TOUR OF TÜRKİYE İLE 'TARİHE VE DOĞAYA SAYGI' DURUŞU

57. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, 10-17 Nisan 2022 tarihleri arasında 'Tarihe ve Doğaya Saygı' temasıyla gerçekleştirildi. Dünyanın en önemli bisiklet takımlarına ve ünlü sporculara ev sahipliği yapan, çok üst düzey rekabete sahne olan 8 etaplı yarış için uluslararası tanıtımlarda 'Tour of Türkiye' markası kullanıldı. 14 ülkeden 25 takım (6 World Tour, 12 Pro ve 7 Kıta) ve 175 sporcu, Bodrum'dan İstanbul'a 8 gün pedal çevirdi. İstanbul-İstanbul (141,1 km) etabı iptal edilmeseydi, 1.300 kilometreyi aşkın bir mesafe kat edilecekti. Canlı ve bant yayınlar, özel içerikler ile 700 milyon haneye ulaşan TUR 2022'yi, 100'e yakın yerli-yabancı medya mensubu yerinde takip etti. Dev açık alan organizasyonunda, her gün yaklaşık 1.000 kişi bir etaptan diğerine hareket etti.

Çanakkale’de kazanan Ewan: Zaferimi, atalarımıza armağan ediyorum
204,6 kilometrelik Edremit-Eceabat etabında, Lotto Soudal Takımı’ndan Alexander Caleb Ewan, 57. Piyade Alayı Şehitliği önündeki finişi gören ilk isim oldu. Avustralyalı sporcu “Bugünü asla unutmayacağım. Zaferimi, Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden atalarımıza armağan ediyorum” dedi. Anlamlı bir zafer elde ettiğini vurgulayan Ewan “Gelibolu'nun Türkiye'de olduğunu 3 yıl önce öğrenmiştim. Bu başarı beni şimdi daha çok gururlandırdı” ifadelerini kullandı.

1915 Çanakkale Köprüsü'nden bisikletle geçen ilk sporcu: Batuhan Özgür
Dünyanın ilk ve tek kıtalararası etaplı bisiklet yarışı olan Tour of Türkiye’de Asya ile Avrupa, ilk kez 1915 Çanakkale Köprüsü'nden bisikletle geçildi. Sakarya BB Pro Team Bisiklet Takımı’ndan Batuhan Özgür, 1915 Çanakkale Köprüsü'nden bisikletle geçen ilk sporcu unvanını aldı.

15 Nisan: Edremit (Akçay)-Eceabat  (57. Piyade Alayı Şehitliği) (204,6 km)

İSTANBUL’DA YAĞMUR İPTALİ

141,1 kilometrelik İstanbul-İstanbul etabı, Tour of Türkiye Yarış Direktörü Mutlu Erçevik ve UCI (Dünya Bisiklet Birliği) Komiserler Kurulu kararıyla iptal edildi. Yağmur nedeniyle kayganlaşan pistte, Kuzguncuk rampası inilirken kaza oldu. Parkurun sonraki bölümlerinde tehlike yaşanabileceği görüşü ve sporcuların isteği göz önüne alındı. Etap ise nötralize biçimde sürdü; ancak klasmana dahil edilmedi.
17 Nisan: İstanbul-İstanbul (141,1 km)

11 Nisan Selçuk (Efes)-Alaçatı (158,4 km)
12 Nisan: Çeşme-İzmir (Karşıyaka) (121,8 km)
10 Nisan Bodrum-Kuşadası (207 km)

UKRAYNALI BUTS'A BÜYÜK DESTEK
Sakarya BB Pro Team Bisiklet Takımı’ndan Vitally Buts, Çeşme-İzmir etabında, Shimano'nun sponsorluğundaki beyaz mayonun sahibi oldu. Ukraynalı sporcuya mayosunu, Türkiye Bisiklet Federasyonu Asbaşkanı Metin Cengiz giydirdi. Buts podyuma Ukrayna bayrağı ile çıkınca halk, kendisine alkışlarla büyük destek verdi.

13 Nisan: İzmir (Konak)-Manisa (Spil Dağı Milli Parkı) (152,1 km)
“KRALİÇE ETABI’NIN KRALLARI!
İzmir-Manisa arasındaki 152,1 km’lik “Kraliçe Etabı”nı yarışın içerisinde izliyorum. Bana, her gidilen il ve ilçenin güzelliklerini birlikte keşfettiğim, meslektaşım Kenan Başaran eşlik ediyor. Bisikletçilerle, yarış komiserinin izni dahilinde bazen beraber ilerlerken, Spil Dağı Milli Parkı güzergâhında, muhteşem sahnelerle karşılaşıyoruz. 7’den 70’e herkes köylerde, yolların kenarlarında Ay-Yıldızlı bayraklarımızla bizleri selamlıyor.

14 Nisan Manisa-Ayvalık (191,7 km)
16 Nisan Gelibolu-Tekirdağ (135,3 km)