CFO'NUN ENFLASYON MUHASEBESi

2023 Ocak ayının 3.haftası, bir konferans için Amerika'daydım. Uluslararası Ticari Tahsildarlar Derneğinin (IACC) her sene Ocak ayında düzenlediği bu yıllık konferansta, dünyanın pek çok ülkesinden kredi ve tahsilat profesyonelleri katılır. 2014'ten bugüne ben de 5 tanesine katıldım. Önceki seneler alacak yönetiminde Finans Teknolojisi, KVKK, Dijitalleşme gibi konularda farklı ülkelerin ortak paydada buluşması pek kolay olmazken, bu sefer tüm katılımcıların ortak bir gündemi vardı: 'enflasyon' Dünyadaki tüm ülkelerin 1 numaralı gündemine oturan yüksek enflasyon, ülkemizdeki görece 'çok daha yüksek oranla' seyredince maalesef, tüm şirketlerimizi daha çok endişelendiriyor elbette. Bu sebeple bu ayki dosyamızda, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yüksek enflasyonla beraber kur dalgalanmalarından etkilenmemek için neler yaptığına yer vermek istedik. Ve bununla bağlantılı olarak nakit akışını iyileştirmek ve yeni yıl bilançolarını güçlendirmek için 2023 planlarını da merak ettik. Keyifli okumalar.

Enerjisa Enerji CFO’su MIchael Moser:
Türkiye’nin yeni enerji dünyasını inşa ediyoruz
Enerjisa Enerji’nin sürdürülebilirlik odağında hayata geçirdiği projelerde enerji verimliliği, tasarruf ve karbon salımına ilişkin olumlu çıktıları net olarak görebiliyoruz.

Şirketimizde sürdürülebilirliği iş yapış biçimimize her alanda yön veren bir anlayış olarak benimsiyoruz. Bu noktada şirketimizin amacı açık ve net: müşterilerimizi ve sektörleri enerjiyle buluşturmak ve gelecek nesiller için Türkiye’de daha iyi, daha temiz ve daha güvenli bir enerji geleceği sağlamak.

Dünya’nın yaşadığı zor zamanlara rağmen enerji sektöründe çevresel faaliyetlere odağımızı kaybetmeden, Türkiye’de yeni enerji dünyasını inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Yakın zamanda dünyanın en büyük çevre raporlama platformlarından biri olan CDP'nin İklim Değişikliği ve Su Güvenliği alanında ‘B’ skorunu almak bizim için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağıydı. BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’ne dahil olmaktan da büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu motivasyonla sürdürülebilir ve yeşil enerji konusundaki taahhütlerimizi yerine getirmek; gezegenimiz, ülkemiz ve toplumumuz için daha fazla değer yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Acıbadem Mali İşler Direktörü ALP BARIŞ:
Enflasyon, paranın zaman maliyetini çok artırdı
Yüksek enflasyon dönemlerinde ticari alacaklarımızın zamanında tahsil edilmesi ve çalışma sermayesinin yakın takibi yüksek önem kazanmaktadır.

Enflasyon, paranın zaman maliyetini çok artırdığı için geç tahsilatlar kar marjlarının erimesine sebep olmaktadır. Alacaklarımızın zamanlı takibi için tahsilat ekiplerimizi güçlendirme ve gerekli gördüğümüz durumlarda ise alacaklarımızın tahsilatı için dış paydaşlarımızdan da destek alma yoluna gidiyoruz.

Kur açısından ülkemiz 2018 yılının ikinci yarısından itibaren birkaç kez kur şoku yaşadı. Bunun dışında, maalesef enflasyona bağlı olarak bir süre Türk Lirasının değer kaybını deneyimledik. 2022 yılının ikinci yarısından itibaren ise kur dalgalanmalarının azaldığı daha stabil bir döneme girdik. 2023 yılının ilk yarısı için de bu trendin devam edeceğini öngörüyoruz.

“Kur riskini en aza indirgeyecek şekilde bilançomuzu yönetmeye çalışıyoruz”

Acıbadem Sağlık Grubu olarak net kur riskini en aza indirgeyecek şekilde bilançomuzu yönetmeye çalışıyoruz. Yaptığımız yurt dışı yatırımlar, yabancı hastalarımıza sağladığımız sağlık turizmi hizmetleri ve finans piyasasında hedge edilen yabancı para yükümlülüklerimiz ile operasyonumuzun sürekliliğini sağlamayı planlıyoruz.

Yüksek enflasyon şirketlerin çalışma sermayelerinde zayıflamalara sebep olmaktadır. Grup olarak güçlü bir bilançoya ve düşük sayılabilecek bir borçluluk oranına sahip olmamıza rağmen son dönemlerde bankacılık sektörü ve kredi pazarında sıklaşan düzenleme değişikliklerinin sonucu nakit akışımızı ve projeksiyonlarımızı günlük olarak takip etmeye başladık. 2023 yılı için de aynı yaklaşımla devam etmeyi ve özellikle çalışma sermayemizi güçlü tutmayı planlıyoruz.

Vakko CFO’su Özgür Karagözoğlu:
Talebin artacağını öngördük
Satın alma bütçemizi talebin artacağını öngörerek yaptık ve hızlı aksiyonlar alarak ürünlerin zamanında müşterilere ulaştırılmasını sağladık.

Güçlü sourcing (kurumsal tedarik) ekibimizle en kaliteli ürünleri en hızlı ve optimum maliyetlerle tedarik edebileceğimiz noktaları sürekli araştırıyoruz. Farklı iş fonksiyonları için hızlı maliyet analizleri yapıyor, bunun sonucunda fayda/maliyet dengesini göz önünde bulundurarak, güçlü mali yapımızın sunduğu olanakları da kullanarak kârlılığımızı artıracak önlemler alıp geliştirmeler gerçekleştirebiliyoruz.

 

“Enflasyon muhasebesinin mali tablolarımız üzerindeki etkisini analiz etmeye başladık”

Enflasyon muhasebesine ilişkin çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Parasal olmayan kalemlere ilişkin standartların belirttiği yönlendirmeler doğrultusunda, enflasyon muhasebesinin mali tablolarımız üzerindeki etkisini analiz etmeye başladık. Ayrıca muhasebe altyapımızda enflasyon muhasebesine ilişkin geliştirme projelerine start verdik.

“Yatırımlarımızı geri dönüş süresi ve iç karlılık oranlarına göre değerlendiriyoruz”

Bütün kârlılık analizlerimizi, reel büyümeler doğrultusunda, enflasyondan ardındırılmış rakamlar üzerinden yapmaya gayret ediyoruz. Enflasyondan arındırılmış finansal verilerle birlikte, satış adeti, m2 satış verimliliği, personel başına satış, m2 başına personel gibi parametreleri de değerlendirme sürecine dahil ediyoruz. Ayrıca, yeni mağaza açılışı, renovasyonlar, üretim yatırımları başta olmak üzere tüm yatırımlarımızı öncelikle geri dönüş süresi ve iç karlılık oranlarına göre değerlendirip kararlarımızı bu metriklere göre netleştiriyoruz.

Liv Hospital Mali İşler Müdürü MAHMUT BAŞKUTLU:
Tahsilatın takibi için vade takip sistemi kurulmalı
Alacakların tahsilatı konusu esasen hizmet alımı öncesi yapılan sözleşmede şartların açık ve anlaşılır olmasını sağlamak, karşı tarafın şartları anladığından emin olmak ile başlamaktadır.

Kurum içerisinde tahsilatın takibi için vade takip sistemi kurulmalı ve vadesi yaklaşan tahsilatlar için ön hatırlatmalar yapılmalıdır. Piyasalarda kur riskini doğal yöntemler ile ortadan kaldıramadığımız durumlarda bazı finansman tekniklerini kullanabiliriz. Kur riski yönetimi amacı ile kullanılan en yaygın yöntemlerden olan Futures’i tavsiye ederiz. Bu sayede sektör rekabeti yanı sıra Ülkenin rekabet gücüne de katkıda bulunmuş oluruz.

Kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerinin dönen ve duran varlıklara oranı kıyaslanmalıdır. Bilançoyu güçlendirmek adına net borcun olması gerekenden yüksek olmamasına dikkat etmek ve mümkün olduğunca döviz borcun olmaması sağlamak gerekir. Buna bağlı olarak tahsilatların zamanında yapılması ise nakit akışında kolaylık sağlayacak önemli faktörlerdendir.

EUROPCAR TR CEO'SU FIRAT FİDAN:
Ekonomik koşullar tahsilat riskini oldukça artırıyor
Ülkemizde yüksek enflasyon ile birlikte negatif reel faiz, stoğu değerli, TL ve alacağı ise maalesef değersiz kıldı. Yüksek ve uzun süre alacaklı kalıyor olmak enflasyona bağlı yüksek kayıplara neden olurken aynı zamanda düzensiz ve belirsiz ekonomik koşullardan geçtiğimiz şu dönemlerde tahsilat riskini oldukça artırıyor.

Bu noktada süreç yönetimini doğru yönetebilmek adına tahsilat süreçlerinde vadeleri kısaltarak büyük ölçüde peşin çalışmaya döndük. 2019’da alacaklarımızın ortalama vadesi 57 gün iken 2022’de mevcut süre 19 güne geriledi.

Diğer yandan Europcar global bir marka olduğu için Türkiye’den olduğu kadar yurt dışından hizmet alan müşterilerimiz de söz konusu. Yurt dışında hizmet alan müşterilerimiz Europcar Global’in fiyatlarından kiralama yaptığı için tahsilat riski, hizmet aldığı ülkedeki Europcar temsilcisinde oluyor. Türkiye’deki hizmetlerimiz içinse güvenilir ve tahsilat problemi olmayan müşteriler ile çalışmak konusunda olabildiğince hassas bir süreç yönetimi yapıyor; araç kiraladığımız müşterilerin gerek mali gerek ticari istihbaratlarını yapıyoruz.

Döviz kurlarının son yıllarda oldukça volatil ve artma eğilimde olduğu bir dönemdeyiz. Bu noktada yurt dışından gelen döviz tahsilatlarımızda kur ve nakit akışımıza en uygun şekilde TL’ye dönüp, ülke konjonktürümüzdeki kur artış eğilimi nedeni ile çoğu zaman kur dalgalanmalarından etkilenmemek adına önlemler alıyoruz.

“Sermayenin doğru yönetilmesi ve korunması oldukça önemli”

Her sektörde olduğu gibi özellikle enflasyonist ortamda kiralama sektöründe de sermayenin doğru yönetilmesi ve korunması oldukça önemli. Bunun için karlılıkların enflasyonun altında kalmaması, tahsilat hızının yüksek olması, tahsilatlarda zaafiyet olmaması ve optimum (zamanında, gerektiği kadar ve karlı alış/satış) bir filo yönetimi yapmak gerekiyor.

2023 yılında da filolarımızı doğru yönetip hem kiralamada verimsizliğin önüne geçmek hem de doğru zamanda alış ve satış ile filo yenilemelerinde azami karlılığı yakalamak, gereksiz stok ve buna bağlı finansman yükünün önüne geçmek için azami özeni gösteriyor olacağız. Fiyat politikamız ise ürün gamı ve sezon dinamiklerine paralel olarak hem rekabetçi hem karlı olmalı. Bu konuda satış ve pazarlama departmanımızın kurguladığı strateji doğrultusunda hızlı ve doğru aksiyonlar alacağız.

Bununla birlikte finansman yüküne girmemek adına karlı ve doğru projelerde yer almaya özen gösteriyor, güvenilir ve ihtiyatlı nakit akış projeksiyonları ortaya koyup, buna en iyi şekilde uymaya çalışıyoruz.

Sermaye değişimini ve nakit projeksiyonları ile gerçekleşen işlemleri sürekli kontrol ediyor, likit ve filolarımızdaki stok dengesini optimum düzeyde tutmaya özen gösteriyoruz. Diğer yandan kredi limitlerimizi sürekli açık tutup, nakit akış planımıza uygun olarak, önceden aksiyon alıp gerektiğinde ve gerektiği kadar, en rekabetçi maliyetler ile operasyonumuza ve akit akışımıza uygun vadelerde krediler kullanmaya çalıştığımızı söylemeliyim.