CHRO'NUN YETENEK PLANI

Dünya muazzam bir dönüşüm içinde. Yetenek rekabetinin her gün daha da yoğun yaşandığı bir dönemde yetenek kazanma ve yeteneği elde tutma konuları iş dünyasının en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Şirketler özellikle yeteneği çekmek ve tutmak konusunda çok önemli yatırımlar yapmaya başladı. CHRO'lar, bu süreçlerin hem tasarımında hem uygulanmasında başrolde. İK liderleri, mevcut çalışanlar ve adaylar için insanı merkeze alan, motive edici, verimli ve ilham veren uygulamaları hayata geçiriyor. Yetenek yönetim sürecinin en önemli ve ilk basamağının, doğru yetenekleri çekmek ve onları şirkete kazandırmak olduğunun farkında olan CHRO'lar, işe alım süreçlerinde birkaç aşamalı ölçme ve değerlendirme süreci uyguluyor. Kazanılan yetenekleri elde tutmak da kazanmak kadar önemli. Burada da devreye çalışan deneyimi çalışmaları giriyor.

İNSAN KAYNAKLARI STRATEJİNİZDE YETENEK KAZANIMI NASIL BİR YER KAPLIYOR? YETENEK AJANDANIZIN EN ÖNEMLİ MADDELERİ NELER? YENİ YETENEK KAZANIMI ÇALIŞMALARINIZDA NASIL BİR TAKVİM DÖNEMİNDESİNİZ? HEM YETENEK KAZANIMI HEM ELDE TUTMADA YENİ YÖNTEMLERİNİZ VAR MI? BUSINESS LIFE YAYIN KURULU ÜYESİ EGE KARAPINAR SORDU. İŞ DÜNYASININ ÖNDE GELEN GRUP VE ŞİRKETLERİNİN CHRO’LARI YANITLADI.

Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale:
“Ajandamızda çeşitlilik var”
Farklı bölümlerden mezun gençlerin, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik sektörlerinde kariyer fırsatları bulabilecekleri birçok iş imkanı var. Enerjisa Üretim olarak biz de bu iş imkanlarını yaratıyoruz.

Enerjisa Üretim olarak rüzgar santrallerinde kadın çalışan istihdamını artırmak ve rüzgar teknolojisinde yeni mezun kadın mühendislere kariyer ve gelişim fırsatı sunmak adına Rüzgarı Enerjiye Dönüştüren Kadınlar programını geliştirdik. Program, katılımcılara çeşitli santrallere teknik geziler, 6 aylık, 3 ana modüllü bir gelişim yolculuğuyla kendilerini tanıma, kariyer gelişimlerini yönlendirme fırsatı sunuyor.

“AMACIMIZ YOL GÖSTERİCİ OLMAK”

Yetenek ajandamızın en önemli maddeleri arasında kadın çalışan istihdamını artırmak ve çeşitliliği teşvik etmek, yeni mezun kadın mühendislere kariyer fırsatları sunmak, teknik eğitimler ve gelişim fırsatları, liderlik ve iletişim becerilerini geliştirmek, inovasyon ve teknoloji geliştirme, sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk, iş birliği ve paydaş ilişkileri, yeteneklerin sürekli geliştirilmesi yer alıyor.

Farklı bölümlerden mezun olan gençlerin, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik sektörlerinde kariyer fırsatları bulabilecekleri birçok iş imkanı var. Enerjisa Üretim olarak biz de bu farklı alanlardaki iş imkanlarını yaratıyoruz.

NEXTCHANGER

Üniversite ve meslek yüksekokulu son sınıf kadın öğrencilere yönelik Womentum programını düzenledik. Programla kişisel gelişimden kariyer planlamasına, sürdürülebilirlikten enerji sektörüne kadar birçok alanda 8 hafta boyunca eğitimler gerçekleştirdik. Ayrıca, yeni mezunlara yönelik genç liderlik programı "Nextchanger"ı başlattık. Programı, geleceğin liderleri olmaya aday, çevik, meraklı ve dijitalleşen yeni dünyaya ayak uydurma becerisi yüksek genç yeteneklere yönelik olarak tasarladık. Kariyer basamaklarını hızla tırmanırken aynı zamanda ihtiyaç duyabilecekleri pek çok unsuru da programın içinde bulundurarak gençlere yol gösterici olmak istedik.

Otokoç Otomotiv İnsan Kaynakları Lideri  İrem Çalık:
Genç yeteneklere büyük yatırım
Kurumsal dünyada yetenek rekabetinin giderek daha da yoğun yaşandığı bir dönemde yetenek kazanma ve yeteneği elde tutma konuları bizim için en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Otokoç Otomotiv olarak sürekli büyüyor ve mobilite dünyasında önemli dönüşümlere imza atıyoruz. Biz de bu yolculukta gelişim odağı yüksek, araştırmayı ve yeni deneyimler elde etmeyi arzulayan potansiyel adayları aramıza katmak için insan kaynakları süreçlerimizi sürekli gözden geçiriyor ve geliştiriyoruz. Hedeflerimizi yalnızca doğru işe alımları gerçekleştirmekle sınırlı tutmuyor, ilerleyen süreçte çalışanlarımızı elde tutmaya yönelik ve çalışan deneyimini daha da güçlendirecek aksiyonlar üzerinde sürekli olarak çalışıyoruz.

“ESNEK VE DİNAMİK ORTAMI GÜÇLENDİRİYORLAR”

Genç yetenek kazanımı, en çok yatırım yaptığımız alanların başında geliyor. Yaz stajı programımız Shine Up, uzun dönem staj programımız UpGrade ve yeni mezun Management Trainee (MT) programımız Speed Up’ın yanı sıra perakende satış alanında yetiştirilmek üzere “Satış Okulu” ve araç kiralama alanında yetiştirilmek üzere “Part-Time Satış Danışmanı” programlarımız bulunuyor. Bu şekilde gerek yeni mezun gerek eğitim hayatına devam eden genç arkadaşlarımızı yakından tanımayı, faaliyet gösterdiğimiz sektörün dinamiklerini kendilerine deneyimletmeyi ve elbette yeni iş fırsatları sağlamayı hedefliyoruz. Otokoç Otomotiv olarak geleceğin liderleri olan genç yeteneklere gelişim dolu bir dünya sunmak bizim için çok değerli. Bu sebeple, yaratmak istediğimiz kültüre uygun açık fikirli, inovatif ve esnek düşünen genç arkadaşlarımız için birçok farklı istihdam programı geliştirdik ve hayata geçirdik. Genç yeteneklerin aramıza katılmasının esnek ve dinamik çalışma ortamını güçlendirdiğine inanıyoruz.

Hepsiburada Müşteri Deneyimi ve İK’dan Sorumlu Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu:
“Yetenekli Türk mühendisleri hedefliyoruz”
Şirket kültürümüzün çevikliği, sektörün dinamikliğiyle uyumlu ve yeniliklere öncü yapısı sayesinde yeni kuşakların analiz ve bakış açılarındaki dinamizmin şirketin geleceğinde rol oynayacağına inanıyoruz.

E-ticaretin perakendeden lojistiğe, finanstan hızlı tüketime pek çok sektörü içinde barındıran bir yapısı var. Tüm bu ekosistem de önemli bir teknolojik yetkinlik üzerine konumlanıyor. Dünyada ve ülkemizde teknolojinin her alanında yetkin insan kaynağına her zaman ihtiyaç var. Bu konuda Türkiye olarak çok önemli bir potansiyele sahibiz. Sektörün yerli oyuncusu Hepsiburada olarak kendimizi “E-Ticaretin Milli Takımı” olarak tanımlıyoruz.

AJANDANIN ÖNCELİKLERİ

Türk mühendisler sektörümüz için çok değerli, bünyemizde görev yapan mühendis arkadaşlarımızın geliştirdiği ve sektörde büyük öneme sahip uygulamalar ve programlar var. Bu nedenle yetenek ajandamızın önemli bir bölümünü yetenekli Türk mühendislerini bünyemize katmak oluşturuyor. Öte yandan işimizin çok önemli bir kısmı veriyle besleniyor. Dolayısıyla büyük veri, veri analitiği, robotik ve yapay zeka gibi trend alanların yanı sıra mobil yazılım geliştirme, uçtan uca ürün bilgisi ve yönetimi konuları bizim için ön planda. Bu doğrultuda istihdam ettiğimiz oldukça büyük bir veri bilimi ekibimiz var. Yetenek ajandamızdaki en önemli konulardan biri de bu alandaki yetenekleri kazanmak.

GELECEĞİNİZBURADA’YA 8 BİN BAŞVURU

Hepsiburada olarak yürüttüğümüz genç yetenek programımız olan “GeleceğiniZburada” programımıza ilk yılında 5.000’in üzerinde, bu yılsa 8.000’in üzerinde birbirinden parlak, değerli genç arkadaşımız başvuru yaptı. Çok aşamalı değerlendirme süreçleri sonrasında aramıza katılan genç yetenekleri gelişim programımıza dahil ettik. Geçtiğimiz yıl programımızdan mezun olan arkadaşlarımızdan önemli bir kısmı değerlendirmeler sonrasında Hepsiburada ekiplerinde yerlerini aldı. Bu dönem de kapsamı genişleterek yıla yaygın bir program çerçevesinde genç yeteneklerimizle birlikte Hepsiburada’nın geleceğini inşa etmeye devam ediyoruz.

Pegasus Hava Yolları İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Dilara Oğur:
“Geleceği birlikte şekillendiriyoruz”
Çalışma hayatının kuralları her geçen gün değişiyor. Esnek, çevik, sınırların kalktığı dijital bir dünyada yetenek yönetiminde rekabete uyum sağlamak çok önemli.

Pegasus Hava Yolları olarak, insan kaynakları stratejimizde yetenek kazanımı ve yeteneğin elde tutulması öncelikli odaklarımızdan biri. Yeteneği tanımlamak ve doğru gelişim planıyla desteklemek üzere “Geleceği Birlikte Şekillendiriyoruz” adını verdiğimiz yetenek yönetimi yaklaşımımızı hayata geçirdik. Eğitim birimimiz Pegasus Akademi’nin hazırladığı iç ve dış kaynaklardan oluşan havuzumuzla, çalışanlarımızın kişisel ve teknik becerilerini geliştirmeye yönelik gelişim fırsatları sunuyoruz. Yöneticilerimizin liderlik yetkinliklerini destekleyecek liderlik programları düzenledik ve belirli aralıklarla gözden geçirerek eğitimlerimizin güncelliğini sağlıyoruz.

DİJİTAL İŞE ALIM DENEYİMİ

Üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencisi genç yetenekleri, part-time çalışma imkanıyla Pegasus Hava Yolları bünyesine kattığımız “Goyoung” gençlik programımızla yetenek kazanımı çalışmalarımıza hız kattık. Bu program sayesinde hem gençlere havacılık sektöründe tecrübe kazanma imkanı hem mezun olduklarında işe devam etme fırsatı sunuyoruz. Goyoung sürecinde, VR teknolojiyle sanal gerçeklikte kurguladığımız senaryolar sayesinde dijital bir işe alım deneyimi yaşatıyoruz. Goyoung programımızla başladığımız bu deneyimi, tüm işe alım süreçlerimizde yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Cadet programımızla pilot olma yolunda hiç eğitim almamış genç adayları havacılık sektörüne kazandırmak üzere yetiştirmeye devam ediyoruz. İş ilanlarımızı yeniledik. Gençler, Pegasus Hava Yolları’nı keşfetmek adına, eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık markamız HARMONİ ve sürdürülebilir yarınlar için sürdürülebilirlik çalışmalarımız hakkında küçük ipuçları yakalayabiliyorlar.

Koç Holding İnsan Kaynakları Direktörü Umut Günal:
“Doğru yeteneklere yatırım yapıyoruz”
Dijital teknolojilerin sunduğu olanakların yanı sıra bu olanakların ortaya çıkardığı yeni beceri setlerini ve iş kollarını yakından takip ediyoruz.

Kültürel dönüşümümüzün en önemli boyutlarından biri olan çevik dönüşüm kapsamında, şirketlerimizi ve organizasyonlarımızı geleceğin iş yapış şekillerine ve yönetim anlayışına bugünden hazırlıyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın yetkinliklerini artıracak gelişim programları sağlıyoruz. Bu programların yanı sıra paydaşlarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz projelerle, gençlere çağın gereksinimlerine uygun bir şekilde kendilerini geliştirme ve kariyer yolculuklarında ihtiyaç duydukları donanımları kazanma fırsatı sunuyoruz.

GENÇLERE YENİ PROJE

Bu kapsamda Microsoft Türkiye iş birliğinde başlattığımız Ctrl+ Future ile ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmayı, bilgiye dayalı dijital ekonomiyi beslemeyi, genç yeteneklere yazılım geliştirme ve veri analitiği odaklı bir beceri seti kazandırmayı amaçlıyoruz. Kurumların yazılım geliştirme ve veri analitiği alanında önemli bir iş gücü ihtiyacı var. Ctrl+ Future programıyla kurumların ihtiyaç duydukları bu alanlarda gençlerimizin donanım ve tecrübe kazanmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizin bu alandaki rekabet gücünü artıracak projemiz sayesinde doğru ve yetkin yeteneklere yatırım yaparak, topluluğumuzu ikinci yüz yılına hazırlayacak iş gücümüzü zenginleştirmek ve içinde bulunduğumuz dijital dönüşümü hızlandırmak da hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Akkök Holding CHRO’su Duygu E. Cengiz:
“Değişimi sürekli yönetmek gerekiyor”
İş-yaşam dengesi, hibrit çalışma, çalışma modellerinde ve normlarında daha fazla çeşitlilik elbette çalışan formasyonu ve iş tanımını da derinden etkiliyor. Bu aşamada organizasyonumuzu tasarlamak yetmiyor, değişimi sürekli ve yeniden yönetmek de gerekiyor.

Akkök Holding olarak rotasyonu şirket ve grup içinde teşvik ediyoruz. Eski çalışma düzenleri yerine esnek ve hibrit biçimler geliştiriyoruz. Çalışan deneyimini odağımızda tutuyoruz. Çalışanlarımızın sürekli gelişimini desteklemek bizim için çok kıymetli. Bunun için Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi ile yetenek geliştirme programları düzenliyoruz. Potansiyel adaylar için farklı programlar düzenliyor, kapsamlı staj programları, Ideathonlar (Girişimcilik ve inovasyon programları), toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik programlar yapıyoruz.

BÜYÜK DEĞİŞİM DÖNEMİ

İş-yaşam dengesi, hibrit çalışma, çalışma modellerinde ve normlarında daha fazla çeşitlilik elbette çalışan formasyonu ve iş tanımını da derinden etkiliyor. Bu aşamada organizasyonumuzu tasarlamak yetmiyor, değişimi sürekli ve yeniden yönetmek de gerekiyor. Günümüzdeki bu gereklilikler, geleneksel İK yaklaşımını değiştirdi. İK yöneticileri değişimlere uygun olarak, yukarıdan aşağıya yaklaşımlardan daha az kuralcı ve daha iş birlikçi olan açık kaynaklı bir değişim stratejisiyle çalışanları desteklemeli. Artık İK liderleri insana yapılan yatırımları yönetirken, teknolojiye dayalı, somut verileri esas alan ve sürekli kullanan, çevik ve değişimlere ayak uydurma becerisi taşıyan, otomatik işleyen dijital uygulamalara ihtiyaç duyuyor. Bu uygulama elbette insanı odak, çalışan deneyimlerini esas alan bir habitatta işlemeli ve etkin bütçe yönetimi, etkili koçluk, nitelikli rol modellik gibi özelliklerle donanmalı.

ÇOK YÖNLÜ DENEYİM

Bu yaklaşımla üniversite etkinliklerinde, staj programlarımızda ve işe alım süreçlerimizde potansiyel adaylarımızın dinamik ve çok yönlü deneyimler yaşamalarına değer veriyoruz. Değişebilme potansiyellerini açığa çıkarmaya özen gösteriyoruz. Şirketimizi ve şirket kültürümüzü adaylarımıza en doğru şekilde anlatmak için programlar geliştirirken, adayların kendilerini ifade etmeleri ve anlatmalarını da mutlak şart olarak görüyoruz. Sürekli gözden geçirilen ve iyileştirilen Çalışan Değer Önermesi (EVP) çalışmalarımızla işveren markamızı güçlendiriyor ve tasarladığımız interaktif aktiviteler, etkin ve yenilikçi biçimlerle kullandığımız sosyal medya mecraları aracılığıyla da potansiyel adaylarımıza ulaşıyoruz.

SAP Türkiye İK Direktörü Hande Genç:
“Kazanım ve elde tutmada 8 odağımız var”

İKdepartmanlarının yetenek kazanımı ve elde tutma konularındaki ajandaları, organizasyonun ihtiyaç, hedef ve önceliklerine bağlı olarak şekilleniyor. SAP’de odaklandığımız bazı konular şu şekilde:

- İHTİYAÇLAR İş gücü açıklarının analizi, yedekleme planlaması ve yetenek ihtiyaçlarını organizasyonun stratejik hedefleriyle uyumlu hale getirilmesi, yetenek kazanım sürecimizin ilk adımını oluşturuyor.

- STRATEJİ İşe alım kanallarını, işveren marka özelliklerini, şirket kültürümüzü, çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımını ve genel aday deneyimini göz önünde bulundurarak stratejimizi oluşturuyoruz.

- İŞVEREN MARKASI VE İTİBAR Yetenekleri çekmek ve kurumun işveren markası ve itibarına katkıda bulunmak için tüm departmanlarla beraber çalışıyor ve SAP kültürünü yansıtan programlar geliştiriyoruz.

- İŞE ALIM KAYNAKLARI Doğru adaylarla bir araya gelebilmek için farklı işe alım metodları ve kaynaklar değerlendirilmeli. Bunların başında panel görüşmeleri, şirketlerin kendi internet siteleri, sosyal platformlarla kurdukları bağlar ve şirket içi referans programları geliyor.

- ADAY DENEYİMİ İşe alım sürecindeki aday deneyiminin olumlu olması için başvuru prosedürlerinin basitleştirilmesi, zamanında iletişim kurmak ve adaylara geri bildirim sunmak önemli.

- FIRSATLAR Doğru yetenekleri çekmek için organizasyonun sürekli öğrenme, mesleki gelişim ve kariyer alanlarında sunduğu fırsatlar geliştirilmeli.

- ÇEŞİTLİLİK VE KAPSAYICILIK Bilinçsiz önyargı eğitimi, çeşitlilik odaklı işe alım stratejileri ve farklı çalışan gruplarının desteklenmesi ajandamızda önemli yer tutuyor.

- ANALİTİKLER İK departmanları, yetenek kazanımı stratejilerinin etkinliğini ölçmek için insan kaynakları analitiği kullanarak veri odaklı karar vermeye önem vermeli. Temel performans göstergelerini takip etmek, işe alım metriklerini analiz etmek ve gerektiğinde veriye dayalı düzenlemeler yapmak gerekir.

Amgen Türkiye İnsan Kaynakları Lideri Ersin Yılmaz:
“Türkiye çok önemli bir yetenek hub’ı”
Şirketimize yeni yetenek kazandırma konusunda kapsamlı bir ajandaya sahibiz. Yetenek yönetim sürecinin en önemli ve ilk basamağının, doğru yetenekleri çekmek ve onları şirkete kazandırmak olduğunun farkındayız.

Amgen’de bir işi yaparken “ne”yi yaptığımız kadar onu “nasıl” yaptığımız da çok önemli. Bu doğrultuda şirket kültürüne en doğru adayları tespit edebilmek amacıyla bilişsel becerileri ölçümleyen envanterlere ek olarak mutlaka kişilik envanterleri de uygulayarak adayların davranış eğilimlerini anlamaya çalışıyoruz. Özellikle yönetsel sorumluluğu bulunan müdür ve üzeri pozisyonlarda değerlendirme merkezi uygulamaları yapıyoruz.

“SÜREKLİ VE ÇİFT YÖNLÜ İLETİŞİM KİLİT”

Yeteneklerimizin ayrılmaması için çalışan deneyimlerine kulak veriyoruz. Bu doğrultuda sürekli ve çift yönlü iletişimin kilit bir konu olduğunu düşünüyor ve bu iletişimi hiç koparmamaya çalışıyoruz. Amgen Türkiye olarak bu alandaki çalışmalarımızla fark yaratıyoruz. Amgen global, Türkiye’yi çok önemli bir yetenek ‘hub’ı olarak görüyor. Son 5 yıldır Amgen Türkiye’den, yurt dışındaki operasyonlarımızda çalışmak üzere 30’a yakın arkadaşımızın transferi gerçekleşti.

“JENERASYON ETİKETLERİYLE SINIRLAMIYORUZ”

Genç yetenekleri şirketimize çekmek için Amgeneration programını başlattık. “Bilime ve Hayal Gücüne İnananların Jenerasyonu” sloganıyla sürdürdüğümüz program kapsamında yeni mezunlara jenerasyon etiketleriyle sınırlanmadıkları özgür, keyifli, gelişim dolu bir kariyer programı vaat ediyoruz. Amgeneration programının içeriğinde işte öğrenme, departmanlar arası rotasyon, global etkileşim ve sosyal sorumluluk projelerine liderlik etme gibi alanlar yer alıyor. Programı iş başında eğitim, mentorluk, tersine mentorluk, çapraz fonksiyonlu proje katılımları, esnek çalışma modeli gibi uygulamalarla destekliyoruz. Amgeneration’ı tasarlarken hem mevcutta çalışan genç arkadaşlarımızın hem şirket dışından genç yeteneklerin sesini dinledik. Gençleri etiketleriyle değil yetenekleriyle değerlendiren bir deneyim tasarladık.

Metro Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Ebru Taşcı Firuzbay:
“Ana odağımız sürekli gelişim”
Kurum kültürüyle yetişmiş liderlerimizle büyümek ve şirketimizi geleceğe taşıma vizyonumuz doğrultusunda hem mevcut yeteneklerimizi geliştirmek hem yeni yetenekleri kazanmayı amaçlıyoruz.

Yetenek ajandamız kapsamında geliştirdiğimiz proje ve uygulamalardaki ana odağımız sürekli gelişim. Mevcut çalışanlarımızın liderlik gelişimi için oluşturduğumuz yetenek havuzuyla Gamechangers gelişim programına imza attık. Sabancı Üniversitesi iş birliğiyle yürüttüğümüz bu programda mevcut yetkinlikleri ve potansiyelleriyle ön planda olan çalışma arkadaşlarımızı METRO liderlik kültürüyle desteklemek üzere bir yıla yayılan özel bir sertifika programına dahil ediyoruz. Buna ek olarak sektörümüze özel gelişim alanları için uyguladığımız birçok lokal programımız var. Challengers, Young Talent, Bakkal projemiz bunlardan sadece birkaçı.

GELİŞTİRME VE KAZANMA PROGRAMLARI

METRO’nun global dünyasında yer alan finans, sürdürülebilirlik, liderlik gibi farklı uzmanlık alanlarında çalışanlarımızı dahil ettiğimiz yetenek programımız da bulunuyor. Yeteneklerimizi gelişim programlarımızın yanı sıra koçluk desteklerimizle de geliştiriyoruz. Tersine mentorluk programımız kapsamında 15 genç yeteneğimiz program süresince yönetim kurulumuza mentorluk yapacak.

Potansiyel genç yetenekleri METRO’ya dahil edebilmek üzere de dört yeni programı uygulamaya aldık. Üniversitelerin 3. ve 4. sınıfında okuyan gençlerimiz için uzun dönemli staj programımız Career Mix, kariyerini gastronomi ve perakende alanında geliştirmek isteyen yeni mezunlar için Category Young Talent ve Store Leaders programlarımızı her yıl açıyoruz. Bu programlarla hem işveren olarak METRO’yu genç yeteneklerimize tanıtma hem onları bünyemize katma fırsatımız oluyor. Bu yıl METRO Business Academy ismiyle 2. 3. ve 4. sınıf öğrencilerini kurumsal hayata hazırlayabilecek online eğitimlerden oluşan yeni bir gelişim programını daha hayata geçirdik. 6 haftalık bu programla birlikte hem genç istihdamına katkı sağlıyor hem gençlerimizi henüz üniversite sıralarındayken kurumsal hayat ve elbette METRO ile tanıştırma fırsatı yakalıyoruz.

Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş:
“Sürdürülebilir yetenek yönetimine eğiliyoruz”
Yetenek başlığını geniş bir çerçevede ele alıyoruz. Sürdürülebilirlik odak alanlarımız olan iklim, insan ve inovasyon başlıklarından insan konusu altında sürdürülebilir yetenek yönetimi üzerine eğiliyoruz.

Borusan’da yetenek yönetimini yetenekleri çekmek, yetenekleri geliştirmek ve yetenekleri elde tutmak başlıkları altında ele alıyoruz. Öncelikle güçlü işveren markamızla Borusanlılar için mutlu, anlamlı ve özgün bir çalışan deneyimi yaratmayı hedefliyor, potansiyel yeteneklerin de en fazla tercih ettiği işverenler arasında yer almayı sürdürmeyi amaçlıyoruz. Borusan işveren markasına bu nedenle büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda, yenilikçi işe alım araçları, programları ve iş birlikleri geliştiriyoruz. Strateji ve hedeflerimize ulaşmamızı destekleyecek en iyi yetenekleri grubumuza kazandırmayı ana hedeflerimiz arasında görüyoruz.

ALPHA İLE YETENEK KAZANIYOR

Yeni işe alım trendleriyle güncelleyerek geliştirdiğimiz Alpha programlarımızla genç yeteneklere ve yeni mezunlara ulaşmayı ve Borusan’ın liderlerini yetiştirmeyi hedefliyoruz. Alpha markası altında her yıl staj programımız kapsamında 3. ve 4. sınıf öğrencilerine 2 yılda bir de genç yetenek programımızla yeni mezunlara ulaşıyoruz. Her yıl nisan-mayıs aylarında Alpha staj programımızın başvurularını toplamaya başlıyoruz. Öğrenciler genel yetenek sınavı, video mülakatı, İngilizce sınavı ve yönetici görüşmelerinden oluşan oldukça detaylı bir işe alım sürecinden geçerek farklı Borusan Grubu şirketlerimizde stajlarına başlıyor. Borusan Grubu olarak stajyerlerimize sadece iş deneyimleme imkanı sunmuyor, aynı zamanda gençleri, staj süreleri boyunca Borusan Akademi ekibimiz tarafından tasarlanmış bir gelişim ve mentorluk programına da dahil ediyoruz. Alpha staj programımızla en önemli amaçlarımızdan biri de stajları sonunda mezun olan kişileri Alpha Genç Yetenek programımıza dahil ederek tam zamanlı olarak Borusan Grubu’na kazandırmak. Staj programımız dışında 2 yılda bir düzenlediğimiz Alpha Genç Yetenek programımızla 2022 yılı Ekim ayında 41 Alpha’mız 7 farklı şirketimizde tam zamanlı işe başladı. Alpha Genç Yetenek programı yeni dönem işe alım sürecimizi Şubat 2024’te başlatmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıl Borusan Teknoloji Okulu projemizi de hayata geçirdik.

Boyner Holding ve Boyner Büyük Mağazacılık CHRO’su Seda Kayrak Kızıltan:
“Yetenek kazanım süreçlerimiz değişti”
Uzaktan çalışma deneyiminin yoğunlaştığı, yeni jenerasyonun kurumlardan beklentilerinin değiştiği, ekonomik konjonktürün yarattığı etkinin daha çok hissedildiği günümüzde yetenekli adayların kurumlara kazandırılması daha planlı adımlar atmayı gerektiriyor.

Son yıllarda işe alım kavramının yerini alan ve çok daha stratejik bir yaklaşımla yürütülmesi gereken yetenek kazanımı bizim de gündemimizde önemli bir yer tutuyor. Günümüzde yer eden esnek çalışma modeliyle yetenek kazanım süreçlerimizde de değişimler oldu. Eskinin açılan bir pozisyonu mümkün olan en hızlı şekilde en uygun adayla doldurma hedefi, yerini pozisyon açığından bağımsız olarak kuruma değer katacak yetenekleri bulma yöntemine bıraktı.

“EŞİTLİK KODUMUZ ŞEKİLLENDİRİYOR”

Boyner Grup’ta çalışma ilkelerimizde açıkça tanımlı olan eşitlik kodumuz yönetim kurulu, icra kurulu ve şirket yönetim kurulları ve çalışanlarımız tarafından kabul edilen, kurumsal ilke ve değerlerimiz içinde yer alan bir konu. Tüm iş süreçlerimizde net bir şekilde ifade edilen bu eşitlik politikası grubumuzun DNA’sını da yansıtıyor. Fırsat eşitliği, eşit işe eşit ücret, yönetim kurullarında kadın yöneticilerin varlığı gibi birçok konuda atılması gereken adımlar olduğunu biliyor ve yeteneğe değen tüm süreçlerimizi bu bilinçle şekillendiriyoruz. Yeni yetenekleri keşfedebilmek için üniversitelerle iş birliği yapıyoruz. Boyner Mağazacılık merkez ofisimizde Türkiye’nin önde gelen üniversitelerin 3. ve 4. sınıflarda öğrenim gören öğrencileri NextGen adını verdiğimiz uzun dönemli staj programı kapsamında istihdam ediyor, öğrencilik yıllarında profesyonel iş hayatına adım atmalarına öncülük ediyor ve iyi bir staj deneyimi yaşamaları için eğlenceli ve öğretici bir yolculuk sunuyoruz. Boyner’de öğrencilik döneminde 8-10 ay boyunca çalışan NextGen’ler mezun olduklarında da iş fırsatları onları bekliyor.

Alternatif Bank İK Genel Müdür Yardımcısı Hale Ökmen Ataklı:
“Sektörümüzde öncü olduk”
Esnek ve uzaktan çalışma modelimiz, çalışanlarımızın motivasyonunu ve mutluluğunu artırıyor. Sektörümüzde de bu kapsayıcılıkta bir çalışma modelini hayata geçiren öncü banka olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Pandemi sürecinde oldukça verimli geçen uzaktan çalışma modelini çalışanlarımızın iş ve yaşam dengelerini korumalarını destekleyebilmek amacıyla kalıcı hale getirmeye karar vermiş ve AlterFlex adını verdiğimiz esnek çalışma modelini hayata geçirmiştik. Bu modeldeki temel hedefimiz, her zaman çalışanlarımızın iş ve yaşam dengesini korumalarını desteklemekti. AlterFlex kapsamında çalışanlarımız haftada iki gün uzaktan çalışırken, yeni modelimizle mesai saatlerini de esnetebiliyorlar. Tüm genel müdürlük çalışanlarımız çekirdek saatlerimiz dışındaki zamanlarda mesai saatlerini ihtiyaçlarına göre kendileri belirleyebiliyor. Uzaktan çalışma ya da esnek çalışma modeliyle uyumlanamayan iş gruplarımız için de yıllık ek idari izin planlayarak, AlterFlex’i tüm çalışanlarımızı kapsayacak şekilde uyguluyoruz.

‘ALTERNATİF YAZ’

Geçtiğimiz yıl yaz döneminden itibaren de ‘Alternatif Yaz’ uygulamasını başlatarak, genel müdürlük çalışanlarımıza yaz döneminde, tercih edecekleri ay içinde 4 hafta boyunca kesintisiz uzaktan çalışma imkânı tanıyoruz. Çalışanlarımızın motivasyonu ve mutluluğunu artıracak bu uygulamanın, mutlu çalışan-mutlu müşteri anlayışıyla iç ve dış müşteri memnuniyetine de olumlu yansıyacağına inanıyor ve bunun sonuçlarını da yaptığımız değerlendirmelerde fazlasıyla görüyoruz. Sektörümüzde de bu kapsayıcılıkta bir çalışma modelini hayata geçiren öncü banka olmaktan mutluluk duyuyoruz.

MediaMarkt Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Seçil Namruk:
“Gençlerin becerilerini geliştirmek bizim için önemli”
Kariyer yolculuklarında genç yeteneklere rehberlik etmeyi, elektronik perakendeciliği alanında tecrübe kazandırmayı ve onlara uçtan uca bir deneyim yaşatmayı amaçlıyoruz.

Genç yeteneklerin, sahip oldukları becerileri geliştirmek bizim için çok önemli. Üniversite etkinlikleri, kariyer fuarları, çeşitli konferanslarla gençlerle sürekli bir araya geliyoruz. Kariyer yolculuklarında onlara rehberlik etmeyi, elektronik perakendeciliği alanında tecrübe kazandırmayı ve onlara uçtan uca bir deneyim yaşatmayı amaçlıyoruz.

ÖDÜLLÜ STAJ PROGRAMI

Her yıl yaz döneminde, uzun dönem staj programımız olan “TalentMarkt”ı gençlerle buluşturuyoruz. Yaklaşık 6 ay süren programla genç yetenekler hem mesleki ve yetkinlik bazlı eğitimlere katılıyor hem elektronik perakendeciliğe özgü mesleki kazanımlar elde ediyor. Program boyunca keyifli ve dinamik bir iş ortamında kazandıkları deneyimlere yönelik projelerini hazırlıyor ve program bitiminde sunuyorlar. Programı başarıyla tamamlayan katılımcılarımıza başarı sertifikası veriyoruz. Bununla birlikte organizasyonel ihtiyaçlar doğrultusunda birlikte çalışma fırsatı da yakalıyoruz. TalentMarkt uzun dönem staj programımız TopTalent tarafından organize edilen oylama kapsamında iki yıl üst üste ödül aldı. Bu ödülle başarımızı taçlandırıyoruz.

Beymen Group CHRO’su BANU CENGİZ:​​​​​​​
“Yarattığımız her deneyimin arkasında yeteneklerimiz var”
2023 için öncelikli hedefimiz Beymen Group değerleriyle gelişmeye hevesli, yeteneklerini pek çok farklı alana dokunacak ve iş birliğiyle çalışacak şekilde kullanmaya ve yeniliklere açık daha fazla sayıda genç yeteneğe ulaşmak.

İnsan kaynakları uygulamalarımızı eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılığı merkeze aldığımız bir yaklaşımla yürütüyoruz. Grubumuzun sürdürülebilirlik ve yenilikçilik odaklı ilkeleri doğrultusunda çalışma arkadaşlarımız için en iyi iş ortamını sağlamayı önceliklendiriyoruz. Tüm işe alım süreçlerimizde yeni iş arkadaşlarımızın değişime yön verecek multidisipliner özelliklere sahip olmalarını önemsiyoruz. Grubumuzu geleceğe güçlenerek taşıyacak yetenekleri keşfetmek ve aramıza dahil olmalarını sağlamak benim ve ekip arkadaşlarımın en önemli önceliklerinden birini oluşturuyor.

“KÜRESELDE TÜM İYİ UYGULAMALARI İZLİYORUZ”

Yaptığımız her işin, müşterilerimiz için yarattığımız her deneyimin arkasında yeteneklerimiz var. Bu nedenle vizyonumuza ortak olan, kalbi müşterimize sunduğumuz özgün deneyimi tasarlamak için atan, ilham dolu bir ortamda her gün gelişmek isteyen yeteneklerle yolumuzu buluşturmayı çok önemsiyoruz. Yetenekleri keşfetmek, kazanmak ve kazandıktan sonra doğru rollerde başarıyla uzun yıllar bizimle birlikteliklerini sağlamak için küresel ölçekteki tüm iyi uygulamaları takip ediyor, Beymen Group kültürüne uygun şekilde uygulamalarımızı sürekli geliştiriyoruz. Genç yetenekleri çekirdekten yetiştireceğimiz, profesyonel iş deneyimini ve lüks perakendeyi işimizin uzmanlarını gözlemleyerek yerinde deneyimleme fırsatı yarattığımız Genç Yetenek programımızı da bu yaklaşımla tasarlayarak, uygulamaya başlamıştık.

OKUL MİSYONU

Temmuz ayında 3. döngüsünü gerçekleştireceğimiz Genç Yetenek programıyla her yıl genç yetenekleri hem gözlemliyor ve geliştiriyor, hem aramıza katılmalarını sağlıyoruz. BG Young Talents adını verdiğimiz yenilikçi kariyer programımızda, üniversiteden yeni mezun olmuş ya da üniversite 4.sınıfta eğitimine devam eden, öğrenmeye ve gelişmeye hevesli, potansiyeli yüksek genç yeteneklere profesyonel hayatı deneyimleme fırsatı sunuyoruz. Aynı zamanda Beymen Group’un “bir okul” olma misyonundan hareketle sektörün geleceğine yön veren uygulamalarının büyümesine katkı sağlamayı da hedefliyoruz. 2023 için öncelikli hedefimiz; Beymen Group değerleriyle gelişmeye hevesli, yeteneklerini pek çok farklı alana dokunacak ve iş birliği ile çalışacak şekilde kullanmaya ve yeniliklere açık daha fazla sayıda genç yeteneğe ulaşmak.