CFO'NUN YAPAY ZEKA AJANDASI

Yapay zeka CFO'ların işinin bugününü ve geleceğini nasıl etkiliyor ya da etkileyecek? Bu konuda CFO'ların nasıl hazırlıkları var? CFO'lar yapay zekaya hangi işleri devretti? Finansta yeni trend olarak ChatGPT CFO'ların ne kadar gündeminde? Hangi konularda ChatGPT iş akışlarına girdi? CFO'lar teknolojinin başrolde olduğu yeni döneme nasıl hazırlanıyor? ChatGPT, popülaritesini her geçen gün daha da artırırken birçok şirket yapay zeka araçlarını nasıl kullanabileceğini merak ediyor. BUSINESS LIFE, bu ihtiyaçtan yola çıkarak iş dünyasına ayna tuttu. Türkiye'nin teknolojiyi en iyi kullanan CFO'ları sorularımızı şöyle yanıtladı:

YAPAY ZEKA FİNANSTA!
 

Yapay zeka aslında hayatımızda yeni değil. Uzun zamandır var. Gelişim aşamalarını yıllardır büyük bir merakla izliyoruz. Ama son yıllarda teknolojide başrolü kaptırmıştı. Yeniden doğuşuysa ChatGPT ile oldu. ChatGPT’ye gelene kadar pek çok iş sürecinde kullanılmaya başlanan yapay zeka, artık evrenin hem umudu hem korkulu rüyası. Yine de yapay zeka ve diğer akıllı teknolojiler kurumların iş süreçlerinde daha fazla rol alıyor ve ekiplerin rutin ya da yetkinlik gerektirmeyen iş yükünü azaltarak, daha stratejik konulara odaklanmalarını sağlıyor. Pazarlama, e-ticaret gibi alanlarda uzun süredir çalışan yapay zeka, artık finans departmanında da görev almaya başladı. Yapay zeka, finans ekiplerinin geleneksel olarak manuel yaptığı ve zaman alan görevleri hızlandırmasına ve otomatikleştirmesine olanak tanıyor. Eğilimleri belirlemek, gelecekteki performansı tahmin etmek, büyük hacimli verileri hızlı bir şekilde analiz etmek, yatırım büyümesini izlemek, potansiyel riski değerlendirmek gibi pek çok konuda yapay zekanın kazanımlarından yararlanmak artık mümkün.

Sap Güney Avrupa Ve Türkiye Cfo’su Buluş Fidan Tüfekçi
“Yapay zeka çözümleriyle finansın işini kolaylaştırıyoruz”
Yüksek fatura-tahsilat sayısına sahip şirketler için eşleştirilemeyen her açık fatura birikerek iş yükü doğuruyor. Makine öğrenmesi algoritmamızsa tahsilat temsilcilerinin yaptığı geçmiş denkleştirmelerden öğrenerek gerekçeleriyle birlikte önerilerde bulunuyor.

SAP olarak ürünleştirdiğimiz yapay zeka çözümleriyle finans ekiplerinin işini kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Örneğin SAP Cash Application, makine öğrenmesi (ML) algoritmasıyla alacak muhasebesinde siparişten tahsilata olan süreci otomatikleştirme ve kolaylaştırma amaçlı bir bulut hizmeti sunuyor. ML algoritması yetkinliğini kullanarak açık faturaları gelen müşteri ödemeleriyle denkleştirerek, banka hesap özetlerinin sonradan manuel olarak karşılaştırılmasını azaltmaya yardımcı oluyor.

“TAHSİLAT SÜRESİNİ İYİLEŞTİRİYORUZ”

Ödeme tavsiyesi belgelerinden ilgili bilgileri tarayarak denkleştirme sürecinde kullanıyor. Yüksek fatura-tahsilat sayısına sahip şirketler için eşleştirilemeyen her açık fatura birikerek iş yükü doğuruyor. SAP Cash Application ise tahsilat temsilcilerinin yaptığı geçmiş denkleştirmelerden öğrenerek gerekçeleriyle birlikte önerilerde bulunuyor. Bu sayede muhasebeciler, zaman ve efor verimliliği elde ediyor. Gelen ödemeleri açık faturalarla vakit kaybetmeden denkleştirerek, alacak tahsil sürelerini iyileştirebiliyor.

Arzum Mali ve Kurumsal İşlerden Sorumlu Genel Müdür Arda Altınok
“Gelecekte etki alanı daha da derinleşecek”
Yapay ZEKA, finans yönetimi, stok kontrolü ya da raporlama gibi birçok iş sürecine dahil oldu. Yapay zekanın, gelecekte etki alanını daha fazla derinleştireceğini düşünüyorum.

Teknolojinin gelişimiyle her alanda görülen değişim, küçük ev aletleri sektöründe de yaşandı ve gelecekte de yaşanmaya devam edecek. Bugün sektörümüzde yapay zeka, hedef kitlenin belirlenmesi, ürünlerin tanıtımı, servis hizmetleri, müşteri memnuniyeti gibi birçok alanda devreye girdi. Aynı şekilde finans yönetimi, stok kontrolü ya da raporlama gibi birçok iş sürecine dahil oldu. İşlere insan duygularından arındırılmış, verilere dayalı gerçeklerle hız, kolaylık, istikrar ve öngörülebilirlik kazandıran yapay zekanın, gelecekte etki alanını daha da derinleştireceğini düşünüyorum.

“YATIRIMA BAŞLADIK”

Arzum olarak inovasyona olan inancımız doğrultusunda biz de yapay zeka teknolojilerine yatırımlarımızı geçtiğimiz yıllarda başlattık. Yapay zekayı ilk olarak satış sonrası hizmet operasyonlarımıza dahil ettik. Yine geliştirdiğimiz entegrasyonlar ve yazılım yatırımlarımızla servisimizin talep ettiği yedek parçanın aynı gün kargoya teslim edilmesini sağlıyoruz. Yapay zekayı finans süreçlerimizde de kullanıyoruz.

“ROBOT ÇALIŞANIMIZ VAR”

2021 yılında yapay zeka çalışma arkadaşımız “RobotAR”ı bünyemize kattık. Akıllı dijital çalışanımız RobotAR, günlük işleri kolaylaştırarak ve görevleri öğreterek çalışanların yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. RobotAR, finansal raporlamalar için farklı kaynaklardan veriler topluyor. Bunları birleştirip anlamlı hale getirip ilgili kişilere yolluyor. Ek olarak ithalat sürecinin takibi ve raporlanmasında da RobotAR aktif görev alıyor. Bu sırada paylaşılan klasörlerdeki dosyalardan, internetteki farklı kaynaklardan, ERP sisteminden ve birçok farklı kaynaktan veriler alıp bunları birleştirip kolaylıkla ve hızlı bir şekilde raporlama yapabiliyor.

“DENETİM YAPAY ZEKAYA BIRAKILAMAZ”

ChatGPT’yi çağrı merkezimizde kullanmak üzere pilot bir proje başlattık. ChatGPT henüz yeni bir teknoloji olduğu için finans tarafında kullanım konusunda biraz daha bekleme ve izleme yaklaşımı içindeyiz. Finans tarafında kullanmayı değerlendireceğiz. Yapay zekanın iç denetim departmanının yerine geçeceğini düşünmüyorum. Verinin süzülmesi, dikkat edilmesi gereken konuların gözden kaçmaması için uyarı sistemlerinin oluşturulması gibi konularda iç denetime büyük katkı ve destek sağlayacağı kesin. Ancak eski bir denetçi olarak söylemem gerekirse; sezgilerin ve duyguların son derece önemli olduğu her türlü denetim faaliyetinin sadece yapay zekayla yapılmasını beklemek bana gerçekçi gelmiyor.

Kpmg Türkiye Şirket Ortağı, Veri, Analitik ve Dijital Lideri GÖKHAN MATARACI
“Şirketler dikkatli olmalı”
Günümüzde üretken yapay zeka iş dünyası için birçok fayda sunuyor. Üretken yapay zekanın gücünü ve yapabileceklerini yaratıcılığımızla üst seviyelere taşıyabiliriz. Fırsatların gün yüzüne çıkması için elbette yine insan zekasına ihtiyaç var.

Yapay zekanın sunduğu faydalar bazı riskleri beraberinde getiriyor. Ezber bozan bu teknolojinin potansiyelinden faydalanmak için uygulama veya çözüm geliştirmek isteyen şirketlerin bu nedenle dikkatli bir strateji izlemeleri gerekiyor. Bunun içinse bu alanda deneyim ve bilgi birikimi olan kurumlardan danışmanlık hizmeti almak da uygulamanın geliştirilmesi sürecinde oldukça kritik bir rol oynuyor.

“YAPAY ZEKANIN GÜCÜNÜN SAVUNUCUSUYUZ”

Yapay zekanın gücünün bir savunucusuyuz. Süreç ve çözümlerimizi, iş ortaklarımızın üretken yapay zekadan yararlanmasına yardımcı olacak şekilde konumlandırdık. Bu alanda uygulama geliştirmek isteyen şirketler, makine öğrenimi ve doğal dil işleme alanındaki derin uzmanlığımızdan yararlanarak strateji geliştirme, platform seçimi ve uygulama geliştirme konularında kapsamlı rehberlik alabilir. Ayrıca bu dönüştürücü teknolojiye yaptıkları yatırımı optimize etmelerine yardımcı olmak için sürekli destek de sunuyoruz. Üretken yapay zekanın tam potansiyelini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak için tüm süreçlerde kültürel ve etik sınırları da dikkate alarak danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Hepsiburada CFO’su KORHAN ÖZ
“Dolandırıcılık girişimlerini tespit ediyoruz”
Geçmiş verilere dayalı olarak yapay zekayı eğiterek dolandırıcılık girişimlerini manuel takibe gerek kalmadan daha hızlı, daha verimli ve daha doğru olarak tespit edebiliyoruz.

E-ticaret, veri yoğunluğunun yanı sıra milyonlarca ürün ve milyonlarca müşteriyi buluşturan yapılarıyla teknolojinin en yoğun kullanıldığı sektörlerden biri. Hepsiburada olarak en ileri teknolojileri kullanmakla kalmıyor, ülkemizin mühendisleriyle kullandığımız teknolojileri geliştirerek bu teknolojileri ticareti dijitalleşmek için tüm paydaşlarımıza sunuyoruz.

“FİNANSA YAVAŞ YAVAŞENTEGRE EDİYORUZ”

Yapay zekayı e-ticaretin farklı alanlarında yoğun şekilde kullanıyoruz. Müşterilerimize ve platformumuzdaki satıcılara sunduğumuz kampanyalar bunun en temel örneği. Yapay zekadan pazarlama alanında kişiselleştirilmiş e-posta ve SMS gönderiminin yanı sıra görsellerin hazırlanması için de yararlanmaya başladık. Finans alanındaysa yapay zekayı yavaş yavaş işlerimize entegre ediyoruz, siber güvenlik ve işlem güvenliği konularında yapay zekadan faydalanıyoruz. Teknoloji ekiplerimizle yakından çalışarak özellikle müşteri sayısı ve işlem hacmi bizim gibi yüksek şirketlerde finansal işlemlerle alakalı ağrı noktalarını çözümleyecek yolları geliştirmeye çalışıyoruz.

“DAHA VERİMLİ VE HATASIZ”

Öncelikle olası dolandırıcılık girişimlerini önleyecek bir geliştirmeyi devreye alarak hali hazırda kurala bağlı yapılara ek olarak manuel olarak yürüttüğümüz kontrol süreçlerini yapay zekayla daha verimli ve hatasız olarak yapmayı hedefliyoruz. Bunu geliştirerek uygulamaya başladık. Geçmiş verilere dayalı olarak yapay zekayı eğiterek dolandırıcılık girişimlerini manuel takibe gerek kalmadan daha hızlı, daha verimli ve daha doğru olarak tespit edebiliyoruz.

“RAPORLAMA İÇİN ARAŞTIRIYORUZ”

İç denetimde de yapay zekanın kullanımı üzerine eğiliyoruz. Burada işlemler içinde olağan dışı bir hareket olup olmadığını anlamaya yönelik olarak yapay zekadan nasıl daha verimli şekilde istifade edebileceğimiz üzerine çalışmalara başladık. Öte yandan Nasdaq’ta işlem gören bir şirket olarak finansal raporlamalarımız konusunda IFRS ve SOX uyumlu raporlamalar yapmakla yükümlüyüz. Bu konuda da yapay zekayı kullanarak daha efektif ve verimli şekilde raporlarımızı hazırlamanın yollarını araştırıyoruz. ChatGPT’yi finans alanında henüz kullanmasak da Hepsiburada platformunda müşterilerimiz ve satıcılarımıza sunduğumuz bazı özelliklerle kullanmaya başlıyoruz.

Doğanlar Holding CFO’su ZELİHA AKGÜN
“Rekabet için rpa”
Karar alma gerektirmeyen süreçleri robotlara devretmeyen şirketlerin verimlilik ve rekabet açısından geride kalacağını düşünüyoruz.

Kısa vadede robotic süreç otomasyonu (RPA) gibi karar alma gerektirmeyen süreçleri robotlara devretmeyen şirketlerin verimlilik ve rekabet açısından geride kalacağı aşikar. ChatGPT’yi bugünkü haliyle finans alanında genel bir araştırma aracı ya da arama motorlarının yerine geçebilecek bir araç olarak görüyorum. Uzun vadede gelişimiyle her türlü analiz ve tahminlemede kullanılabilecektir.

“YAPAY ZEKA İÇ DENETİME KATILACAK”

İç denetim öncelikle RPA, sonrasında yapay zeka olarak süreçlerine yapay zekayı dahil edecek ilk birimler arasında olacaktır. İç denetimin proaktif ve anlık izleme anlamında büyük aşama katetmesine yardımcı olacaktır.

Çalık Holding CFO’su BURAK ONUR
“İnsan değerlendirmesi ve denetimi önemli”
Yapay zekaya finans alanında risk analizi, sahtekarlık tespiti ve müşteri hizmetleri gibi işleri devretmeye hazırlanıyoruz. Bu teknolojiyi entegre etmeye çalışırken insan değerlendirmesi ve denetim sürecinin önemini unutmuyoruz.

Yapay zeka, günümüzde veri analizi, tahminleme, risk yönetimi gibi alanlarda kullanılıyor ve iş süreçlerinde verimlilik artışı sağlıyor. Gelecekte yapay zeka kullanımının daha da yaygınlaşması bekleniyor ve mali işlerde bugün olduğundan çok daha fazla bir etkiye sahip olacak. Yapay zeka konusunda sürekli araştırma yapıyor, eğitim sağlıyor ve uygun algoritmaları uygulamaya çalışıyoruz. Yapay zekaya finans alanında risk analizi, sahtekarlık tespiti ve müşteri hizmetleri gibi işleri devretmeye hazırlanıyoruz. Bu teknolojiyi entegre etmeye çalışırken insan değerlendirmesi ve denetim sürecinin önemini de unutmuyoruz.

“CHATGPT ETKİLİ OLABİLİR”

ChatGPT gibi yapay zeka modelleri, finans alanında mali işler konusunda yeni bir trend olarak önemli bir etkiye sahip olabilir. Bu teknoloji veri analizi, risk değerlendirmesi, tahmin ve raporlama gibi konularda iş akışına katkıda bulunabilir. Öngörülen alanlardan bazıları finansal analiz, portföy yönetimi ve müşteri hizmetleri. Yeni döneme hazırlanmak, bu teknolojiyi entegre etmek ve verimliliği artırmak için eğitim ve kaynak sağlamak oldukça önemli. Bununla birlikte, yapay zekanın kullanımıyla ilgili etik ve güvenlik konularını da dikkate alarak uygun önlemleri almak gerekiyor.

“İÇ DENETİMİN ETKİNLİĞİNİ ARTIRABİLİR”

Yapay zeka, iç denetimin geleceğini şekillendirebilir. Veri analizi, risk değerlendirmesi ve tekrarlayan görevlerin otomatikleştirilmesi gibi alanlarda yapay zeka kullanımı iç denetimin etkinliğini artırabilir. Ancak yapay zeka modellerinin doğruluğu ve insan denetçilerle iş birliği önemli. Yapay zeka, denetçilere daha fazla veri sunarak karar vermelerini desteklemeli ancak insan faktörünün değerini unutmadan kullanılmalı. Yapay zeka doğru kullanıldığında iç denetimi daha etkili ve verimli hale getirebilir.

TRAI Kurucusu HALİL AKSU
TÜRKİYE’DE YAPAY ZEKA EKOSİSTEMİ
Türkiye’nin hedeflediği refah seviyesi ve ekonomik kalkınmaya, ancak teknolojiyi ve özellikle yapay zeka teknolojilerini doğru bir şekilde benimseyerek ve kullanarak ulaşılabiliriz.

TRAI Çalıştayı’nda Türkiye yapay zeka ekosisteminin geldiği noktayı ve geleceğini konuşmak için bu yıl “Vizyon 2033” temasıyla ekosistemin tüm paydaşlarını bir araya getirdik. Çalıştay, yapay zeka teknolojilerinin gelecekteki gelişimine ışık tutacak önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.

ETKİ ALANI GENİŞ

Yapay zeka artık ulusal güvenlikten iklim değişimine, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinden sanayinin dijital dönüşümüne kadar geniş bir yelpazede kullanım alanlarına sahip. Hukuki, etik, sosyal, ekonomik, çevresel gibi birçok alanı kapsayan ihtiyaçların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin getirilmesi çalıştayın bu seneki hedeflerinin bir parçası. 6.TRAI çalıştayıyla, önümüzdeki on yılda teknolojinin verimli kullanıldığı, rekabetçi, işbirlikçi, daha hızlı büyüyen bir Türkiye yapay zeka ekosisteminin tüm paydaşlarının ortak akılla hareket ederek birlikte aksiyon alması için gerekli planlamalar yapıldı. Yapay zeka ekosisteminde globaldeki gelişimler ışığında farklı paydaşlar arasındaki iş birliklerinin artırılması konusunda TRAI önemli bir etkiye sahip.

Polat Holding CFO'su OKTAY HATIRNAZ
“Yeni bir platforma geçtik”
Holdingimizin ekosistemimize değer katma ve sürdürülebilir bir dünya için çevre dostu teknolojileri kullanma vizyonu çerçevesinde, grup şirketlerimizle birlikte Dijital Mutabakat platformuna geçmeyi kararlaştırdık.

Bu yeni sistemin maliyetleri azaltan, veri aktarımını hızlandıran ve yasal yükümlülükleri kolaylaştıran kullanım özelliklerinin bize zaman ve para tasarrufu sağlayacağını umuyoruz. Uygulamanın daha şeffaf ve erişilebilir bir ödeme takvimi sunması, nakit akışımızı yönetmesi ve finansman maliyetlerimizi düşürmesi karar vermemizi daha da kolaylaştırdı.

Dijital Mutabakat, elektronik mali belge düzenleme ve saklama yönetmeliğine uygun düzenlenen ve şirketlerin finansal olarak karşılıklı anlaşmasını kolaylaştıran bir uygulama. Bu sistem sayesinde, mali belgeler elektronik ortamda düzenlenip, saklanabiliyor. Muhasebe, finans ve ERP yazılımlarıyla uyumlu çalışıyor ve 5 yıllık saklama kapasitesiyle verileri arşivlemeyi daha da kolaylaştırıyor.