CFO'NUN ÖNCELİĞİ

CFO'nun niteliklerine verilen önem, iş dünyasının paydaşları için değişkenlik gösteriyor. Kamuoyu önceliği; "etik" ve "güvene" veriyor. CEO'lar ise globalde yatırımcı topluluğunun da özellikle gözettiği "stratejik içgörü"yle birlikte "liderlik"i çok önemsiyor. Türkiye'de de "finansal uzmanlık" ön planda. Son dönemde; şirketine kattığı değer kadar, kurumsal stratejiye de yön verebilecek, dijital dönüşümü yürütecek, CEO'nun sağ kolu olarak görev yapacak bir CFO modeli tanımlanıyor. Haliyle, CFO'nun yakın bir gelecekte üstleneceği görev ve sorumluluklar hızla artacak. CFO, kısa vadede işletmeler için her zamankinden daha kilit bir role sahip olacak. Peki, CFO'ların yeni dönemdeki öncelikleri hangi kavramlar olacak?

DOĞA SİGORTA MALİ İŞLERDEN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI FEHMİ ÖZBALKAN:
CFO, değişime liderlik etmeli
Etik ve güven, yalnız CFO’luğun değil, finans alanında herhangi bir pozisyonun olmazsa olmazıdır. Ne kadar yetenekli, ne kadar bilgili olursanız olun, bu işin özü, bu iki kavrama dayanır. CFO pozisyonunun doğası gereği, finansal uzmanlık, yani bu alandaki bilgi birikimi ve tecrübe de çok önemli.

CFO’da, sözünü ettiğim ve gereklilik şartlarını karşılayan 3 temel kavramda bir eksiklik varsa, bu durum şirketi ciddi finansal, hatta varoluşsal krizlere sürükleyebilir. 

STRATEJİK İÇGÖRÜ...
Bir CFO açısından stratejik içgörü ve değişime liderlik etmek, ön plana çıkan kavramlardan... Başarılı bir CFO’luk için tüm bu özelliklerin üst düzeyde sağlanmalı. Bu yetenek ve özelliklere sahip insanların CFO olarak seçilmesi, şirketin başarısı ve başarısının devamı için çok önemli. Aksi takdirde vasatı aşamayan yönetim ve liderlik, kurumun rekabetteki yerini zamanla sekteye uğratır. Dolayısıyla şirket kaçınılmaz olarak, değişime ayak uyduramayan CFO ve finansal yönetimi değiştirmek ya da rekabetin altında ezilmek arasında kalır.

Boyner Grup CFO ve İcra Kurulu Üyesi ÖZGÜR TOKGÖZ ALTUN:
Önceliğimiz, topluma değer katan işler yapmak
Sürdürülebilirlik çalışmalarımızdan toplumsal cinsiyet eşitliğine, tedarikçi ilişkilerimizden müşteri mutluluğuna kadar her alanda, çevreye ve topluma değer katan çalışmalar yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz.


Türkiye’nin de gündeminde olan ve kısaca ESG (Environmental, Social and Governance) olarak tanımlanan çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim temelli yatırımlar, öncelikli konular arasında. Çünkü şirketlerin, varlık sebeplerini yalnızca “kârlılık” üzerine kurmaları artık mümkün değil.

FİNANS DIŞI FAKTÖRLER DE DİKKATE ALINMALI
Kurumlar, paydaşların kazançlarının yanı sıra, çalışanların refahına ve toplumun yararına yönelik faaliyetlerde bulunmak zorunda. Finans dışı faktörlerin de dikkate alındığı ve sürdürülebilirliği odağa alan bu yaklaşımda, müşterilerin ve yatırımcıların beklentileri ve öncelikleri de farklılaşıyor. Tüketicilerin, taşın altına elini koyan ve çevreye duyarlı şirketlerle kurduğu duygusal bağın giderek güçlendiği günümüzde, yatırımcının da bakış açısı bu yöne evriliyor. Boyner Grup olarak, bizim de on yıllardır önceliğimiz, topluma değer katan işler yapmak. Değişen paydaş beklentileriyle, iş modellerimizi sürdürülebilirlik ve ESG yaklaşımı çerçevesinde şekillendiriyoruz. Sadece grup şirketlerimizde değil, tedarik zincirimiz ve iş ortağı ağımızda da aynı bilinci yaygınlaştırmaya ve bu yolla sürdürülebilirlik çalışmalarımızın etkisini artırmaya odaklanıyoruz.

BİOTREND ENERJİ FİNANS DİREKTÖRÜ AYŞEGÜL ÖZLEYEN:
CFO, güven ve etik açısından sorumlu
CFO için finansal uzmanlık, etik ve güven, stratejik içgörü, liderlik nitelikleri arasında öncelik belirlemek zor.


CFO’nun; kurum, sektör, coğrafya ve kişisel yetkinliğine göre bazı görevleri ve öncelikleri değişebiliyor. Ancak günümüz konjonktüründe CFO’nun finans liderliğini, önemli derecede stratejik içgörü besliyor. CFO, eninde sonunda tüm bu niteliklere sahip olmalı. Bu sahiplik aslında, CFO’nun sürekli gelişim sağlayan ve devam eden bir projesi. Geleceğin CFO’su, geleneksel finansal uzmanlık niteliğini barındırırken, paydaş yönetiminde önemli rol üstlenerek liderliğiyle de öne çıkacak. Şirketin hedefleri doğrultusunda tarafsızlığıyla güven ve etik açısından daha sorumlu olacak.

DHL Express Türkiye CFO'su DERYA ÖZER SAĞKAN:
Başarılı bir CFO, tüm iş birimlerini desteklemeli
Şirketin finansal yol haritasını çizerken, stratejik düşünmek ve planlama yapabilmek gerekiyor. Başarılı bir CFO’nun önceliği, uzun vadeli stratejiye yön verecek şekilde tüm iş birimlerini desteklemek, onlara yön vermek, risk değerlendirmesi ve yatırımlar gibi temel konularda etkin olabilmekten geçiyor.

Finans biriminin, şirketin her departmanıyla iyi ve sıkı ilişkiler kurması hayati öneme sahip. Bu da ancak başarılı bir ekip oluşturarak, liderlik ederek ve güvenilir, uyumlu bir iş partneri olarak mümkün.

40 YILLIK HİKÂYE...
DHL Express ailesinin 40 yıllık hikâyesinin arkasında, her zaman kaliteli hizmet sunma tutkusu, müşteri merkezli kültürü ve çalışan odaklı yapısı bulunuyor. Eğitmenlerinden biri olduğum, DHL Express’in tüm dünyadaki çalışanlarına yönelik “Sertifikalı Uluslararası Uzmanlar Eğitim Programı”, bahsettiğim harmoniyi yaratan en önemli unsurlar arasında. Odağımız; çalışanlarımızı geliştirmek, kariyerlerini şirket içerisinde devam ettirebilecekleri yeni fırsatlar yaratmak. Bu imkânlarla, kurum kültürümüzün de devamını sağlıyoruz. Yöneticilerimiz de yine bu eğitimlerle besleniyor ve daha iyi bir lider olabilmek adına bu programlar sayesinde vizyonlarını hep geniş tutabiliyor.

DHL SUPPLY CHAİN TÜRKİYE FİNANS DİREKTÖRÜ DENİZ KELEŞ:
Başarıdaki en kritik etken, doğru liderlik
CFO için bir ya da birkaç öncelik belirlemek oldukça zor. Yatırımcı, ekibi veya birlikte çalıştığı paydaşlar açısından farklı öncelikler olabiliyor.

Her bir nitelik, CFO’nun farklı bir rolü için daha büyük öneme sahip. Örneğin; risk yönetimi açısından stratejik içgörü daha önemliyken, hesap verebilirlik noktasında veri analizi ve raporlama, ticari başarı bakımından ise iş zekâsı ön plana çıkıyor. Yine de önceliklendirmek gerekirse, başarıyı yakalamakta en kritik etkenin “doğru liderlik” olduğunu düşünüyorum. Bu, hem farklılıkları bünyesinde barındıran güçlü ve motive bir ekibi hem de gerekli değişim/dönüşüm süreçlerini yönetebilmeyi beraberinde getiriyor.

SAP TÜRKİYE CFO’SU BULUŞ FİDAN TÜFEKÇİ:
CFO, çalıştığı kurumu geleceğe hazırlamalı
Dijital dönüşümle birlikte, finans birimlerinin artık temel finans faaliyetleri dışında; strateji, verimlilik, projelerin yönetimi, etik ve kontrol konularında şirketlerine katkıları daha da artıyor.

Başarılı CFO’lar, teknoloji ve insan arasındaki dengeyi yakalayan ve görevleri yetkinliğe odaklanarak dağıtanlar olacak. Artık bir CFO’nun raporlama yapmak veya nakit akışını idareden öteye geçerek, çalıştığı kurumu geleceğe hazırlamak için stratejik aksiyon planları oluşturması gerekiyor. Dolayısıyla; CFO’ların yeniliğe yönelmesi, hızla değişen iş dünyasına ayak uydurabilmesi, şirketini ileri taşıması için imkân sunacak. Finans liderleri ayrıca; tasarruf, risk yönetimi ve öngörü artışını en iyi şekilde kullanabilmek için varsayımları sorgulamalı, yerinde riskler almalı ve yeni deneyimleri de desteklemeli.

ARZUM MALİ İŞLERDEN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ARDA ALTINOK:
CFO, stratejik düşünebilmeli
CFO’ların önceliği “etik, güven, stratejik içgörü, liderlik, finansal uzmanlık” kavramlarından hepsi olmalı. Bir CFO, öncelikli olarak işin doğası gereği, herkese güven vermeli. Sermayedara, CEO’ya, yatırımcıya, çalışanlara… CFO, herkesin güvendiği ve etik değerlere bağlı kişidir.


Güven tek başına yeterli olmaz. Finansal planlama ve riskleri bertaraf etmek de çok önemli. Bunları yapabilmek için de CFO, stratejik düşünebilme yeteneğini kazanmış olmalı. Planlamanın sadece finansal enstrümanlarla sınırlı kalmaması, şirketin bütününe yayılabilmesi için liderlik vasfının da olması gerekiyor. CFO, CEO’NUN EN BÜYÜK YARDIMCISI
Günümüzde CFO’lar, liderlik konusunda CEO’nun en büyük yardımcısı olarak öne çıkmaya başladı. Finansal uzmanlık da yine olmazsa olmaz bir nitelik. Bir CFO’dan finansın tüm alanlarında uzman olması tabii ki beklenemez. Kiminin raporlama kası kuvvetlidir, kiminin hazine, kiminin denetim, kiminin ise vergi... Önemli olan; dünyadaki gelişmeleri takip etmek, kuvvetli kasları güçlü tutmak, görece daha zayıf olan kaslar için de doğru egzersizleri yapmak, kendini geliştirmek ve doğru yardımcılarla çalışmaktır.