TEKNOLOJİNİN HIZI BAŞ DÖNDÜRÜYOR

7-10 Ocak 2020 tarihleri arasında, ABD'nin Las Vegas kentinin ev sahipliğini üstlendiği Tüketici Elektroniği Fuarı - CES 2020'de hayatımızı marjinal olarak daha rahat ve heyecan verici hale getirebilecek çok sayıda teknoloji gördük. İşte bunlardan bazıları...

GELECEĞİN ŞEHRİ, JAPONYA’DA KURULUYOR
WOVEN CITY / TOYOTA: Japon otomotiv devi, Fuji Dağı’nın eteklerine, 175 dönümlük arazide “akıllı şehir” kuracak. Canlı bir laboratuvar olarak değerlendiriliyor. Sakinlerin yanı sıra; otonomi, robot, kişisel mobilite, akıllı evler ve yapay zekâ  geliştiren ve test eden araştırmacılara hizmet verecek. Bu sırada insanlar, günlük rutinlerini sürdürecek. Tasarımı, Danimarkalı ünlü mimar Bjarke Ingels yapacak. Yaşayacak 2 bin kişinin önemli bir kısmını Toyota’nın çalışanları ve aileleri oluşturacak. Sıfır emisyonlu hidrojen yakıt hücrelerinden güç alan tamamen bağlantılı bir ekosisteme sahip olacak. Temelin 2021’de atılması planlanıyor.


KATLANABİLEN TELEVİZYON
SIGNATURE OLED TV R (model 65RX) / LG Electronics: Kusursuz siyah ve izleme açısı farketmeksizin sağladığı kontrast ile çarpıcı görüntü kalitesi sunuyor. Birbirinden bağımsız olarak açılıp kapatılabilen OLED pikselleri, görüntülerin gerçekçi olmasına yardımcı oluyor. Hafif ve şaşırtıcı derecede ince. Arka aydınlatma desteğine ihtiyaç duymadan duvara mükemmel şekilde monte edilebiliyor veya bir posteri andıran esneklikle kıvrılabiliyor. Kullanılmadığında, şık alüminyum tabanına girerek tamamen kaybolabilen bir ekrana sahip tek TV...


ÇERÇEVELERİ TARİHE GÖMEN 
Q950TS QLED 8K TV / Samsung Electronics: Benzeri görülmemiş bir izleme deneyimi ve akıllı ev entegrasyonu sağlıyor. Ses, video ve akıllı yetenekleri güçlendirmek için gelişmiş “yapay zekâ teknolojisinin gücünden yararlanıyor. Sesli komutların kullanması, her zamankinden daha kolay. Piyasanın en büyüğü olan yüzde 99'a yakın ekran/gövde oranı oluşturmak için, ekranın çevresindeki çerçeveyi pratik olarak ortadan kaldırıyor. Yaklaşık 3-5 metre mesafeden izlendiğinde tüketiciler, çerçevelerin kaybolduğu çarpıcı bir “Infinity Ekran” etkisi yaşıyor. Tamamen düz, siyah bir panele sahip ve kalınlığı sadece 15 milimetre.


İKİ TEKERLEKLİ ELEKTRİKLİ KOLTUK
S-POD / Segway: Vol-i fantastik-bilim kurgu animasyon filmindeki artık yürüyemeyen insanlığın kullandığı koltuklara benzetildi. Tekerlekli sandalyeleri andıran görüntüsüne rağmen aracın sahip olduğu özellikler ve konfor, zevkle denendi. Tam kapasitesiyle saatte yaklaşık 40 km hıza sahip. Ağır ve hantal gibi; ancak kullanışlı ve çevik. Sağ tarafındaki çubuk ile kontrol ediliyor. Üzerinde bir korna, her iki yön için sinyal ve bir şarj durumu göstergesi mevcut.


KATLABABİLEN DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR
THINKPAD X1 FOLD / Lenovo: Taşınabilirliği yeniden tanımlıyor. Kullanılan malzemeler arasında hafif metal ve karbon fiber karışımı yer alıyor. Kapak kısmında ise deri folyo var. Dayanıklı ve güvenilir. 13.3 inçlik OLED ekrana, 1 kilodan daha düşük bir ağırlığa sahip. Rahat bir şekilde tabletten tam düz ekran formatına geçilmesine olanak sağlıyor. Lenovo’nun, Motorola “Razr” cep telefonu modelini de kapsayan katlanabilir ekranlı gelecek konusundaki taahhüdünü yerine getirdiği ürünlerden yalnızca biri.


MÜTHİŞ BİR EV DENEYİMİ
LG THINQ HOME / LG Electronics: Deneyim, kilidi açmadan önce ziyaretçileri hem yüz tanıma hem de damar kimlik doğrulaması ile tanıyan Smart Door ile başlıyor. Teslim edilen yiyecekler için güvenli bir alan olan taze gıda depolama tesisine erişmek için de biyometri gerekiyor. Evden çıkarken, kapının içinde hava ve trafik koşulları gibi yararlı bilgileri görüntüleyen bir ekran bulunuyor. “Akıllı Kapı”, çıkış moduna ayarlandığında ve tüm sakinler evi terk ettiğinde, LG ThinQ cihazlarına düşük güce geçmelerini bildiriyor.


YENİ NESİL AKILLI GÖZLÜK
LIGHT DRIVE / Bosch Sensortec: MEMS aynaları, optik parçalar, sensörler ve yerleşik işleme özelliğine sahip. Bu entegre çözüm, doğrudan güneş ışığında bile her zaman odakta olan parlak görüntülerle net bir görsel deneyim getiriyor. Dışarıdan görülebilir bir ekran veya entegre kamera bulunmuyor. Sürüş güvenliğini artırmaya ve kullanıcıların bildirimler veya mesajlar için sürekli olarak cep telefonlarını kontrol etme güdüsünü azaltmaya yardımcı oluyor. Minimalist formatla “eller serbest” bilgi dengesi sağlıyor. Navigasyon, aramalar ve alarmlar, takvim hatırlatmaları gibi bildirimler, WhatsApp ve WeChat gibi mesajlaşma platformları dahil olmak üzere uygulamalar için ideal hale geliyor.


YAPAY ZEKÂLI PROTEZ KOL 
BRAINCO DEXUS / BrainCo: El ve kollar ile yapılan bütün işleri yerine getirebiliyor. Piyano bile çalabiliyor. Özelleştirilebiliyor ve kullanıcı, uygulama sayesinde herhangi bir hareketi ekleyebiliyor. Geleneksel biyonik uzuvlar kapsamlı eğitim gerektirirken, bu teknoloji, niyetleri el hareketine çevirmeyi çok daha sorunsuz hale getiriyor.


HEM AKSİYON HEM 360 DERECE KAMERA
One R / Insta360: Dünyanın ilk modüler yapıya sahip olan aksiyon kamerası. Kırmızı bir ana gövde üzerine takılabilen üç farklı modülü bulunuyor. İhtiyaca göre uygun olan kullanılıyor. 360 derece çekimlerde, 4K veya 5.7K sensör seçimi sayesinde çok yönlülük sağlıyor.