CFO'NUN KRiTiK ROLÜ

Şirketlerin, projeleri hayata geçirirken kaynak planlaması yapmak için "etkin risk yönetimi" şart. Belirsizlik ortamından kaçmak yerine "Risklerden nasıl fırsat elde ederiz?" düşüncesine odaklanılmalı. Kurumlar bu noktada esnek yapılar kurmaya çalışılıyor ki, bu alanlar pozitif bir etki sağlayabiliyor. Günümüz iş dünyasında riskler o kadar hızlı şekil değiştiriyor ki, "Sistemi daha geliştirebilir miyiz?" sorusu büyük önem kazanıyor. Riskleri tek tek ele almaktan ziyade, bir bütün halinde bakabilmek gerekiyor. Yapılan işlerden, doğal olarak her zaman fırsat doğmayabiliyor. Haliyle tüm kurguları en baştan kurgulamak bazen gereklilik değil, zorunluluk oluyor. Peki, CEO'ların "en yakın çalıştığı yönetici" olan CFO'lar, risk ve oynaklığın çok yüksek olduğu kritik süreçlerde hangi kritik rolleri üstleniyor?


Aras Kargo CFO’su Barbara Hagen:
Daha derin içgörülerde bulunmak gerekiyor
Teknoloji ile iç içe büyümüş bir neslin, farklılaşan tüketim alışkanlıkları ve artan online alışveriş alışkanlığı ile ticari faaliyetlerde sınır kavramının giderek ortadan kalktığı bir dünya düzeni var. Tüketiciler artık çok daha hızlı bir dijital hizmet bekliyor.

Sektörümüzde gelecek planlamalarını yaparken yapay zekâ, büyük veri, teknolojik gelişmeler ve giderek yükselen bir trend olan kişiselleştirmenin öne çıkarıldığı bir hizmet sunmak oldukça önemli. Teknolojiyle birlikte büyüyen yeni kuşaklar, birçok alandaki değişim ve dönüşümü de etkiliyor. Tüketim alışkanlıkları da oldukça farklı olan bu kuşak, daha değer odaklı bir yaklaşım sergiliyor. Sürdürülebilirliği önemsiyor, dijital mecralardan ve açık bir iletişim bekliyor. 
Bu değişen ihtiyaçlara cevap vermek için daha derin içgörülerde bulunmak gerekiyor. Biz de sorumlu bir marka olarak bu konuya odaklanıyoruz. Aras Kargo’da sürdürülebilirlik kavramını “ekonomi ve müşteriler”, “çevre ve iklim”, “toplum ve insan” olmak üzere 3 başlıkta ele alıyoruz. İyi işleyen bir ekonominin; çevrenin, özellikle de doğal kaynakların korunması ve verimli kullanılmasına bağlı olduğuna inanıyoruz.

Borusan Holding Grup CFO'su Barış Kökoğlu:
Entegre bir düşünce yaklaşımı ile ilerlenmeli
Kurumların ve CEO’ların gündemi değişebiliyor. Biz de gündemimizi bu paralelde değiştiriyoruz. Önemli olan, şartlar ne olursa olsun aynı hedefe yürümeyi sürdürmek ve CEO’muzu, finansal koşullar yol haritasına dahil ederek desteklemek. Borusan olarak gündemimizde sürdürülebilirlik bulunuyor.

Sürdürülebilirlik için stratejiyi doğru planlamak, risk ve fırsatları sağlıklı şekilde değerlendirebilmek gerekiyor. Bunun için de ortaklarımız, yatırımcılarımız, tedarikçilerimiz için güvenilir bir kuruluş olmamız büyük öneme sahip. Bunu yapabilmek için daha büyük makro çerçeve ve geleceğe dair stratejik vizyonu bütünsel şekilde kurgulamak lazım. 

FİNANSAL SAĞLIK...
Kurumsal yönetim, çevresel ve sosyal değer yaratma buradaki vizyonun temel unsurları. Sadece raporlayarak yansıtma değil, planlama aşamasında entegre bir düşünce yaklaşımı ile ilerlemek önemli. CFO’ların da sorumluluğu burada daha genişliyor ve Chief Value Officer’a dönüşüyor. Finansal sağlığın korunması ise bu hedefe giden yolda vazgeçilmez bir unsur. Bu çerçevede gerekli risk politikalarının oluşturulması ve takibi, doğru likidite seviyesinin sağlanması ve korunması gibi birçok husus ön plana çıkıyor. Bu alanlarda kritik görevler üstlenmek zorunda olan CFO’lar açısından sorumluluk seti gelişiyor ve değişiyor. Bizim de önceliğimiz, değişen bu sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmek.

Esas Holding CFO’su Mustafa Tercan:
CFO, operasyonun hem gaz pedalı hem de freni olabilmeli
CEO direksiyonda ise CFO da yanındaki co-pilottur. Yarışı kazanmak istiyorlarsa, bu ikilinin çok iyi anlaşması, yakın bir ekip olması, yolun ilerleyen safhalarında onları nelerin beklediğini sezip, analiz edip, görüp, birbirine tam, şeffaf bir şekilde ve açık sözlülükle söylemesi gerekir.

CFO’lar, bütün rakamlara, nakit giriş ve çıkışlarına, gelir ve giderlerin bütçeye göre gerçekleşmelerine vakıf olduğu için, büyük resmi görebilen bir konumdadır. Kısa ve uzun mesafede ne gibi fırsatlar veya riskler olduğunu görüp, buna göre operasyonun hem gaz pedalı hem de freni olabilmeyi başarmalıdır. 

DEĞER YARATIMINDA AKTİF ROL ALINMALI
Nakit her zaman büyük bir güçtür, hele ki risk ve oynaklığın yüksek olduğu durumlarda… Bu nedenle CFO, bir yandan CEO ile kafa kafaya vererek işlerin büyümesinin sürekliliği için değer yaratımında aktif rol alırken, diğer taraftan eldeki nakdi azamide tutabilmek ve parasal darboğaza düşmemek için işletme sermayesinden işlerin önceliklendirilmesine kadar pek çok alanda söz sahibi olabilmelidir. Bütün bunlar CFO ve CEO arasında yakın, sık ve doğrudan iletişimi çok gerekli kılar. Çünkü volatilitenin olduğu ortamlarda birçok konuya tekrar tekrar eğilinmesi, olasılık analizlerinin yapılarak değişen koşullara göre gidişata yön verilebilmesi çok önemlidir.

Zorlu Enerji CFO’su Elif Yener:
Sayısız ilkler ile sektörümüze öncülük ediyoruz
Biz, değer yaratmaya odaklı bir şirketiz. Sadece finansal değil, çevresel, sosyal ve yönetişimsel açıdan ortaya koyduğumuz eforu ve değeri de paydaşlarımız ile şeffaf şekilde paylaşmak, önemli önceliklerimizden biri.

Ortaya koyduğumuz hedefler kadar bu hedeflere yönelik aksiyonların sonuçlarını, her yıl “entegre faaliyet raporu”muz ile paydaşlarımızla açıklıkla paylaşacağız. Hayata geçirdiğimiz sayısız ilkler ile sektörümüze öncülük ediyoruz. “Entegre faaliyet raporu” da sektörümüzde bir ilk olarak yerini aldı. Özellikle sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz ile çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) performansımızı yükseltmeye ve sektördeki öncü şirket olma konumumuzu korumaya odaklanıyoruz. Bu raporun da hem biz hem tüm paydaşlarımız için önemli bir motivasyon kaynağı olacağına inanıyoruz.

Kale Holding CFO’su Haluk Alperat:
Hedeflerimizin de üstünde bir başarıya ulaştık
2021, pandeminin etkilerinin devam ettiği, küresel pazarlarda enerjiden üretime, tedarikten maliyet artışlarına kadar pek çok alanda sıkıntıların yaşandığı zorlu bir yıl oldu. Bu süreçte yine çalışanlarımız, paydaşlarımız, iş ortaklarımız ve yatırımcılarımız, en büyük gücümüzü oluşturdu.

Zorluklara ve risklere rağmen yatırımlarımızı gerçekleştirmeye, hedeflerimize aynı kararlılıkla yürümeyi sürdürdük. Bunun neticesi olarak da 2021 yılında, hedeflerimizin de üstünde bir başarıya ulaştık. Finansal açıdan elde ettiğimiz bu başarı bizi, “daha büyük ve daha güçlü bir Kalekim yaratma” idealimize de bir adım daha yaklaştırdı. 2022’de yenilikçi ürün ve uygulamalarımızla olduğu kadar, yurt içi ve yurt dışı yatırımlarımız ile bu yolda yeni adımlar atmaya, başarımıza yeni halkalar eklemeye devam edeceğiz. 

Nurol Holding CFO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Kemahlı:
Öz kaynağın hissedara yarattığı riski de yönetiyoruz
Bir projeyi yaparken, fırsatları risklerden fazla görürsünüz. Önemli olan fırsatı da riski de doğru analiz edebilmek. “Bu ikisi arasında o uyumsuzluğu nasıl gideririz?” düşüncesine odaklanılmalı.

Fırsatları patronlar, riskleri CFO’lar görüyor. Yatırımları yapacaksanız bize de o yatırımları başarıyla yönetmek düşüyor. 
Girişkenliği çok bol; ama sermayesi o kadar da bol olmayan bir ülkede yaşıyoruz. Büyük projelerde dahi öz kaynak kısmını dahi borçla yapıyoruz. Burada da bir uyumsuzluk ve risk var. İşler için bol miktarda öz kaynak koymanız gerekir; ancak büyük yatırımlarda yatırımların riskini yönettiğimiz kadar öz kaynağın hissedara yarattığı riski de yönetmeye çalışıyoruz. Özellikle son yıllarda mevcut durum itibarıyla bu boyut daha önemli hale geldi.