BEYÇELİK HOLDİNG'İN YATIRIM AJANDASI

Beyçelik Holding; otomotiv yan sanayi, enerji ve iklimlendirme alanlarında faaliyet gösteriyor. 21 şirketi ve 5 bine yakın çalışanı ile ülke ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağlıyor. Farklı sektörlerde güçlü yapısı ve insan kaynağı ile dünya standartlarında üretim yapıyor, hizmet sunuyor. Kökleri Bursa'ya ve 1976'ya dayanan bu dev şirket, yurt içinde, yurt dışında yeni yatırımlara imza atmaya hazırlanıyor. Beyçelik Holding CEO'su Baran Çelik, başarı sırrını "Şeffaflık, dürüstlük ve çalışkanlık" kelimeleriyle özetleyen babası Faik Çelik'in izinden gidiyor. "Müşterilere değer katmak", "açık fikirli, yapıcı, adil ve güvenilir olmak", "işini, kendini geliştirmek" başlıklarını içeren kurumun temel değerlerini önemsiyor. Özellikle pandemi döneminde, globaldeki değişimleri ve trendleri göz önünde bulunduran Baran Çelik, hızlı dönüşüme uygun inovatif ürünler geliştirmeye ve bunları ihraç etmeye odaklanıyor. Başarılı iş insanımız, ihracat rakamlarını her yıl büyüterek, Türkiye'ye katkı sağlayacak hedefler koyduklarını anlatıyor...

OTOMOTİVDE; BURSA, GEBZE VE ROMANYA’YA YATIRIM
Beyçelik Holding’in ana faaliyet alanı otomotiv yan sanayi. Otomotiv endüstrisi ağırlıklı üretim yapan bir şirket olarak, yatırımlarınız hangi alanlarda olacak?

Beyçelik Gestamp, Türkiye’nin en büyük tedarik sanayi şirketlerinden biri. Otomotiv yan sanayi metal sektöründe kalıp, teçhizat ve komponent tasarım geliştirme ve imalatı yapıyoruz. Üretimimizin çoğunu Avrupa’ya ihraç ediyoruz. Dünyanın en büyük OEM’leri (Orijinal Ekipman Üreticisi) ile çalışıyoruz. Otomotiv, çok hızlı gelişen bir endüstri. Bu hızlı değişim ve gelişime uygun olarak da biz de yatırımlarımıza devam ediyoruz.  
İlave üretim tesis yatırımlarımızı 2025 yılına kadar tamamlayacağız. Bu kapsamda, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nde (TEKNOSAB) başlayan yatırımımızı hızla sürdürüyoruz. Otomotiv alanında faaliyet gösteren şirketlerimizden Beyçelik Gestamp Otomotiv, Beyçelik Gestamp Teknoloji ve Kalıp, Çelikform Gestamp olarak yatırımı başlattık. İlk üretim, bu yıl sonunda Teknoloji ve Kalıp’ta başlayacak. Bursa’nın yanı sıra, Kocaeli Gebze’de ve Romanya’da da yatırımlarımız olacak. Özellikle ağırlık verdiğimiz yatırımlardan otomasyon; kalitede standart oluşmasını ve daha öngörülebilir nitelikte ve sürdürülebilir seviyede ürün elde etmeyi sağlıyor. 

SEKTÖRÜMÜZÜN İLK AR-GE MERKEZİNİ OLUŞTURDUK
Otomotiv sektöründeki büyük dönüşüme, Beyçelik olarak nasıl hazırlanıyorsunuz?

Endüstrinin geleceği; “elektrikli”, “birbiri ile bağlantılı”, “sürücüsüz” ve “paylaşılan araçlar” olmak üzere 4 yeni gelişim alanına doğru gidiyor. Bu çerçevede malzeme teknolojisinin de değişimiyle birlikte, otomotiv yan sanayinin yeni nesil ürünleri şekillendirebilecek ve üretebilecek kapasiteye yüzde yüz hazır olması büyük önem taşıyor. Biz de bu doğrultuda, yeni nesil malzemeleri şekillendirebilecek kapasiteye ve teknolojiye sahip olmak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada Ar-Ge önemli bir faktör. Sektörümüzün ilk Ar-Ge merkezini oluşturduğumuzu vurgulamak isterim. Bu yıl 4. merkezimizi de Gebze’de bulunan “Şasi Fabrikamız”da açtık. Burada sac metal birleştirme teknolojileri ve şasi komponentleri üzerine geliştirmeler yapacağız. 

105 MİLYON DOLAR OLAN İHRACATIMIZ, %20 ARTACAK
Otomotivde yeni odak pazarlarınızdan ve ihracat hedeflerinizden bahseder misiniz? 

Üretiminin yüzde 65’ini ihraç eden Beyçelik Gestamp; direkt ürün ihracatının yanı sıra, proje bazlı ürettiği sac şekillendirme kalıp ve ekipmanlarını da 30’dan fazla ülkeye sevk ediyor. 2020 yılında grup olarak ihracatımız, 155 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun 105 milyon doları otomotiv tarafında. Bu yıl sonunda da, hedeflediğimiz yüzde 20’lik artışa ulaşacağımızı düşünüyorum. 
Mart 2020 itibarıyla Turquality Destek Programı’na dahil olduk. Böylece, hedef ülkelerde pazar geliştirme faaliyetlerimiz daha da güçlenecek. Global marka gücümüzü daha da yukarı taşıyacağız. Özellikle Çin’in hacim bakımından artan otomotiv pazarından pay almayı, ihracat ağımıza Almanya, Çekya ve Fransa’yı daha fazla dahil etmeyi planlıyoruz. Türkiye ve Romanya pazarı öncelikli olmak üzere, Avrupa ülkeleri ana ihracat pazarımız olarak kalmaya devam edecek. 

YENİLENEBİLİR ENERJİDE KAPASİTE, 226 MW’A ÇIKACAK
Rüzgâr enerji santrallerinizin yanı sıra, rüzgâr türbini üretimi de gerçekleştiriyorsunuz. Yenilenebilir enerjide, gündeminizde farklı alanlarda çalışmalar var mı?

Beyçelik Gestamp Yenilenebilir Enerji’nin; Turguttepe, Yahyalı ve Adares olmak üzere, 3 ayrı lokasyonda yer alan 3 RES Projesi bulunuyor. Bu projelerden en son mart ayında İzmir Selçuk’ta bulunan Adares RES Projesi’nde mevcuta 3 türbin ilavesi yapılarak 12 MW’lık artışla, kapasite 22 MW’a yükseldi. Diğer santrallerimizde de kademeli olarak artış planlanıyoruz. Bunları 2022 sonuna kadar tamamlayıp, toplam kurulu gücümüzü 226 MW’a çıkarmayı hedefliyoruz. 

Dördüncü projemiz olan Bursa bölgesinde, 45 MW’lık rüzgâr santrali projemiz ile ilgili izin süreçlerimiz ediyor. Tesisimizi, 2023 sonunda devreye alacağız. Ülkemizin rüzgârı çok kaliteli ve potansiyeli çok yüksek; ancak bu potansiyelin hepsi kullanılmıyor. Bu durum, gelecekte bu endüstrinin daha da büyüyebileceğini gösteriyor. Biz de bu alanda gelişmeyi sürdüreceğiz. RES’lerin dışında, güneş enerjisi ve hibrit santral alanlarında yatırım planlarımız da var.

YILDA 320 ADET RÜZGÂR TÜRBİNİ ÜRETİM KAPASİTEMİZ VAR
Bandırma’da rüzgâr türbini üretimi yapan şirketimiz Gesbey’in yılda 320 adet türbin üretme kapasitesi bulunuyor. Burada üretilen rüzgâr türbinlerini, bugüne kadar 10 farklı ülkeye ihraç ettik. Türkiye’deki toplam üretim kapasitesinin yüzde 40’ını tek başına Gesbey karşılıyor. Son 10 yılda bu rakamın %30’un altına hiç düşmediğini de ayrıca vurgulamak isterim. Gesbey’de, 2022 yılında üretimde %50 kapasite artışı için yatırım planımız var. Gelecekte yenilenebilir enerjiye ihtiyaç çok daha fazla olacak. Buna paralel olarak sektörümüzün de değeri katlanarak yükselecek. Biz de bu doğrultuda rekabette geri kalmayacak, yeni nesil üretim için doğru zamanda, doğru atılımlar ve yatırımlar yaparak gelecek için hazırlıklı olacağız. 

WARMHAUS İLE KÜRESEL PAZARLARDA İDDİALIYIZ
Kendi kapasitesinde “Dünyanın en küçük kombisi” MinerWa’yı üreten; fark yaratan inovatif ürünleri ve dijital çözümleri ile dikkati çeken Warmhaus, Beyçelik Holding’e neler katıyor?

Warmhaus; bugün % 100 yerli sermaye ile panel radyatör, kombi, duvar tipi yoğuşmalı kazan ve şofben üreten tek yerli firma konumunda. Warmhaus markalı ürünler, 35’ten fazla ülkeye Bursa’dan ihraç ediliyor. Tamamı Türk mühendis ve tasarımcılardan oluşan Ar-Ge ekibimizce üretilen ürünlerimizin global pazarlarda kalitesi ve tasarımıyla rekabet edebilmesi bizim için çok gurur verici. Bu yıl ayrıca, Warmhaus fabrikalarını Bursa Teknoloji Sanayi Bölgesi’ne (TEKNOSAB) taşımak üzere yatırımımızın temelini attık. 2022’nin ikinci çeyreğinde buradaki fabrikalarımız üretime başlayacak. Yatırımın devreye alınması ile kombi üretiminde yüzde 50, panel radyatör üretiminde %65 kapasite artışı hedefliyoruz. 

“KURUMSAL SOSYAL SORUMLU” BİR ŞİRKETİZ
“Kazandıklarını paylaşma” ilkesi, Beyçelik Holding’in kurumsal sorumluluğunun temel çerçevesini oluşturuyor. Bu ilke ile yola çıkarak, gerçekleştirdiğiniz toplumsal projelerden söz eder misiniz?

Kurumsal Sosyal Sorumlu bir şirketiz. Bu konudaki çalışmalarımızı “ekonomik kârlılık”, “yasalara uyum”, “etik sorumluluk” ve “topluma katkı sağlayan projeler” olarak, dört ana başlık çerçevesinde yürütüyoruz. Kârlılığımızı koruyarak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak önceliğimiz. Tüm faaliyetlerimizde yasalara uyumlu hareket ediyor, uygulamak zorunda olduğumuz kurallara ve mevzuatlara uyuyoruz. Etik kurallarımız; şirket ile çalışanlarımızın, çalışanlarımızın birbirleriyle, müşterilerle, tedarikçilerle ve diğer menfaat sahipleri ile ilişkilerini düzenlemek amacıyla oluşturuldu. Bunlara uyum konusunda titizlikle çalışıyoruz. Topluma katkı projelerimiz kapsamında ise önceliği eğitime vererek pek çok proje gerçekleştirdik.

BARAN ÇELİK’TEN GENÇLERE TAVSİYELER
- Ekonomik olarak elde ettiğimiz kazanç elbette önemli. Ancak motivasyon sadece maddi olmamalı.
- Topluma ve yaşadığınız çevreye katkı sağlayacak işler çıkarmaya çalışın.  
- Birlikte çalıştığınız insanlar, yani ekibiniz de önemli. Ben şanslıyım ki, işine vakıf ve değerli bir ekibim var. 
- Gerek kişisel gerekse iş konularında kendinize yatırım yapmayı aksatmayın. En büyük yatırım, eğitim olacaktır.
- Yaptığınız işten keyif alın; çünkü bu, büyük bir avantaj olacak. 
- İş ve sosyal hayat arasındaki dengeyi de korumaya özen gösterin.

BARAN ÇELİK’E BABA ÖĞÜDÜ
- Tecrübeyi satın alamazsınız. Bunu ya büyüklerinizden öğrenecekseniz ya da yaşayacağınız deneyimlerle edinecekseniz.  
- Ben, iş hayatında ilerlerken her zaman, babamdan (Faik Çelik) öğrendiğim ilkeleri temel aldım.
- Şeffaflık, dürüstlük, çalışkanlık ve tabi ki girişimcilik.
 
BARAN ÇELİK, GELECEĞİ NASIL PLANLIYOR? 
- Kurulduğumuz günden bu yana bünyemize, farklı sektörleri dahil ettik. Bunları yaparken stratejik bakış açısı çok önemliydi. 
- İleriyi görebilmek, buna göre planlama ve yatırım yapmak önemli. 
- Belirli bir vizyon doğrultusunda ilerlemelisiniz. Bizim vizyonumuz, odaklandığımız tüm sektörlerde girişimciliğimiz ve elbette saygınlığımız ile tanınan itibarlı bir şirket olmak. Çalışmalarımızı da bu çerçevede gerçekleştiriyoruz. 
- Elbette bir planlamanızın olması zorunlu. Bu planı yaptıktan sonra, doğru zamanda tuşa basabilmek için hazırlıklı olmak gerekiyor.

BEYÇELİK HOLDİNG’İN “EĞİTİM” PROJELERİ
- “Ekonomik Eğitim” alanında; 2006 yılında açılışını gerçekleştirdiğimiz Faik Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Bursa’nın Yıldırım ilçesinde gençlere eğitim veriyor. Burada mesleki alanda ülkenin geleceğine yön veren nitelikli bireyler yetişiyor. 
- 2011 yılında Faik Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, 250 kişi kapasiteli Rahime Çelik Spor ve Konferans Salonu yapıldı.
- Eğitim alanındaki diğer bir projemiz ise Uludağ Üniversitesi Faik Çelik Otomotiv Mühendisliği Bölümü. 2011-2012 eğitim öğretim yılında hizmete giren bölümün bina ve altyapı inşaatına destek sağladık. 
- Beyçelik Holding olarak, bölüm öğrencilerine belirli kriterlerde “Başarı Bursu” imkânı sağlıyoruz. 
- Çalışanlarımızın çocuklarının eğitimi de bizim için çok öncelikli. Üniversitede eğitim gören çocuklarına da eğitim bursu veriyoruz.