AŞIKLAR ŞEHRİ: UŞAK

Hititlerden Friglere, ilk parayı kullanan Lidyalılardan, Bizans İmparatorluğu'na dek, pek çok uygarlığın yerleşim alanı olarak seçtiği Uşak, seyahatseverlere her dönem kucak açabilen güzel bir kent. Konumu, tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve sıcakkanlı insanlarıyla, kişiyi anında sarıp sarmalayabilen dokusuna hayran kalmamak elde değil. Evliya Çelebi'nin ünlü Seyahatnâme'sinde 'Aşıklar Şehri' (Şehr-i Uşşak) olarak bahsettiği Ege'nin bu şirin ilinin mazisi, M.Ö. 4000'lere dayanıyor. Antik dönemdeki adı 'Temenothyrea' olan Uşak'a dair gezi izlenimlerimizi paylaştık...


ULUBEY KANYONLARI:

Uşak ile arasında 31 km olan Ulubey ilçesinde. ABD'nin Arizona eyaletindeki Grand Kanyon'dan sonra 77 kilometrelik uzunluğuyla, dünyanın en uzun ikinci kanyonu. 100-500 metre genişliğe, 140-170 metre derinliğe sahip. Büyük Menderes grabeninin çökmesiyle yaklaşık 500 yılda oluştuğu varsayılıyor. Zemininden Banaz Çayı ile Dokuzsele Deresi geçiyor. Rüzgâr ve suyun aşındırmasıyla oluşan kayaçları, huni biçimli karstik tepeleri ve teras şekilli duvar yapısı ilgi çekiyor. 2015’te inşa edilen 150 metre yükseklikteki ve 135 metrekarelik seyir amaçlı cam teras, gemi güvertesi şeklinde ve kurşun geçirmez. Dev bir doğa eseriyle karşılaştığınızda epey şaşıracaksınız. 


CLANDRAS KÖPRÜSÜ:

Uşak’a 38 km mesafedeki Karahallı ilçesi sınırlarında ve Frigyalılar döneminden kalma. Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2 bin 500 yıl önce yapıldı. “Fil Ayağı” tabir edilen iki ana gövdeden oluşuyor. Sabit kaya üzerine bindirme tekniğiyle inşa edilmiş. Uzunluğu 24, derinliği 17, eni 1.75 metre. Kasnak biçiminde olan kemerin iri taşları birbirine iyice kenetli. Hemen yanındaki elektrik santralinden boşaltılan su, beton bir kanalla köprünün dibinden, 17 metre yükseklikten dökülüyor. Mimari açıdan hayret uyandıran bu yapıyı görmek, doğa aşıkları için heyecan verici...


PEPUZA ANTİK KENTİ:

Karahallı İlçesi'ne bağlı Karayakuplu Köyü yakınlarında. Kuruluşu Roma İmparatorluğu’na dayanıyor. Hıristiyanlığın yedinci kayıp mezhebi, Montanizm’in izlerini barındırıyor. Pepuza'nın zaman içinde Montanizm'in idari merkezi olduğu ve bölgenin dışında yaşayanlar için de bir çeşit “Montanist Vatikan” gibi hac merkezi haline geldiği ifade ediliyor. Hem dini hem siyasi özellikler taşıyor. Bizans zamanında yerle bir edilmiş. 


BLAUNDUS ANTİK KENTİ:

Uşak’a 40 km uzaklıkta ve 1. derece sit alanı. Büyük İskender’in Anadolu’ya düzenlediği sefer sonrası Makedonya’dan göç eden topluluklarca kuruldu. Bergama Krallığı egemenliğinde de kaldı. Roma İmparatorluğu ile en parlak dönemini yaşadı. Önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum, su kemeri ve kaya mezarları yer alıyor. Blaundus’u gezerken tarihe yolculuk yaptığınızı yaşadığınızı hissedeceksiniz. 


UŞAK ARKEOLOJİ MÜZESİ / KARUN HAZİNELERİ:
Lidya'nın son kralı olan -M.Ö. 560-540 yılları arasında- Karun (Kroisos)’un zenginliği dillere destandır. Uşak Arkeoloji Müzesi, 1970 yılında açıldı. 1996’da, Karun Hazineleri gibi eşsiz bir değerin getirilmesi büyük merak ayandırdı ve bu durum, ilgiyi de artırdı. ”Karun kadar zengin” deyimini canlı canlı yaşamak için ziyaret etmeyi unutmayın. Her bir bölüm, tarih yolculuğuna davet eder nitelikte. İki kez kaçırılan, dünyayı dolaşan ve sonunda ait olduğu topraklara geri dönen, 14.3 gram ağırlığında, som altından yapılma eşsiz “Kanatlı Denizatı Broşu” da burada...


ATATÜRK VE ETNOGRAFYA MÜZESİ:

1900 yılında inşa edildi. Milli mücadele ruhunu yansıtan bu bina, önemli bir özellik taşıyor. 2 Eylül 1922'de esir alınan Yunan general Nikolaos Trikupis’in, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün karşısına burada çıkarıldığı biliniyor. 1978’de müze haline getirildi. İçerisinde Osmanlı döneminden kalma takılar, giysiler, Atatürk’e ait odalar ve eşyalar, tarihi olayları içeren fotoğraflar gibi 1.412 tane etnografik eser var.

TARİHİ MEKÂNLAR
- Blandus Antik Kenti
Sebaste Antik Kenti / Selçikler
- Mesotimolos / Düzköy
Alaudda / Hacımköy
- Akmonia / Ahatköy
Kremon Agora / Susuzköy
- Pepuza Antik Kenti
Clandras Köprüsü
- Hacı Gedik Köprüsü
Çataltepe Köprüsü
- Beylerhan Köprüsü
Çanlı Köprü
- Atatürk ve Etnografya Müzesi
Uşak Arkeoloji Müzesi
- Karun Hazineleri
Paşa Hanı
- Bedesten
Ulu Cami
- Burma Cami


DOĞAL GÜZELLİKLER

Ulubey Kanyonu
- Taşyaran Vadisi
Kaplıcalar / Hamamboğazı Suları

FESTİVALLER
- Uşak’ın Kurtuluşu Etkinlikleri (1 Eylül 1922 / Uşak'ın düşman işgalinden kurtuluşu)
- Uşak Cirit Müsabakaları
- Uluslararası Eşme Kilim Festivali (Eşme ilçesinin kilimleri, kendine has desenleriyle ayrı bir özelliğe sahiptir. Kök boya ve atkısı, çözgüsü yün olan pastel donuk renklerden oluşur. Yün, pamuk, kıl, tiftik, gibi liflerden elde edilen iplikler kulanılır)
- Sivaslı Çilek Kültür Ve Sanat Festivali 
- Ulubey Kanyon Kültür Ve Turizm Festivali

YEME-İÇME
Uşak Tarhanası
- Ulubey Döndürme Böreği
Alaca Tane (yeşil mercimek
ve bulgur)
- Demir Tatlısı / Nişan Tatlısı
Çömlek Eti
- Keşkek
Uşak Katmeri (tahin, susam, haşhaşlı)
- Topalak (Eşme yöresi)
Sivaslı Çileği