YAŞAM İÇİN SU DÜNYA İÇİN İYİLİK

Kale Banyo, Dünya Su Günü'nde Afrika'nın en yoksul ülkelerinden biri olan ve su kıtlığının yaşamı olumsuz etkilediği Gambiya'da su kuyusu açılmasına destek verdi. ?Yaşam için Su, Dünya için İyilik? hareketi kapsamında altı köy, yaşamlarını değiştirecek su kuyularına kavuştu.


Kurulduğu günden bu yana geçen 65 yılda, daima pozitif etki yaratan döngüsel projelere yatırım yapmayı önceliklendiren Kale Grubu, bu yıl Dünya Su Günü (her yıl 22 Mart'ta kutlanıyor) öncesinde, sürdürülebilir dünya adına çok önemli bir adım attı. 

GÖNÜLLÜLÜK KAMPANYASI 

Grubun son beş yıldır düzenlediği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı’nın finalistlerinden “İyilik Kazansın” platformunun iş birliğiyle gönüllülük kampanyası başlatılmıştı. Bu bağlamdaki adımlar, Kaleseramik Vakfı’nın liderliğinde grup markaları; Çanakkale Seramik, Kale Banyo ve grup şirketlerinden Kalekim’in ve çalışanların destekleri ile büyük bir iyilik akımına dönüştü. 

GAMBİYA’DA, ALTI SU KUYUSU AÇILDI 

Sen De Gel Derneği’nin 10 yıldır Gambiya’da gerçekleştirdiği yerel kalkınma çalışmalarına destek olmak için harekete geçen topluluk, Afrika’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Gambiya’nın farklı bölgelerinde 6 su kuyusunun açılmasına maddi katkıda bulundu. Günde sadece bir öğün pirinç yiyerek hayatta kalma mücadelesi veren, temiz suya erişemedikleri için çocukların önemli kısmının 5 yaşına gelmeden hayatını kaybettiği Gambiya’da, Kale Banyo’nun da desteği ile Demba Kumtel’de, Mama Sutu’da, Sare Batc’te, Kerr Sait Sowe’da, Jamali Berreh’te ve Kerr Jarja’da olmak üzere tam 6 su kuyusu açıldı.

“TEMİZ SU VE SANİTASYON” FARKINDALIĞI 

Kale Banyo, tüm üretim süreçlerinde çevreci ve sürdürülebilirlik odaklı çözümler sunan, pozitif ve anlamlı bir dönüşümün fitilini ateşliyor. Kale Banyo, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA) 6. maddesi olan “Temiz Su ve Sanitasyon” farkındalığına destek vermek ve erişilebilir su kaynaklarını artırmak için Kale Grubu’nun başlattığı “Gambiya Su Kuyusu” hareketine destek oldu. Kale Banyo’nun Dünya Tuvalet Günü’nde (WTD/ her yıl 19 Kasım'da düzenleniyor) yarattığı maddi katkıyla büyüyen gönüllülük hareketi kapsamında açılan kuyulardan birine “Çanakkale Seramik” adı verildi. Güneş enerjisiyle çalışan kuyular, coşkulu bir törenle Dünya Su Günü öncesi halkın kullanımına açıldı.

Kale Grubu Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Rana Birden:
Hayatımın en anlamlı deneyimi

Gambiya’da yaşadıklarımızı nasıl hakkını vererek kaleme döküp sizlere aktarabileceğimi inanın bilemiyorum. Onca yoksulluk ve yoksunluğun içinde insanlara içme suyu gibi hayati bir konuda umut olabilmek, hayatlarına dokunabilmek ve bunun verdiği huzurun tarifi gerçekten imkânsız. "İhtiyaç sahiplerine doğrudan etki edebilecek ne yapabilirim?" diyorsanız "Buraya destek olun" derim...

Sen De Gel Derneği ile birlikte, Gambiya’nın en ücra yerlerindeki köylerini ziyaret ederek su kuyusu açılışları yaptık. 2021 yılında “İyi Bak Dünyana” hareketimiz kapsamında İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Töreni finalistlerimizden “İyilik Kazansın” ile birlikte Sen De Gel Derneği’nin çok inandığımız çalışmalarına destek olmak amaçlı bir çalışma başlattık. 

BÜYÜK İLGİ...

Amacımız, kurum içi gönüllülük kültürünü geliştirmekti. Başta sadece gönüllülerimiz için düşündüğümüz bu kampanyaya ilgi o kadar büyük oldu ki, gönüllerimizin yanı sıra, grup şirketlerimiz, markalarımız ve yöneticilerimiz ile birlikte 6 kuyunun açılması için finansal kaynak yaratmayı başarabildik. Sivil toplumda çalıştığım dönemden bu yana rol modellerimden biri olan sevgili İbrahim Betil’in, destek verdiğimiz kuyuların olduğu köyleri ziyaret etme teklifini kabul ederek Gambiya’ya gidebildiğim için kendimi her anlamda çok şanslı hissediyorum.

DÜNYADA 2,2 MİLYAR İNSANIN GÜVENLİ SUYA ERİŞİMİ YOK!
Dünyada 2,2 milyar insan güvenilir su kaynaklarına erişemiyor. 206 milyon kişi ise sınırlı su kaynaklarına sahip ve suya erişebilmek için evinden en az 30 dakika uzaklıktaki kaynaklara yürümek zorunda kalıyor. Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Su Günü ilan ettiği 22 Mart’ta, her yıl bu konuyu dünya kamuoyunun gündemine taşıyor ve farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bu yıl Dünya Su Günü’nün teması “Yeraltı suyunu görünür yapmak”… İçme suyu kaynaklarını, sanitasyon sistemlerini, çiftçiliği, endüstriyi ve ekosistemleri etkileyen bu değerli kaynağı sürdürülebilir bir şekilde yönetmek için birlikte çalışmak gereğine vurgu yapılıyor.

Kale Grubu Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Rana Birden, Sen De Gel Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil ile birlikte, Gambiyalı çocuklarla yakından ilgilendi.