ÖNÜMÜZDEKİ BİR YIL NASIL GEÇECEK?

Prof. Dr. Emre ALKİN

Her ay merakla takip ettiğimiz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi, 22 Mayıs 2022 tarihinde yayımlandı. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 46,44 iken, %57,92 oldu. Oldukça dikkat çekici bir yükseliş var.

Neyse ki, 12 ay sonrasının enflasyon beklentisi %33,28 şeklinde oluşmuş. Demek ki, gelecek yıl bu zamanlarda, enflasyonun %35'in altında olacağına dair inanç var. Tabii şunu da belirtmek lazım; bir önceki beklenti %28,41’di.

UMUT!

Peki, iki yıl sonra enflasyon ne bekleniyor? 24 ay sonranın TÜFE öngörüsü %17,68. En azından “iyi haber” diyelim; çünkü bir önceki ankette bu oran %19,54 olarak açıklanmıştı. Demek ki katılımcılar, iki yıl sonrası için daha umutlu.

BÜYÜME BEKLENTİLERİNDE BOZULMA YOK

Şimdi; döviz kuru beklentilerine geçelim... Ankete katılanların yıl sonu Dolar/TL tahminleri 16,85’den 17,57’ye çıkmış. 12 ay sonrasına yönelik ise 17,84 TL’den 18,47 TL’ye yükselmiş. Bu da bizlere, 12 ay sonrası enflasyon beklentisinin neden yükseldiğini gösteriyor.

İYİ HABER DE VERELİM

%3,2 olarak düşünülen 2022 büyümesi %3,3’e çıkarken, 2023’e dair değişiklik yok; %4 olarak öngörülmüş.

Bu beklentilerden anladığımız şu: Büyüme açısından büyük bir sıkıntı görülmese de, önümüzdeki 1 yıl zor geçecek. Enflasyon ve kurlar, muhtemel genel seçim tarihine kadar arzu edilen seviyelerde olmayacak. Ancak seçimlerden sonra sakinleşme olması bekleniyor. Bundan 2 yıl sonra nispeten daha uygun şartlarda bir ekonomiye sahip olacağız gibi gözüküyor.

Hatırlarsanız; şöyle bir seçenek ile karşı karşı olduğumuzun altını çizmiştim. Ya büyümeden feragÂt edilecek ya da enflasyon ile mücadeleden. Gelişmiş ülkeler tercihlerini yapmış gibi.

Önceliğimiz enflasyon mu BÜYÜME mi olmalı?

Özellikle Avrupa ülkelerinin enflasyon konusundaki endişeleri ciddi boyuta ulaşınca, Avrupa Merkez Bankası üyeleri faiz oranlarını sıfırın üzerine çıkarmaya giderek daha sıcak bakmaya başladı. Hatta temmuzda 25 baz puanlık faiz artışını değerlendirdikleri, yıl bitmeden en az iki ilave faiz artışına gidebilecekleri konuşuluyor.

EURO FIRSATI!

Buna rağmen Euro/Dolar paritesindeki zayıflık devam ediyor. 2017 yılından da düşük seviyeler test ediliyor. 1,00 seviyesini deneyeceğini söyleyenlerin sayısı artarken, bunun Euro cinsinden maliyetleri olanlara ciddi bir fırsat yarattığını söyleyebiliriz. Tabii Türk sanayinde maliyetler hâlâ birçok sektörde dolar cinsinden. Ancak teknoloji ürünleri ve hizmet sektöründe Euro fiyatlama daha çok tercih ediliyor. Geride kalan günlerde, hem bireylerin hem de firmaların Euro girdilerine karşı kendilerini hedge edebilecekleri bir durum yaşandı.

DÖVİZ SEPETİ...

Burada en önemli nokta, döviz sepetinin takip edilmesi. Eğer döviz sepeti bir önceki güne göre düşük seyrediyorsa, paritedeki gerilemeden fayda sağlamak, değer yaratan bir yaklaşım olabilir. Eldeki tüm parametreler kurların önünde sonunda tekrar yükseleceğini gösterdiği için, sakin zamanları doğru değerlendirmek gerekir. Zaten piyasalarda olan biten, söylediklerimi kanıtlar nitelikte...

Yazarın 1.06.2022 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları