CFO'NUN İNSAN VE TEKNOLOJİ ODAĞI

CFO'LAR artık orta ve uzun vadeli stratejilere katkıda bulunan, hatta onlara yön veren kritik bir rol üstleniyor. Bu nedenle kendilerini geliştirmeleri ve yeni teknolojilere uyum sağlamaları zorunlu. Birbiriyle konuşmayan veri tabanlarıyla çalışmak, CFO'lar için büyük güçlüklerden. Öyle ki, bunları yönetebilenler başarılı oluyor ve şirketi de bir adım öne götürebiliyor. Geleceğin CFO'larının; insan kaynakları, tedarik zinciri ve şirket içi tüm departmanlar ile sık sık proje yapmaları önemli. Tüm bunlar belki küçük bir nokta gibi görülebilir; ama meşakkatle birer resme dönüşeceği aşikâr. Çünkü CFO'ların her şartta bordroyu, tedarik zincirini, satın almayı bilmesi gerekiyor. Peki, "insan kaynağı" ve "teknoloji", CFO için ne ölçüde önem taşıyor?


AgeSA Finans Genel Müdür Yardımcısı Zeliha Ersen Altınok:
Teknolojiye yatırım yaparken, önceliğimiz her zaman insan kaynağı
CFO, şirketin işleyişinin sürdürülebilirliği için çalışıyor. Dolayısıyla başarının en önemli mimarları olan insan kaynağına, büyük önem verilmeli. Teknoloji de küresel trendler paralelinde yeniliklere uyum sağlama refleksini geliştiren bir etmen. AgeSA olarak teknolojiye yatırım yaparken, önceliğimiz her zaman insan kaynağımız.

Doğru insan kaynağı ve yenilikçi teknolojiler, şirketleri mevcut konumlarından çok daha öteye taşıyabilen unsurlar. Şirketi; insan kaynağının, çalışanın motivasyonu, memnuniyeti ve çabası hedeflerine ulaştırıyor. Teknoloji ise iş süreçlerinin aksamamasını, daha pratik ve verimli bir şekilde çözülmesini sağlayan önemli bir araç. Dijitalleşmenin ve inovasyonun kritik öneme sahip olduğu bugünlerde, şirketleri başarılara götüren faktörlerin başında geliyor. 

CFO’LARIN GÖREVİ YALNIZCA FİNANS DEĞİL
CFO’nun görevleri yalnızca finansal konularla sınırlı değil. CEO ile birlikte hareket ederken, finansal faaliyetlerin planlanması ve uygulamaya konulmasından da sorumlu. Bu sayede şirketler etkili bir strateji yönetimi gerçekleştirebiliyor, dijital dönüşümünü tamamlayabiliyor ve finansal açıdan sağlam temellerle hedeflere ulaşabiliyor. Ayrıca AgeSA gibi halka arz edilmiş şirketlerin bazı yükümlülükleri bulunuyor. İlgili dönemin finansal faaliyetlerinin şeffaf bir şekilde paylaşılması, gerekli bilgilendirmelerin ve faaliyetler ile ilgili açıklamaların yapılması da CFO yönetimi altında takip edilen konular. Finansal sonuçlar ve başarılar da şirketin büyümesine katkı sağlıyor.

SAP Türkiye CFO’su Buluş Fidan Tüfekçi:
Teknolojinin sağladığı tüm avantajlardan faydalanıyoruz
Teknoloji; günümüzde belirsizliklerle, krizlerle ve güçlüklerle başa çıkmada en büyük yardımcımız. Biz de SAP’de, teknolojinin sağladığı tüm avantajlardan faydalanıyoruz. Finans organizasyonumuz, “operasyonel finans” ve “stratejik finans” olarak ikiye ayrılıyor.

“Operasyonel finans”ta, kullandığımız SAP çözümlerinin de yardımıyla, çalışanlarımızın verimli çalışmaları bizi rahatlatıyor. Böylece, finans birimi olarak “stratejik finans” diyebileceğimiz alanda; yani hem müşterilerimize hem çalışanlarımıza hem de iş ortaklarımıza fayda sağlayabilecek projelere daha fazla vakit ayırabiliyoruz. Satış ve operasyon ekipleriyle de birçok alanda iş birliği yapma fırsatımız oluyor. 

ERP ÇÖZÜMLERİMİZ VERİMLİLİĞİMİZİ ARTIRIYOR
Kurumsal kaynak planlama (ERP) çözümlerimiz, verimliliğimizi ve hızımızı artırıyor. Kontrol panellerimiz (dashboard) üzerinde tüm finansal tablolara ve nakit akışına saniyeler içinde ve en güncel bilgilerle ulaşabiliyoruz. Bu da kritik ve zorlu zamanlarda karar vermemizi kolaylaştırıyor. SAP S/4HANA finans çözümleri ile anlık raporlama yaparak, nakit akışımızı hızlı bir şekilde görebiliyoruz. Bu sayede de gerektiğinde önlem alabiliyoruz. Bunlara ek olarak, “öğrenen makine” teknolojisiyle hızlı raporlar çıkarabiliyoruz. SAP’nin finans çözümleri, zamanın çok daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Verinin daha hızlı işlenip kapsamlı raporlar elde edilmesini ve daha stratejik konulara katkıda bulunmayı mümkün kılıyor.

SIgnIfy Türkiye CFO’su Aydın Yağcı:
Teknoloji ile çağa uyum sağlarken, insan kaynağına yatırım ile büyüyoruz
Signify, 70’ten fazla ülkede, yaklaşık 39 bin çalışanı bulunan bir şirket. Teknoloji, hem kendi iş alanımızın hem de işleyişimizin, çağa uyum sağlama gücümüzün ana unsurlarından. İnsan kaynağının iyi planlanması ve gelişimi için yatırım yapılması ise büyüme stratejilerimizde çok etkili.

Geleceğe ilişkin öngörüler doğrultusunda stratejilerin belirlenmesi, hedeflerin oluşturulması ve uygulanması, tabii ki eldeki kaynakların doğru ve verimli kullanabilmesiyle mümkün. İnsan ve teknoloji kaynağının sadece bugünkü ihtiyaçları karşılaması, orta ve uzun vadedeki büyüme ya da iş modelleri için de yeterli olacağı anlamına gelmiyor. 

TEKNOLOJİ YATIRIMLARI HAK ETTİĞİ DEĞERDE
Eskiden pek çok kurum tarafından fazla maliyetli bulunan ve ötelenen teknoloji yatırımları, son dönemde hak ettiği değeri görmeye başladı. İnsan kaynağı planlamaları için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Mevcut insan kaynağının, hedeflenen noktaya ulaşıldığında da teknik bilgi ve beceri anlamında ihtiyaçları karşılayabilecek yeterliliğe sahip olması çok önemli. Bu nedenle, bu alanda da gerekli planlama ve yatırımın yapılması, en az teknoloji yatırımı kadar öncelikli olmalı. Aksi takdirde ne kadar güçlü bir plana sahip olunursa olunsun, uygulama noktasında başarısızlıkla yüzleşme şansı oldukça yüksek olacaktır... 

DHL Express Türkiye CFO'su Derya Özer Sağkan:
Uzun vadeli stratejiler, uyumlu ekipler ve teknoloji ile geliştirilir
İnsan kaynağı ve teknoloji, CFO için hayati önem taşıyor. Çünkü ekibiniz ile uyum içinde çalışmadan ve teknolojik trendleri takip etmeden, uzun vadeli stratejiler geliştirme imkânınız yok. Finans ekipleri değişikliklere kolaylıkla adapte olabilmeli ve hızlı aksiyon alabilmeli. Bu noktada, ekibin güçlü yanlarını öne çıkaracak şekilde çalışabilmek çok değerli.

DHL Express, kurum kültürü açısından insan kaynağının çok kıymetli olduğunun farkında olan ve bu konuda sürekli yatırımlar yapan bir şirket. Eğitim programlarımız sayesinde, çalışanlarımızı hep odağımızda tutuyor ve kendilerini hem teknik açıdan hem de yetkinlikler anlamında geliştirmelerini sağlıyoruz.

TEKNOLOJİ, CFO’NUN YENİ ROLÜNÜ BELİRLİYOR 
Hız, işimizin olmazsa olmazı. Dijitalleşme ve teknoloji olmadan geleceği yakalayamayız. Teknoloji her şeyden önce, CFO’nun finansal sınırların ötesine geçen yeni rolünü belirliyor. Yeni çözümler geliştirmek için elinizdeki büyük miktardaki veriyi daha anlamlı kullanmalısınız. Bu da teknolojiden yeterli seviyede yararlanılamayan geleneksel süreçler ile pek mümkün değil. En iyi müşteri deneyimini yaşatabilmek için finans tarafında da dijital çözümler her zaman odak noktamızda. Yeni teknolojiler, günlük olarak taze verilere erişebilmekten nakit akışını idare etmeye, riskleri ve fırsatları doğru tespit etmekten yol haritası hazırlayabilmeye kadar pek çok noktada CFO’ların iş yapış biçimini şekillendiriyor. 

Esas Holding CFO'su Mustafa Tercan:
Her lider, oluşturduğu ekip kadar güçlü olabilir
Gerek insan kaynağı gerekse kullandığımız teknoloji, bir CFO’nun verimini ve üretebileceği katma değeri çok artırabileceği gibi, ciddi düzeyde güç kaybına da sebebiyet verebilir. Her lider, oluşturduğu ekip kadar güçlü olabilir.

Ben, birlikte çalışacağım ekipleri oluştururken, hep istihdam süreçlerine önemli zaman ayırırım, ince eğirip sık dokurum. Bana ve işimize tam uyum gösteremeyecek biriyle çalışmak için efor sarf etmektense, bu eforu başta, mülakat sürecine kaydırıp olabildiğince doğru kişilerle ekip oluşturmaya çalışırım. 

ÇALIŞANIN TEKNİK BİLGİSİNDEN ZİYADE MERAKINA BAKARIM
Çalışma arkadaşlarımın teknik bilgisinden ziyade, meraklı bir insan olup olmadığını, hayata ve yeni şeyler öğrenmeye aç olup olmadığını anlamaya gayret ederim. Mümkün mertebe enerjisine dikkat ederim. “Gözü parlıyor mu, cevval mi, arzuları var mı?” gibi sorulara cevap ararım. Çünkü önümdeki öz geçmişte beni tatmin edecek özellikler görüyorsam, teknik kabiliyetin zaten var olduğunu düşünürüm. Teknoloji de buna benzer şekilde, ayağımıza bir pranga olabileceği gibi, bizi gereksiz, zaman kaybettiren, hantal işlerden kurtaran, zamanımızı katma değerli işlere yönlendirmemize olanak veren bir araç halini de alabilir ve bu bağlamda son derece önemlidir.

Divan Grubu CFO’su Ali Kemal Bak:
CFO, insan kaynağını yönetirken, teknolojik yeniliklere de odaklanmalı
Tüm organizasyonların en önemli varlığı olan insan kaynağının etkin yönetimi, CFO için de kaçınılmaz. Bunu yaparken de gelişen teknolojinin getirdiği yeniliklerin hayata geçirilmesine liderlik etmeli.


Orta ve uzun vadede beklenen değişimleri öngörebilmek ve hazırlıklı olmak, CFO’nun en önemli sorumlulukları arasında.

CFO, ŞİRKETİNE NASIL KATKI SAĞLAR? 
CFO, krizlerle birlikte gelen sorunların analizini yapıp çözümleri ortaya koyan kişidir. Güçlü risk yönetimi ile şirketin hem finansal hem de motivasyon sağlığının en az seviyede etkilenmesine katkıda bulunur. Bunu yaparken, her krizin içinde barındırdığı fırsatların da değerlendirilmesi ve krizden güçlenerek çıkabilmek için gerekli ortamın yaratılmasında önemli bir rol üstlenir. CFO, büyümenin temel ve en güçlü destekçisi, planlayıcısıdır. Tüm paydaşları ile beraber stratejinin oluşturulmasından uygulanmasına kadar olan süreçlerin tamamında aktif rol alması gerekir.

DHL Supply Chain (DSC) Türkiye Finans Direktörü Deniz Keleş:
Teknolojinin faydaları, doğru ekip çalışmasıyla harmanlanmalı
Ekibinin verimliliği ve şirketin süreçlerinde kullandığı teknolojiler, CFO‘nun işini başarıyla yürütebilmesi için en önemli etkenler...

Doğru teknolojilerin kullanımı; maliyet optimizasyonu, kaynaklardan doğru yararlanılması, suistimal riskinin azaltılması, hesap verebilirlik, karar süreçlerinde daha çok verilerle hareket edebilme, daha iyi planlama yapabilme ve hataları tespit edici olmaktan ziyade önleyici olabilme gibi birçok faydayı beraberinde getiriyor. Teknolojinin sağladığı tüm bu faydaların yanı sıra, ekip arkadaşlarınızın değiri de bu noktada önem kazanıyor. Tüm bu faydaları en iyi şekilde kurgulayıp, süreçlere entegre etme kısmı, doğru ekip çalışmasıyla mümkün...

Arzum Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arda Altınok:
Finansal altyapının temeline teknoloji konulmalı
Arzum olarak, markamızı ileriye taşıma adına kaliteli paydaşlar, nitelikli ürün geliştirme ve bir çekirdek ekip oluşturmaya odaklanıyoruz. Doğru yatırımı, doğru yerde yaptığınızda, o kalite her yere yansıyor. Çalışanlarımız bizim için çok önemli. Hedefe en iyi şekilde ve tam zamanında ulaşmak, yalnızca aynı heyecanı taşıyan nitelikli insan kaynağı ile mümkün.

Çalışanlardan maksimum verimi almanın yolu, onları desteklemekten geçiyor. Zorluklarla başa çıkabilmek için dinamik ve çevik bir yapıya sahip olunmalı. Bu noktada, tüm finansal süreçlerin teknoloji ile uyumunun yüksek olması şart. Teknolojinin yeterli seviyede kullanılmadığı geleneksel süreçler ile bugünün karmaşık ve dinamik dünyasının yönetilmeye çalışıldığı bir finansal yapı, başarısızlığa mahkûm. 

SEKTÖRÜMÜZDE FARKLILAŞACAĞIZ
Finansal altyapınızın temeline teknolojiyi koyar, risklerinizi doğru tespit eder ve iş yapış şeklinizi, bu riskleri teknoloji yoluyla bertaraf etme yönünde değiştirirseniz, başa çıkamayacağınız hiçbir zorluk kalmaz. Elbette üstlenilen risklerin, şirketin stratejisi ile uyumlu olması da çok önemli. 2010’lu yılların başından beri teknolojiye önemli yatırımlar yapmaya başlayan ve her yıl bu yatırımları büyüterek devam ettiren bir şirketiz. Örnek olarak, iş süreçlerinin entegrasyonunu dijital ortama taşımayı veya yapay zekâ ve robotları kullanarak ürettiğimiz raporları verebilirim. Teknolojiyi sadece kendi süreçlerimizi iyileştirmek için değil, yeni ürünlerimize de yansıtmaya çalışıyoruz. Değişen ihtiyaçlar kadar, değişen teknoloji de bizi gelecekte sektörümüzde farklılaştıracak konulardan olacak.

Pegasus Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı, Finans Barbaros Kubatoğlu:
Teknoloji kritik önemde insan kaynağının rolü ise hâlâ değerli
Teknoloji, dijitalleşmenin önlenemez yükselişiyle birlikte her şirketin ve her departmanın odak noktası haline gelen bir konu oldu. Finans dünyası, teknolojinin, finansın geleceğinde büyük bir rol oynayacağını çok net bir şekilde kavradı. Biz, CFO’lar olarak artık şunu çok iyi biliyoruz; yeni dünyada güvenlik, işimizin en kritik parçalarından biri. İnsan kaynağı da finans için çok önemli. Bu başlığı yine teknolojiyle birlikte irdelemek gerekiyor.

Teknoloji; bilgi güvenliği, otomasyon, e-arşiv, sürekli öğrenen bir sistem kurma, risk bariyerleri belirleme vb. açılardan kritik bir önem taşıyor. Havacılıkta zaman baskısının yüksek, toleransın az, maliyetlerin fazla olduğu bir ortam söz konusu. Teknoloji ve dijital dönüşüm de, planlı ve stratejik bir yaklaşımla birleştiğinde, böyle zorlu bir ortamda katma değerli işler yürütmek için önemli bir araç oluyor.

DEĞİŞİM...
Teknolojideki gelişmeler, finansal hizmetler sektörünü de ciddi boyutta değiştirmeye başladı. Bu değişimle birlikte şirketlerin iş gücü ve yetkinlik yönetimi ihtiyaçları ve yaklaşımları da değişiyor. Geçmiş dönemlerde sektörel ihtiyaç ve yetkinliklere dayalı standart insan kaynağı ihtiyacı bulunuyordu. Günümüzde aranan mevcut yetkinliklere, teknolojinin etkin kullanımı gibi konular da eklendi. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor; süreçler ne kadar otomasyona dayalı olursa olsun, matbu süreçler ne kadar azalırsa azalsın, finans yönetiminde insan kaynağının rolü hâlâ önemini koruyor.

Boyner Grup CFO ve İcra Kurulu Üyesi ÖZGÜR TOKGÖZ ALTUN:
İşimizin temeli, ticaret ve teknoloji ile insani değerleri buluşturmak
İnsan kaynağımız ve teknoloji, Boyner Grup olarak odaklandığımız temel unsurların başında geliyor. Pandemiyle birlikte hızlanan dijital dönüşüm, elbette insan kaynağı sürecindeki değişimi de etkiliyor.

Teknolojiye ve dijital altyapımıza uzun zamandır ciddi yatırımlar yapıyoruz. Teknolojiyi sadece “Yazılım, yapay zekâ, bulut, mobil uygulamalar dünyası” olarak görmüyoruz. Bizim esas işimiz müşteri, ana işimiz insan. İşimizin temelini; ticaret ve teknoloji ile insani değerleri buluşturmak oluşturuyor.

"KOŞULSUZ MÜŞTERİ MUTLULUĞU" DEĞERİ... 
“All-line” stratejimizde, müşterilerimize fiziksel ve online kanallarımız fark etmeksizin; tek, bütünsel, akılda ve kalplerde kalıcı bir deneyim yaşatıyoruz. Kanal bağımsız online-offline, yani “all-line” müşterilerimizi mutlu etme işindeyiz. “Boyner IQ” ile işimiz artık müşteri mutluluğu teknolojileri. Pandemi döneminde şartlar değişse de, koşulsuz müşteri mutluluğu değerimizden vazgeçmedik.
Türkiye’de, perakende sektörünün en önemli oyuncularından biri olan grubumuzda, tüm pozisyonlarda ekip arkadaşlarımız ile uzun yıllar birlikte çalışmaya önem veriyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı, insan kaynakları politikalarımızı, tedarikçi ilişkilerimizi, müşteri iletişimimizi ve sunduğumuz hizmeti, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) doğrultusunda şekillendiriyoruz.