CFO'LARIN GELECEĞE BAKIŞI VE STRATEJİLERİ

Pandeminin tüm iş hayatını yeniden şekillendirdiği bugünlerde, bazı sektörler hızla toparlandı. Diğerleri ise daha uzun ve kısmen belirsiz bir rotada ilerleyecek. Salgının ilk dönemlerine göre; CFO'lar artık duruma daha iyimser yaklaşıyor ve stratejilerini de birçok yönden farklı koşullara kolay adapte olmak üzerine kuruyor. Önümüzdeki süreçte CFO'ların değişimi kucaklaması, hedeflerini yeniden değerlendirmesi ve geleceğe yatırım yapması gerekecek...

Deloitte’un “12. Avrupa CFO Anketi” Covid-19 salgınının şirketleri nasıl etkilediği, bu koşullarda CFO’ların geleceğe bakışı ve stratejileri gibi konulara odaklanıyor. CFO’lar, tam anlamıyla bir toparlanmanın gerçekleşmesi için önlerinde uzun bir yol olduğu konusunda görüş bildiriyor. Deloitte’un 18 farklı ülkedeki (Rusya, İsviçre, Danimarka, İngiltere, İsveç, Almanya, İspanya, Norveç, Portekiz, İtalya, Avusturya, Polonya, İzlanda, Hollanda, Türkiye, Yunanistan, Lüksemburg, İrlanda) firmalarınca toplanan verilerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan çalışma, Türkiye’den 63, toplamda 1.758 CFO’nun görüşlerini içeriyor.TÜRK CFO’LARIN BEKLENTİLERİ
FİNANSAL GELECEK:
CFO’lar, Haziran 2020’den bu yana yaşanan değişimleri göz önünde bulundurduklarında finansal gelecekleriyle ilgili daha iyimserler.
GELİR: CFO’ların  yüzde 67’si şirket gelirlerinde önümüzdeki bir yıllık süreçte artış yaşanacağı yönünde görüş bildiriyor.
FAALİYET KÂRI: CFO’ların yüzde 55’i faaliyet kârında bir artış beklerken, azalacağı yönünde görüş bildirenler ise %30’ları buluyor.
YATIRIM: Yatırımlarının önümüzdeki bir sene içerisinde artacağını düşünen CFO’ların oranı yüzde 29. Azalacağını düşünenler ise %43.
İSTİHDAM: CFO’lar istihdam konusunda bir durağanlık yaşanacağı konusunda büyük ölçüde hemfikir.


TURKCELL FİNANSTAN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI (CFO) DR. OSMAN YILMAZ:
FİNANSMANDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAĞINI ÖNEMSİYORUZ
Turkcell olarak, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi tarafından oluşturulan CFO Görev Gücü (CFO Taskforce) İnisiyatifi’nin kurucu üyeleri arasında yer almak ve Türkiye’yi temsil ediyor olmak bizim için bir gurur kaynağı. Dünya genelindeki CFO topluluğunu sürdürülebilirlik çerçevesinde bir araya getirecek olmamız ve Turkcell’in bu noktadaki çalışmaları önemli.

Turkcell’in sahip olduğu vizyon, Birleşmiş Milletler’in 2030 ajandası için ortaya koyduğu amaçlara hizmet eden işlerimiz ve Türkiye’de sürdürülebilir finans alanında hayata geçirdiğimiz birçok ilk sayesinde “CFO Görev Gücü”nün kurucu üyelerinden biri olduk. 

DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN “CFO GÖREV GÜCÜ” 
Şimdiki hedefimiz, daha iyi bir gelecek için “CFO Görev Gücü” prensipleri etrafında küresel şirketlerin finans liderlerini buluşturmak ve tecrübelerimizi tüm dünyaya aktararak Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA) gerçekleştirilmesini desteklemek. Turkcell’in sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerini finansman alanına da taşıdık. 2019’da kullandığımız ‘Sürdürülebilirlik Endeksli Kredi’ ve bu yıl temin ettiğimiz ‘Yeşil Kredi’ işlerimizi ve yatırımlarımızı SKA’nın gerçekleştirilmesi doğrultusunda yönlendirmemizi sağlıyor. Finansmanda sürdürülebilirlik odağını önemsiyor ve yeni işlemlerle payını arttırmak istiyoruz. Ayrıca, kurulduğundan beri Borsa İstanbul’un Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyoruz. Önümüzdeki dönemde de “CFO Görev Gücü” olarak açıkladığımız prensipler doğrultusunda bu alanda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.


MNG KARGO CFO’SU KAĞAN GÜNDÜZ:
HER TÜRLÜ YATIRIM VE GİRİŞİM, BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

MNG Kargo olarak kaynağımızı, sektördeki gücüne güvenen yatırımcılardan oluşturduk. Kargo sektöründe bir ilki hayata geçiren MNG Kargo, borçlanma aracı ihraç ederek sermaye piyasalarına giriş yaptı. 75 milyon TL tutarında ve 2 yıl vadeli ihraç edilen kaynak, MNG Kargo’nun kapasite artışı için gerçekleştireceği yatırımların finansmanında kullanılacak. Ekonomik olarak her türlü yatırım ve girişimin büyük önem taşıdığı bu dönemde ilk ihracımızı 2 yıl vadeli gerçekleştirebilmek şirketimize ve önümüzdeki potansiyele duyulan güveni bir kez daha ispatladı.


DEMİRDÖKÜM CFO’SU HASAN EREN:
HASAN ERENDEMİRDÖKÜM CFO’SU

Küresel ölçekte hiç kimsenin öngöremediği bir süreç yaşanıyor. Pandeminin ilk döneminde, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de bir daralma meydana geldi. Mart, nisan ve mayıs aylarında 10'ların altına gerileyen faiz oranlarıyla birlikte kredilerde çok ciddi büyüme yaşandı. Faiz oranlarındaki düşüş, ekonomik aktiviteyi artırdı. İnşaat sektöründeki artış, bizim sektörümüz için olumlu gerçekleşti.


ZORLU HOLDİNG CFO’SU VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KOMİTESİ BAŞKANI CEM KÖKSAL:
GEÇİCİ ÇÖZÜMLERE DEĞİL, SİSTEMSEL BİR DEĞİŞİME İHTİYACIMIZ VAR
Ekonomik modellerde tamamen değişikliğe gitmemiz gerekebilir. Bunu da ancak şirketlerimizin, iş süreçlerini ve gelecek stratejilerini; sadece kârlılık odaklı değil, doğa ile uyum içinde bir yaklaşımla tasarlayarak başarabiliriz.

Küresel meseleler, her geçen gün daha karmaşık ve çok boyutlu hale geldi. Bunların çözümü için sürdürülebilir ve kolektif bir çabaya ihtiyaç var. Bugün geçici çözümlere değil, sistemsel bir değişime ihtiyacımız var. 

YENİ EKONOMİ MODELİ YENİ FIRSATLAR DA YARATACAK 
Büyüme temelli yaklaşımdan paydaş temelli yaklaşıma geçiş, şirketleri elbette zorlayabilir; ancak yeni ekonomi modeli kendi içerisinde yeni fırsatlar da yaratacak. Sadece iklim krizi ile mücadelede başarılı olduğumuz takdirde bile 26 trilyon dolarlık bir tasarruf sağlayabiliriz. BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA) gerçekleşmesi, aynı zamanda 12 trilyon dolarlık pazar fırsatı ve 380 milyonluk istihdam anlamına geliyor. Özellikle, sermaye piyasalarındaki kurumsal yatırımcıların ÇSY (Çevresel, sosyal ve yönetişim) odaklı yeni değerlendirme metriklerini de benimsemeye başlaması bu dönüşümü hızlandıracaktır. Son bir yılda ÇSY fonlarının yüzde 270 oranında artış kaydetmesi de bu eğilimi doğruluyor. Son birkaç yıldır dünyada çok dikkat çeken iki mega trend olan dijitalleşme ve ÇSY önümüzdeki 10 yılda da itici bir güç olacak. Biz de Zorlu Holding olarak SKA’ya bir cevap olarak geliştirdiğimiz “Akıllı Hayat 2030” ile grubumuzda sürdürülebilirliği bir iş yapış şekline dönüştürmek için son 3 yıldır kararlılıkla çalışıyoruz. “Akıllı Hayat 2030” ile çevresel, sosyal ve yönetişim performansımızı her geçen gün daha da iyileştirerek, etkin şekilde yönetebiliyoruz.


C2FO TÜRKİYE DİREKTÖRÜ SERDEN KEÇECİOĞLU:
Dijitalleşme süreçleri önem kazandı

Salgınla beraber, dijitalleşme süreçleri önem kazandı. Bu sürecin erken adımları olarak, Türkiye’de birçok firma satışlarını e-ticarete taşıma yolunda önemli adımlar attı. Dijitalleşme bakımından C2FO örneğinde büyük ölçekli şirketlere, tek bir platform üzerinden dünyadaki bütün tedarikçileriyle, fatura büyüklüğü ve para birimi farketmeksizin, finansal bir işbirliği geliştirme imkânı sunduk.


GLOBAL YATIRIM HOLDİNG MALİ İŞLER VE FİNASMAN’DAN SORUMLU GRUP DİREKTÖRÜ FERDAĞ ILDIR:
Çevikliğimiz, iyimser sinyaller sağlıyor

Operasyonel dayanıklılığımıza rağmen, tüm işletmeler gibi grup performansı Covid-19 salgınından etkilendi. Daha önce benzeri yaşanmamış bu süreçte çalışanlarımızın güvenliğine, operasyon verimliliğine ve maliyet yapımızı yalınlaştırmaya odaklanıyoruz. Çalışanlarımızın ve operasyonlarımızın çevikliği, bu dönemden daha güçlü bir şekilde çıkacağımıza dair iyimser sinyaller sağlıyor.


YORGLASS CFO’SU UĞUR ŞEKER:
İNOVATİF ÜRÜNLER GELİŞTİRMEYE VE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Yorglass, bugün düzcam ve endüstriyel cam sektörünün global bir oyuncusu olarak, Ar-Ge, Ür-Ge ve inovasyon odağında ürettiği ürünlerini 60’a yakın ülkeye ihraç ediyor. Türkiye cam sektörünün de dünyadaki temsilcisi konumda.  Türkiye’nin 5 şehrinde kurulu 6 tesisimiz, katma değerli üretime odaklı yatırımlarımızın da bir göstergesi. İhracat, ülkemizin büyümesi ve küresel arenada güçlü potansiyelini gösterebilmesi için önemli bir köprü görevi görüyor. Yorglass olarak ihracatımızı artıracak inovatif ürünler geliştirmeye ve büyümeye devam ederek, ülkemiz için de katma değer yaratmaktan son derece mutluyuz.


ASSAN ALÜMINYUM CFO'SU ZEYNEP SARSAN:
ÜRETİM VE YATIRIM HIZ KESMEYECEK

Global yassı alüminyum sektörünün öncü üreticilerinden Assan Alüminyum, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın da 3’üncü büyük alüminyum şirketi. Pandemide doğru planlama, pozitif düşünme, yüksek motivasyon alanlarına odaklandık. Yeni dönemde stratejik ihracat pazarlarına daha fazla odaklanacağız. Üretime ve yatırıma hız kesmeden devam edeceklerini dile getirdi.


MİCROSOFT TÜRKİYE CFO’SU MÜGE ÇELEBİ ÖZDEMİR:
TOPARLANMA SÜRECİNİN ODAĞINDA TEKNOLOJİ VAR
Pandemi sürecinde işletmeler, seyahat kısıtlamalarından tedarik zincirlerinin zarar görmesine kadar birçok negatif etmenle mücadele etti ve ciddi anlamda finansal zorluk yaşadı. Toparlanma ve adaptasyon sürecinde işletmelerin en değerli cephanelerinden biri, teknoloji olacak.

Pandeminin ardından toparlanma sürecinin odağında teknolojinin yer alacağına inanıyoruz. Finans alanında bizim için değeri çok büyük olan verinin her yıl ikiye katlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Ancak doğru veri, doğru şekilde analiz edildiği takdirde bize katma değer olarak dönüyor. Öte yandan, eski modellerde takılı kalmak, işletmeleri insan hatasına daha açık hale getiriyor. Dolayısıyla riskleri azaltmak için proaktif olarak bize yardımcı olacak yeni, güncel sistemler edinmemiz gerekiyor. Örneğin, bu süreçte makine öğreniminin datadan faydalanma konusunda son derece olumlu sonuçlar verdiğini görüyoruz.


CFO’LAR, SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE ODAKLANIYOR
Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), finans liderlerinin görev ve sorumlulukları bakımından geçirdiği dönüşümü mercek altına alan ‘CFO’nun DNA’sı’ raporunun sonuçlarını açıkladı. Çalışmaya, dünya genelinde 800’ü aşkın CFO katıldı. CFO’ların, pandemi dönemi ve sonrasında şirketlerin geleceklerinin yeniden şekillendirilmesinde en önemli üst yönetim rollerinden birini üstleneceğini ortaya çıktı. Finans yöneticilerinin en büyük önceliği ise günümüz koşullarında organizasyonların korunması ve sürdürülebilir büyüme sağlanması. CFO’ların yüzde 82’si, uzun vadeli değer yaratılması konusunda şirket paydaşları tarafından kendilerine giderek daha fazla sorumluluk atfedildiğini ifade ediyor.

FİNANS LİDERLERİNİN FİKİRLERİ:
1-    Kısa ve uzun vadeli değer arasında denge sağlanması, yeni sorumluluklar getiriyor
2-  Kurum içinde farklı fonksiyonlarla iş birliği güçlendirilmeli
3-    Yatırımcı daha fazla bilgi talep ediyor
4-    Finans fonksiyonunda 2025’e kadar köklü değişim bekleniyor


EY TÜRKİYE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ BÖLÜM BAŞKANI GÖKHAN GÜMÜŞLÜ:
DEĞER YARATMAK İÇİN DEĞİŞİMDEN FAYDA SAĞLANMALI

Kıdemli finans liderlerinin. bugünün sorunlarını çözmenin ötesine bakmaları gereken bir dönemdeyiz. Kurum stratejisiyle uyumlu, değer yaratma odaklı bir finans kültürü için pandeminin beraberinde getirdiği büyük değişimin organizasyona uzun vadeli fayda sağlayacak şekilde kullanılması gerekiyor. Finans fonksiyonunda daha uzun vadede gerçekleşecek dönüşüme odaklanılması, teknoloji, altyapı ve yetkinliklerin geliştirilmesi açılarından hazırlık yapılması CFO’ların şirketlerinin sürdürülebilir büyüme performansına güçlü bir katkı sunmalarına destek olacaktır.