ÇOCUKLARLA MÜZE GEZMENİN TAM VAKTİ

Türkiye bulunduğu coğrafya itibarıyla yaşayan bir müze adeta... Hititlerden Yunanlılara, Bizanslılardan Osmanlı'ya; müze sayısı 300'ün üzerinde. Buralar, tarihin küçük bir özetini hem de gerçek bileşenleriyle görmemizi sağlayan ender yerler. Hazır okullar da tatilken çocuklarıyla buraları gezmek isteyenler için en doğru vakitler. İşte İstanbul'dan Şanlıurfa'ya uzanan keşif rotası...

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ
Ankara’da yer alıyor. Anadolu’nun farklı kazı alanlarından getirilen eserlerin buluştuğu etkileyici bir kültür mekânı. Paleolitik Çağ, Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ ve Eski Tunç Çağı’nın yanı sıra Eski Hitit ve Hitit İmparatorluğu, Frig, Geç Hitit, Urartu, Lidya dönemlerine ait çok sayıda kalıntı ve eser sergileniyor.
Ziyaret saatleri: Yılın her günü saat 08.30-17.15.

RAHMİ KOÇ MÜZESİ
İstanbul Hasköy’de. Çocuklar; bilimsel aletler, eski bilgisayarlar, eski trenler, klasik arabalar, Fenerbahçe Vapuru, keşif küresini görebiliyor.
Ziyaret saatleri: Pazartesi: Kapalı. Salı - Pazar: 10.00 - 18.00, Perşembe: 10.00 - 20.00.

ANTALYA OYUNCAK MÜZESİ
3 bin oyuncak yer alıyor. Çocuklar müzede gezerken, Nasreddin Hoca ve eşeği, Kül Kedisi ve balkabağı arabası, Daltonlar, Red Kit, Micky Mouse, Şirinler, Keloğlan, Temel Reis gibi birçok çizgi film karakteriyle karşılaşıyor.
Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç, haftanın her günü 09.30-12.30 13.30-18.30.

DOLMABAHÇE SARAYI
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönem sarayı. Selamlık, harem-i humayın ve tören salonu olmak üzere üç kısımdan oluşuyor. Bütün bölümlerin yanında Mustafa Kemal Atatürk’e ait yatak odası, burayı özel kılıyor. Hem yetişkinlerin hem de çocukların ilgisini çekiyor. Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç saat 09:00-16:00.

ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ
Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler, heykeller, sütunlar, duvar resimleri ve çeşitli kalıntılar sergileniyor. Çingene kızına benzeyen figür nedeniyle “Çingene Kızı Mozaiği” müzenin en değerli ve ünlü eseri. Ziyaret saatleri: Kasım-Mart dönemi: 09.00-17.00 / Nisan-Ekim dönemi: 09.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.

ATATÜRK ARBORETUMU
İstanbul Sarıyer’de, dünyada türünün en büyük örnekleri arasında yer alan ve 2 bin ender bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Canlı ağaç müzesi adeta. Çocuklar burada farklı bitki türlerini tanıma imkânı bulurken, çevreyi koruma bilinci edinebilirler. Günde 500’den fazla doğa severi ağırlıyor.
Ziyaret saatleri: Haftanın her günü açık.

AYASOFYA MÜZESİ
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinin ardından camiye dönüştürüldü. 1935’ten bu yana müze olarak hizmet veriyor. İhtişamlı görüntüsüyle Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. Tarihi Yarımada’nın simge yapılarından biri. Ziyaret saatleri: 30 Ekim-15 Nisan dönemi: 09.00-17.00 / 15 Nisan-30 Ekim dönemi: 09.00-19.00, yılın her günü ziyarete açık.

YEREBATAN SARNICI
Roma döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak için yaptırıldı. Günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Sarnıç içinde gezerken karşınıza çok sayıda heykel çıkıyor. Çocukların ilgisini ise en çok Medusa başları ve su içinde yüzen balıklar çekiyor. Ziyaret saatleri: Haftanın her günü saat 09.00-18.30.

İSTANBUL OYUNCAK MÜZESİ
İstanbul Göztepe’de. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örnekleri sergileniyor. Şair-yazar Sunay Akın’ın 1990’dan başlayarak pek çok ülkedeki koleksiyonerlerden, antikacılardan ve açık artırmalardan alarak kurduğu müzede çocuklar, uygarlık tarihini daha eğlenceli biçimde öğrenme imkânı buluyor. Ziyaret saatleri: Hafta içi: 09.30-18.00, Hafta sonu: 09.30-19.00

Duygu Eren d.eren@businesslife.com.tr