CEO'LARIN 24 SAATİ

İş dünyasında ayrı yetenekleri ve parlak kariyerleriyle ön plana çıkan birçok isim var. Rutini asla bozmayan başarılı iş insanları, meslekleri gereği farklı icraatlara imza atsa da yaşam biçimlerinde istikrar için her gün benzer şeyleri tekrarlıyor. Hedefe giden yolda karşılarına çıkan engellerde ise değişik yollara sapmak yerine kendinden emin adımlarla yürümeye devam ediyorlar. Kaan Terzioğlu'ndan Mehmet T. Nane'ye, Jaklin Güner'den Hurşit Zorlu'ya, Süer Sülün'den Hilal Suerdem'e kadar ünlü CEO'lar, 24 saatlik ritüellerini Business Life okurlarıyla paylaştı.

Alanında zirveye çıkan herkesin güçlü yanları ve bireysel özellikleri mevcut. Bazıları yeni güne, sabah çok erken saatlerde uykuya dalmadan başlıyor; kimileri ise yatmadan önce zihninde bambaşka ve yenilikçi çalışma tekniklerini test ediyor. Lakin hepsinin ortak noktası var, o da disiplin… Her neyle uğraşıyorlarsa süreklilikten yanalar ve buna erişebilmek için tekrarı önemsiyorlar. Dolayısıyla ısrarcı karakterleriyle en iyinin peşinden yürüyorlar. Karşılarına hiç mi engeller çıkmıyor, sorunlardan tamamen arınmış vaziyetteler mi? Elbette hayır; ancak asla geri adım atmıyor ve vazgeçmiyorlar. Altı tanınmış CEO, kamuoyu tarafından pek fazla bilinmeyen yönlerini, basit gibi görünen; ama samimi yanıtlar içeren sorularla açıklık getiriyor.
 
VAKİT, NAKİTTİR!

Peki! Uyanma saatleriyle birlikte tempolarını nasıl bir enerjiyle başlattıklarını ve en verimli zaman dilimlerini anlatan CEO’lar, gelecek stratejilerini planlamaya vakit bulabiliyorlar mı? Şirket içi toplantılarını hangi vakitte yapmayı tercih ettiklerinden bahseden CEO’lar, mesailerinin hangi sonuçla bittiğini de aktarıyor. Sorular gayet açık ve net, yanıtlar da öyle… Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu 4-5 saatlik uykuyu yeterli görüyor; çünkü o, etkin kullanılan sabah saatlerinin rekabette fark yaratacağı kanaatinde. Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane “Erken kalkan yol alır” diyenlerden. Vakko CEO’su Jaklin Güner ‘tempo’ vurgusu yapıyor. Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu 7/24 ulaşılabilir bir çağda yaşadığımızı hatırlatırken, Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün yoğunluktan pek de şikâyetçi değil. Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem ise iş ve özel hayatını dengelemeyi başaran tecrübeli yöneticilerden…
 

İKİ GÜÇLÜ CEO’NUN ORTAK ÖZELLİKLERİ

MEHMET T. NANE - PEGASUS GENEL MÜDÜRÜ

- Yeni dönem ajandaları da teknoloji planlarıyla dolu.

- Geç vakte kalmadan uyuyor ve erken kalkıyorlar.

- Toplantıları sabah saatlerinde yapmayı seviyorlar.

- İşleri zamanında bitiriyor ve sosyal yaşama geçiyorlar.
 

KAAN TERZİOĞLU - TURKCELL GENEL MÜDÜRÜ

- 'Ekip ruhu'nun önemine inanıyor ve cesaret aşılıyorlar.

- Çok çalışmanın rekabette fark yaratacağını düşünüyorlar.

- Sürekli ‘Verimliliği nasıl artırırız?’ sorusuna cevap arıyorlar.

- Pozitif düşünmenin, başarıdaki önemli rolünün farkındalar.

TURKCELL GENEL MÜDÜRÜ KAAN TERZİOĞLU:

YAPACAĞIM İŞLERİ, GELECEĞE ASLA ERTELEMEM

Turkcell’de rutin mesai 07.30’da başlıyor, 16.30’da bitiyor. Esnek çalışma prensiplerinden de söz eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, rekabette öne geçmek için güne erken başlamanın önemine dikkati çekiyor.

Çalışanlarımız gidecekleri ofisleri ve saatleri seçebiliyorlar. Önemli olan sonuçlara odaklanmak ve verimlilik. Mobil ortamda kurduğumuz çalışma gruplarına herkesin katkısını anlık görebiliyoruz.

GÜNDE 4-5 SAAT UYURUM

Ben günde 4-5 saat uyurum. Erken kalkarak ilk toplantılarımı çok erkene set eder, sabah saatlerini en verimli şekilde değerlendirerek rekabette fark yaratırım. Çünkü iş hayatında sizi diğerlerinden ayrı koyacak unsurlar çok azaldı. Öne geçmek istiyorsanız kolları erken sıvayacaksınız.

EKİPLERİME CESARET AŞILARIM

Bir CEO ekiplerini desteklemeli, pozitif düşünmeli, uygulamalı ve cesaret vermeli. Artık zekâ ve yetkinlik tek başına yeterli değil. Çok 
çalışan ve erken kalkan yol alır. Ayrıca ben işlerimi geleceğe ertelemem, bugün yapmaya çalışırım.

TEKNOLOJİDE ÖNDE VE ÖNCÜYÜZ

Gelişen teknolojiler ve robotlar sebebiyle insanları istihdam sorunu bekliyor. Türkiye dijitalleşmede ileride ve öncü. Çok kısa sürede 4.5 G hıza ulaştık. Endüstri 4.0’da daha da öne geçebiliriz. Yeniliklerde ilk olmak önemli. Gençlerimize yazılım geliştirmeyi aşılamalıyız.

REKABET İÇİN HIZLI ÖĞRENMELİYİZ

Günümüzde artık sadece bilgiye erişmek yetmiyor. Gerçek rekabet avantajı için daha hızlı öğrenebilmek ve öğrenmeyi de öğrenmek gerekiyor. İşte Çin… Tasarım ve Ar-Ge ile anılıyor. Turkcell olarak biz de bu davranış tarzına sahip şirketlerle çalışıyoruz.

TERZİOĞLU'NUN ALARMI 05.32'DE ÇALIYOR

Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, yatma saatinden daha çok kalkışına dikkat ediyor. Alarmını Turkcell’in kod numarası olan 05.32’ye kuran Terzioğlu’nun uykuya dalması ise en erken 00.00. 

PEGASUS HAvA YOLLARı GENEL MÜDÜRÜ MEHMET T. NANE:

GÜNÜ VE ZAMANI VERİMLİ KULLANAN, PLANLI BİRİYİM

Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, delegasyonu elden bırakmadan tüm iş kalemlerinde ayrıntılara hâkim olmaya çalışıyor. Her işe zamanında başlayan Nane, vakti gelince de bitiriyor. 

Her güne keyifli ve dinç başlamaya çalışırım. Bunun verimliliği nasıl artırdığını bilen ve yıllardır kendimde de ekibimde de buna dikkat eden biriyim. Zamanı da doğru kullanabilir ve enerjinizi dengeli şekilde işinize yansıtabilirseniz, başarı zaten otomatik olarak geliyor.

SABAH 07.00’DE İŞTE OLURUM

Şirketin mesaisinden daha erken, 07.00 gibi işte olurum. Çünkü kendime koyduğum temel bir kural var: Bugünün işini yarına bırakmamak. İşi zamanında ve gün içinde bitirmek. Bunu yapınca, akşam çıkıp ailemle, dostlarımla da vakit geçirmek mümkün oluyor. Bu sadece istek değil, aslında iş-özel yaşamı dengelemek için ideal bir formül. Bu sebeple sessiz, sakin, bölünmeden çalışılabilen sabahın erken saatleri benim açımdan en verimli dilim...

EMEKLİLİK SONRASI ÜNİVERSİTE DÜŞÜNCESİ…

Elbette kendimle ilgili gelecek planlarım var, bunları düşünüyor, kafamda kurguluyorum. Emeklilik sonrası planım danışmanlık, profesyonel yönetim kurulu üyeliği ve üniversitelerde ders vermek... Çatısını oluşturduğum farklı konularda birkaç kitap var; onları da tamamlamak istiyorum. Doğadan uzak kalmam. Mümkün mertebe denize yakın yaşamak istiyorum. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyıları (örneğin Bozburun) bana göre emeklilik için ideal. Kendimi tamamen iş hayatımdan soyutlamayacağım için, İstanbul’a ulaşımı kolay bir yeri tercih ederim. 

ŞİRKET TOPLANTILARI SABAH ERKEN

Şirket içi toplantılar için hem verimlilik hem de zaman yönetimi açısından sabah saatlerini tercih ediyorum. Ancak ekiplerin uygunluğu ve toplan
tının aciliyet durumuna göre gün içi planlamaları da yapabiliyoruz. 

HEDEFLEDİĞİM TÜM İŞLERİ TAMAMLIYORUM

Günü, zamanı verimli kullanan, planlı biriyim; bu hep böyle oldu. Güne sabah çok erken başladığım için, yoğun tempoma rağmen işleri yetiştirmek daha kolay oluyor. Çok istisnai durumlar haricinde hedeflediğim tüm işleri tamamlayarak ofisten ayrılıyorum.

VAKKO CEO’SU JAKLİN GÜNER:

YÜKSEK TEMPO İÇİNDE HIZLI HAREKET EDİYORUM

Sadece perakende sektörünün değil, iş dünyasının en başarılı yöneticilerinden olan Vakko CEO’su Jaklin Güner’e göre; CEO’nun en kritik konusu, değişimin yönünü ve temposunu belirlemek. 

Tutku insanı dinç kılıyor. Çünkü bu insana, en zor koşullarda bile daha fazlasını, iyisini yapmayı teşvik eder ve mücadele gücü verir.

GÜNLÜK TEMPOSU…

Hafta içinde iş planım neredeyse tüm vaktimi alıyor. Tempolu çalışıyorum. Hızlı hareket etmeyi başarmak önemli. Bunu yaparken de yüksek doğrulukta kararlar almak için büyük resme doğru genişlemek gerekiyor. Çevik ve sonuç odaklı uygulama için ise detaylara inmek lazım.

SABIRLI VE DETAYCIYIM

Önceliklerime gelince… “Verileri, rakamları çabucak yorumlamak, fırsatları ve boşlukları tanımlamak, bunları yol haritasına dönüştürmek” diyebilirim. Ayrıca bu bakış açısını, önümüzdeki dönemde izlenecek yolu, çalışma arkadaşlarıma aktarmak, en sabırlı ve detaycı olduğum noktalar arasında.

CEO, EKİBİN GÜLER YÜZÜNÜ KORUMALI

CEO’nun en kritik konusu değişimin yönünü ve ritmini belirlemektir. Devamında da bunu hayata geçireceği takımı oluşturmak ve ekibin bu farklılaşma vizyonundan ilham alarak kararlı bir şekilde yürüyeceği yolları açmaktır. Buna destek olacak tüm çevre birimle
ri, tedarikçileri, resmi kurumları, kanaat önderlerini katkıda bulunmaya teşvik etmektir. En güzeli de güler yüzlü, pozitif havayı yaratmak ve korumaktır.

SEVİLEN PROFESYONELLERLE BAŞLADIM

İş hayatımın başında pozitif düşünen, herkesle sürekli ve iyi bir iletişim içinde olmaya özen gösteren, çevrelerinde sevilen ve fikirlerine saygı duyulan profesyonellerle beraberdim. Geniş bir Network'e sahip olmayı değerli buluyorum. Bunun güncel kalmayı, birçok gelişmeden erkenden haberdar olmayı, hızlı hareket etmeyi kolaylaştırdığı fikrindeyim.

KENDİ ÇALIŞMALARIMIZDAN BESLENİYORUM

Biz, uyumun ötesinde, Yönetim Kurulu Başkanımız Cem Hakko ve üyeleriyle kurduğumuz ortak bir Vakko hayâlini ve bunu hayata geçirme heyecanını paylaşıyoruz. Öncelikle kurumsal olarak ekibimiz için gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan besleniyorum. Kendini güncel tutmaya yatırımın önemini, beni tanıyanlar çok iyi bilir, arkadaşlarımı bu hususta teşvik ederim, zorlarım. Bir işi dünyada en iyi kim yapıyorsa onun neyi iyi yaptığını ve hangi sonuca vardığını öğrenmek, hazır tecrübelerden faydalanmak ise büyük fırsat ve avantaj...
 

HURŞİT ZORLU - ANADOLU GRUBU İCRA BAŞKANI:

HAFTANIN HER GÜNÜ, HER SAATİ ULAŞILABİLİR DURUMDAYIZ

Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu, ‘mesai saati’ kavramının kalmadığı düşüncesinde. Zorlu, bir CEO’da olması gereken özellikleri ise şöyle sıralıyor: “Herkesle teması olmalı, sorgulamalı ve hayâl kurabilmeli.”

İş hayatında birçok konuda detaylara önem veriyorum. Büyük resmi doğru okumak çok önemli. Mali işler ve finans konularına daha fazla hâkim olduğumu söyleyebilirim. Bu nedenle işimizin bütününü bir araya getiren tüm ayrıntılarda titizim.

MESAİME HİÇ 08.30’DAN GEÇ BAŞLAMADIM

Bugüne kadar seyahatleri ve toplantıları saymazsanız, işime 08.30’dan daha geç başlamadım. Günümüzde artık mesai saati kavramı çok kalmadı. Hepimiz, haftanın her günü, her saati ulaşılabilir durumdayız.

HEDEFE BİRLİKTE KOŞAN EKİP…

Bir CEO’nun sorumluluklarından biri de, tüm paydaşlarla şirket arasın
daki ilişki yönetimidir. Bazen iletişim eksikliğinden zaman kaybedilebilir ya da fırsatlar kaçırılabilir. Bence bir CEO için en önemli konuların başında ortak akılla belirlenen hedefe birlikte koşan iyi bir ekip gelir. Ayrıca CEO, herkesle teması olmalı, sorgulamalı ve hayâl kurabilmelidir.

İŞ, BAŞINDA OLMADAN YÖNETİLMEZ!

70 yıllık köklü bir grubun İcra Başkanıyım. Topluluğumuzun değerleri, iş hayatına karşı duruşumuzu şekillendirdi. En önemli kriterim, ekiplerimin önce işlerine saygılı olması. İş, başında olmadan, mutfağında bulunmadan yönetilemez. Bir operasyonu oluşturanların tüm oyuncuları önce bizlerin ter döktüğünü görmeli.

SAYIN ÖZİLHAN DA HER ŞEYE VAKIF

Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Tuncay Özilhan, gurubun tüm faaliyetlerini ve operasyonlarını en ince ayrıntısına kadar bilir. Benim ve tüm yönetim ekibinin en büyük destekçisi. Hedefler, vizyon ve stratejiler net ve anlaşılır olduğu, buna uygun kararlar aldığınız sürece size güveniyor ve destek olunuyor.

FIRSAT BULDUKÇA OKUYORUM

Fırsat buldukça okuyorum. Sadece işimle ilgili konuları değil. Teknolojik gelişmeler, yeni yazılmış romanlar, gündemi belirleyen makaleleri elimden geldiğince ve zamanımın müsaade ettiğince incelemeye gayret ediyorum.

MERCEDES-BENZ TÜRK İCRA KURULU BAŞKANI:

BİRÇOK İŞİMİ OFİS DIŞINDA HALLEDEBİLİYORUM

Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, yoğun bir tempoda çalışıyor; ancak dünyayı takip etmekten de geri kalmıyor. Bulundukları sektörde ve başka alanlarda neler yapıldığının da izini sürüyor.

En detaycı olduğum nokta paydaşlar ve çalışanlarla kurduğum iletişim. Şirket strateji ve politikaları ile ürünlerimizin, çalışanların mesleki ve ticari hayatına her türlü etkisini birinci ağızdan öğrenmenin de değerli olduğunu düşünüyorum.

YOĞUN TOPLANTI TRAFİĞİ…

Yoğun bir tempo içerisinde çalışıyorum. Teknolojideki gelişmelerle birlikte doğal olarak iş hayatı da değişiyor, bilgiye kolay ulaşılabilmesi sayesinde dışarıdan da birçok işimi halledebiliyorum. Ofiste ise zamanım genelde yoğun bir toplantı trafiğiyle geçiyor.

PERFORMANSI, LİDERİN NİTELİĞİ BELİRLER

Günümüzde başarılı iş yönetimi, güçlü ekipler oluşturmayı ve onları yüksek performansla çalıştırmayı gerektiriyor. Bunun niteliğini de hiç kuşkusuz yöneticinin niteliği belirliyor. Bu nedenle CEO’nun görevinde en kritik konunun başarılı takımlar kurmak ve onlara liderlik etmek olduğu fikrindeyim.

GÜVEN DUYGUSU, CAN DAMARIDIR

Özel yaşamımda olduğu gibi iş hayatımda da güven duygusunun can damarı kadar önemli olduğu kanaatindeyim. Bu ortamı kurmanın yolu da şeffaflıktan geçiyor. Bu nedenle de çalışanlarımla açık bir şekilde konuşmayı, onların da ekip lideri olarak bana aynı şekilde yaklaşmalarını önemsiyorum. İş hayatımda en büyük şansım ve destek noktam; sorumluluk sahibi, işini seven ve başarı odaklı takım arkadaşları...

ASIRLIK TECRÜBE, REFERANSIMIZ OLUYOR

Mercedes-Benz Türk asırlık bir tecrübe de biriktirdi. Biz önceki nesilden bunu devraldık, şirketimizin geçmiş başarıları da bize referans oluyor. Deneyimin aktarılması benim için de çok büyük bir destek oldu.

ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZI DİNLİYORUZ 

Dünyayı, hem sektörümüzde hem de başka alanlarda neler yapıldığını takip ediyorum. Bu doğrultuda şirket çatısı altında çalışanlara fikirlerini sunabilecekleri ve hayata geçirebilecekleri platformlar hazırlamaya ve kaynaklar sunmaya gayret ediyoruz.

KİĞILI CEO'SU HİLAL SUERDEM:

ZAMANI DOĞRU YÖNETMEYE ÖZEN GÖSTERİRİM

Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem ‘iş, aile ve spor’ derken hayatı bütünüyle yaşamaya gayret ediyor. Çeyrek asırlık sektör tecrübesiyle de kişisel ve profesyonel konularda “Daha fazlası ne olabilir, nasıl olur?” sorusuyla her zaman önünü açıyor.

Başarılı bir yönetici olmada empati kurabilmek etkili. Her bir üyemizi anlayabilmenin, onları iyi yönlendirebilmek ve paylaşabilmekten geçtiğine inanıyorum. Güçlü ekipleri yönetmek zordur, onların bu şekilde kalmasını sağlamak da öyle. Her zaman gelişmeye açık, geleceğe hazır olmalıyız.

GÜNLÜK 8 SAAT UYUMAYA ÇALIŞIYORUM

Günde 8 saat uyumaya gayret ediyorum. İş dışında aileme vakit ayırıyorum. Bunların yanı sıra sağlıklı yaşam için de sporu ihmal etmiyorum. Tüm bunları yaparken de zamanı doğru yönetmeye özen gösteririm.

ÖĞRENMEYE AÇIK BİR YAPIM VAR

Bilgi ve tecrübeden beslenen, öğrenmeye açık bir yapım var. Bunun bana kattığı en önemli değer ise sistematik bakış açısı ve öngörü gücüyle planlama yeteneğim. Yenilikçi fikirlere önem veriyorum. Kurumsal yönetim ve şeffaflık konusunda çok özenli ve dikkatli davranıyorum. 
 
AÇIK İLETİŞİMDEN YANAYIM

Her zaman açık bir iletişimden yanayım. Tüm kademelerdeki ekip arkadaşlarımın aynı hedef ve motivasyonla çalışması için doğru sorumluluk dağılımıyla neredeyse tüm konuları delege ediyorum. Çünkü bizimkisi bir ekip işi. Kiğılı’nın marka yolculuğunda neredeyse her kademede görev almış bir CEO olarak şunu belirtmek isterim ki; Kiğılı çatısı altında katılımcı bir şirket kültürüne sahibiz. Bu sayede yönetim kurulumuz her zaman yeni fikirlere açık, çözüm odaklı ve destekleyici olmuştur.

HATALARIMDAN DA ÖĞRENDİM!

25 yıllık iş yaşamımda kişisel ve profesyonel konularda “Daha fazlası ne olabilir, nasıl olur?” soruları her zaman önümü açtı. Sadece bilmediklerimi değil, hatalardan ve yeni nesillerden öğrenmek önemli bir ilke. Tüm bunlardan elde ettiğim en büyük kazanım ise planlama başarısı. Bütün bu değerlerle 2023’te Kiğılı ailesi olarak dünyaca 
başarılı 10 Türk markasının arasında olacağımıza inanıyorum.

ÖNCELİĞİMİZ GÜVENİLİRLİK

Tüketicimize dokunduğumuz her alanda detaycıyız. Bu ürün, mağaza ve sosyal medya da olabilir. Kalite ve müşteri memnuniyeti, üzerinde durduğumuz konular arasında en önemlisi. Bir marka müşteri odaklı hareket etmeli. Bizim için başarı; markamızın verdiği güveni, en iyi deneyimi sunarak yaşatmak.

Sami Altınkaya

editor@businesslife.com.tr