BÜYÜME MODELİMİZİ YURT DIŞINA TAŞIYACAĞIZ

Divan Grubu CEO'su Murat Tomruk, 2022 ve 2023'te hızlı büyüyen şirketi 2024 ve sonrasına hazırlıyor. Tomruk, "2024'te yeni açılımlarımız olacak. Beş yıl sonra ülkemizin büyük şehirlerinde aranan otelleri olan, önemli resort bölgelerinde üç veya dört oteli olan, restoran pastane ve yeme-içme alanında farklı markalarıyla optimum yaygınlığa ulaşmış olan en itibarlı kurum olmak ve muhakkak bu büyüme modelimizi yurt dışına taşımak istiyoruz" diyor.

Divan Grubu, Türkiye’de yeme-içme sektörüne ve turizme yön veren en köklü kurumlardan biri. Gastronomi ekosistemini ve otelciliği sürekli yeni trendlerle dönüştüren şirket, son dönemde pek çok yeni alana girdi. Murat Tomruk, 35 yıllık bir Koçlu lider ve son 4 yıldır da Divan Grubu CEO’su olarak görev yapıyor. Grubun şu anda 11 oteli var. 2022 ve 2023’te hızlı büyüyen şirketi 2024 ve sonrasına hazırlayan Tomruk, “2024’te yeni açılımlarımız olacak. Beş yıl sonra ülkemizin büyük şehirlerinde aranan otelleri olan, önemli resort bölgelerinde üç veya dört oteli olan, restoran pastane ve yeme-içme alanında farklı markalarıyla optimum yaygınlığa ulaşmış olan en itibarlı kurum olmak ve muhakkak bu modeli yurt dışına taşımak istiyoruz” diyor. Ajandasında sürdürülebilirliğe, insan kaynağının gelişimine, teknolojinin kullanımına, verimliliğe ve büyümeye özel yer ayıran Divan Grubu CEO’su Murat Tomruk’un sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Turizm ve yeme-içme sektörü, 2023 yılını nasıl kapatıyor? 2023, beklentilerinizi karşılayan bir yıl mıydı?

Bu sorunuza yanıt verirken iki sektörü birbirinden ayırarak aktarmam gerekiyor. Çünkü konaklama ve yeme-içme sektörlerinin dinamikleri birbirinden oldukça farklı. Konaklama sektöründe de aslında şehir ve resort otelciliğinin farklı dinamikleri var. Turist sayısı olarak kesinlikle hedeflere ulaşılan bir yıl oldu. Bu başarıyla geleceğe yönelik hızlı büyümenin de teyidinin alındığı görüşündeyim. Turist sayısının artışıyla birlikte turistlerin otellerde konaklama oranında geçtiğimiz yıllara göre bir düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Kayıt dışı konaklama uygulamalarının bu veriler üzerindeki olumsuz etkileri de söz konusu. Bu tür sistemlerin güvenlik, hijyen, vergi alınamama nedeniyle ekonomiye katkı sağlayamaması gibi olumsuz etkilerini ortadan kaldıracak yeni kanuni düzenlemeler, sektörümüz adına memnuniyet verici. Özetle şehir otelleri tarafında bu tür kiralamalardan ötürü konaklamalarda önemli bir düşüş gerçekleşti. Beklentinin tam olarak karşılanamadığı bir yıl oldu. Otel doluluk oranlarında şehir otellerinde düşüş yaşandı. Otellerin ortalama satış fiyatları da bu doluluk düşüşüyle beraber aşağıya çekildi. 2022’nin şehir otelleri açısından beklentilerin karşılanamadığı bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Güney'deki resort otellerimizse özellikle Belek, Antalya bölgesindekiler iyi bir sezon geçirdi. Sezon geç başladı ancak geç bitti. Marmaris, Muğla bölgesi Antalya bölgesine göre biraz daha zayıf kaldı. Çünkü orada başka faktörler devreye girdi.

Nasıl faktörlerdi bunlar?

Fiyatlarımız rakip pazarlara göre bir miktar pahalı kaldı. Neden fiyatlarımızın pahalı kaldığını irdelemek gerekirse de Avrupalıların tatil kararlarını verdikleri erken rezervasyon dönemi açıldığında Euro kuru 23 TL civarındaydı. TL değerinde maliyetlerimiz arttığı için bütün otelciler otel fiyatlarını Euro bazında yüzde 20-25 civarında artırmak zorunda kaldı. Bu fiyatlar Avrupa'nın ve rekabetin üzerinde kaldı. Bu durumda turist daha ucuz bir ülkeyi tercih edebiliyor ya da 10 günlük tatilini bir haftaya çekebiliyor. Şimdi önümüzdeki yıla bakıyoruz. Yeni dinamikler, yeni normaller bize yol gösterecek ama ülke turizmimizin geleceğiyle ilgili en ufak bir endişemiz yok. Ülkemizin kaynakları, hizmet kalitesi, doğası, tarihi, kültürü bizim kıymetli varlıklarımız. Bu varlıklarımızı ürünleştirdiğimiz ve tanıttığımız ölçüde başarımız ve sektörümüzün ülke ekonomisine katkısı artacak. Biz de Divan Grubu olarak çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.

2023’te Divan Grubu yatak kapasitesi ne kadardı ve doluluk oranlarınız nasıldı?

Şu anda 11 otelimiz var. 11 otelimizin 1'i yurt dışında. Yurt içindeki 10 otelimizin 9’u şehir oteli, biri resort o da Divan Bodrum. Her otelimizin bölgesine ve müşteri profiline göre farklı dinamiği var. İstanbul otelimiz özelinde son dönemde yüzde 70, Bodrum otelimizdeyse sezonda yüzde 65 doluluğa ulaştık. Halen açığız.

Divan’ın kuruluşundan bu yana geçirdiği en önemli kilometre taşları neler oldu?

Divan’ın kuruluşu zaten hem şirketimiz hem sektör için ilk kilometre taşı, belki de en zoru ve en kıymetlisi. Çünkü Divan, İstanbul'un ikinci beş yıldızlı oteli olarak 1956 yılında açıldı. Sonrasında pastane operasyonu otelin içinde başladı. Fabrikamızın kurulması ve yeme-içme sektörüne girişimiz de bir başka önemli mihenk taşı. Divan için önemli bir dönüşümü de 2022-2023 yıllarında gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Divan bu dönemde yenilikçi yaklaşımıyla yaptığı yatırımlar sayesinde önemli oranda büyüdü ve yaygınlaştı. Yeme içme alanında belli bir büyüklüğe ulaştığınızda bir ölçek ekonomisi sağlayabiliyorsunuz. Biz bu yıl toplamda 10 tane yeme içme birimi açtık. Hedeflediğimiz sayıya ulaştık.

Büyümeye nasıl devam ediyorsunuz? Franchise veriyor musunuz?

Franchise vermiyoruz. Yeme içme birimlerimizde tüm yatırımlarımızı kendi markamızla kendi kaynağımızla yapıyoruz.

2024 ve sonrasına ilişkin yatırım planlarınızdan bahseder misiniz? Bundan 5-10 yıl sonra nasıl bir Divan Grubu göreceğiz?

Divan Grubu’nun çok güçlü bir itibarı var. Misafir memnuniyetimiz, çalışan bağlılığımız son derece yüksek, ödüller alıyoruz. Hedefimiz çıtayı daha da yükseğe çıkarmak, sektöre öncülük etmek, en doğru noktalarda yer alan, en aranan marka olmak. Hala restoranımızın olmadığı, otelimizin olmadığı güzide kentlerimiz var. İzmir mesela, orada olmak zorundayız. Ürünümüzü, hizmetimizi, kalitemizi Türkiye sınırlarının dışında daha gür sesle duyurmamız gerekiyor.

Beş yıl sonrasını nasıl görüyorsunuz?

Ülkemizin büyük şehirlerinde aranan otelleri olan, önemli resort bölgelerinde üç veya dört oteli olan, restoran pastane ve yeme-içme alanında farklı markalarıyla optimum yaygınlığa ulaşmış olan en itibarlı kurum olmak ve muhakkak bu modeli yurt dışına taşımak istiyoruz.

Lüks otel konseptinde dikkate aldığınız en önemli trendler neler?

Lüks otelcilikte hizmet kalitesi ve koşulsuz misafir memnuniyeti olmazsa olmazımız ama biz onun içerisine zenginleştirilmiş misafir deneyimini de katmak istiyoruz. Yani sadece otele girdim, rahat bir uyku uyudum çıktım değil, deneyim kısmını da zenginleştirmek çeşitlendirmek istiyoruz ve bunun fark yaratan unsur olacağını düşünüyoruz.

Ekibiniz için ne söylemek istersiniz?

Bu konuda çok şanslı olduğumu düşünüyorum. 3 bin kişilik muhteşem bir aileyiz. Basketbol takımı gibi toplu hücum, toplu savunma, her birimiz uyum içinde sürekli koşuyoruz ve kazanıyoruz. Çalışan bağlığımız yüksek ve daha da yükselecek. Enerjimiz yüksek. Gelecekte anlatacak güzel hikayelerimiz olacak ve ekibimizin her bir üyesinin de bu hikayenin altında imzası olacak.

Koç Topluluğu’nda 35. yılınız. Neler hissediyorsunuz?

35 yıl önemli bir süre.  Topluluk bünyesinde farklı görevler üstlendim. Divan’da 4. yılımı tamamlıyorum. Tabii önemli olan süre değil, bu süreye neler sığdırmayı başarabildiğiniz. Kariyerimde bugüne kadar güzel bir yolculuk yaptığımı düşünüyorum. Güzel insanlarla çalıştım, güzel işlere imza attığımı düşünüyorum. Keşkem yok. Gururlu ve minnettarım. 

“İŞ-YAŞAM DENGEMİ KORUMAYA ÇALIŞIYORUM”

“SEKTÖR GEREĞİ HAYAT STRESLİ”
Sektörümüz gereği şu dönem oldukça stresli bir hayatım olduğunu ifade etmeliyim. İşle ilgili düşünceler nedeniyle uyuyamadığım veya erken uyandığım günler sıklıkta. Dolayısıyla iş saati diye bir olgu pek yok. Gün içinde sahada aktif olmaya, sıklıkla birimlerimizi ziyaret etmeye çalışıyorum. Hizmet sektöründeyiz, işimiz sahada. Özel yaşam iş hayatı dengesi ve iç huzur çok önemli. Dengenin bozulduğu dönemler olsa da korumaya çaba sarf ediyorum. Ailem de bu konuda bana destek oluyor.

“FOTOĞRAFÇILIK HEYECAN VERİYOR”
Fotoğrafçılık en önemli hobim. Son zamanlarda yeterli vakti ayıramasam da bana heyecan veriyor, hayatımı zenginleştiriyor. Sadece deklanşöre basmak değil de o arayış, o bilinmez karenin peşinden koşma süreci çok keyifli. İş hayatıyla da önemli örtüşmeleri var.

“ŞANS OLMAZSA OLMAZ”
Yeri geldiğinde geniş açıyla bakıyorsunuz gerektiğinde makroyla detaya iniyorsunuz. Sabır fotoğrafçılıkta da var iş hayatında da. Planlama da aynı şekilde. Tabii bir de şans, olmazsa olmazı. Ama şansı yaratmak için de elinizde o kamerayla orada olmalısınız. O anı yakalayabilirsin veya yakalayamazsın ama orada olmalı ve ısrarla denemelisin.

MURAT TOMRUK’UN AJANDASINDAN ÖNE ÇIKAN 5 MADDE

1 - SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
En önemli gündem maddelerimizin ilk sırasında sürdürülebilirlik yer alıyor. Hem yapısal değişikliler hem örnek projelerle bu alandaki çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimizi, vaatlerimizi paylaştığımız 156 sayfalık raporumuz basım aşamasında.

2- DİVAN AKADEMİ
İkincisi ise Divan Akademi. Bu da geleceğe attığımız önemli bir tohum. Divan'ın yüksek hizmet standardının sürdürülebilir olması gerekiyor. Hızlı büyüyoruz ve bu genleşmenin desteklenebilmesi gerekiyor. Oysa sektörün en büyük sorunu yetişmiş personel. Bunu biliyoruz ve yaşıyoruz. Divan'ın yüksek standartlarını da biliyoruz. Dolayısıyla bu konuyu 3 farklı başlık altında ele aldık. Bunlardan birincisi “İlk Adım Akademisi”, yani Divan ailesine katılan çalışanımızın oryantasyonu. Bu sürecin mükemmel tasarlanması ve çalışanımızın en hızlı şekilde Divan kültürünü anlaması gerekiyor. İkinci aşama “Hizmet Akademisi”. Divan'da hizmet verecek olan tüm çalışanlar bu akademide eğitim alacak. Yani Divan çalışanı duayenlerinden yüz yüze veya çevrim içi öğrenecek. Üçüncüsüyse “Liderlik Akademisi”. Liderlik insanın içinde oluşmalı tabii ki, bunun da ortaya çıkarılması için gereken fırsatları ve uygulama alanlarını bu akademide sunacağız.

3- TEKNOLOJİ KULLANIMI
Ajandamdaki üçüncü önemli konu teknolojinin kullanımı. Teknoloji kullanımı günümüzde artık bir lüks değil, mecburiyet. Biz otel fiyatlamamızda yapay zeka (AI) kullanıyoruz. Doğru fiyatlandırmayı öğrenen bir sistemle belirliyoruz. Yine misafirlerimizi teknoloji yardımıyla daha yakından tanıyoruz. Pandemi döneminde pek çok konuda tasarrufa gitmek durumunda kaldık ancak teknoloji yatırımlarımızı kesintisiz sürdürdük.

4- VERİMLİLİK
Dördüncüsü verimlilik. Önümüzdeki yılın başlığı ne kadar verimli olabilirsen o kadar kazanırsın olacak. Kaynaklarımız sınırsız değil, malumunuz borçlanmaysa her ay daha da maliyetleniyor. O zaman hesabımızı ve önceliklerimizi en doğru şekilde belirlemek zorundayız.

5- BÜYÜME
Beşincisi büyüme. 2022 ve 2023’te hızlı büyüdük. Önümüzdeki yılda da şu anda planlarını yaptığımız önemli, farklı, yeni açılımlarımız olacak.

“DİVAN YENİ KONSEPTLERLE BÜYÜYOR”​​​​​​​

DAHA ÇEVİK VE YAYGIN Göreve başladığım ilk günden itibaren önceliğimiz misafirlerimizi daha iyi tanımak oldu. Divan müşterisi kim? Divan'ı nasıl buluyor? En beğendiği özellikleri neler? Nerelerde gelişme alanı olduğunu düşünüyor? Tüm bu soruların yanıtlarını aradık ve kantitatif-kalitatif önemli araştırmalar yaptık. Bu araştırmalar daha yenilikçi, daha çevik ve daha yaygın olmamız gerektiğini teyit etti. Biz de bu hedeflere doğru, Divan müşteri profilini daha geniş bir alana daha farklı segmentlere yaymak için yeni konseptler geliştirmeye başladık.

YENİ NESİL PUB MÜDAVİMLERİ Bu noktada son dönemde hayata geçirdiğimiz birkaç projemizden de bahsetmek istiyorum. “Publicans” projemizle “birlikte eğlenmek isteyenlere, ağzının tadını bilenlere, rutinden sıkılanlara, içinden geldiği gibi davrananlara açıktır kapımız” mottosuyla yola çıktık. Divan Pub’larda uyguladığımız bu projeyle genç kitlelere ulaşarak yeni nesil pub müdavimleri oluşturmayı hedefliyoruz.

PUBLICANS Lansmanını Divan Pub Kanyon’da gerçekleştirdiğimiz projemizi Divan Pub Akaretler, Divan Pub Caddebostan, Divan Pub Ataşehir ve Divan Pub Bodrum’da da sırasıyla hayata geçireceğiz. Gençliğimde Divan Pub Elmadağ’ın yaratmış olduğu kültürü ve kitleyi yine yaratmak istiyoruz. Divan kalitesinde paylaşımlı tabaklar, yüksek sesli müzik ve harika bir “Divan sever- Publican” kitlesi.

DİVAN FİT Yine başka bir projemizde Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak ile birlikte uzman şeflerimizin dokunuşuyla hazırladığımız kişiye özel Divan Fit menülerimiz oldu. Amacımız sağlıklı beslenmeye farklı bir bakış açısı getirmek ve iyi yaşam odaklı beslenen kitlelere ulaşmak. Divan Fit menülerimiz, günlük beslenmesinde sağlıklı ve dengeli beslenmek için zaman bulamayan, diyet yapmak isteyen, temiz gıda ve çeşitli içerik arayan herkese hitap ediyor.

DÖRT MEVSİM DİVAN Bir diğer projemiz de “4 Mevsim Divan”. Bu projemizde köklü deneyimimiz ve kaliteli hizmet anlayışımızı sürdürülebilirlik ve mevsimsellik yaklaşımıyla birleştiriyoruz. İnsanın ve doğanın ihtiyaçlarını karşılıklı düşünen bir prensiple, bir doğaya saygı projesi olarak hayata geçirdiğimiz 4 Mevsim Divan, sürdürülebilirliği bütünsel ve kapsayıcı bir yaklaşımla Divan restoranlarının işleyişine entegre etmeyi hedefliyoruz. Mevsim döngülerine ve yerel ürünlere bağlı kalınarak hazırladığımız bu özel menüleri, her mevsim farklı tatlarla Divan Brasserie’lerde deneyimleyebilirsiniz.