ŞİRKETLERİN 9 AYLIK KARNESİ

Hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler, 2021 yılının ilk 9 aylık dönemine ilişkin bilançolarını açıkladı. Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin, cirolarını enfasyonun çok üzerinde artırmayı başardığı görüldü. Birçoğunun kârı, beklentilerden de fazla olarak kayıtlara geçti. Bu tablo, Türkiye ekonomisinin, pandeminin ardından yüksek tempoda büyüdüğü gerçeğine ışık tuttu.

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:
Ülkemiz için değer yaratıyoruz
Koç Topluluğu olarak, sağlıklı bilançomuz, kuvvetli likiditemiz, geniş tedarik zincirimiz ve aralıksız sürdürdüğümüz yatırımlarımızın bir neticesi olarak, zorlu dönemlerde dahi ülkemiz için değer yaratmayı sürdürüyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde, güçlü performansımızı 2021’in üçüncü çeyreğinde de devam ettirdik.

İnsan kaynağımız, dijital yetkinliklerimiz, çevik yönetim anlayışımız ve bayi teşkilatımızdan güç alıyoruz. Her fırsatta dile getirdiğimiz üzere; ülkemizin geleceğine güveniyor, yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Bunun bir göstergesi olarak, yılın ilk 9 ayında yaptığımız 11,1 milyar TL kombine yatırımla, son 5 senelik toplam yatırımlarımız, 49 milyar TL’ye ulaştı. 

REKABETÇİLİĞİMİZİ ARTIRMAYA ODAKLANIYORUZ 
Başarılarımızı hiçbir zaman, sadece finansal neticelerden ibaret görmüyoruz. Koç Topluluğu olarak, teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerimizi geliştirmeye, rekabetçiliğimizi artırmaya odaklanıyoruz. “Kültürel Dönüşüm Programımız”ın çok önemli bir parçası olarak, “Karbon Dönüşüm Programı”nı başlattık. Sürdürülebilirlik her daim gündemimizdeydi. Bu konuyu artık daha sistematik ve daha iddialı hedeflerle yöneteceğiz.
Konsolide bazda toplam gelir: 223,6 milyar TL
Kombine yatırım: 11,1 milyar TL
Son 5 yıldaki toplam kombine yatırımlar: 49 milyar TL
Yapı Kredi’nin ülkemiz ekonomimisine sunduğu katkı: 465 milyar TL
Tüpraş’ın 9 aylık toplam cirosu & vergi öncesi kârı: 95 milyar TL &  1,5 milyar TL 
Ford Otosan’ın altı aylık toplam net kârı: 1 milyar 819 milyon TL (+%189) 
Arçelik’in 9 aylık toplam net kârı: 2 milyar 274 milyon 737 bin TL (+%35)
Tofaş’ın 9 aylık toplam net kârı: 2 milyar 64 milyon TL (+%80)
TürkTraktör’ün üçüncü çeyrek cirosu & net kârı: 2 milyar 467 milyon TL (+%52) & 222 milyon TL (+%11)
Aygaz’ın üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem kârı: 336,4 milyon TL

SABANCI HOLDİNG CEO’SU CENK ALPER:
Güçlü büyümeyi sürdürdük
Mevcut işlerde dijital dönüşüme önem verdik. Son yıllarda hayata geçirdiğimiz teknoloji odaklı yatırımlar sayesinde, pandeminin tüm kısıtlarına rağmen güçlü büyümeyi sürdürdük. Sürekli daha iyiyi aramak, süreçleri devamlı olarak iyileştirmeye çalışmak, Sabancı’nın iş kültürünün en önemli unsurları arasında. Başarılı sonuçlar da bunun en büyük çıktısı.

Güçlü finansal risk yönetimi yaklaşımımız ve uygulamalarımızla, kur ve faizlerdeki oynaklığa rağmen, finansal dayanıklılığımızı bir kez daha gösterdik. Güçlü nakit akışı yaratmaya devam ederek bilançomuzu sağlamlaştırdık. 9 aylık dönemde, banka dışı kombine gelirlerde yüzde 36 oranında büyüme ortaya koyduk. 

VATANDAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ
Ülke genelinde yaz aylarında yaşanan çevre felaketlerinin yaralarının sarılması için tüm imkânlarımızı seferber ettik. Enerji dağıtım işimiz kapsamında, bölge insanımızın ilk günden bu yana yanında olduk. Altyapı hizmetlerini hızlıca hayata geçirerek, hayatın önemli seviyede etkilenmesini engellemek üzere her türlü önlemi aldık. Vatandaşlarımızın elektrik faturalarında ötelemeye giderek, bir nebze destek olmaya çalıştık. Sigorta şirketlerimiz de bölgedeki hasarları öncelikli olarak telafi etti.

TARİHİ SEFERBERLİK
Sabancı Topluluğu, Cumhuriyet’in 98’inci kuruluş yıl dönümünde tarihi bir seferberlik başlattı. Kurulduğumuz günden itibaren hep sahada, hep insanımızın yanındaydık. Şimdi tüm çalışanlarımız ile birlikte eş zamanlı olarak sahalardayız, bu topraklara sahip çıkıyoruz. Hacı Ömer Sabancı’nın bundan 96 yıl önce, bu topluluğun tohumlarını atarken söylediği gibi “Bu topraklardan kazandığımızı, bu toprakların insanıyla paylaşmak” en büyük ilkemiz, önceliğimiz.
Konsolide net satışlar: 58 milyar 971 milyon TL (+%38)
Net kâr: 5 milyar 773 milyon TL (tek seferlik gelirler hariç)
Akbank’ın ekonomiye sağladığı kredi desteği: 330 milyarı nakdi, toplam 400 milyar TL
Enerjisa Enerji konsolide faaliyet geliri: 5 milyar 154 milyon TL (+%23)
Teknosa cirosu & net kârı: 5 milyar TL (+%35) & 27 milyon TL (+%68)
Çimsa cirosu & net kârı: 2,533 milyar TL (2 kat) & 665 milyon TL 
Brisa satış gelirleri & net kârı: 4,5 milyar TL (+%55,7) & 669,9 milyon TL (%114,2)
Kordsa cirosu & net kârı: 5,19 milyar TL (+%84) & 558 milyon TL (5,5 kat)
Akçansa satış gelirleri & net kârı: 750,9 milyon TL (+%39,8) & 128,8 milyon TL (+%75)
AgeSA prim üretimi & net kârı: 1 milyar 398 milyon TL (+%42) & 394 milyon TL (+%49)

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran:
Milli ekonomiyi destekliyoruz
Ülke ekonomisinde güven tesisinin daha da önem kazandığı bu dönemde, reel sektöre ve hane halkına, tüm imkânları kullanarak finansman desteği sağlamaya devam ettik. Banka kaynaklarını özellikle, istihdam ve katma değer yaratan sektörlere tahsis etmeye özen gösterdik. Bu çerçevede ihracatı ve üretimi destekledik. İhracat kredilerimiz, üçüncü çeyrekte %21 oranında arttı.


Müşterilerimiz adına TEMA Vakfı iş birliğinde fidan dikeceğimiz “Geleceğe Orman” uygulamasını kullanıma sunduk. Ayrıca, su kirliliğinin önlenmesi ve su kaynaklarımızın sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasının sağlanması amacıyla, firmaların ilgili yatırımlarını teşvik etmek için “Denizleri Koruyalım Kredisi”ni hayata geçirdik. 
TekPOS ile “Dijital Bankacılıkta İnovasyon 2021” ödülüne layık görüldük. Vadesi gelmemiş çeklerin kolayca nakde çevrilebildiği “ÇekCepte” özelliğini “İşCep”e ekledik. Kuruluşumuzda üstlendiğimiz milli ekonomiyi destekleme rolünü, 97 yıldır layıkıyla yerine getiriyoruz. Öncü banka olma vasfımızı, güçlü ve doğru politikalarla ileri taşıyacağız.
Aktif büyüklük: 700,2 milyar TL (+%17,9)
Ekonomiye sağladığı kaynak: 411,8 milyar TL’si nakdi, toplam 567 milyar TL 
Toplam mevduat hacmi: 440,1 milyar TL (+%12,7)
İlk dokuz aydaki net kâr: 7 milyar TL
Sermaye yeterliliği rasyosu: %17,2 (Eylül 2021 itibarıyla)
Özkaynak büyüklüğü: 74,8 milyar TL

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil:
Yüksek büyüme potansiyeline sahibiz
Yüksek sermayesi, güçlü likiditesi ve nitelikli çalışanları ile Akbank, yüksek büyüme potansiyeline sahip. Sağlam finansallarımız ve nitelikli çalışanlarımız ile ülkemizi, toplumumuzu ve müşterilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.

Başarılı bir aşılama kampanyası gerçekleştiren Türkiye’de, normalleşmenin ekonomimiz üzerinde olumlu etkiler yarattığını gözlemliyoruz. Türk bankacılık sektörü de normalleşme sürecini destekleyici adımlar atmayı sürdürüyor. 
Geçtiğimiz çeyrek, her zaman yüksek olan büyüme iştahımızın arttığı, ülkemiz ekonomisine destek olmak için özellikle harekete geçtiğimiz ve önemli başarılara imza attığımız bir dönem oldu. Birçok alanda önemli büyüme rakamlarına ulaştık. Sunduğumuz ilk ve öncü hizmetlerimizi yaygınlaştırarak, Akbank ailesine yeni müşteriler kattık. Sürdürülebilirlik alanında ise dünyaya fayda sağlayacak her türlü girişimin destekçisi olmaya çalıştık. “Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya” bırakmayı arzu ediyoruz.
İlk dokuz ayda ekonomiye sağlanan kredi desteği: 330 milyarı nakdi, toplam 400 milyar TL
Toplam mevduat: 350 milyar TL
Aktifler: 590 milyar TL
Konsolide sermaye yeterlilik oranı: %20
Vergi karşılığı: 2 milyar 564 milyon TL 
İlk 9 aydaki net kâr: 7 milyar 344 milyon TL

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar:
Önceliğimiz, kesintisiz enerji temini
Şebeke yatırımları, kesintisiz enerji temini için ilk önceliğimiz. İklim değişikliği ile mücadeleye de önem veriyoruz. Paris İklim Anlaşması’na ilişkin teklifin, TBMM tarafından kabul edilmesinden ve Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ndan memnuniyet duyuyoruz.

Eylem planları, iklim değişikliği ile mücadele noktasında çok kritik. Enerjisa Enerji olarak biz de bu konuyu sahiplenmeyi, başlıca sorumluluklarımız arasında görüyoruz. 
Küresel enerji mega trendlerini ve Türkiye dinamiklerini yakından takip ediyoruz. Bu trendlerin merkezinde yer alan e-mobilitenin, karbon salımının azaltılması açısından büyük önem taşımasının farkındalığıyla hareket ediyoruz. Elektrikli şarj istasyon ağımız Eşarj ile 150 bin kez şarjlanma sayısına ulaşan ilk şarj istasyonu şirketiyiz. Gerçekleştireceğimiz iş birlikleri ile bu sayının katlanarak artmasını hedefliyoruz.
Şebeke yatırımları: 2 milyar 78 milyon TL (+%60)
Konsolide faaliyet geliri: 5 milyar 154 milyon TL (+%23)
Baz alınan net kâr: 1 milyar 597 milyon TL (+%13)
Finansal net borcun faaliyet gelirine oranı: Eylül 2021’de 1,5 kata düştü (2020 Eylül’de 1,9 kat idi)

Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu:
Amaç odaklı bir şirketiz
Faaliyetlerimizi gerçekleştirirken her zaman “amaç odaklı şirket” olarak hareket ediyoruz. Stratejilerimizi de aynı yaklaşımla kurguluyoruz. “Geleceğin Tüpraş’ı”nı inşa ederken, tüm paydaşlarımızın beklentilerine cevap verecek şekilde, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi dönüştüreceğimiz yol haritamızı çizdik.

“Stratejik Dönüşüm Planımız” kapsamında, dört iş alanına odaklanacağız. Bu alanları “Sürdürülebilir Rafinaj”, “Biyoyakıtlar”, “Sıfır Karbonlu Elektrik” ve “Yeşil Hidrojen” olarak belirledik. Enerji verimliliği, modernizasyon, karbonsuzlaştırma ve katma değerli ürün üretimi projeleri için 2035’e kadar, yaklaşık 2,3 milyar dolarlık yatırım harcaması gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Tüpraş, bugüne dek önceliklendirdiği dijitalleşme, Ar-Ge ve inovasyon alanında yenilikçi ve öncü uygulamalarına da devam edecek. Bu büyük dönüşüme, insan kaynağımız ile de güçlü bir şekilde hazırız. Özellikle kimya ve mühendislik alanında çok büyük bir uzmanlığa, tehlikeli iş kolunda uluslararası emniyet standartlarında iş yapabilme yetkinliğine sahibiz.
İlk 9 aydaki toplam yatırım: 888 milyon TL (% 55’i sürdürülebilirlik alanında)
Üçüncü çeyrekteki kapasite kullanımı & üretim & satış: %96 & 6,9 milyon ton & 8 milyon ton 
Üçüncü çeyrek cirosu: 41 milyar TL 
9 aylık toplam cirosu: 95 milyar TL
Üçüncü çeyrekteki vergi öncesi kâr: 1,2 milyar TL
İlk dokuz aydaki vergi öncesi kâr: 1,5 milyar TL

Anadolu Efes CEO’su Can Çaka:
Güçlü sonuçlar elde ettik
Bir çeyrekte daha güçlü sonuçlar elde etmekten son derece memnunum. Göz önünde bulundurduğumuz zorluklar ve belirsizlikler ise halen devam ediyor.

Eylül ayının sonunda, şirketimiz için önemli bir kilometre taşı sayılacak Özbekistan meşrubat operasyonlarını satın alma işlemini tamamladık. Önümüzdeki dönemde, büyüme dinamiklerimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. 
Yükselen emtia fiyatları, kurlardaki değişkenlik ve yüksek enflasyon ortamı gibi zorlukların üstesinden gelmek için fiyat düzenlemeleri uyguluyoruz. Riskten korunma araçlarını kullanarak, yılın geri kalanı ve 2022 yılındaki marjlar üzerindeki etkiyi sınırlandırmak adına aksiyonlar almaya başladık. Faaliyet gösterdiğimiz pazarlardaki güçlü konumumuz, geniş premium marka portföyümüz, kuvvetli fiyatlandırma gücümüz ve sıkı gider yönetim kabiliyetlerimiz, bu güçlükleri aşabilmemizi sağlayacak en önemli etkenler olacak.
9 aylık konsolide satış hacmi: 92,2 mhl (+%11,9)
Konsolide net satış gelirleri: 28,3 milyar TL (+%40)
Net kâr: 1,3 milyar TL (İki katlık artış)
FAVÖK ((Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr)): 5,1 milyar TL (+%32,3)
Konsolide serbest nakit akımı: 4,2 milyar TL

Ülker CEO’su Mete Buyurgan:
Liderliğimiz devam ediyor
Pandemi kısıtlarının azalmasıyla, normale dönüşte hizmet ve emtia arzında yaşanan global zorluklara rağmen, başarılı stratejiler izledik. Değişen şartlara uygun planlar ile sürece hızla uyum sağladık ve iş sonuçlarına da olumlu yansımalarını gördük.

Uzun yıllardır yarı mamul tedariki gerçekleştirilen Yıldız Holding şirketlerinden Önem Gıda’yı satın aldık. Böylece, çikolata ve unlu mamullerdeki tüm üretim sürecinin, uçtan uca şirket bünyesinde toplandı. Sürdürülebilir büyüme stratejisi kapsamında önemli bir adım daha atıldı. 
Türkiye’de, bisküvi ve çikolatada pazar liderliğimiz güçlü bir şekilde sürüyor. Bisküvide, Mısır’da zirvedeyiz. Suudi Arabistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika da bölgesinin en büyük pazarı. Kazakistan’da da çikolatada üçüncü sıraya geldik. Toplam Türkiye’de atıştırmalık kategorisinde kuvvetli bir lider olarak yolumuza devam ediyoruz.
Dokuz aylık cirosu: 8,4 milyar TL (+%20,7)
FAVÖK: 1,5 milyar TL 
Türkiye operasyonlarının ciro içindeki payı: %61,2
İhracat ve yurt dışı operasyonlarının ciro içindeki payı: %38,8
Yurt dışı operasyonlarla elde edilen operasyonel kârlılığın toplam kârlılık içinde payı: %43

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal:
Başarılarla dolu bir yıl
Finansal ve operasyonel sonuçlarımızın bir kez daha güçlü yönlerimizin; tarihimizin, deneyimlerimizin, yatırım kararlarımızın, beşerî sermayemiz ve uygulama yetkinliklerimizin altını çizdiğini görmekten mutluyuz.

Türk Telekom için başarılarla dolu bir yıl oluyor. Sabit genişbant, yüzde 29'luk güçlü gelir artışıyla, üçüncü çeyrekte büyümenin itici gücü olmaya devam etti. Geçen yılın olağanüstü özelliklerinden sonra normalleşmiş bir talep bekliyorduk; ancak net kazanımlar, yıl içinde şimdiye kadar öngörümüzden daha güçlü seyretti. 353 bin kilometre uzunluğa ulaşan Türkiye’nin dört bir yanındaki fiber ağımız, geleceğin teknolojileri için güçlü bir kaldıraç niteliği taşıyor. Normalleşme ile birlikte artan hareketlilik ise daha dinamik bir mobil pazar sunuyor. 
Ülkemiz için dijital dönüşümü tamamlamaya ve 5G yolculuğunda Türkiye’yi öncü yapmaya kararlıyız. Sene başından bu yana beklentileri aşan performansımız ise 2021 öngörümüzde üçüncü bir yukarı yönlü revizyonu gerekli kıldı.
İlk 9 aydaki gelir: 24,4 milyar TL (+%18)
Net kâr: 4,7 milyar TL
Yatırım harcamaları: 4,3 milyar TL
FAVÖK & dokuz aylık FAVÖK marjı: 12,1 milyar TL & %49,6
Toplam abone sayısı: 51,4 milyon
Son on iki aydaki net abone kazanımı: 1,9 milyon

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan:
Finansal performansımız güçlü
Mobil, sabit, dijital servisler ve techfin gibi bir çok alanda hayata dokunan zengin ürün portföyümüz, üstün hizmet kalitesine odaklanan yaklaşımımız sayesinde, mevcut ve yeni müşterilerimizin tercihi olmaya devam ettik.

Tüketici alışkanlıklarının hızla değiştiği bu dönemde odağımıza, müşterilerimizin ihtiyaçlarını ve memnuniyetini aldık. Ülkemiz ve müşterilerimiz için hayata değer katan çözümler geliştirilmesine yönelik motivasyonumuz, güçlü finansal performansımızdaki en önemli itici gücümüz oldu.
Paycell, sunduğu geniş çözüm yelpazesiyle, pandemi ile gelişen yeni ödeme alışkanlıklarına güçlü bir karşılık üretti. Özellikle salgın sonrası dönüşen gündelik ve ekonomik hayat içerisinde genişbant hızı ve kapasitesi daha kritik bir öneme kavuştu. Türkiye, dijital dönüşümün ihtiyaçlarına yanıt oluşturabilecek bir fiber altyapıya kavuşmalı. Bu, yeni nesil mobil iletişim teknolojisi 5G’ye hazırlık ve 5G’nin getireceği temel faydaları en iyi şekilde sunabilmek için de çok önemli.
Üçüncü çeyrek geliri: 9,4 milyar TL (+%22,3)
Net kâr: 1,4 milyar TL (+%18) / Tüm zamanların en yüksek çeyreklik rakamı
Grup bazında FAVÖK (Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr): 4 milyar TL 
Üçüncü çeyrekte yeni müşteri kazanımı: 1,2 milyon / Son 14 yılın en yüksek çeyreklik net müşteri kazanımı
Techfin tarafındaki gelirler: 281 milyon TL (yıldan yıla +%37)
Dijital servislerin 3. çeyrek tekil geliri: 435 milyon TL (yıldan yıla +%31)