TÜRKİYE'NİN EN ETKİN 50 CEO'SU

"İş Dünyasına Yön Verenlerin Dergisi" mottosuyla 10 yılı geride bırakan Business Life'ın, Geleneksel olarak düzenlediği CEO araştırması, bu sene "Türkiye'nin en etkin 50 CEO'su" adını aldı. Pandemi döneminde başarılı bir performans ortaya koyan liderler, 130'uncu sayımıza denk gelen Ekim 2021'de açıklandı.

CEO’LARA, BİRÇOK OBJEKTİF KRİTERE GÖRE NOT VERİLDİ. ÖNCELİKLE ANKET, BİR SENEYE YAYILAN SAHA TARAMASIYLA ŞEKİLLENDİ. DEĞERLENDİRME İSE OKUR GERİ BİLDİRİMLERİNİN YANI SIRA, “BUSINESS 500” ABONESİ ARASINDA YER ALAN 250’DEN FAZLA ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN İŞTİRAKİYLE YAPILDI. BU NOKTADA “DANIŞMA KURULUMUZ”UN ÖNERİLERİ DİKKATE ALINDI. BUNU, “YAYIN KURULUMUZ”UN, YAPICI ANLAMDAKİ BOL TARTIŞMALI TOPLANTILARI İZLEDİ.

 SON KARARI, JÜRİMİZ VERDİ
50 İŞ İNSANIMIZDAN OLUŞAN LİSTEYE GİRMEYE LAYIK GÖRÜLEN CEO’LAR; SELEN KOCABAŞ, ACLAN ACAR, AGAH UĞUR, AYŞEGÜL İLDENİZ, PROF. DR. DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN, GENEL YAYIN YÖNETMENİMİZ SEYFETTİN BAYRAM, SÜREYYA CİLİV VE ÜMRAN BEBA’NIN ARALARINDA BULUNDUĞU DEĞERLİ JÜRİ ÜYELERİMİZİN GÖRÜŞLERİYLE NETLİK KAZANDI. 

KADIN CEO ORANI ARTTI
KADIN CEO BİR ÖNCEKİ ARAŞTIRMAMIZA KIYASLA,  %10’DAN, %14’E YÜKSELDİ. GEÇEN YILA GÖRE TAMAMINDA %32'LİK BİR DEĞİŞİKLİĞİN OLDUĞU LİSTEDE 
16 CEO, KOLTUĞUNU DEVRETTİ. YENİ CEO’LAR; ATİLLA BENLİ, DEMET İKİLER, DEMET MUTLU, ECE AKSEL, FIRAT KURUCA, GÜLDEM BERKMAN, HAKAN ATEŞ, HALUK KARABATAK, HAYDAR YENİGÜN, İSMAİL DOĞAN, KADRİ SAMSUNLU, METE ZADİL, MURAT PINAR, SÜHA TAŞPOLATOĞLU, TUNCAY TÜTEK VE ÜMİT ÖNAL OLDU.

CEO'LAR, HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALI?
CEO’ların, özellikle pandemiyle birlikte değişen ve dönüşen iş dünyasında & düzeninde, taşıması gereken vasıflar neler olmalı? Şirketlerin üst düzey yöneticileri, sektörlerine yön verirken nasıl bir yönetim tarzı sergilemeli? Geleneksel “Türkiye’nin En Etkin 50 CEO’su” araştırmamızın değerli jüri heyeti üyeleri yanıt verdi...

SELEN KOCABAŞ m Akiş GYO ve Multinet Up Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi &  BUSINESS LIFE Danışma Kurulu Üyesi
CEO’lar, kolektif aklı kullanabilmeli
Küresel iklim değişimi, pandemiler dönemine giriş, teknolojiyle birlikte değişen, şekillenen iş dünyası ve bilgi güvenliği konuları, yeni jenerasyonla tetiklenen bireyin ve toplumun beklentileri; özetle tamamen değişen ve dönüşen iş dünyası beklentileriyle karşı karşıyayız. Bu perspektifle baktığımızda, yeni dünyada CEO’ların iki temel özelliği ortaya çıkıyor; kolektif aklı kullananilmek ve değişen ve dönüşen ortama adaptasyon ve uyum.

Bir önceki dönem liderlikte CEO, kuruma yön veren ve yöneten en tepe icra noktası olarak yönü çizer, ekibe liderlik eder, ekipte hedefleri alıp aksiyona geçerdi. Artık en tepe stratejiyi belirlerken, hedefleri koyup hayata geçirirken, çok daha fazla çeşitli ve kapsayıcı akıllara ihtiyaç var. Birlikte düşünmek, ortak aklı içerideki liderlerle, ekiple, dışarıdaki iş ortaklarıyla, müşterilerle ve yeri geldiğinde toplumun sesini dijital dünya ile kullanmak, olmazsa olmaz noktalardan oldu. 

EKOSİSTEMLERİN GÜCÜNÜ KULLANAN LİDERLER...
Platformların ve ekosistemlerin gücünü kullanan liderlere ihtiyaç var. Sadece şirketin hedeflerini gerçekleştirmek için çaba göstermek artık yetmiyor. Kurumun davasına paydaşlarını ortak eden, toplumsal konuları göz ardı etmeyip; çevre, sürdürülebilirlik, kadın, gençlik ve bunun gibi gündemin ihtiyaçlarına duyarlı ve işlerinin parçası yapan liderler, değişimi ve dönüşümü gerçekleştirip bulundukları topluma etki yapıp, en etkin otorite oluyorlar. Birey, yeni dünyada ihtiyaçlarını ya da isteklerini karşılayacak ürün, servis ve çözümlere salt bakmıyor, aldıkları ürünün doğaya, topluma etkisi ölçüsünde tercihlerini belirleyip yönetmeye başladı. Bu doğrultuda “En etkin CEO’lar, fark yaratacak” diye okuyorum dünyayı…

ACLAN ACAR m Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi
CEO’lar, değişime ve dönüşüme hızla adapte olmalı
Teknolojinin hızla geliştiği ve dijital uygulamaların iş hayatını etkilediği günümüzde, dönüşüm kaçınılmaz. CEO’lar, değişime ve dönüşüme hızla adapte olabilmeli. Kendilerini, ekiplerini ve paydaşlarını farklı senaryolara önceden hazırlamalı. Hızla değişen dünyada tek bir senaryoya bağlı kalmak, sizi oyun dışına itebilir.

Günümüzde yeteneğin tanımı da değişti. Sürekli öğrenen, yenilikleri takip edip süreçlerine entegre edebilen liderler öne çıkıyor. CEO’ların açık ve içten iletişim kurmaları, çevreye ve tüm canlılara duyarlı olmaları, sürdürülebilir başarının anahtarı.  

EKİPLE BÜTÜNLEŞMEK...
Artan belirsizlikler, iş hayatını da yakından etkiliyor. İklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan doğal afetler ve Covid-19 pandemisi, şirketler dünyasında riskin boyutunu artırdı. Bu dönemde ekibiyle bütünleşebilen ve ekip arkadaşlarından gelen mesajları doğru algılayabilen CEO’lar, çoğunluğun yaratacağı kaldıracı etkili olarak kullanabilir. 

ÇEVİKLİK...
Son yıllarda hayatımıza giren önemli bir kavram da “çeviklik” (agility) oldu. Bu kavramı “Değişen ortama hızlı ve doğru şekilde uyum sağlayabilme becerisi” olarak tanımlayabiliriz. Çeviklik kavramının son yıllarda öne çıkmasının temel nedeni, dünyanın siyasi ve ekonomik olarak muazzam bir dönüşümün içinde olması.
CEO’lara düşen en önemli görev, şirket bünyesindeki kurumsal yapının doğru tanımlanması. Diğer faktörlerin yanı sıra; teknolojik gelişim, dijitalleşme ve çalışanların beklentileri, bugün köklü şirketlerin kültürel yapılarını zorluyor. Silolar halinde katı hiyerarşik yapılara sahip şirketler, hızla zemin kaybediyor. CEO’ların “Yeni Normal”i algılayıp, yeni dinamiklere uyum sağlayacak yapıyı ve süreç tasarımını oluşturmaya liderlik etmeleri gerek...

AYŞEGÜL İLDENİZ m Doğan ve Zorlu Holding Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi & TÜSİAD Slikon Vadisi Ağı Başkanı
CEO; atik, yetkin, dijital, şefkatli ve farklı olmalı
CEO’ların, pandemi sonrası taşıması gereken önemli özelliklerini sıralarken “atik”, “yetkin”, “dijital”, “şefkatli” ve 
“farklı” başlıklarını kullanmak mümkün...

- ATİK: Atik ve hızlı değişebilen organizasyonlar yaratmak. Kendi işi dışında, büyük resme her an katkı verebilecek ve isteği olan çalışanlarla, esnek takımlar yaratıp problem çözebilmek.
- YETKİN: Uzaktan çalışan; ama ortak değerler ve hedefler etrafında toplanabilen bir ekip ve organizasyon. Sorumluluk alan ve riskleriyle birlikte değişimi üstlenmeye hazır yetkinlikte takımlar kurabilmek.
- DİJİTAL: Teknolojiyi içselleştirmiş ve her aşamada uygulayabilme kapasitesine sahip.
- ŞEFKATLİ: Çalışanlara ve müşterilere yönelik gerçek ve içten odak, önem.
- FARKLI: Farklı özgeçmişlerden gelen, farklı deneyimleri ve demografik özellikleri olan takımlar kurarak. Hem jenerasyonel hem de dünyanın değişen trendlerine yakın durmak ve buna göre pozisyon alabilmek.

YÖNETİM TARZLARI NASIL OLMALI?
• Yetkilendiren, yüreklendiren ve kendi hedeflerini ve inovatif yaklaşımlarını kurabilen ekipler kurmak, risk alma yetilerini yüreklendirmek. Yani yatay, hiyerarşinin minimum olduğu organizasyonlar oluşturmak.
• Makro strateji ve planların net ve herkes tarafından anlaşılabilir, benimsendiği ve sahiplendigi ortamlar yaratmak. Bunu yapmak için de istikrarlı ve net bir iletişim stratejisi izlemek.
• Teknolojiyi hem tüm çalışanların anladığı hale getirecek eğitimleri sağlamak hem de global trendleri çok iyi bilen ve atik şekilde her sürece adapte edebilecek sağlam ve flexible (esnek) teknoloji ekipleri kurmak. 
• İş için ancak uzun vadede geri donüşü olsa bile, öncelikle çalışanların sağlığı, iyiliği ve rahatını gözetmek, iletişimi hiç koparmadan destek olabilmek. Müşterinin her çeşit problemini sahiplenmek ve bunları sonuna dek izleyip sonuçlandırmak.
• İşe alımda farklılıkları gözetmek; yaş, cinsiyet, özgeçmiş konusunda hassas davranarak çalışma kültüründe farklılıklara değer verildiğini sıkça vurgulamak. Önemli projelere, farklı geçmiş ve deneyime sahip çalışanları dahil edip onların fikirlerini dinlemek.

Prof. Dr. DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN m Üsküdar Üniversitesi  İTBF Dekanı & DenizBank Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
En değerli vasıf “kriz yönetebilme” becerisi
21. yüzyılın CEO’ları için en değerli vasıf, kanımca “kriz yönetebilme” becerisi olacak. 20. yüzyıl, global savaşlar dönemiydi. 2. Dünya Savaşı ve “Soğuk Savaş”ın ardından, “Milenyum”a girerken; savaşsız, özgür ve müreffeh bir dünya sisteminin kurulabileceği inancı yaygındı. Oysa yeni yüzyıl, 11 Eylül saldırısının ürettiği uluslararası bir güvenlik kriziyle başladı.

“2008 Küresel Ekonomik Krizi”nin ardından, pandemi ile yüzleştik. 21. yüzyılın bir krizler yüzyılı olacağını net olarak görebiliyoruz. Bu nedenle CEO'ların artık şirket içi ya da şirketler arası ilişkilerden ve rekabetten daha çok, dış çevredeki değişimlere odaklanması gerekiyor. Havuzda iyi stilli yüzücü olmak çok kıymetli değil, aksine dalgalı ve girdaplı bir denizde suyun üzerinde kalmayı başarabilmek esas mesele... 

CEO’LARA BİLGİ YETMEYECEK “BİLGE KİŞİLER” OLMALILAR
Politik, ekonomik ve askeri krizler direkt olarak tüm piyasaları etkileyecek. Yönetici konumundakiler, olası krizlerin neler olduğunu öngörmeleri ve önlem almalı. Günümüzde tüm liderler, özellikle dijital dönüşümü bilmek ve tamamlamayı başarmak kadar, dijital krizlere de odaklanmak ve ön almak zorunda. Yakın zamanda bizi bekleyen 2 temel küresel krizden ilki siber alan, diğeri de iklimsel ve çevresel krizler. Gündelik yaşamımızdaki tüm tercihlerimizi belirleyecek olan küresel sorunlar, muhtemelen bu iki kaynaktan çıkacak. Kriz ortamlarının doğal sonucu ise CEO’ların “prensipli yönetici” profilinden ziyade, “onarıcı liderlik” vasıflarıyla donanmalarını ön plana çıkaracak. CEO’ların bilgili olmaları yetmeyecek, bilge kişiler olmaları gerekecektir.

ÜMRAN BEBA m BEBA İnovasyon ve Girişimcilik Vakfı Kurucusu & Bakkavor Group Plc Yönetim Kurulu Üyesi
CEO, değişime ayak uydurmalı
CEO’ların listeye seçilme kriterlerini özetlerken, aşağıda bahsettiğim maddeler ışığında ilerlemek gerekiyor...

1 Amaç odaklı liderlik ve sonuç sergilemek.
2 Veri odaklı strateji oluşturmak ve tüm paydaşlar için değer yaratmak.
3 Global bir vizyona ve ilişki ağına sahip olmak.
4 Değişime ayak uydurmak ve açık olmak.
5 Amaç odaklı ve merak ile sürekli öğrenmek.
6 Empati sahibi olmak.
7 Çoğun gücüne inanmak ve bunu göstermek.

TOPLULUKLARA GÖRE LİSTEDEKİ CEO SAYISI
KOÇ HOLDİNG    8
SABANCI HOLDİNG    3
ANADOLU GRUBU    2
BORUSAN HOLDİNG    2
ESAS HOLDİNG    2
ECZACIBAŞI HOLDİNG    1
YAŞAR HOLDİNG    1
ZORLU HOLDİNG    1

SEKTÖRLERE GÖRE LİSTEDE YER ALAN CEO SAYISI
SEKTÖR    CEO
HOLDİNG & GRUP    10
PERAKENDE    10
ENERJİ    5
FİNANS & SİGORTACILIK    5
HAVACILIK    4
OTOMOTİV    3
TEKNOLOJİ    3
E-TİCARET    2
SAĞLIK    2
TELEKOMÜNİKASYON    2
İLETİŞİM    1
SAVUNMA SANAYİİ    1
TURİZM & OTELCİLİK    1
YEME-İÇME & GIDA    1

TÜRKİYE'NİN EN ETKİN 50 CEO'SU
AHMET C. DÖRDÜNCÜ / Akkök Holding YK. Üyesi & İcra Kurulu Başkanı
ATALAY GÜMRAH / Eczacıbaşı Holding CEO'su
ATİLLA BENLİ / Türkiye Sigorta Genel Müdürü
BİLAL EKŞİ / THY Genel Müdürü
CANAN M. ÖZSOY / GE Türkiye YK. Başkanı & Genel Müdürü
CENK ALPER / Sabancı Holding CEO'su
CÜNEYT AĞCA / OPET Genel Müdürü
DEMET İKİLER / WPP Türkiye Ülke Başkanı & GroupM EMEA CEO'su 
DEMET MUTLU / Trendyol Kurucusu & CEO’su
ECE AKSEL / PepsiCo Türkiye Genel Müdürü
ELİF ÇAPÇI / Beymen Grup CEO'su
EMRE TURANLI / Shell & Turcas CEO’su
ERKAN KAFADAR / Borusan Holding CEO’su
FATİH KARACA / Karaca YK. Üyesi & CEO’su
FIRAT KURUCA / AgeSA Genel Müdürü
GÖKHAN ERÜN / Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü
GÖKTUĞ GÜR / Signify METAP Bölge Başkanı & CEO’su
GÜLDEM BERKMAN / Amgen Türkiye ve Gensenta Genel Müdürü
H. ÇAĞATAY ÖZDOĞRU / Esas Holding YK. Üyesi & CEO'su
HAKAN ATEŞ / DenizBank Genel Müdürü
HAKAN BULGURLU / Arçelik CEO'su
HAKAN TİFTİK / Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı
PROF. DR. HALUK GÖRGÜN / ASELSAN YK. Başkanı & Genel Müdürü
HALUK KARABATAK / Philips Türkiye CEO’su
HAYDAR YENİGÜN / Ford Otosan Genel Müdürü
HİLAL SUERDEM / Kiğılı CEO'su
HURŞİT ZORLU / Anadolu Grubu İcra Başkanı
İBRAHİM YELMENOĞLU / Tüpraş Genel Müdürü
İNAN EKİCİ / Otokoç Otomotiv Genel Müdürü
İSMAİL DOĞAN / Doğtaş Kelebek CEO’su
JAKLİN GÜNER / Vakko CEO'su
KADRİ SAMSUNLU / İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı & Genel Müdürü 
LEVENT ÇAKIROĞLU / Koç Holding CEO'su
DR. MEHMET AKTAŞ / Yaşar Holding İcra Başkanı
MEHMET T. NANE / Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü
MEHMET TÜTÜNCÜ / Yıldız Holding CEO'su
METE ZADİL / Arzum CEO’su
MURAT ERKAN / Turkcell Genel Müdürü
MURAT PINAR / Enerjisa Enerji CEO’su
MURAT TOMRUK / Divan Grubu Genel Müdürü
NURİ ÖZTAŞKIN / Yataş Grup CEO'su
NİHAT KIRMIZI / Doğa Sigorta CEO’su
OSMAN ARAR / Orka Holding YK. Üyesi & Genel Koordinatörü
ÖMER YÜNGÜL / Zorlu Holding CEO'su
ÖZGÜR TORT / Migros Genel Müdürü
SANİ ŞENER / TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı
SÜHA TAŞPOLATOĞLU / Abdi İbrahim CEO’su
TANKUT TURNAOĞLU / P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Doğu YKB. & Genel Müdürü
TUNCAY TÜTEK / Getir Kurucu Ortağı
ÜMİT ÖNAL / Türk Telekom CEO’su
* LİSTE, ALFABETİK OLARAK SIRALANMIŞTIR