2022'DE FİNANSI EN İYİ YÖNETEN ŞİRKETLER

2022 yılı içerisinde özel araştırma listelerimizin jüri üyelerinin ve BUSINESS 500 abonemizin katılımıyla gerçekleşen dev araştırma sonuçları

Hayâl, Aksiyon ve Seçimler
Başlangıçlar fikir tohumlarından beslenir. Hayâl kuran zihne bu tohumlar düşer, yayılır ve ona göre davranmaya başlayarak, seçimlerimizi yaparız.
- Bir şirketin finans yönetiminden sorumlu olmayı seçmek
- En iyi ve uygun finans yönetim modelini seçmek
- Şartların ve çağın gereklerine göre bu seçimleri değiştirmek
Her seçim, bir hayalin aksiyona dönüşme yolculuğu aslında.
Bu ayki yazımızda, CFO’ların kariyer yolculuklarına başlarken sahip olduğu hayallerine ve 10 yıl içinde şirketlerini taşımak istediği hedeflerine kulak verelim.

Onur Çevikel / Anadolu Grubu Mali İşler Başkanı
Grubumuza ve ülke ekonomimize faydayı artırmak
ANADOLU GRUBU, TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN GRUPLARINDAN BİRİ VE HEM ÜLKEMİZDE HEM DE FAALİYETTE BULUNDUĞUMUZ COĞRAFYALARDA ÖNEMLİ EKONOMİK DEĞERLER ÜRETEN BİR YAPI.

Anadolu Grubu Mali İşler Başkanlığı pozisyonuna geldiğimde hayalim, Grup şirketlerimizin finansal disiplinlerini ve gücünü daha da ileriye taşıyarak, Grubumuzun büyümesine katkıda bulunmak ve ülke ekonomimiz için ürettiği faydayı artırmaktı.

“Yetkin insan gücümüz elimizi kuvvetlendiriyor”

Oldukça etkili bir şekilde ilerleyen finans yönetim modelimizde, proaktif ve son derece disiplinli bir bilanço yönetimi, etkin finansal risk yönetimi, pozitif serbest nakit akım yaratma, verimlilik ve işletme sermayesi yönetimi gibi konulara kritik öncelik veriyoruz. Hissedarlarımızın, yönetim kurullarımızın, yöneticilerimizin ve sahadaki  arkadaşlarımızın odaklanılmış öncelikleri belirleyerek koordineli aksiyon alması ve mali işler alanında uzman ekiplerimizdeki yetkin insan gücümüz elimizi kuvvetlendiriyor.

Önümüzdeki 10 yılda, Grubumuzun ülkemize, hissedarlarımıza ve tüm paydaşlarımıza yaptığı katkıyı arttıran, sürdürülebilir büyümeye odaklanan, finansal durumu ile ülkemizde ve globalde yayıldığı geniş coğrafyada çok güçlü bir konumda görmek istiyoruz. Bunun için de tüketici odağımızdan vazgeçmeden, gelişmeleri yakından takip eden, kendimizi esnek bir şekilde pozisyonlandırabildiğimiz, temkinli ama etkin bir finansal yönetim anlayışı benimsiyoruz.

Dr. M. Önder Kutman / Otokoç Otomotiv CFO’su
Otokoç Otomotiv’de görev almak gurur ve heyecan verici
Profesyonel hayatının 25 yılı aşkın süresİnİ Koç Topluluğu bünyesİnde sürdüren bİr yönetİcİ olarak grubumuzun farklı bİrİmlerİnde malİ İşler alanında sorumluluklar aldım.

Haziran 2009 tarihinden bu yana da ülkemizin mobilite sektörünün en köklü ve lider kuruluşlarından Otokoç Otomotiv’in CFO’luk görevini sürdürüyorum. Benim açımdan, neredeyse 100 yıldır sektörüne öncülük eden ve ülkemizde pek çok kategorinin de yaratıcısı konumundaki bu yapıda görev almak gurur ve heyecan verici oldu. Köklü ve değerli olduğu kadar asli faaliyet alanı da dahil her konuda yenilikçi uygulamalarıyla öne çıkan Otokoç Otomotiv’in yüzü hep geleceğe dönük yolculuğuna, hedeflerine ve hayallerine ortak olup katkı sağlayabilmek başlı başına bir hayalin gerçekleşmesi diyebilirim.

Koç Holding’de çalıştığım dönemde Otokoç Otomotiv’in birçok dönüm noktasına tanıklık ettim ve bizzat bu aşamalarında yer aldım. Şirkete CFO olurken en büyük idealim en hızlı ve en uygun fonlara şirketi ulaştırmak ve hızlı büyümesine katkı sağlamaktı. Tabii bunu yaparken hedge enstrümanlarından da faydalanarak temkinli adımlar atarak ilerlemeyi hedefliyordum. Sürdürülebilirlik benim için her zaman çok önemli oldu. En büyük hayalim ise şirketin yurt dışı açılımını hızlandıracak karlı M&A yani birleşme ve devralma projelerine imza atmaktı. Kişisel başarıdan çok her zaman takımın başarısına inandım. Otokoç Otomotiv ekibini çok yakından tanıyordum. Potansiyeli yüksek ve çok başarılı bir ekipti. Söz konusu ideal ve hayallerime kavuşabilmek için nasıl bir lider olmam gerektiğini tasarlıyordum o dönemde. CFO’luk dönemimde tüm bu ideal ve hayallere ekibimle ulaşabilmiş olmanın gururunu yaşıyorum. Bununla birlikte, önümüzde daha çok fırsatlar olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Bu da benim heyecanımı hep yüksek tutuyor. En önemlisi de bu heyecanı ekibimle birlikte hissediyor olmak.

Vizyonumuz, şirket değerlerimiz ve yönetim modelimiz…

Bizi diğer kurumlardan farklı kılan bence en başta vizyonumuz, şirket değerlerimiz ve yönetim modelimiz. Yol arkadaşlığına büyük önem veriyoruz. Şirket değerlerimiz içinde içtenlik var. Yalın yönetim ile kademeye önem vermeden yönetiyoruz şirketimizi. Aile ortamında amatör bir ruhla, heyecanla çalışıyoruz. Finans yönetim modelimizi en başarılı kılan diğer bir unsur sürdürülebilirliğe verdiğimiz önem sebebiyle mümkün olan en az riski alarak hedeflerimize ilerlemek. İş odağımız dışında finansal riskler (kur, faiz ve vade riskleri) almıyoruz. Her zaman esas işimize konsantre oluyor ve gerekli finansman alt yapısını hazır tutarak projelerin hızla ve güvenle ilerlemesine destek oluyoruz. Bunu yaparken operasyon ekipleriyle ön cephede yer alarak kampanya yapılanmalarını düzenliyor ve farklı finansman yapılandırmalarıyla operasyon departmanlarının farklı fırsatlardan yararlanmalarını sağlıyoruz. Vizyonumuz kapsamında birçok yatırım ve iş fırsatlarını yakından takip ediyoruz ve projelerimizi duygularımızla değil, rakamlarla, fizibilitelerle yönetiyoruz. Yeni iş modellerini her zaman gündemimizde tutuyor ve gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Süregelen iş modellerimizi de sürekli yeniliyor, yaptığımız işlemleri olabildiğince dijitalleştirerek entelektüel sermayemizi daha yaratıcı projelerde kullanabilmek için zaman yaratıyoruz.

Dünyanın en büyük aktarma merkezi
İGA İstanbul Havalİmanı, Türkİye’nİn bİr özgüven ve vİzyon projesİ. Gerçekleştİrmİş olduğumuz yatırımlar paralelİnde henüz çok genç bİr şİrket olmamıza rağmen dünyanın en büyük, bölgemİzİn de en önemlİ küresel aktarma merkezİ olduk.

Yolcu sayısında Avrupa’da son üç yıldır 1’inci sırada bulunurken, Avrupa’daki havaalanları arasında pandemi sonrasındaki en hızlı toparlanmayı en sorunsuz şekilde yakalamış olduk. Yanı sıra İGA İstanbul Havalimanı, aktarma havalimanları arasında sorunsuz olarak operasyonlarına devam eden tek havalimanı. Kuruluşumuzdan bu yana gösterdiğimiz performans, yerli ve yabancı finans şirketlerinin ilgisine mazhar olurken, operasyonel sonuçlarımızın yanında insan odaklılığımız ve sürdürülebilirlik yaklaşımımız da önümüzdeki dönem için İGA’ya duyulan güveni de tescillemiş oldu.

Shell & Turcas / Akaryakıt
SAP Türkiye /Bilişim
DYO / Boya
Arçelik / Dayanıklı Tüketim
Hepsiburada / E-Ticaret
Koç Holding / Ekonomiye Katkısı
Enerjisa Enerji / Enerji
Türkiye İş Bankası / Finans Kuruluşu
Migros / Gıda & Perakende
IGA Havalimanı / Havalimanı
Pegasus Hava Yolları / Havayolu
Amgen Türkiye / İlaç
Anadolu Grubu / Kriz Yönetimi Staretejisi
Doğanlar Mobilya Grubu / Mobilya
Vakko / Moda & Perakende
Otokoç Otomotiv / Otomotiv
Eczacıbaşı Vitra / Seramik
Allianz Türkiye / Sigorta
Vodafone Türkiye / Telekomünikasyon
Divan Grubu / Turizm ve Otelcilik