive Summit etkinliğinde bir araya getirdik. İyi yönetilen ve dijital dönüşümü uçtan uca benimseyerek sürdürülebilir büyümeye güçlü adımlarla ilerleyen şirketlerin onurlandırıldığı SAP Dönüşüm Ödülleri de bu etkinlikte sahiplerini buldu. Türkiye'deki en büyük 10 şirketten 9'u, SAP çözümlerini kullanıyor. En büyük 500 şirketin yaptığı ihracatın yüzde 85'inden fazlası, SAP sistemleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu rakamlar, etkin teknoloji kullanımının işletmelere ve ülke ekonomisine nasıl katkıda bulunduğunun, iyi yönetimin nasıl teknolojiyi her katmanda benimseyerek sağlandığının en güçlü örnekleri. Bu endüstri uzmanlığı ve iş verilerine uçtan uca erişimiyle SAP, iyi yönetilen şirket olmanın ne demek olduğunu biliyor. Organizasyonları inovasyonun gücüyle iyi yönetilen şirketlere dönüştürmek için tüm teknoloji yetkinliklerini ve iş ortaklarıyla oluşturduğu ekosistemde yer alan 15 bini aşkın insan kaynağını seferber ediyor.

SAP, Türkiye’de dijital dönüşümün merkezinde

SAP, yapay zeka, veri yönetimi, sürdürülebilirlik, çalışanları teknolojiyle daha güçlü kılmak ve otomasyon odağında şekillenen iş dünyasının gerektirdiği her yeniliğin öncüsü. SAP yalnızca BT sektörüne değil, temas kurduğu tüm endüstrilere ilham veriyor. Veri silolarının yıkıldığı, bilginin ve verinin açık ve erişilebilir olduğu, yeni iş modellerinin bilginin ötesine geçen tahminlerden üretildiği, akıllı çözümlerin sürdürülebilir işletmelerin yapı taşları olduğu, teknolojinin her anlamda insanın hayatını kolaylaştırdığı bir gelecek hayaliyle, her gün aynı heyecanla çalışıyor.