CFO'YU GELECEKTE NELER BEKLİYOR?

Dünya onları konuşuyor. "Moda"ları hiç geçmiyor. Ortada bir fırsat ya da risk de olsa resmin içerisinde hep onlar var. Büyüme, kriz, stratejik ortaklıklar, satın alma ve birleşmeler, küreselleşme, kurumsallaşma, halka arz, yatırımlar, regülasyon, iş analitiği, markalaşma, risk yönetimi? Çok sayıda şirkette CFO'lara sadece finansla ilgili operasyonlar değil, birçok ana alandan en az biri daha emanet ediliyor. Risk yönetimi, İK, idari işler, hukuk, bilgi teknolojileri, hatta satın alma? Her yıl sayısız etkinlik ve mecrada fikir önderleri olarak görüşlerine başvuruluyor. Halka açık şirketlerin milyonlarca yatırımcısı onları dikkatle izliyor. Peki, kurumsal hayatın yükselen değerleri olan CFO'ların öne çıkan rolleri neler? CFO'lar önümüzdeki dönemde hangi gerçeklerle karşılaşacak?

Pegasus Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı, Finans Barbaros Kubatoğlu:
CFO’lar, kariyerleri boyunca çeşitli deneyimler biriktirmeli
Gelişen ve değişen iş dünyasının beklentilerine cevap verebilmenin önemi, şüphesiz her pozisyon için çok kritik. Ancak CEO ile dirsek temasında çalışan CFO, bu beklentileri karşılamanın ötesinde, onları öngörebilme becerisine de sahip olmalı.

CFO’lar, şirketin nakit akışını ve finansal planlamasını kontrol etmenin yanı sıra; stratejik, ticari ve operasyonel içgörüleri bir araya getirerek değer yaratmalı. Dijitalleşme ve bunun adaptasyonu/ölçülmesi, değişen iş modelleri/iş gücü, bugünün ve geleceğin kritik bir konusu olan ESG (çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim) alanlarında da odaklı ve diğer birimlerle entegre çalışmalı. 

ÇEVRE HASSASİYETİNİ ÇOK İYİ ANLAMALILAR 
Geleceğin CFO’larında aranacak en önemli özellikler arasında, analitik veriyi okuyabilme, bu kaynağı strateji üretirken ve uygularken kullanabilme, gelişen teknolojiyi ve çevre hassasiyetini çok 
iyi anlama gibi beceriler yer alıyor. Özetle; kariyerleri boyunca birden fazla fonksiyon ve iş bölümünü kapsayan çeşitli deneyimler biriktirmiş olmalılar. 
Finans alanı, kariyerlerinin birincil odak noktasında olmayabilir.

Boyner Grup CFO ve İcra Kurulu Üyesi ÖZGÜR TOKGÖZ ALTUN:
CFO’lara, dönüşümün ve değişimin planlamasında büyük bir görev düşüyor
Geçmiş yıllarda şirketler, varlık nedenlerini kârlılık üzerine oluşturuyordu. Günümüzde, finans dışındaki diğer faktörlerin de
dikkate alındığı ve sürdürülebilirliği odağa alan yaklaşımda, müşterilerin ve yatırımcıların beklentileri ve öncelikleri de farklılaşıyor.

Şirketler ve kurumlar, paydaşların kazançlarının yanı sıra, çalışanların refahına ve toplumun yararına yönelik çalışmalar gerçekleştirmek durumunda. Taşın altına elini koyan, çevreye ve topluma değer katan şirketlerle kurulan duygusal bağ, her geçen gün güçleniyor. Bu bağın sağlamlaşmasında CFO’ların kilit görev üstlendiklerine inanıyorum.
Şirketlerin dönüşüm ve değişim süreçlerinin planlamasında, CFO’lara büyük bir görev düşüyor. Özellikle bahsettiğimiz dijital dönüşüm, Agile (çevik) bir yapı oluşturmada CFO’nun kararları ve yönlendirmesi çok önemli. Uzun ve kısa vadeli olasılıkları şirketlerin kendi kimliklerine uygun hale getirmesinde ve uygulamasında aktif rol oynuyor.

Esas Holding CFO'su Mustafa Tercan:
CFO’lar, şirketin stratejik hedeflerine ulaşmasında ana aktörlerden olacak
CFO’nun avantajlarından biri, rakamlarla çalışması ve onlarla konuşması. Zira rakamlar, tabii doğru hesaplar yapıldıysa, yalan söylemez. Aksine, gerçeği bütün çıplaklığıyla gözler önüne serer. Her şey de dönüp dolaşır, bir rakam formuna bürünür, yıl boyunca milyonlarca kalem malın alınması ve satılmasının sonucu, gelir tablosundaki iki rakamda özetleşir.

Rakamların bize fısıldadıklarını duyabilmeli, bunları organizasyon içinde sesli olarak dile getirerek, kârın, pazar payının, ihracatın vb. artmasına ön ayak olabilmeliyiz. 

CFO, GERÇEĞİN SAVUNUCULUĞUNU YAPMALI
Analizlerin söylediklerini bazen diğer yöneticiler duymak ya da kabullenmek istemez. Burada CFO’nun bir rolü de gerçeğin savunuculuğunu yapmak olmalı. Tabii rakamlar, bir yandan da sadece bir araç. Rakamların içinde boğulduğu için mikro yönetim sergileyen, gerçek liderlik sergileyemeyen yöneticiler de mevcut. Bundan kaçınmak gerek.
CFO’lar gelecekte, daha da artan bir şekilde, şirketin stratejik hedeflerine ulaşmasında ana aktörlerden biri olacak. Yeni trendler, son dönemde sıkça duymaya başladığımız StartUp’lar, çok kısa bir sürede eski ve köklü sınai şirketleri sollayıp daha yüksek değerlemelere ulaşabiliyor. Dolayısıyla, şirketlerin değerlerini koruyabilmeleri ve bunu artırabilmeleri için CFO’ya önemli roller düşüyor. 

DHL Supply Chain (DSC) Türkiye Finans Direktörü Deniz Keleş:
Stratejik adımları atan CFO’lar öne çıkacak
CFO’lar, yıllardır yürüttükleri ve iş hayatındaki hemen herkes tarafından bilinen rollerinin yanı sıra, son dönemde ticari karar mekanizmalarında daha çok ve daha etkin bir şekilde yer alıyor.

CFO’ların öne çıkan rollerinden biri de, başta teknolojik yenilikler olmak üzere, her alanda giderek hızlanan değişim nedeniyle, şirketlerin risklerinin belirlenmesi ve bunlarla ilgili gerekli stratejik adımları atması. CFO’lar, içinde bulundukları sektörü ve dinamiklerini daha iyi bilmeli, risk ve getiri açısından dengeli ticari stratejiler geliştirebilmeli. Gelecekte CFO’ları başarıya ulaştıracak etkenler; sektörel tecrübe, iş zekâsı, teknoloji adaptasyonu, veriye dayalı öngörü becerisi, strateji geliştirebilme ve liderlik becerileri olacak.

SIgnIfy Türkiye CFO’su Aydın Yağcı:
CFO’lar, değişimlere öncülük etmeli

CFO’lar, değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu kabullenmeli. Diğer tüm profesyoneller gibi kendilerini sürekli yenileyerek, yarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek bilgi ve yetkinliği sağlamalı. Sürekli gelişen teknolojiye ve iş yapış şekillerine hızlı adapte olarak, organizasyonlarının da değişim süreçlerine liderlik etmek zorunda. Bu bağlamda, daha fazla danışman rolü üstlenmeli, değişimlere öncülük etmeli ve karar vericilerin stratejik ortakları olma noktasında sorumluluk alanlarını artırmalı.

Arzum Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arda Altınok:
CFO, öncelikle iyi bir takım oyuncusu ve kaptan olmalı
Bugüne dek hep, bireysellikten uzak, takım oyununun ve performansın esas olduğu ortamlarda çalışma şansına sahip oldum. Bu nedenle kendim ve ekip arkadaşlarım için performansın her şeyden önemli olduğunu hem kendime hem de onlara hatırlattım. Zamanı doğru yönetmek ve performansı kalıcı kılmak için çaba sarf ettim. Yani CFO, öncelikle iyi bir takım oyuncusu ve kaptan olmalı. Herkese güven vermeli. Sermayedara, CEO’ya, yatırımcıya, çalışanlara…

CFO, herkesin güvendiği ve etik değerlere bağlı olan kişidir. Elbette güven tek başına yeterli olmaz. Finansal planlama ve bu alandaki riskleri bertaraf edebilme yeteneği çok önemli. Bunları yapabilmek için CFO, stratejik düşünebilme yeteneğini kazanmış olmalı. 

LİDERLİK VASFININ OLMASI ŞART 
Planlamanın sadece finansal enstrümanlar ile sınırlı kalmaması, şirketin bütününe yayılabilmesi için liderlik vasfının da olması şart. Finansal uzmanlık ise yine olmazsa olmaz bir nitelik. Tabii ki bir CFO’dan, finansın tüm alanlarında uzman olması beklenemez. Kiminin raporlama kası kuvvetlidir, kiminin hazine, kiminin denetim, kiminin ise vergi. Önemli olan; dünyadaki gelişmeleri takip etmek, kuvvetli kasları güçlü tutmak, görece daha zayıf olan kaslar için de doğru egzersizleri yapmak, kendini geliştirmek ve doğru yardımcılarla çalışmak. Böyle olunca başarı da kendiliğinden gelir. 

İŞLERİN AKSAMADAN SÜRDÜRÜLMESİNİ SAĞLIYORUZ
Pandemi nedeniyle, tedarikçilerimizin likidite ve iş gücü sıkıntısı yaşaması, bizim ürün bulamama gibi bir sorunla karşılaşmamız riskini doğuruyor. Bu nedenle yurt içindeki tedarikçileri zor duruma sokmadan, makul vadelerle satın alımlarımızı tamamlıyoruz. Herkesin aynı gemide olduğu varsayımıyla, hem kârlılığımızı artırmaya hem de tedarik zincirini etkin şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Bu şekilde şirketimizde işlerin aksamadan sürdürülmesini sağlamak, doğru kararlar vermek, şimdi ve gelecekte en önemli sorumluluklarımız arasında.

Divan Grubu CFO’su Ali Kemal Bak:
CFO, ilgili tüm paydaşlar ile birlikte liderlik yapmalı
CFO’nun öne çıkan en önemli rolü, içinde bulunduğu organizasyonun stratejisinin oluşturulmasından uygulanmasına dek geçen tüm süreçlerde, ilgili tüm paydaşlarla birlikte liderlik yapmak. Bu rol, büyümeden risk yönetimine, kurumsallaşmadan etkin risk yönetimine kadar tüm hayati süreçlere dokunuyor. Gelecekte CFO’ların şirkete değer yaratarak liderlik etme sorumluluklarının daha da kritik hale geleceği görüşündeyim. 

AgeSA Finans Genel Müdür Yardımcısı Zeliha Ersen Altınok:
CFO’nun sorumluluğu, şirkete her alanda liderlik etmek
CFO görevinin kapsamı genişlemeye başladı. CFO’lar, artık stratejik yönetimde de etkin. CFO’nun rolü, finansal konularda CEO’dan sonra ikinci yetkili konumunda olması ve şirkete yön vermesiyle daha çok önem kazandı. Kuruma esneklik ve sürdürülebilirlik kazandırma, organizasyon içerisindeki stratejiyi belirleme, performans takibi, paydaşlarla iletişim ve liderlik gibi alanlar da CFO’nun birebir ilgili olduğu hususlar haline geldi. Aslında buradaki sorumluluğumuz, şirketin büyümesi ve gelişmesi için her alanda liderlik etmek.

Sektör ve dünya dinamikleriyle şekillenen fırsatlara ve zorluklara karşı hazır olunması, hızlı ve isabetli karar verilmesi, CFO’nun liderliğinde gerçekleşiyor. Gelecekte bu kapsamın daha da genişleyeceğini, dönüştürücü bir role bürüneceğini ve dijitalleşmenin merkezinde yer alacağını düşünüyorum. Sağlıklı ve sürdürülebilir büyümenin temelinin finansal sağlamlıkla eşdeğer olduğu da göz önüne alındığında, CFO’nun ve dolayısıyla şirketin yatırımcıya güven vermesi, önemli bir konu haline geliyor. 

STRATEJİK BİR İÇGÖRÜSÜ OLMALI
Kamuoyunun, geleceğin CFO’larından beklentisi, etik tarafa daha fazla önem göstermesiyken, yatırımcıların beklentisi ise stratejik bir içgörüye sahip olmaları. Dolayısıyla CFO’lar, her iki beklentiyi de karşılayacak donanımda ve yeterlilikte olmalı. Bu konuda da tabii bazı engellerle karşılaşılabiliyor. Örneğin; teknolojinin dönüşümü, ticari değişimin hızı, uyum kapasitesi ve bu konularla ilgili risk ve kriz yönetiminin detaylıca analiz edilmesi ve planlanması gerekiyor. CFO’nun iletişimdeki önemi de göz ardı edilmemeli. Yatırımcı ilişkilerinde ve şirketin finansal sürdürülebilirliği için doğru ürün, doğru finansman ve doğru sermaye tesisiyle bütünleşen doğru iletişim, CFO’ların geleceğini şekillendirecek.  

SAP SEFA Bölgesi (Güney Avrupa ve Frankofon Afrika ülkeleri) Finans Direktörü Buluş Fidan Tüfekçi:
Başarılı CFO’lar, teknoloji ve insan arasındaki dengeyi yakalayanlar olacak
Dijital dönüşümle birlikte, finans birimlerinin artık temel finansal faaliyetleri dışında; strateji, verimlilik, projelerin yönetimi, etik ve kontrol konularında şirketlerine katkıları giderek artıyor. Başarılı CFO’lar, teknoloji ve insan arasındaki dengeyi yakalayan ve ekip içerisinde görevleri yetkinliğe odaklanarak dağıtanlar olacak.

CFO’nun, raporlama yapmanın veya nakit akışı yönetmenin ötesine geçerek, çalıştığı kurumu geleceğe hazırlamak için stratejik aksiyon planları oluşturması gerekiyor. Dolayısıyla, CFO’ların yenilikçi olması, teknolojiyi etkin kullanması ve öngörü sahibi olarak değişen dünyaya ayak hızla uydurabilmesi, şirketlerin rekabette öne geçmesine katkı sağlayacak. Finans liderleri ayrıca; tasarruf, risk yönetimi gibi konularda farklı senaryoları sorgulamalı, yerinde riskler almalı ve yeni deneyimleri de desteklemeli. Gelecekte de, bugün olduğu gibi, yeni nesil teknolojilere yatırım yapan şirketler ve CFO’lar, bir adım önde olacak.

DHL Express Türkiye CFO'su Derya Özer Sağkan:
CFO’ların sadece yetkileri değil, sorumlulukları da artacak
CFO’ların öne çıkan rolleri arasında, ilk sırada şirketin sermaye yapısı, gelir ve giderlerin yönetimi, lokal mevzuata uyum ve yatırımlar ile ilgili sorumlulukları sayılabilir. En genel ve geleneksel tanımıyla CFO’lar, şirketlerde varlıkların ve mali durumun koruyucusudur. Yeni dönemde ise CFO’lar, geçmişte hiç olmadıkları kadar inisiyatif sahibi olabiliyor.

İşimiz artık şirketlerde bir şeylere ihtiyaç duyulduğunda mali tabloları ortaya koymanın çok ötesine geçti. Bu yüzden CFO’lar, gelecekte yüksek iletişim becerilerine ve liderlik özelliklerine sahip olmak zorunda. Şirketlerin geleceği şekillendirilirken CFO’lar, geleneksel sorumluluklarına ek yeni sorumluluklar almak durumunda. 

CFO’LARIN ROLÜNÜN KAPSAMI, DAHA DA GENİŞLEYECEK 
Gelecekte CFO’ların rolünün kapsamı daha da genişleyecek. Belirsiz koşullara karşı farklı senaryolarının bulunması çok önemli hale gelecek. Çünkü zorlu zamanlarda bir arada durabilmek, riskleri ve fırsatları doğru okuyabilmek, uyum konularında hassasiyet, şirketler açısından belirleyici olacak. Bu durum da CFO’ların sadece yetkilerinin değil, sorumluluklarının da artması anlamına geliyor. Küresel rekabette şirketlerini öne çıkarabilmek için CFO’lar, rakamlar üzerinde hâkimiyet sahibi, müşteriler ve 
pazarlar açısından geniş vizyonlu, teknolojik trendlerin yakın takipçisi olmak mecburiyetinde.