DEVLERİN KARNESİ 2019

2019 yılı da 2018 gibi; ekonomideki kırılganlık, bunun makro ve sektörel etkileriyle geçti. Gündemin hayli yoğun ve karışık, beklentilerin risk faktörlerini de barındırdığı bu süreçte, yatırımcılar açısından haliyle bilançolar da çok önem kazandı. Son çeyreğin de yer aldığı 2019'a ait finansal sonuçların ardından 2019 tablosu ortaya çıktı. Biz de alanlarında ön planda olan dev topluluklara ve şirketlere, yöneticilerinin kamuoyu bilgilendirmeleri ile, Mart 2020 sayımızda yer verdik.


İŞ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ  ADNAN BALİ
ÜLKE EKONOMİSİNE DESTEK VERMEYE DEVAM
Kaynaklarımızı finansman desteği sağlamak için etkin bir şekilde kullandık. Tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir ve uzun vadeli değer yaratmayı hedefleyerek öncü ve lider banka olmanın getirdiği sorumluluğun bilinciyle ülke ekonomisine destek vermeye devam edeceğiz.

İş Bankası, toplam ve vadesiz mevduatta, Türkiye’nin en büyük özel bankası... “Müşteriye en yakın banka” olma stratejisi çerçevesinde, yaygın şube ağı ve çeşitlendirilmiş dijital hizmet platformları ile çok yönlü hizmet sunmayı sürdürdü. Teknolojik dönüşümü çok boyutlu ve kapsayıcı bir yaklaşımla ele almaya devam etti. Şube dışı kanallardan yapılan işlemlerin payı, 2010 sonu itibarıyla %92’yi, mobil bankacılık uygulamaları olan İşCep ve Maximum Mobil’in payı da %62’yi aştı. Ticari müşterilerin farklı bankalardaki hesaplarını tek çatı altında toplayan “TekCep”e geçildi.  
NET KÂR: 6,1 MİLYAR TL
ÖZKAYNAK BÜYÜKLÜĞÜ: 58,9 MİLYAR TL (+%18,4 / ÖZEL BANKALAR ARASINDA İLK SIRADA)
SERMAYE YETERLİLİK ORANI: %17,9 
AKTİF BÜYÜKLÜK: 468,1 MİLYAR TL (+%12,4)
NAKDİ KREDİ HACMİ: 289,2 MİLYAR TL
GAYRİNAKDİ KREDİ: 93 MİLYAR TL
EKONOMİYE SAĞLANAN TOPLAM DESTEK: 382,2 MİLYAR TL
KREDİLERİN TOPLAM AKTİF İÇİNDEKİ PAYI: %61,8
TOPLAM MEVDUAT HACMİ: 295,9 MİLYAR TL
MEVDUATIN TOPLAM PASİF İÇİNDEKİ PAYI: %63,2


GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜRÜ  RECEP BAŞTUĞ
2019’U BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE TAMAMLADIK 
2019’un ilk 9 ayındaki düşük büyüme, faizlerin aşağı gelmesiyle yerini son çeyrekte ciddi bir artışa bıraktı. Özel sektör bankaları arasındaki liderliğimiz daha da güçlendi. Genele yaygın büyümemizi, geniş müşteri tabanımız sayesinde mevduat yükselişiyle sağlıklı olarak destekledik.

2019’u, ekonomimiz, sektörümüz, bankamız açısından beklentilerin üzerinde daha pozitif bir tablo ile tamamladık. Hem finansal hedeflerimiz hem de diğer performans göstergelerimiz açısından başarılı bir yıl oldu.

ÖZEL BANKALAR ARASINDA LİDERİZ
2019’da da da, TL kredilerde özel bankalar arasında lider konumumuzu koruduk. Önümüzdeki dönemde, sektör ortalamalarının üzerinde bir büyüme hedefliyoruz. Sermayesini etkin kullanarak, ülkesine, müşterilerine ve hissedarlarına en yüksek değeri yaratan banka olacağız. Sürdürülebilirlik konusunu önceliklerimiz arasına alıp, bilinçlendirme ve destekleme konusunu önceliklendireceğiz. 
Garanti BBVA’lıların finansal sağlığını korumak için her türlü destek ve yardımı yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Doğru müşteriyi doğru ürünle destekleme stratejimizin faydasını görüyoruz. Onların güvenilir ortağı olmak ve onlara danışmanlık sağlayabilmek konusunda çalışmalarımız sürecek. 
NET KÂR: 6 MİLYAR 241 MİLYON 390 BİN TL
AKTİF BÜYÜKLÜK: 428 MİLYAR 554 MİLYON 148 BİN TL 
NAKDİ VE GAYRİ NAKDİ KREDİLER: 321 MİLYAR 964 MİLYON 117 BİN TL
MÜŞTERİ MEVDUAT TABANI: 274 MİLYAR 608 MİLYON 574 BİN TL (+%15) / AKTİFLERİN %65’İ MEVDUATLAR İLE FONLANIYOR.
KONSOLİDE SERMAYE YETERLİLİK ORANI: %17,8
ÖZKAYNAK KÂRLILIĞI: %12,4
AKTİF KÂRLILIĞI: %1,5
 


TEB GENEL MÜDÜRÜ  ÜMİT LEBLEBİCİ
TÜRKİYE’Yİ DAHA DA İLERİYE TAŞIMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Türkiye her anlamda çok güçlü. Finansal sistemimiz, ülkemizin sürekli büyümesini sağlayacak altyapı, bilgi birikimi, insan kaynağı ve teknolojiye sahip. TEB olarak, 90 yılı aşkın süredir Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için faaliyetteyiz. Geçmişimizden aldığımız köklü ve güçlü bankacılık deneyimimizle Türkiye’yi daha da ileriye taşıyacak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Dijitalleşme ana ekseni üzerinde ilerlemeyi sürdüreceğiz. Kapsayıcı bir anlayışla tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde hareket etmeye, ürün, hizmet ve çözümlerimizle edindiğimiz bilgi ve birikimi hayatları kolaylaştıracak uygulamalara dönüştüreceğiz.
TOPLAM AKTİFLER: 107,4 MİLYAR TL
NET KAR: 1,070 MİLYAR TL
ÖZKAYNAKLARI: 9.7 MİLYAR TL
TOPLAM KREDİLER (BRÜT): 69,2 MİLYAR TL
TOPLAM MEVDUAT: 72,2 MİLYAR TL (+%12)
TOPLAM KREDİLER (BRÜT): 69,2 MİLYAR TL
SERMAYE YETERLİLİK RASYOSU: %16,95
TAKİPTEKİ KREDİ ORANI: %5,99


AKBANK GENEL MÜDÜRÜ  HAKAN BİNBAŞGİL:
KUVVETLİ BİLANÇOMUZU KORUDUK
Şirketlerimizin büyümesi ve gelişmesine destek olmayı 2019’da da sürdürdük. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren toparlanma eğilimi başladı. İyileşen cari açık, gerileyen enflasyon ve destekleyici para politikası, ekonomimiz ve sektörümüzün 2020’ye pozitif beklentilerle girmemizi sağladı.

Bankamız, 2019’un başında yaptığı 3 milyar TL tutarındaki bedelli sermaye artışı ile özkaynaklarını daha da güçlendirdi ve sağlıklı büyüme için kendini en iyi şekilde konumlandırdı.

GELECEĞE HAZIRIZ
2019’da, teknoloji ve dijitalleşmede önemli ilerlemeler kaydettik. Kuvvetli bilançomuzu korurken, geleceğe yatırımlarımızdan ödün vermedik. 200 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik. “Akbank Veri ve Yaşam Merkezi”mizi hizmete soktuk. Türkiye’de bankacılığın şekillenmesinde önemli bir payı olacak. ‘Dünyanın En İyi Dijital Banka’ seçildik. Yenilikler, sağlam finansallarımız, teknolojik altyapımız ve Akbanklılar bu başarıdaki en önemli etkenler.
“Akbank Mobil”de sade ve kolay süreçlerle yepyeni bir deneyim sunduk. Bunun tasarımına olağanüstü emek harcadık. Sektörde bu konuda da farklılaştık. ‘Tosla’ uygulamasını gençlerimiz ile buluşturduk. Tüm bu girişimlerimizin hem müşteri memnuniyetine hem de finansal sonuçlarımıza çok olumlu yansımaları olacak. Özverili performansları için Akbanklılara, duydukları güven için hissedarlarımıza ve diğer tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.
AKTİFLER: 387 MİLYAR TL
KONSOLİDE NET KÂR: 5 MİLYAR 352 MİLYON TL 
TOPLAM MEVDUAT: 245 MİLYAR TL (+17,3) 
NAKDİ KREDİLER: 227 MİLYAR TL
TOPLAM KREDİLER: 269 MİLYAR TL 
KONSOLİDE SERMAYE YETERLİLİK ORANI: %19,7
KOBİ KREDİLERİ İLE TİCARİ VE KURUMSAL NAKDİ VE GAYRİNAKDİ KREDİ TOPLAMI: 223 MİLYAR TL 
VERGİ KARŞILIĞI: 1 MİLYAR 574 MİLYON TL
TAKİPTEKİ KREDİ ORANI: %6,55
 


TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI FİNANS VE STRATEJİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI  METE KANAT:
‘KATILIM BANKACILIĞI’NA LİDERLİK ETTİK
Kârlı ve sürdürülebilir büyüme stratejisini 2019 boyunca devam ettirdik. “Katılım bankacılığı” prensiplerinden ödün vermeden konvansiyonel bankalardan pay alacak ürün ve hizmetler sunduk.

Reel ekonomiye verdiğimiz desteği, kullandırdığımız fonları ve kira sertifikalarını artırdık. 2019, Türkiye Finans’ın “bireysel bankacılık”ta “katılım bankacılığı”na liderlik ettiği ve rekabet avantajını yakaladığı bir yıl oldu. Hem hizmet kalitesini yükselttik hem de portföyümüze yeni müşteriler kattık. 2020’de de güçlü altyapımız, genişleyen şube ağımız, dijital atılımlarımız ile bireysel ve ticari tarafta sektöre ilkleri kazandıran ürünler geliştireceğiz.
TOPLAM AKTİF BÜYÜKLÜK: 52 MİLYAR TL (+%11)
NET KÂR: 378 MİLYON TL
KATILIM FONU: 40 MİLYAR TL (+%49)
KULLANDIRILAN FONLAR: 33 MİLYAR TL
ÖZKAYNAK TOPLAMI: 4 MİLYAR 827 MİLYON TL (+%12) SERMAYE YETERLİLİK ORANI: %17,26
2019 SONU ŞUBE SAYISI: 310
KİRA SERTİFİKASI İHRAÇ BÜYÜKLÜĞÜ: 8 MİLYAR 440 MİLYON TL (+%97)
 


TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI (TSKB) GENEL MÜDÜRÜ  SUAT İNCE:
ÜLKEMİZE VE TSKB’YE GÜVEN DUYULUYOR
TSKB; kurumsal kredilendirme, yatırım bankacılığı ve danışmanlık hizmetleri ile Türkiye’nin kalkınmasına ve büyümesine çok yönlü katkı sağlamaya ve ülke ekonomisine sunduğu değeri geliştirmeye devam etti. Reel sektörü ve paydaşları, finansal ve finansal olmayan tüm kaynaklarımızla destekleyeceğiz.

Yıl boyunca yeni kredi kullandırımlarımızda ağırlıklı olarak; yenilebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği projeleri, sosyal temaların öne çıktığı kadın istihdamı, kalkınmada öncelikli ve göç alan yörelerdeki istihdamı destekleyen projeler yer aldı.

475 MİLYON DOLAR KAYNAK 
2019’da orta ve uzun vadeli kaynaklar ağırlıkta olmak üzere 475 milyon dolar tutarında anlaşmaya imza attık. 2020’de başta reel sektör şirketleri olmak üzere, müşterilerimizin sermaye piyasaları üzerinden finansmanı için alternatifler yaratacağız. Ekiplerimizi farklı alanlarda profesyonel danışmanlık deneyimi olan çalışanlarla güçlendiriyoruz. Hedefimiz; sahip olduğumuz bilgiyi ve deneyimi, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma ve gelişimi için hizmetine sunmak.
TSKB, 2020’nin sektördeki ilk Eurobond ihracını, 400 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli ve sabit faiz ile başarıyla tamamladı. Dünyanın dört bir yanından 10 kat talep aldı. Bu durum, ülkemize ve TSKB’ye duyulan güveni işareti. Bu, 2020’nin Türkiye’ye ve Türk bankacılıığı için olumlu gelişmelerle dolu bir yıl olacağı görüşümüzü destekliyor.
TOPLAM VARLIKLAR: 42 MİLYAR TL (+%10)
NAKDİ VE GAYRİNAKDİ KREDİ STOĞU: 36 MİLYAR TL
BRÜT KÂR: 1,3 MİLYAR TL
AYRILAN KARŞILIKLAR VE VERGİ SONRASI NET KÂR: 702 MİLYON TL
ÖZKAYNAKLAR: 5,7 MİLYAR TL (+%20)
SERMAYE YETERLİLİK ORANI: % 17,8
 


KUVEYT TÜRK GENEL MÜDÜRÜ  UFUK UYAN:
2019’DA HEDEFLERİMİZİ AŞTIK
İstikrarlı büyümemizi 2019’da da devam ettirdik. Yıl sonu itibarıyla ulaştığımız 104,4 milyar TL aktif büyüklük ile katılım finans kuruluşları arasındaki yerimizi sağlamlaştırdık.

2019’da 1,1 milyar TL net kâr elde ederek hedeflerimizi aştık. Toplanan ve kullandırılan fonlarda, sektörün üzerinde bir büyüme yakaladık. Şube sayımızı 430’a ulaştırdık. Ana önceliğimiz, 2020 yılında da reel ekonominin desteklenmesi ve finansmana katkı sağlamak. Yakaladığımız başarıda teknoloji ve müşteri memnuniyeti odaklı projelerin hayata geçirilmesinin önemli bir yer ediniyor. Bireysel ve tüzel müşterilerimize yönelik çalışmalarımıza devam ettik.
NET KÂR: 1 MİLYAR 110 MİLYON TL (+%28)
TOPLANAN FON BÜYÜKLÜĞÜ: 85 MİLYAR 494 MİLYON TL (+%58,4)
KULLANDIRILAN FON BÜYÜKLÜĞÜ: 57 MİLYAR 926 MİLYON TL (+%21,2)
ÖZ VARLIKLARI: 6 MİLYAR 821 MİLYON TL
AKTİF BÜYÜKLÜK: 104 MİLYAR 439 MİLYON TL


HALKBANK GENEL MÜDÜRÜ  OSMAN ARSLAN:
YENİ FİNANSMAN İMKÂNLARINDA ÖNCÜYÜZ
“İVME Finansman Paketi”, “İstihdam Odaklı İşletme Kredisi”, “Ekonomi Değer Kredisi”, “Kampanyalı Konut Kredisi”, “Kampanyalı İhtiyaç Kredisi”, “TLREF’e Endeksli Kredi ve Yerli Üretim Taşıt Kredisi” gibi yenilikçi ürünlerimizde kredi kullandırımımız, 2019’da 30 milyar TL’ye ulaştı.

Firmalarımız, Ar-Ge ve teknoloji alanındaki yatırımlarını teşvik edecek pek çok mekanizmaya sahip. Bu sürecin tamamlayıcısı olarak bankalarımız, reel sektörü rekabetçi hale getirmek üzere finansmana erişim kapasitelerini daha da artırdı. 

“ESNAF BANKACILIĞI”NDA ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR 
2019’da 264 bin esnaf ve sanatkâra 25 milyar TL kredi kullandırdık. Bakiyemizi 41 milyar TL’ye, sayıyı ise 567 bine yükselttik. 2020’de işletme kredilerinde 200 bin TL, işyeri ve araç alımlarında 500 bin TL’ye kadar kredi kullanabilecekler. Faiz indirimleri kapsamında 5, 7, 10 yıla kadar vade seçeneklerinden yararlanabilecek.
“Bireysel bankacılık”ta kontrollü büyüdük. 2019’da iyileşen mali piyasa koşulları, tüketicilerin ertelenen ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yeni imkânlar sağladı. Enflasyondaki düşüşle birlikte konuttan taşıta, eğitimden sağlığa dek müşterilerimizin her türlü harcamalarına özel yeni finansman olanakları geliştirildi. Kamu bankaları olarak bu konuda da öncüyüz.
AKTİF BÜYÜKLÜK: 457 MİLYAR TL (+%20,8)
TOPLAM KREDİLERİ: 399 MİLYAR TL (+%16,7)
TOPLAM MEVDUATI: 298 MİLYAR TL
TL CİNSİNDEN NAKDİ KREDİLERDE ARTIŞ: %28,6
KOBİ KREDİLERİ ALANINDAKİ PAZAR PAYI: %18,5
 


VAKIFBANK GENEL MÜDÜRÜ  ABDİ SERDAR ÜSTÜNSALİH:
REEL SEKTÖRE DESTEĞİMİZİ İSTİKRARLI ARTIRDIK
Global ekonomide dalgalanmaların yaşandığı zorlu bir yılı geride bırakırken, her alanda pazar payımızı artırmayı başardık. Müşterilerimize alternatif ürünler sunarak mevduat portföyümüzü tabana yaydık.

Sağladığımız krediler aracılığıyla reel sektöre olan desteğimizi istikrarlı olarak artırdık. Fonlama maliyetlerini düşürüp toplam kaynakların ortalama vadesini uzatmak amacıyla çeşitli yapılar altında farklı vadelerde işlemler gerçekleştirdik.

LİDERLİĞİMİZİ PEKİŞTİRDİK 
2019’da, Türk bankaları arasında TLREF endeksli ilk sermaye benzeri 725 milyon TL’lik tahvil ihracı, 417 milyon dolarlık seküritizasyon kredisi, Çin Exim Bank ile ilk işbirliği özelliğini taşıyan 140 milyon dolarlık kredi anlaşması gibi çok başarılı işleme imza atarak bu alandaki liderliğimizi pekiştirdik. 
2019’da geliştirdiğimiz yapay zekâ uygulaması VİBİ, vergi ödemeleri için oluşturulan VLimit ile VBanko Çek ve SKY Limit gibi yenilikçi ürünler ile müşterilerimizin beklentilerini ön planda tutarak dijital dönüşüm yolculuğumuza devam ettik.
TOPLAM AKTİFLER: 419,4 MİLYAR TL
VERGİ ÖNCESİ KÂR: 3,6 MİLYAR TL
NET KÂR: 2,8 MİLYAR TL 
TOPLAM NAKDİ-GAYRİ NAKDİ KREDİLER: 352,1 MİLYAR TL
NAKDİ KREDİLER: 274,7 MİLYAR TL (+%24)
GAYRİ NAKDİ KREDİLER: 77,3 MİLYAR TL
TOPLAM MEVDUAT: 251,5 MİLYAR TL (+%40,2)
ÖZKAYNAKLAR: 33 MİLYAR TL TL


ODEABANK GENEL MÜDÜRÜ  MERT ÖNCÜ:
ÖNEMLİ BİR BÜYÜME VE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ YAKALADIK
2019, yapısal ve finansal hedeflerimizin tamamını gerçekleştirdiğimiz, performans göstergelerimiz açısından başarılı bir yıl oldu. 2019’u sektörümüz ve bankamız açısından beklentilerin üzerinde pozitif bir tabloyla tamamladık. Odağımız, öncelikle müşteri memnuniyetini arttırarak devam ettirmek, aynı zamanda aktif kalitemizi korumak.

Verimliliğe ve risk yönetimine her zamankinden daha fazla önem vererek ülkemizin öncelikleri doğrultusunda faaliyet gösteriyoruz. Özellikle dış ticaretin finansmanı, varlık yönetimi ve yatırım ürünlerinde önemli büyüme ve müşteri memnuniyeti yakaladık. Yeni iş stratejileriyle uyumlu olarak ihracata ve üretime dönük yüksek katma değerli sektörlere ve firmalara, geniş ürün yelpazesi ile hizmet vermeye odaklandık.

DİJİTAL YATIRIMLARIMIZI ARTIRACAĞIZ 
Odeabank, 2020 yılını da yüksek likidite ve güçlü sermaye yapısıyla güvenle karşıladı. Global finansal dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ederek, temkinli ve sürdürülebilir büyüme odaklı stratejimize devam edeceğiz. İhtiyaçlara yönelik çözümler geliştirmek ve onların hayatını kolaylaştırmak için dijital yatırımlarımızı artıracağız.
NET KÂR: 71 MİLYON TL (4 KAT)
AKTİFLER: 32,7 MİLYAR TL (+%4)
NAKDİ KREDİLER: 17,1 MİLYAR TL
GAYRİ NAKDİ KREDİLER: 3,8 MİLYAR TL
MÜŞTERİ MEVDUATI: 22 MİLYAR TL (+%8)
TOPLAM SERMAYE YETERLİLİK ORANI: %21,7
MALİYETLER: 636 MİLYON TL (2018’DE 658 MİLYON TL)


ALTERNATİF BANK GENEL MÜDÜRÜ  KAAN GÜR:
AYNI HEDEFE BİRLİKTE KOŞARAK BAŞARDIK
2019 yılında, aktif kalitemizi koruyup reel ekonomiye sunduğumuz desteği artırdık. Krediler ile topladığımız mevduatla pazar payı kazanımında sektörün üzerinde bir büyüme performansı gösterdik.

Sahaya her zamankinden daha yakınız. “Danışman bankacılık” anlayışımızın bir yansıması olarak müşterilerimizi duymak, dinlemek, ihtiyaçlarını anlamak amacıyla yönetim ekiplerimizin katılımıyla düzenlediğimiz ziyaretler ile 40 bine yakın müşterimizle bir araya geldik. 2019’daki başarılı sonuçları, aynı hedefe birlikte koşan bir takım olarak elde ettik.
Piyasalardaki güvenin yükselmeye devam edeceğine, ekonomik aktivitelerin daha istikrarlı ve sağlıklı bir noktaya geleceğine inanıyoruz. Biz de güçlenen bilançomuz ile ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamayı, katma değer yaratmayı, dijital dönüşüm yolculuğumuzu tamamlayarak müşterilerimize kusursuz bir deneyim yaşatmayı hedefliyoruz. Kaynaklarımızı, güçlü muhabir banka ilişkilerimizle birlikte üretimin, yatırımın, ihracatın ve ticaretin sürdürülebilir büyümesine destek verecek şekilde kullanıyoruz. Uzman ekibimizle terzi usulü çözümler sunarak değer yaratacağız.
AKTİF BÜYÜKLÜK: 30,1 MİLYAR TL (+%16)
NAKDİ & GAYRİ NAKDİ KREDİLER: 25,6 MİLYAR TL
MEVDUAT HACMİ: 16 MİLYAR TL (+%17)
KONSOLİDE NET KÂR: 178 MİLYON TL
ÖZ KAYNAKLAR: +%42
İHRACATÇILARA FİNANSAL DESTEK: 810 MİLYON DOLAR (+%45)


TURKCELL GENEL MÜDÜRÜ  MURAT ERKAN:
2019’U REKOR SONUÇLARLA KAPATTIK
Bizim en değerli varlığımız müşterimiz. Güçlü altyapımız ve benzersiz servislerimiz sayesinde 2019’da toplam ciroda ve büyümede, mobil ve sabit olmak üzere entegre telekom sektöründe liderliğimizi perçinlemenin gururunu yaşıyoruz.

2019 yılını rekor sonuçlarla kapattık. 25’inci yılımızda açıkladığımız finansal sonuçlarımız ile rakiplerimizle aramızdaki farkı açıyoruz. Dijital servislerimiz, kurumsal çözümlerimiz ve tech-fin alanındaki hizmetlerimiz ile büyümeye devam edeceğiz. Superbox kullanıcı sayısındaki artış, Türkiye’de daha yaygın fiber altyapıya olan talebin en somut kanıtı. Yerli ve milli dijital servislerimize talep, 2019’da da ivme kazanarak arttı. Bu alandaki tekil geliri, üç yılda 2,5 katına çıkarmayı hedefliyoruz. 
“PAYCELL” ARTIŞI...
Paycell’de kayıtlı kredi kartı 4,4 milyonu geçti. 7 bin üye iş yerinin ödeme aracı Paycell. Bu platform üzerinden gerçekleşen işlem hacmi yaklaşık 5,7 milyar TL’ye ulaştı. 2022 sonuna kadar aktif “Paycell”lilerin sayısının 17 milyona, üye iş yeri bazımızı 150 binin üstüne ulaşmasını planlıyoruz. Dönüşüme ayak uyduramayan şirketlerin var olma şansı yok. 4.5G’de dünyanın en güçlü altyapılarından birisine sahibiz. Mobil ARPU 2019’da %22,7 arttı.
5G İLE DİJİTAL TÜRKİYE
5G açısından en temel konulardan biri; 5G’de yerli ve milli teknolojiler ile ekipmanlar geliştirilmesinin önünü açmak. Bu ancak ülke ekonomisinin kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanabileceğimiz ortak altyapıyla mümkün. Sektördeki tüm paydaşlar olarak, el birliği ile Türkiye’nin kazandığı bir formül için elimizden geleni yapacağız.
*2020 HEDEFİ: Gelir büyümesi: %13-16 / FAVÖK marjı: %39-42 FVÖK marjı: %18-21.
KONSOLİDE GELİR: 25,1 MİLYAR TL (TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEĞİ / +%18,1)
2019 NET KÂRI: 3,2 MİLYAR TL (TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEĞİ / +%61)
EN YAKIN RAKİBİ İLE CİRO FARKI: %6,3
FAVÖK (FAİZ, AMORTİSMAN VE VERGİ ÖNCESİ KÂR): 10,4 MİLYAR TL (+%18,6)
FATURALI ABONE SAYISI: +1,5 MİLYON
FATURALI MOBİL ABONE ORANI: %62 (SON 10 YILIN REKORU)
SUPERBOX ABONE SAYISI: 323 BİN (+10 KAT)
2019 YATIRIMLARI: 7 MİLYAR TL
SON 5 YIL YATIRIMLARI: 26 MİLYAR TL


LOGO YAZILIM YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI VE LOGO GRUP CEO’SU  M. BUĞRA KOYUNCU:
KÜRESEL VE BÖLGESEL PAZARLARDA BÜYÜK BİR GÜÇÜZ
Logo Yazılım, başta gelişmekte olan pazarlar olmak üzere hem kendi faaliyetlerinde hem de ekosisteminde sürdürülebilir dönüşümü destekliyor. “Geleceği birlikte yazma” vizyonumuz kapsamında müşterilerimiz ve ülkemiz ekonomisi için değer yaratıyoruz.

Türkiye’de e–devlet çözümleri kapsamında değişen tebliği ve Romanya’daki verimlilik artışı, olumlu katkı sağladı. Hem Türkiye hem de Romanya faaliyetlerimizdeki başarıyla devam ettirdik. 
Türkiye’deki piyasa koşullarından kaynaklanan belirsizlikleri yönetirken, uzun vadeli değer yaratma stratejimiz paralelinde insanımıza, topluma, teknolojiye ve çevreye kararlılıkla yatırım yapıyoruz. Ekosistemimizin sürdürülebilir dönüşümüne katkı sağlıyoruz. Sektörün lider oyuncusu olarak ülkemizin bu alandaki hareket motoru olma görevimizi eksiksiz yerine getireceğiz. Küresel ve bölgesel pazarlarda güç olma yolundaki adımlarını daha da güçlü ve emin bir şekilde atacağız.
NET SATIŞ GELİRLERİ: 422,1 MİLYON TL (+%31)
FAVÖK: 142,3 MİLYON TL (+%41)
VERGİ ÖNCESİ KÂR: 91,5 MİLYON TL (+%34)
NET DÖNEM KÂRI: 86,3 MİLYON TL (%27)
HİSSE BAŞINA KAZANCI: +%27
AR-GE HARCAMALARI: GELİRLERİN %27’Sİ
ROMANYA OPERASYONLARI: GELİRLERİNİN %34’Ü
ELOGO MÜŞTERİ SAYISI: +%75


LENOVO CEO'SU VE YÖNETİM KURULU BAŞKANI YANG YUANQLNG:
REKOR PERFORMANS SERGİLEDİK

Geçtiğimiz çeyrekte, jeopolitik belirsizliklere ve sektör çapındaki tedarik kısıtlarına rağmen, coğrafi dengemiz, operasyonel mükemmelliğimiz ve stratejimizi güçlü biçimde uygulamamız sayesinde rekor performans sergiledik. Hem grup geliri hem de FAVÖK, tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı. Bu asli yetkinliklerimiz, teknolojik dönüşüm fırsatlarını değerlendirmemize ve sürdürülebilir büyüme yakalamamıza imkân sağlıyor. Zorluklarla baş etmemize de yardımcı oluyor.
- Akıllı Cihazlar Grubu (IDG): 4. çeyrekte de şirketin güçlü performansına liderlik etmeyi sürdürdü. 
m Kişisel bilgisayar ve Akıllı Cihazlar Grubu (PCSD): Tüm zamanların rekorlarını kırarak 11,1 milyar dolar gelir, 684 milyon dolar FAVÖK’e ulaştı. Pazar payını artırıp (+1,6) %24,3'e taşıyarak takvim yılını 1. bitirdi.
- Veri Merkezi Grubu (DCG): Sunucu sevkiyatları %18 arttı. 
- Yazılım Tanımlı Altyapı (SDI) & Depolama: %40'tan fazla gelir artışı sergiledi.
CİRO: 14,1 MİLYAR DOLAR (TARİHİNDEKİ EN YÜKSEK GELİR)
FAVÖK: 390 MİLYON DOLAR (+%11)
NET KÂR: 258 MİLYON DOLAR (+%11)
4. ÇEYREKTE HİSSE BAŞINA KÂR: 2,16 SENT 
GLOBAL KİŞİSEL BİLGİSAYAR 
PAZARINDAKİ PAY: %24,3 (DÜNYA ÇAPINDA ZİRVEDE / +1,6)
YAZILIM VE HİZMETLER İŞ HACMİ: 1 MİLYAR DOLAR (RUP GELİRLERİNİN %7'Sİ / +%41)


TÜRK TELEKOM CEO’SU  ÜMİT ÖNAL:
EN YÜKSEK GELİR VE FAVÖK ARTIŞI
Ürün çeşitliliğimizin benzersizliği ve entegre operatör olmamızın avantajı ile başarılı bir yılı daha geride bıraktık. Bilanço yapısını güçlendirirken, gelir tablosunun kur hareketlerine hassasiyetini de kayda değer şekilde azalttık.

Performansımızda faaliyetlerimizin ana kollarını oluşturan mobil ve sabit genişbant segmentlerindeki yıllık %18 ve %20 gelir büyümesi etkili oldu.

“MERKEZE DEĞİL, HERKESE” HİZMET 
Türkiye’nin en ücra köşelerinde yaşayan tek bir bireyden kalabalık ailelere, küçük işletmelerden en büyük şirketlere kadar tüm abonelerimize aynı kalitede hizmet sunmayı kendimize görev edindik. Türk Telekom’un özelleştirildiği 2005 yılından bu yana, Türkiye’nin dijital varlıklarına 16,6 milyar dolar yatırım yaptık. Fiberi 81 ilimizin tüm götürdük. 2019 yıl sonu itibarıyla 304 bin kilometre hat ile 7,5 milyon kilometre ağ uzunluğuna eriştik.
LTE baz istasyonlarımızın yarısına yakınına 5G'nin yapı taşı olan fiberi ulaştırdık. 5G test şebekesi üzerindeki denemede saniyede 2.9 gigabit üzeri hızlara ulaşarak 5G’de dünya rekoru kırdık. 2020’de hem sabit genişbantta hem de mobil segmentte kapasite artışının yanı sıra, müşteri deneyimini iyileştirmeye ve hızlı geri dönüşü olan yatırımlara odaklanacağız. 
*2020 HEDEFİ: Satış geliri büyümesi: %14 / FAVÖK 12,4 milyar TL / Yatırım harcaması: 5,8 milyar TL.
GELİR: 23,7 MİLYAR TL (TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEĞİ / +15,8)
FAVÖK: 11,2 MİLYAR TL (TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEĞİ +32,4)
NET KÂR: 2,4 MİLYAR TL (7 YILIN EN YÜKSEĞİ)
FİBER ŞEBEKESİ İLE ULAŞILAN HANE HALKI SAYISI: 21,9 MİLYON (+3,2 MİLYON)
ABONE SAYISI: 47,8 MİLYON (+1,8 MİLYON)
SABİT GENİŞBANT İNTERNET ABONE SAYISI: 11,4 MİLYON
MOBİL ABONE SAYISI: 22,9 MİLYON (+1,4 MİLYON)


SABANCI HOLDİNG CEO’SU  CENK ALPER:
2019’U GÜÇLÜ FİNANSAL PERFORMANSLA TAMAMLADIK
2019, stratejik yol haritamızı da belirlediğimiz, birçok adımı attığımız ve iş kollarımızda rekabetten ayrışarak büyüdüğümüz bir yıl oldu. Kuvvetli operasyonel karlılığımız, etkin nakit yönetimimiz ve düşen borçluluk oranımız ile 2019’u, güçlü finansal performansla tamamladık. Dinamik stratejik potföy yönetimi, teknolojik ve kültürel dönüşüm, odağımız olmaya devam edecek.

Varolduğumuz tüm sektörlerde teknoloji ve dijitalleşme odağımızla öncü olduk ve büyümeyi yakaladık. Başarılı sonuçları sağlayan en önemli unsurlardan biri de, kültürel dönüşümümüz. En önemli varlığımız olan insan kaynağımızın yetkinliklerini geleceğin dünyasına göre geliştirerek ve ekosistemin gücünden faydalanarak önümüzdeki dönemde topluluğumuza daha fazla değer katacağız. 
2020’de de “Yeni Neslin Sabancısı” stratejik yol haritasıyla uyumlu olarak ilerleyeceğiz. Hisse performansı önceliğimizi koruyacağız. Çevre ve iklim değişikliğini hassasiyetlerini ön planda tutarak; tüm faaliyetlerimizde sürdürülebilirlik sorumluluklarımızı gözeteceğiz.
- AKBANK: Kuvvetli bilanço yapısını korudu.
- ENERJİSA ENERJİ: Dağıtım yatırımlarımızı sürdürdük. 
m ENERJİSA ÜRETİM: “Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları 2 (YEKA-2)” ihalesinde dört bölgenin ikisini, Aydın ve Çanakkale Bölgeleri’ni aldı. Böylece 1000 MW’lık kapasitenin yarısını Enerjisa Üretim portföyüne kattık.
- KORDSA: Kompozitte, dördüncü şirket satın almamızı Axiom Materials ile tamamladık. Kordsa, uzay ve sivil havacılık sektörünün önemli oyuncularının stratejik tedarikçisi haline geldi. İzmit fabrikasında yeni nesil üretim yapacak ek polyester iplik yatırımını devreye aldık. 
- BRİSA: Brisa’yı lastik satan değil, mobilite çözümleri sağlayan bir şirket olarak konumlamaya başladık. Aksaray ve İzmit fabrikalarımızoa sanal gerçeklik teknolojisini kullanıyoruz.
- ÇİMSA & AKÇANSA: Beyaz çimentoda Çimsa ile küresel liderliğe koşuyoruz. Akçansa’da, lojistik avantajımız ve etkin liman yönetimimiz ile 2019 itibarıyla Türkiye çimento tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik.
- PERAKENDE: Çoklu kanal deneyimine, müşteri ilişkileri yönetimine, dijitalleşmeye ve veri analitiğine odaklandık. 
- SABANCIDX: Dijital kampüs faaliyete geçti. Dijital dünyada bizi ayrıştıracağına inanıyorum.

SA
GELİRLER: +%10
KONSOLİDE SATIŞLAR: 60 MİLYAR TL
ENERJİSA
KONSOLİDE FAALİYET GELİRİ: 4 MİLYAR 609 MİLYON TL (+%20)
NET KÂR: 1 MİLYAR 175 MİLYON TL (+%60)
KORDSA
CİRO: 5,137 MİLYAR TL (+%30,2)
NET KÂR: 378 MİLYON TL (+%11,8)
FAVÖK: 747 MİLYON TL
ESAS FAALİYET KÂRI: 614 MİLYON TL (+%16,9)
ABD YATIRIMLARININ CİROYA KATKISI: 737 MİLYON TL
İHRACAT YAPILAN ÜLKE SAYISI: 38
TOPLAM İHRACAT TUTARI: %14,6
AVIVASA
NET KÂR: 241 MİLYON TL (+%20)
GÖNÜLLÜ BES: 22.4 MİLYAR TL’LİK FON BÜYÜKLÜĞÜ (+%33) / %18,8 PAZAR PAYI / 761 BİN KATILIMCI SAYISI
OTOMATİK KATILIM: 774 MİLYON TL 
FON BÜYÜKLÜĞÜ (+%78) / 
752 BİN KATILIMCI SAYISI (+%27)


TÜPRAŞ:
MODERNİZASYON VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ YATIRIMLARI DEVAM ETTİ
Küresel ekonomideki yavaşlama ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle petrol ürünlerine olan talebin gevşemesi, 2019’un son çeyreğinde rafinaj kârlılığı üzerinde güçlü bir baskı oluşturdu. OPEC+ arz kısıt kararlarının yanı sıra, İran ve Venezuela’ya yaptırımlardan ötürü ağır ham petrol arzı azaldı. İZMİT’TE BAKIM...
Tüpraş, İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’ndeki kapsamlı bakım çalışmalarına rağmen, Türkiye’nin akaryakıt ihtiyacını hiçbir aksaklığa izin vermeden karşıladı. Çalışmalar planlanandan 14 gün önce tamamladı ve emniyetli bir şekilde tam kapasite üretime başlandı. 2019’da uluslararası piyasa fırsatlarını yakından takip ederek ithalat ve ihracat operasyonlarına yardımcı olmak, ikmal ve satış zincirinden ilave değer kazanabilmek amacıyla Londra’da ofis kurdu. Modernizasyon ve enerji verimliliği konularında yatırımlar sürdü.
ÜRETİM: 28,1 MİLYON TON (+%9,4)
SATIŞ: 29,2 MİLYON TON (-%2)
CİRO: 89,6 MİLYAR TL
4. ÇEYREK FAALİYET KÂRI: 61 MİLYON TL
4. ÇEYREK NET KÂRI: 186 MİLYON TL
NET KÂR: 526 MİLYON TL (-%86)
YATIRIM HARCAMASI: 
236 MİLYON DOLAR


TOFAŞ CEO’SU  CENGİZ EROLDU:
YATIRIMLARIMIZI 2 KATINDAN FAZLA ARTIRACAĞIZ
Küresel ölçekteki başarıların gururunu yaşıyoruz. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) bünyesindeki otomobil fabrikaları arasında en üst seviyeye ulaştık. 2019’da, binek otomobil pazarında adetlerini artıran tek marka; Fiat...

25’inci senesini kutlayan Tofaş Ar-Ge’ye, 58 milyon Euro’yu aşan altyapı yatırımı gerçekleştirdik. Fiat, 2019’da %15,9 ile Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının lideri oldu. Alfa Romeo ve Jeep de satış hacimlerini korudu.

“TÜRKİYE’NİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN OTOMOBİLİ” 
Unvanını 4’üncü yıla taşıyan Egea ile Fiat, önemli bir ivme yakaladı. 2015’te 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiğimiz Egea, 2019’da da ezber bozdu. Hatchback ve Station Wagon karoserli versiyonlarında sportif donanıma sahip 3 yeni özel seri satışa sunduğumuz Egea ile payımızı %8,6’dan %14,8’e yükselttik. Fabrikamızda geliştirilen ve dünyanın pek çok farklı noktasına “Tipo” ismiyle ihraç ettiğimiz Egea’nın, Almanya’da “segmentinin en dayanıklı otomobili” seçilmesinden memnuniyet duyduk. 
“Hafif ticari”de ise “Fiat Professional” 2019’u ikinci olarak tamamladı. Üretim bandından, 6 milyonuncu aracımızı indirdik. Doblo ise 2 milyon adet gibi önemli bir eşiğini aştı. 2020’de yatırımlarımızı 2 katından fazla artıracağız. İstikrarlı performansımızı koruyacağız.
GELİR: 18,8 MİLYAR TL (+%1,6)
NET KÂR: 1,5 MİLYAR TL (+%11,5)
İHRACAT GELİRİ: 2,3 MİLYAR $
DIŞ TİCARET FAZLASI: 919 MİLYON $
SON 10 YILDA DIŞ TİCARET FAZLASI: 7 MİLYAR $
BURSA’DA BANTTAN İNDİRİLEN ARAÇ: 
264 BİN ADET (OTOMOTİV SANAYİ ÜRETİMİNİN %18’İ) 
İHRACAT ADEDİ ARAÇ: 194 BİN 145 
(TÜRKİYE OTOMOTİV İHRACATININ %15’İ)