ANADOLU GRUBU'NUN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ

Türk iş dünyasının duayenlerinden Tuncay Özilhan, "Geleceğin liderleri, kendini zor koşullar altında kanıtlayan ve değişim rüzgârında hızlı koşan bireyler arasından çıkacak" diyor. Sayın Özilhan'ın "Yönetim Kurulu Başkanı" olduğu Anadolu Grubu şirketleri de şiar edinilen bu söz ışığında hareket ediyor. "Bilgi Teknolojileri (BT)? departmanı ise planlamalarını bu gerçekten yola çıkarak yapıyor. Tüm iş süreçlerine, yenilikçi teknolojiler dahil ediliyor. Topluluğun "Bilgi Teknolojileri Koordinatörü" Serkant Paker ise geleceğe hazırlanma anlamında dijitalleşmeyi nasıl ele aldıklarından bahsediyor. Bu yöndeki dönüşümü, bir fonksiyon ya da süreç olarak görmediklerini, bütünleşik ele aldıklarını vurguluyor. Halihazırdaki projelerini BUSINESS LIFE okurlarıyla paylaşan başarılı iş insanımız, pandemi döneminde verdikleri zorlu sınavı anlatırken, ileriye dönük öngörülerini de aktardı...

YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLERİ İŞ SÜREÇLERİMİZE DAHİL ETTİK 
Anadolu Grubu, Türkiye’de dijital teknolojileri ilk kullanan şirketlerden...

Evet... Anadolu Grubu, kurulduğu günden beri girişimci bir ruha sahip, yeniliğe öncülük etme amacıyla yatırım yapan ve değişime kolay adapte olabilme konusunda kaslarını kuvvetli tutan bir yapıdır. Bu yaklaşım, teknoloji kullanımının yıllar içerisinde tüm süreçlere yaygınlaşmasına ve bu yönde bir kurum kültürü oluşmasına imkân sağlamıştır. Dijitalleşme, çağımızın gerekliliği olmaya başladığından beri gündemimizin en önemli maddelerinden biri. Bu konudaki çalışmalarımız, her geçen gün hız kazanıyor. 

DİJİTAL DÖNÜŞÜM BİR İŞ DÖNÜŞÜMÜ  
“Bütünleşik bir iş dönüşümü” olarak gördüğünüz dijital dönüşümünüzden bahseder misiniz?

“Dijital teknolojilerin getirdiği imkânları, fırsatları anlayarak ve toplum üzerindeki değişim etkilerini öngörerek, iş süreçlerimizi, iş modellerimizi ve çalışma yöntemlerimizi daha fazla değer yaratacak hale dönüştürmek” olarak tanımladığımız dijital dönüşüm, aslında teknoloji ile güçlendirilmiş bir iş dönüşümüdür. Bu anlayıştan yola çıkarak, dönüşümü bir fonksiyon ya da süreç olarak görmekten ziyade, bütünleşik ele alıyoruz. Bu çalışmalarımızda şirketlerimizi; insan, süreç ve teknoloji boyutlarında değerlendiriyoruz. Bu noktada hem kendi sektörlerimizi hem de benzer sektörleri inceliyoruz. Müşterilerimizi, çalışanlarımızı ve iş ortaklarımızı dinliyoruz. Değer katma fırsatlarımızı belirliyoruz. Kısa, orta ve uzun dönem planlarımızı yaparken, özellikle dijital dönüşüm kültürünü oluşturmaya ve bu yöndeki yetkinliklerimizi geliştirmeye büyük önem verdik. 

PANDEMİ, ŞİRKETLERİMİZDE DİJİTALLEŞMEYİ HIZLANDIRDI
Peki, dijital çözümlerin kullanımını hızlandıran pandemi ile birlikte neler değişti?

Pandemiyle birlikte çalışma modellerinde ve iş süreçlerinde gündeme gelen köklü değişiklik ihtiyacı, şirketlerimizde dijitalleşmeyi ve halihazırda oluşturulmuş çözümlerin kullanımını hızlandırıcı bir etki yaptı. Çalışanlarımız için verimli  “evden çalışma” ve iş birliği çözümleri, müşterimize sunduğumuz ürün ve hizmetlerimizde kesintisizlik, yeni çalışma modelleriyle birlikte artan siber güvenlik risklerinin yönetimi gibi ihtiyaçlar, dijitalleşmeye ivme kazandırdı. Bu süreçteki dijitalleşme çalışmalarımızda, çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlığını ön planda tutan, ürün ve hizmet sürekliliğini sağlayan dijital teknoloji çözümlerini “Secure by Design” anlayışı doğrultusunda tasarlıyoruz. 

SALGINDA BAŞARILI BİR TEST GEÇİRDİK
Dönüşüm stratejileriniz kapsamında oluşturduğunuz teknoloji mimariniz ve dijital teknoloji çözümleriniz, salgın sürecinde sınavı geçti mi? 

Evet... Başarılı bir test imkânı bulduk. Özellikle; esnek, çevik, hızla ölçeklenebilir teknoloji mimarisinin ne kadar artı bir değer kattığını gözlemledik. “Dijital iş yerim’ konseptiyle oluşturduğumuz, çalışanlarımızın yere ve cihaza bağlı kalmadan çalışabilmesine olanak sağlayan platformlarımızın da çok büyük faydasını gördük. Hızla bütün çalışanlarımızın evlerinden verimli çalışmalarına imkân tanıdık. Elektronik iş süreçlerimiz sayesinde, fiziksel ortamdan ve ofislerden bağımsız olarak süreçlerimizi devam ettirebildik. Sanal ve artırılmış gerçeklik (VR/AR) tabanlı çözümlerimizin getirdiği avantajlarla operasyonlarımızı sürdürebildik. Dönüşüm konusunda deneyimli insan kaynağımız ve organizasyon yapımızla, yeni ihtiyaçlara çok hızlı cevap verdik. Müşterilerimize ürün, hizmet ve servislerimizi kesintisiz sunduk.

TEKNOLOJİ MİMARİMİZ MODÜLER BİR YAPIDA
Sürekli gözden geçirdiğiniz ve güncel tuttuğunuz stratejilerinizden söz eder misiniz?

Dijital dönüşüm planlarımızla paralel olarak, müşterimizi ve pazar dinamiklerini daha iyi anlamak, müşteri deneyimini artırmak, katma değerli servisler sunmak, veriyi daha etkin kullanmak, çalışan ve süreç verimliliğini yükseltmek, yeni iş modelleri oluşturmak başlıklarında çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı, pandemi döneminde değişen önceliklere göre gözden geçiriyoruz ve revize ediyoruz. Genel anlamda, teknoloji mimarimizi daha kesintisiz, daha esnek, daha çevik ve daha güvenli, modüler bir yapıya dönüştürüyoruz. 
    
SİBER GÜVENLİK ÖNEMLİ BİR ODAĞIMIZ 
Teknoloji mimarinizi nasıl şekillendiriyorsunuz? 

Günümüz teknolojilerinin getirdiği çoklu bulut yapıları, mikro mimari yaklaşımlar, açık kaynak kullanımı ve benzeri çözümleri, teknoloji mimarimizin içerisine konumlandırıyoruz. İhtiyaç durumlarında kullanabileceğimiz kendi servislerimize ve hizmetlerimize dönüştürüyoruz. Bir diğer önemli odak noktamız da siber güvenlik. Özellikle pandemi süreciyle birlikte bu alanda oluşan risklerin sayısı ve çeşitliliğinde hızlı bir artış gözlemliyoruz. Yine insan odaklı stratejilerimiz kapsamında ise yenilikçi, dönüşüme inanan, öncülük eden, sorumluluk alan bir kültürü güçlendirmek üzere çalışan ve yönetici yetkinliklerinin gelişimine yönelik çalışmalar yapıyoruz.
 
SANAL İŞ GÜCÜ...
Dijital imkânları düşünerek tasarladığınız süreçlerinize açıklık getirir misiniz? 

Dijitalleşme, çalışma modellerimizde ve süreçlerimizde önemli değişimleri getiriyor. Tekrar eden birçok aktiviteyi sanal iş gücüyle gerçekleştiriyoruz. Bu sayede çalışanlarımızın kendilerini daha fazla motive eden, geliştiren konulara odaklanmasına ve daha fazla katma değer üretmesine imkân sağlıyoruz. Veriye odaklanıyor ve veri doğrultusunda fırsat alanlarını ve planlarımızı belirliyoruz. Silo yapılardan uzaklaşma yönünde önemli yol aldık. Fonksiyonlar arası çalışmalarımızı geçmişe oranla çok büyük ölçüde artırdık. Süreçlerimize bütünleşik bakıyor ve dijital olanakları düşünerek yeniden tasarlıyoruz. 
 
İNSANİ HATA PAYINI, BÜYÜK ÖLÇÜDE ORTADAN KALDIRDIK
Dijital dönüşüm planlarınızda hayata geçirdiğiniz ve başarılı bir şekilde devam eden pek çok uygulamanız var. Teknoloji çözümleri ile verimlilik elde etmenin sırlarını anlatır mısınız?

Robotik süreç otomasyonu uyguladığımız süreçlerimizde verimliliği artırırken, insani hata payını da büyük ölçüde ortadan kaldırabildik. Dijital platformlarımızda ürettiğimiz ya da dışarıdan elde edebildiğimiz verinin etkin kullanımı ve yapay zekâ çözümleri sayesinde verimlilik sağlıyoruz. Teknoloji mimarimizde yaptığımız dönüşüm çalışmaları ve operasyon modelimizle, bilgi teknolojileri operasyon maliyetimizde tasarruf ettik. Çoklu bulut ve açık kaynak kullanımını destekleyen mimarimiz ile yeni servisleri kullanıma açarak, hem sistemlerimizin sürekliliğini artırdık hem de bazı alanlarda hız artışları elde ettik. Fiziksel ile dijitali bir araya getirerek bir şirketimizde dijital fuarlar düzenleyebiliyor ve böylece çok büyük bir ürün gamını paydaşlarımızın deneyimlemelerine imkân sağlayabiliyoruz. 

ARAÇLARIMIZA, UZAKTAN SERVİS HİZMETİMİZ VAR
Sanal ve artırılmış gerçeklik (VR/AR) çözümlerinizi biraz açar mısınız?

Örneğin; otomotiv şirketlerimizden birinde, sanal ve artırılmış gerçeklik (VR/AR) çözümlerimizle, üretimde hata oranlarında ve denetleme süreçlerinde iyileşme sağladık. Yine benzer teknolojilerle, satış yaptığımız ülkelerde, araçlarımızın satış sonrası servislerini uzaktan gerçekleştirebiliyoruz. “Akıllı Şehirler” konsepti içerisinde oluşturduğumuz “Aconnect” çözümümüzle, araçlara ait bilgileri topluyor, sürücü davranışlarını analiz ederek, filo yönetimi konusunda müşterilerimize değer üreten servisler verebiliyoruz. Araçların arızalanma tahminlemesi yapabiliyor, yedek parça ihtiyaçlarını öngörebiliyoruz.
 
YATIRIMA DEVAM...
Dijitale yatırım yapmaya devam edecek misiniz?

Grubumuzda, dijitalleşme çalışmalarına ait yatırımlarımız, ihtiyaçların değişmesine paralel yönetiliyor. Mevcutta oluşturduğumuz dönüşüm planlarımızı. dijital teknolojilerin getirdiği imkânlar, iş ihtiyaçları, müşteri, çalışan ve pazar beklentileri doğrultusunda değerlendireceğiz. Planlarımızı düzenli gözden geçirip, tüm paydaşlarımıza değer katmak üzere yatırımlarımıza devam edeceğiz.