İNSAN, YEŞİLE VE GÜZELE NEDEN BU KADAR DÜŞMAN OLUR?

GYY Seyfettin Bayram

Yetenek, liyakat, nizam, intizam gibi faziletlerin fukarası olmak ne korkunç! Hele yetkili kişilerin, belalar karşısında ustalıklı bir sükûta bürünüp, ağzını açanı hain ilan etmesine ne demeli? Gözü dönmüş korkunç hayat düşkünlerinin, sebep oldukları afetlerin sonrasında bile mukaddesat ve mukadderat edebiyatı yapmaları, saadete ulaşamayacağımızın bir göstergesi!

2021 yılının temmuz ayı, orman yangınlarıyla, büyük acılara yol açmıştı. Ağustosta ise Sinop, Kastamonu ve Bartın'daki sel felaketleriyle ruhumuz karardı.

“DOĞAL AFET” DİYE BİR ŞEY YOKTUR!
Yaşananlara asla “doğal afet” diyemeyiz. “Doğal afet” diye bir şey yoktur! Doğa, afet üretmez. Afeti insan üretir. Doğanın kendi kuralları vardır. Su aşağıdan yukarıya değil, yukarıdan aşağıya akar. Bunu bilmek için öyle çok da coğrafi bilgiye sahip olmak gerekmiyor. İnsanlar, daha doğrusu toplumları yöneten yetkililer, yerkürenin faaliyetlerini hesaba katarak bir düzen kurmalı. Yerleşim yerleri buna göre dizayn edilmeli. Olur, olmadık bölgelere barajlar inşâ edilmemeli. 

ZİNCİRLEME CAHİLLİK
Mesela; tomruklar, selin sürükleyeceği hesap edilerek, dere yatağının kenarına istiflenmemeli. Yanlış bir değil ki! Hidroelektrik Santral (HES) kapağının patladığı iddiası, orta yerde duruyor. Zincirleme bir cahillik ya da açgözlülük. Kastamonu Bozkurt'ta bilançonun bu kadar ağır olmasının sebebi, dere yatağını ve köprüleri tıkayan tomruklar. Su, bu yüzden şehre dağıldı ve birçok vatandaşımızı kaybettik. Hâlâ ulaşılamayan kayıp insanlarımız var. Peki, kim hesap verdi? Hiç kimse. Bir de üstüne azar işitti toplum! Farabi'nin şu sözü unutulmamalı: “Kendi menfaati uğruna her şeyi yok sayan insanların, eninde sonunda varacağı yer hüsrandır." 

AĞAÇ DA İNSAN DA ÇİLE ÇEKİYOR
Bu yazıma, Artvin'in güzel Şavşat'ında başladım. Karadeniz şeridi boyunca geçtiğim ve Sinop'a ulaştığım güzergâhtaki tüm şehirlerin durumu içler acısı. Övünülerek yapıldığı söylenen yollar, sel felaketi yüzünden darmadağın olacak kalitesizlikte. Dağlardan kopan taş kütleleri yolların ortasında. Bölge insanının ağır bir ekonomik çileyle boğuşması bir yana; doğa, taş ocakları marifetiyle talan edilmiş. Karadeniz'in doğal yeşilliğini temaşa ederek yapacağımı düşündüğüm yolculukta, tozdan esvap giymiş ağaçlara şahit oldum. Bozulan yollarda defalarca kaza tehlikesi atlattım. Doğaya ihanetin, vatana ihanet olduğunu düşündüm. İnsan, yeşile ve güzele neden bu kadar düşman olur? Sorguladım, sorguladım... Kızdım, üzüldüm... 

DOĞAYLA DOST OLMAK ZORUNDAYIZ
İklim değişiklikleri, dünyanın ortak sorunu. Ormanlarda yangınlar, dere yataklarında seller, insanoğlunun hataları sonucu meydana geliyor. BUSINESS LIFE ailesi olarak, bu konulara duyarlı davrandık, bu tutumumuzdan da kesinlikle vazgeçmeyeceğiz. Çocuklarımızın geleceğini düşünerek, elini taşın altına koyan şirketlerimizi de dergimizde her daim alkışlayacağız. Eylül 2021 sayımızın kapağını da bu minvalde “Doğa Dostu Şirketler”e ayırdık. Doğanın dengesine katkı sunan iş dünyamızın temsilcilerini saygıyla selamlıyoruz. Bu kapsamda “Doğa’l İletişim nasıl kurulur?” sorusuna ise kurumsal iletişim liderlerimizden cevaplar aldık. 

ÖZEL, DOPDOLU BİR İÇERİK...
Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy ile gerçekleştirdiğimiz özel söyleşide, telekomünikasyon devinin, ülkemizdeki 2025 vizyonunu, detaylarıyla öğrendik. Yataş Grup Müşteri İlişkileri Direktörü Okan Bandırma, markanın “Müşteri İlişkileri”ndeki başarı sırrını paylaştı. “Toplumsal Pazarlama’da daha iyi bir noktaya gelebilmek için hangi aksiyonlar alınmalı?” suali de “CMO’nun Rolü” kuşağımız altında şekillendi. “İK’nın Keşfi” başlığında, İK profesyonellerinin “Gençler İçin Mentorluk Çözümleri”ni dinledik. “CFO’nun Tablosu” araştırmalarımızda bu kez “CFO’nun Öncelikleri”ne kulak verdik. “İş’te İlk Yarıyıl Bilançoları”nı, en yetkili ağızlardan, CEO’larımızdan öğrendik. Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleriyle örnek olan şirketler ve liderler de içeriklerimiz arasında...

SENİ UNUTMAYACAĞIZ HAKAN ALP
Okurlarımızın sayfalarımızda görmeye aşina olduğu ve ne zaman bir hususta fikirlerine başvurmak istesek, bizi hiç kırmayan kıymetli bir yöneticimizi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Yapı Kredi İK ve Organizasyon Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp (53), geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve iş dünyasına başsağlığı, sabır dileriz...

SEYFETTİN BAYRAM
BusIness LIfe Genel Yayın Yönetmeni

Yazarın 1.09.2021 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları