SOSYAL GİRİŞİMCİLERE 'KALE' GİBİ DESTEK

Yaşamı boyunca doğduğu topraklara değer, çalıştığı insanlara umut olmak için emek veren Kale Grubu'nun kurucusu Dr. İbrahim Bodur'un vefatının ardından, onun anısını ve değerlerini yaşatmak amacıyla hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı, 5'inci yılına erişti. Türkiye'nin geleceğine umut olacak sosyal girişimcileri destekleyen ve 2021'de "Değer kat hayata, iyi bak dünyana" mottosuyla gerçekleştirilen programda, 4 kategoride toplam 317 başvuru değerlendirildi.

PROGRAMIN AMACI:
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı, bambaşka bir geleceği şekillendirmeye soyunan, kendisine verilenlerle yetinmeyerek daha iyi bir dünyada yaşamak isteyen, toplumsal sorunlara iş yapma biçimlerini de değiştirerek çözüm arayan sosyal girişimcileri desteklemeyi amaçlıyor. Vicdanlı, sorumlu, duyarlı ve cesur sosyal girişimcilerin ödüllendirildiği program, Türkiye sosyal girişimcilik ekosisteminin en önemli taşıyıcı güçlerinden biri konumuna geldi.

SEÇİCİ KURUL ÖZEL ÖDÜLÜ:
Bu yıl ilk kez, 18-25 yaş arası değişim öncüsü gençleri de ödüllendirmek amacıyla verilen “Seçici Kurul Özel Ödülü”, “Gençlik” kategorisinde “Kadınların Elinden” adlı girişime verildi.

SOSYAL GİRİŞİMCİLERE ‘CAN SUYU’
“Erken Aşama”, “İleri Aşama” ve “İş Birliği” kategorilerinde birinci olan ve “Seçici Kurul Özel Ödülü’nü almaya hak kazanan sosyal girişimcilere, 50 bin liralık para ödülü takdim edildi. Ayrıca, Türkiye'nin ilk çağdaş seramik sanatçısı Füreya Koral'ın öğrencilerinden seramik sanatçısı M. Tüzüm Kızılcan'ın imzasını taşıyan seramik tohum heykeli hediye edildi.

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay:
Sosyal girişimci ekosistemimizi daha da büyütmek istiyoruz
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı’nın etki alanı, her yıl katlanarak büyüyor. İlk yılından bugüne, başvuru sayısı tam 3 katına çıktı. Gençlerin gelecek umutlarını yeşerten, kadınlara eşitlik, dezavantajlı bireylere fırsat veren, engelleri herkes için aşmayı ilke edinen, doğaya sahip çıkan, dünyasına kol kanat geren fikirleri Türkiye’nin geleceği için gündeme getirmeye kararlıyız.

Çoğu genç olan insanlara ilham vermek, yürüdükleri yolda ellerinden tutup cesaretlendirmek, toplumda görünür olmalarını sağlamak için bir maratona çıktık. Henüz ilk yüz metreleri koşuyoruz; ama gördüğümüz büyük ilgi bize cesaret veriyor. Ödül programımızı geliştirmek ve daha fazla sosyal girişimciye erişebilmek istiyoruz.

BOYNUMUZUN BORCU 
İklim değişikliği ve diğer küresel sorunlardan en çok etkilenenler arasında yer alan gençler aksiyona geçti. Bu yıl, 317 başvurunun 178’i “Gençlik” kategorisi altında değerlendirildi. Onlar için hayâllerini gerçeğe dönüştürebilecekleri zemini hazırlamak, hepimizin boynunun borcu.

“DÜNYAYA İYİ BAKANLAR 
AKADEMİSİ” GELİYOR

Ekosisteme sürdürülebilir destek sağlamayı amaçlıyoruz. Kale Grubu, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ve Boğaziçi Üniversitesi İş İnsanları Derneği (BRM) iş birliğiyle “Dünyaya İyi Bakanlar Akademisi” adını verdiğimiz sosyal girişimcilik eğitim programını, 65. yılımızı da kutlayacağımız 2022’de başlatacağız. Böylece, Anadolu’nun her yerindeki üniversite çağındaki gençleri, sosyal girişimcilik dünyasıyla tanıştıracağız. 

HER YIL, 150 YENİ POTANSİYEL ADAY
Bu yıl aldığımız başvuruların yarısı İstanbul’dan gelirken; Adana’dan Çanakkale’ye, Eskişehir’den Şanlıurfa’ya kadar geniş bir yelpazeyi kucaklamış olmamız da hem mutluluk verici hem de Anadolu’daki girişim ruhunu göstermesi açısından değerli. “Dünyaya İyi Bakanlar Akademisi” sayesinde her yıl 150 yeni potansiyel adayın sahaya çıkmasını sağlamak, en büyük beklentimiz. Anadolu’daki sosyal girişim potansiyelini Türkiye’nin gündemine taşımakta kararlıyız.

İbrahim Bodur, yerel kalkınmanın ÖNCÜLERİNDEN OLDU
Kale Grubu’nun kurucusu Dr. İbrahim Bodur, 2016 yılında aramızdan ayrıldı. Henüz 27 yaşındayken, 900 nüfuslu Çan’da adım attığı iş hayatı boyunca pek çok ilki gerçekleştirdi. 88 yıllık ömründe, kurduğu 17 şirketin çatısı altındaki 5 binden fazla çalışanın geleceği için soluk almaksızın çalıştı. “Sizi siz yapan öz değerlerinize sahip çıkın; çünkü onlar sizi bir ağacın kökleri gibi ayakta tutacaktır” inancıyla hareket etti. Yalnızca ekonomiyi değil, sosyal ve kültürel hayatı da renklendirmeyi, sosyal refah ve eğitim seviyesini yükseltmeyi görev bildi. Sanayiyi iş gücünün ayağına götürdü. Çanakkale’den Mardin’e, Erzurum’dan Isparta’ya Anadolu’nun birçok kentine yatırım yaparak, yerel kalkınmanın öncülerinden biri oldu. Küresel vizyonu, cesareti ve hayırseverliğiyle, binlerce tohumun filizlenmesi için ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.