10 SORUDA FİJİTAL SAĞLIK

Elif Elkin

Fijital kavramını, fiziksel ve dijital ortamların birleşimi olarak tanımlayabiliriz.

Fijital sağlığa duyulan ihtiyaç, günümüzde dijital teknolojilerin giderek hayatımızın merkezine yerleşmesiyle ortaya çıktı. İnsanlar artık internet üzerinden sağlık hizmetlerine ulaşıyor, uzaktan takip ve teşhis imkanlarından faydalanabiliyor ve sağlık uygulamalarını cep telefonları aracılığıyla kullanabiliyorlar. Ancak bu dijital dönüşüm, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Gelin 10 soruyla fijital sağlığı inceleyelim.

1- Fijital sağlık nedir ve nasıl tanımlarsınız?

Fijital, fiziksel dünyayla dijital dünyanın birleştiği nokta. Fijital kavramını, fiziksel ve dijital ortamların birleşimi olarak da tanımlayabiliriz. Fiziksel ortamda gerçekleşen etkileşimler, dijital teknolojilerle desteklenir ve güçlendirilir. Fijital kavramı, dijitalleşmenin ve teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıktı. Fijital sağlıksa fiziki ve uzaktan sağlık hizmetlerinin uyumlu şekilde bir araya gelerek dijital teknolojilerin sağlık hizmetlerine entegre edildiği bir kavram.

2- Fijital sağlığa neden ihtiyaç duyuldu? Oluşturulmasındaki amaç neydi?

Fijital sağlığın oluşturulmasındaki ana amaç, teknolojinin sağlık hizmetlerini daha etkin ve verimli bir şekilde sunabilmesini sağlamak. İnsanların sağlıklı bir şekilde dijital dünyayı kullanmalarını sağlamayı amaçlar. Fijital sağlığa duyulan ihtiyaç, günümüzde dijital teknolojilerin giderek hayatımızın merkezine yerleşmesiyle ortaya çıktı. İnsanlar artık internet üzerinden sağlık hizmetlerine ulaşıyor, uzaktan takip ve teşhis imkanlarından faydalanabiliyor ve sağlık uygulamalarını cep telefonları aracılığıyla kullanabiliyorlar. Ancak bu dijital dönüşüm, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Sonuç olarak, fijital sağlık teknolojileri insanların sağlık hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırırken, sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulmasına katkıda bulunur. Bu nedenle fijital sağlık, insanların dijital dünyayı sağlıklı bir şekilde kullanabilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.

3- Dünyada benzer uygulamalar var mı?

LifeClub olarak, fijital sağlık modeliyle hizmet veren ilk şirketiz. Dünyada ilk diyebileceğimiz vizyoner bir iş modeliyle yola çıktık. “Türkiye’nin ilk kişiye özel sağlık yönetimi” sunan süper app’i olan LifeClub, önleyici tıp yaklaşımıyla bütünsel sağlık yönetimi yapan bir üyelik sistemi. Vaadimiz, dünyada saygın kaynaklar tarafından hazırlanmış güncel tıbbi kılavuzlar eşliğinde, kişinin aile öyküsüyle özgeçmişini harmanlayarak kişiye özel, önleyici bir tıp yaklaşımı oluşturmak ve sağlığını buna göre yönetmek. Dünya Sağlık Örgütü’nün 1998 yılında gelişmiş ülkelerde gerçekleştirdiği çalışmaya göre, her 10 kişiden 8’i yaşlılıktan değil, hastalıktan ölüyor. Üstelik bu hastalıkların yüzde 63’ü doğru bilgilendirme ve sağlıklı yaşam tarzıyla önlenebilir hastalıklar. İşte biz buna odaklanıyoruz.

Bu kapsamda LifeClub, üyelerine sağlıklı yaşam yolculuklarında rehberlik etmek için tasarlanan bir ekosistem. Tek noktadan, sağlıklarını korumak ya da daha sağlıklı yaşamak için ihtiyaç duyacakları hizmetlere erişmelerini sağlıyoruz.

4- Herkes için kullanım kolaylığı var mı?

Fijital sağlık, her yaştan insan açısından gerçek anlamda çok kolay. Zorlanmamaları açısından her türlü desteği sunuyoruz. Fijital sağlık hizmetleriyle kısıtlı bölgelerde yaşayan, mobilite sorunu yaşayan veya fiziksel olarak sağlık kuruluşlarına ulaşmakta zorlanan kişilere de sağlık hizmetlerine erişim imkanı sunuyoruz.

5- Geleneksel yöntemleri etkilemesini bekliyor musunuz?

Etkilediğini çok yakından izliyoruz. Son 2 yılda, sağlık alanında öne çıkan gelişmelere baktığımızda sağlıkta teknolojinin ve dijitalleşmenin çok daha fazla önem kazandığını görüyoruz. 2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 76’sı dijital sağlık teknolojileriyle sağlık çalışanlarının daha verimli çalışacağını düşünüyor. Yüzde 80’iyse dijital sağlık teknolojileri sayesinde hastalıklara erkenden müdahale edilebileceğini düşünüyor. Basit hastalıklarda doktorla uzaktan iletişime geçerek muayene olmak isteyenlerin oranı ise yüzde 61. Bu verilere bakınca fijital sağlığın sağlık çalışanlarının daha verimli bir hizmet sunmaları açısından da olumlu etkileri olacağını düşünüyorum.

6- Gelecek yıllarda farklı uygulamalar ya da teknolojik gelişmelerle nasıl ilerleyeceğini düşünüyorsunuz?

Yapay zekanın gelişimi ve fijital sağlık dünyasına doğru ve uygun bir şekilde entegre edilmesiyle farklı uygulamalar görebiliriz. Akıllı telefonlar, giyilebilir cihazlar ve sensörler gibi teknolojilerin gelişmesiyle birlikte bireylere daha fazla sağlık verilerini toplama ve değerlendirme imkanı sunulabilir. Bu da kişiselleştirilmiş sağlık takiplerinin yaygınlaşmasını sağlayabilir. Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin gelecekte sağlık alanında daha fazla kullanılması ve hasta tedavisine entegre edilmesi bekleniyor. Örneğin, sanal gerçeklik terapisi, psikolojik sorunlarla mücadelede kullanılabilecek bir yöntem olabilir.

7- Fijital sağlık, bireylerin sağlık durumlarını takip etmelerine nasıl yardımcı olabilir?

LifeClub olarak bütünsel açıdan üyemizin tüm sağlık planını oluşturup gerekli takibi yapıyoruz. LifeClub, ‘’fijital’’ bir ekosistem. Wellness modülümüzde, üyelerimizin iyi olma hallerini korumak için ihtiyaçları doğrultusunda farklı dijital çözümleri tek bir uygulamada sunuyoruz. Acıbadem Sağlık Grubu diyetisyen ekibi rehberliğinde hazırladığımız LifeClub Diyet ile üyelerimiz, algoritmanın kişiye özel bilgiler ve ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendirdiği sağlıklı beslenme programlarını ücretsiz olarak oluşturabiliyorlar. Bunun yanı sıra üyelerimizin sağlıklı beslenme ve kilo yönetimi konusunda uzman diyetisyenlerden birebir yönlendirme hizmeti almaları ya da bu menüdeki içeriğin evlerine, ofislerine gönderilmesi de mümkün.

8- Fijital sağlık, sağlık hizmetlerini nasıl etkiler ve nasıl bir fark yaratır?

Yapılan araştırmalarda katılımcıların yüzde 40’ı, tele sağlık hizmetleri üzerinden sanal ortamda yapılan görüşmelerin, yüz yüze yapılan muayene kadar verimli/kaliteli olacağını düşünüyor. Bu noktada Dünya Sağlık Örgütü’nün vizyonuna ve belirlediği ‘Telemedicine’ alanlarına bakmak yararlı olur. DSÖ tıbbın gereklerini de göz önüne alarak dermatoloji, psikiyatri, kronik hastalık takibi (hipertansiyon, diyabet vb), radyoloji ve patoloji olmak üzere 5 branşı Telemedicine’a uygun olarak belirlemiştir. Bu yaklaşımı derinlemesine incelediğimizde modern tıbbın motto kavramı olan “Hastalık yoktur, hasta vardır” yaklaşımıyla benzer şekilde her şeyi dijitalleştirmektense dijitalleşmeye uygun olan alanlarda dönüşüm yapılması gerektiğini görüyoruz. Örneğin, inspeksiyon ile büyük oranda tanı koyulabilen hastalıkları yöneten dermatoloji branşı, anamnezi ve karşılıklı konuşmaya dayalı olarak hastalarının teşhis ve tedavi kısmını büyük ölçüde yönetebilen psikiyatri branşı. Dünyadaki telemedicine örneklerini incelediğimizde ABD’de ve Almanya’da telemedicine ile muayene süreçlerinin uzun yıllardır sağlık sistemine entegre edildiğini ve özel sağlık sigortaları tarafından geri ödemelerinin yapıldığını gördük.

9- Fijital sağlık uygulamalarının güvenlik ve gizlilik açıkları neler ve bu konuda nasıl tedbir alınmalı?

Veri güvenliğinin ve gizliliğinin korunması bu anlamda en önemli konu. Sağlık verileri, en hassas ve özel bilgilerimizi içerir. Bu nedenle dijital sağlık çerçevesinde veri güvenliği ve gizliliği konuları büyük önem taşıyor. LifeClub olarak Acıbadem Sağlık Grubu’nun uzman ekibiyle yol aldığımız için tüm tedbirlerini almış olmakla birlikte, her gün gerçekleşen teknolojik yenilikleri de hızlıca sistemimize entegre ederek ilerliyoruz.

10- İş dünyası fijital sağlığa nasıl bakıyor? Kullanım oranları yüksek mi?

Kurumsal hayatta çalışanların sağlığını odağa alan şirketlerle çalışıyoruz. Özellikle çalışanlarının önleyici tıp yaklaşımıyla bütünsel sağlıklarını yönettiğimiz için çok önem veriyorlar. Kişiselleştirilmiş hizmet sunduğumuz için her bir çalışanın ihtiyacı doğrultusunda özel planlar oluşturuyoruz. Kurumsal üyeliklerimizin yüzde 98’i yenilendi ki bu rakam bile aslında iş dünyasının fijital sağlığa bakışını gösteren çok önemli bir veri. Aldığımız geri bildirimlere bakacak olursak çalışanların kurumların ona değer verdiğini hissetmiş olmaları, mutlu olmaları, motivasyonlarının artması, daha verimli olmaları, alınan sağlık raporlarının azalması gibi sonuçlar da fijital sağlığın ilerleyen dönemlerde iş dünyasının odağında olacağını gösteriyor.

Yazarın 1.09.2023 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları