"BABAM SADECE BANA BABA OLMADI, ETRAFINDAKİ HERKESE BABALIK YAPTI"

Develi markasını yaratan Arif Develi'nin hayatının anlatıldığı "Arif Olmak" adlı belgesel film, 6 Haziran'da ilk izleyicileriyle buluşacak. Esnaflık ve zanaatkarlığın temelinde neler yattığını Arif Develi'nin hayatından karelerle anlatan belgesel aynı zamanda son 111 yıla da tanıklık ediyor. Develi Restoranları Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Develi, "Bu belgesel benim için babama bir saygı duruşu olacak. Hem babamıza teşekkür etmek hem onun ilham veren hikayesini gelecek kuşaklara aktarmak istedik" diyor.

“Herkesin yaşamı kendi rengindedir. Bazısı akıp giden yıllar içinde koca bir çınar olup fırtınalara göğüs gerer, sevdikleriyle el ele büyütür hayatı. Ve sonra anlatmaya başlar kendi hikayesini: ‘Arif Olma’yı…”

Bu sözler, Develi markasını yaratan Arif Develi’nin hayatının anlatıldığı “Arif Olmak” belgeseline ait. Develi Restoranları’nın kurucusu 79 yaşındaki Arif Develi’nin eşsiz öyküsü, aynı zamanda 111 yıl öncesine uzanan bir tarihin tanıklığı. Develi Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam eden 1944 doğumlu Arif Develi, dedesi tarafından 1912 yılında Gaziantep'te kurulan Develi Restoran’da henüz 6 yaşındayken çalışmaya başladı. 22 yaşındayken hem sanatına hem ahlakına hem de dürüstlüğüne güvenerek tek başına geldiği İstanbul’daki ilk restoranını Samatya’da açarken, başarı öyküsünün de temellerini attı. Develi Restoranları Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Develi, babası Arif Develi’yi ve babasından öğrendiklerini BusinessLife’a anlattı:

“KUŞAK ÇATIŞMASI YAŞAMADIK”

Bugün ben çocuklarım ve eşim rahat yürüyorsak babam vaktinde çok koştuğu içindir. Ondan dolayı babama sonsuz saygı ve minnet duyuyorum. Babamla hiç kuşak çatışması yaşamadım ve onun tecrübelerini karanlıkta önümü aydınlatan bir el fenerine benzettim. Babam da bana hep güvendi, çok şükür ona karşı hiç mahcup olmadım. Babama duyduğum saygı sadece benim babam olduğu için değil 2 yaşında babasız kalıp yaşayamadığı baba sevgisini bana yaşattığı için ama daha önemlisi babam sadece bana baba olmadı etrafındaki herkese babalık yaptı.

“PATRON DEĞİL BABA DERLER”

Bugün iş yerimizde çocuk yaşında babamın yanına gelmiş ve bugün çoluk çocuk sahibi olan birçok kişi var. İş yerinde babama patron değil baba derler, bu çok kıymetli. Dilerim ileride benim çocuklarım da benim babamla duyduğum kadar benimle gurur duyarlar. İki kız babası olarak kendimi çok şanslı hissediyorum ve çocuklarımla çok güzel bir ilişkim var. Eşime de bana iki evlat verdiği için çok teşekkür ederim.

“BABAMA SAYGI DURUŞU ÇOCUKLARIMA MİRAS”
Yaklaşık 1,5 yıldır bir belgesel için çalışıyoruz ve nihayet bitirdik. Yönetmenliğini Mesut Gengeç ve seslendirmesini de Okan Bayülgen yaptı. 6 Haziran 2023 Salı günü Zorlu PSM’de Turkcell sahnesinde 2.500 kişilik dev bir galayla gönül dostlarımızla buluşacağız. Belgeselimizin ardından Erol Evgin konserimiz olacak. Bu belgesel benim için babama bir saygı duruşu olacak. Çocuklarıma bırakacağım bir miras olarak da görüyorum ve çok heyecanlıyım.

‘ARİF OLMAK’
‘Arif Olmak’ belgeseliyle hem babamıza teşekkür etmek hem onun ilham veren hikayesini gelecek kuşaklara aktarmak istedik. 111 yıllık geçmişiyle Develi Restoranları sadece bir lezzet durağı değil aynı zamanda anılara ev sahipliği yapan bir anı defteridir.

“ANILARI ÖLÜMSÜZLEŞTİRİYORUZ”
Bu belgeselle, bu anıları ölümsüzleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Bu vesileyle tüm babalarımızın ve biyolojik olmasa da depremde babasını kaybeden çocuklara bir baba edasıyla yaklaşan, sokaktaki bir canlıya baba merhameti gösteren kısacası baba yürekli herkesin babalar gününü kutlarım.