ENERJİSA'NIN DAHA İYİ GELECEK PLANI

MURAT PINAR, ENERJİSA ENERJİ'NİN CEO'SU OLARAK TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİNDEN BİRİNE LİDERLİK EDİYOR. TÜRKİYE'NİN YÜZDE 25'İNE ELEKTRİK DAĞITAN ENERJİSA ENERJİ, SON DÖNEMDE ODAĞINA DÖNÜŞÜMÜ ALDI. ENERJİSA ENERJİ CEO'SU MURAT PINAR, ?TÜRKİYE'DE ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜN ÖNCÜSÜ OLMAK, VİZYONUMUZUN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR. BU DOĞRULTUDA İŞ ALANLARIMIZDAKİ KASLARIMIZI GÜÇLENDİRMEYE ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DA DEVAM EDECEĞİZ. ALTYAPI YATIRIMLARIMIZI ÖNÜMÜZDEKİ 3 YIL İÇİNDE 45 MİLYAR TL'YE VARACAK ŞEKİLDE SÜRDÜRECEĞİZ. ENERJİ DÜNYASININ GELECEĞİNİ TANIMLAYAN DAĞITIK ÜRETİMDEYSE 260 MW'LIK KURULU GÜCE ULAŞMAYI HEDEFLEDİK. E-MOBİLİTE İŞİMİZDE 200 MW ÜZERİNDE KURULU GÜÇ VE 2.200'ÜN ÜZERİNDE İSTASYON SAYISIYLA EŞARJ'I BÜYÜTECEĞİZ. 2023'TE SATIN ALMA PLANIMIZ DA VAR? DİYOR. MURAT PINAR'LA ENERJİNİN GLOBALDEKİ GELECEĞİNDEN FIRSATLARA, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, KRİZ YÖNETİMİ, KURUMİÇİ GİRİŞİMCİLİK VE DİJİTAL DÖNÜŞÜME KADAR GENİŞ BİR PERSPEKTİFTE KONUŞTUK.

Enerjisa Enerji olarak dağıtımdaki gücünüzü ortaya koyan rakamları alabilir miyiz? Kaç bölgede, kaç ilde nasıl bir operasyonla hizmet veriyorsunuz?

‘Herkes için daha iyi bir gelecek’ vizyonuyla sürdürülebilirlik ve teknolojinin çarpan etkisini kullanarak Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük ediyoruz. Lider elektrik dağıtım ve perakende satış şirketi Enerjisa Enerji olarak Türkiye’nin yüzde 25’ine hizmet veriyoruz. 1996 yılından bu yana operasyonel mükemmellik odağından hiç şaşmadan 14 ilde, 10,6 milyon müşteriye ulaşarak yaklaşık 22 milyonu aşkın kullanıcıya 109.663 kilometrekare dağıtım ağı ve 318 bin kilometre şebeke ağıyla enerji hizmeti sağlıyoruz.


Toplam ne kadarlık elektriği tüketiciye ulaştırıyorsunuz?

Pazardaki güçlü varlığımızı koruyarak geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Türkiye’de dağıtılan elektriğin yüzde 22’sini tüketicilere ulaştırıyoruz. 2022 yılında 318 bin kilometre uzunluğunda bir dağıtım hattında yaklaşık 48,50 TWh brüt elektrik dağıtımı gerçekleştirdik.

Türkiye’de dağıtımda pazar payınız ne kadar?

Türkiye’de her dört kişiden biri elektriğini Enerjisa’dan alıyor. Elektrik dağıtım sektöründe yüzde 26, perakende satıştaysa yüzde 22 pazar payı ve 10,6 milyon müşteri sayımızla sektörümüzün lideri ve en büyük oyuncusuyuz.

Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte enerjide arz, tedarik sıkıntıları yeni bir boyuta taşındı. Burada Türkiye açısından fırsatlar olabileceği de gündemde. Dünyada ve Türkiye’de enerji sektörü açısından son birkaç yıl ve 2022 nasıl geçti? Önemli gelişmeler nelerdi?

COVID-19 pandemisinin getirdiği arz-talep değişimlerinin dengelenme dönemine girmişken bu sefer enerji sektörünü derinden etkileyen Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği şokla karşı karşıya kaldık. Bu savaşın insanlığa öğreteceği çok şey olduğu kesin ancak enerji sektörü perspektifini koruyacak olursak enerji arz güvenliğinin ne kadar kritik konular olduğunu hatırladık. Rusya, önde gelen birçok emtianın ihracatçısı konumunda. Bunların en başında da gıda ve enerji geliyor. Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte enerji ihtiyacının artması, Avrupa'daki ani enflasyon artışını ve ekonominin yavaşlamasını beraberinde getirdi. Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte gündeme gelen enerji krizi, dünyayı yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirdi. Türkiye enerji sektörü hatta dünyadaki bütün enerji oyuncuları odaklarına enerji dönüşümünü aldı. Ülkeler ve global ölçekteki şirketler emisyon hedeflerini açıkladı. 2022’de yaklaşık 1,4 trilyon dolar olarak gerçekleşen temiz enerji yatırımlarının 2030’da 4,5 trilyon doları bulması bekleniyor. 2022’de yaklaşık 1 trilyon olarak hesaplanan fosil yakıt yatırımlarınınsa, 2030’da 500 milyar dolar bandına gerileyeceği öngörülüyor. Türkiye ise net enerji ithalatçısı konumunda olan bir ülke. Ülkemizin en önemli ithalat kalemi enerji. Ülkemizin enerji ithalatı 2022 yılında 100 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ancak enerjide yerli ve yenilenebilir kaynakları kullanarak bu açığı kapatmamız hatta pozitife geçmemiz mümkün.


2022 yılı Enerjisa Enerji açısından nasıl geçti? Ciroda ve kârlılıkta nereye ulaştınız? Toplam abone sayınız ne oldu?

Geçtiğimiz yılı değerlendirdiğimizde, faaliyet gelirlerimizi yüzde 100’ün üzerinde büyüme oranıyla 15,1 milyar TL’ye taşıdık. Yıllık yüzde 85 artışla baz alınan net kârımız 4,5 milyar TL'ye ulaştı. Serbest nakit akış pozisyonumuz 1,6 milyar TL'nin üzerinde gerçekleşti. Yüksek enerji fiyatları, dalgalı piyasalar ve belirsizlik karşısında perakende işimiz, faaliyet gelirlerinde yıllık bazda yüzde 174 büyüme gösterdi.  Abone sayımızı da 10,6 milyona çıkardık.

Dağıtım iş kolumuza baktığımızda 2021 yılında 2,8 milyar TL olan yatırım miktarımızı 2022 yılında yaklaşık 4,5 milyar TL’ye çıkardık.  Türkiye’de enerji dönüşümüne yön vererek, 40’dan fazla LED ve süreç verimliliği projesiyle enerji verimliliği hizmetleriyle müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermeye devam ettik. Eşarj’ın yüzde 94 hissesini satın alarak, hızla büyüyen bu ekosistemde öncü olarak e-mobilite işimizi geliştiriyoruz. Yanı sıra, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kilit bölgelerde 495 hızlı şarj ünitesi için açtığı ulusal şarj ihalesini kazandık. Bundan sonra da istikrarlı büyüme çizgimizi sürdürürken topluma fayda sağlayacak projeler üretmeye, iş birlikleri geliştirmeye, tüm paydaşlarımız ve ülkemiz için değer yaratmaya devam edeceğiz.

2023 yılının ilk 4 ayını geride bıraktık. Bu süreçte çok büyük bir afet yaşadık. Enerjisa Enerji depremdeki en kritik şirketlerden biri oldu. Süreçteki rolünüz ne oldu?

Biz de depremzede bir şirket olarak bu acıyı yerinde ve çalışanlarımızla birlikte yaşadık. Maalesef 17 çalışma arkadaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü kalbimizde hissediyoruz. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremlerde; faaliyet gösterdiğimiz Toroslar bölgesinde yer alan illerden Hatay, Gaziantep, Adana, Kilis ve Osmaniye ciddi şekilde etkilendi. Depremin gerçekleşmesinin ardından afet planlarını hızla devreye aldık. Bölgede çalışan 4.507 çalışanımızla ailelerinin, öncelikli olarak can güvenliği ve barınma başta olmak üzere afet kaynaklı tüm ihtiyaçlarını karşılayacak operasyonu yürüttük.

Depremlerin ardından ilk günden itibaren, büyük hasar alan elektrik şebekelerinin yeniden enerjilendirilmesi ve bölge halkının ihtiyaçlarının giderilmesi için var gücümüzle sahada çalışmalar yürüttük. Bu süreçte, kendileri de aileleri ve akrabalarıyla depremin acılarını yaşayan çalışanlarımız, gerçekleşen ilk depremi izleyen birkaç saat içinde büyük fedakarlık göstererek sahada görevlerine başladı. Eş zamanlı olarak afet planlarımıza uygun şekilde, diğer Enerjisa dağıtım şirketleri olan Başkent EDAŞ ve Ayedaş’tan destek ekip ve malzemelerimiz araçlarla yola çıkarak bölgeye ulaştı. Depremin ilk anından beri 7/24 esasıyla, ilgili tüm kurumlarla koordineli bir şekilde yürüttüğümüz çalışmalarda önceliğimiz, geceleri arama kurtarma çalışmaları için aydınlatma sağlamak ve hastaneler, sahra mutfakları, toplanma alanları gibi kritik noktalara enerji verilmesi oldu. Aynı zamanda hasar tespit çalışmalarımızı da tamamlayarak, trafo, direk, iletken, aydınlatma armatürü, saha dağıtım kutusu ve pano gibi tüm ihtiyaçları da hızla karşıladık.

Büyük bir hasar alan elektrik şebekesinin yeniden enerjilendirilmesi ve bölge halkının ihtiyaçlarının giderilmesi adına ilave ilk günden bu yana 370 milyon liralık bir kaynak ayırdık. Bu kaynağın önümüzdeki üç aylık süreçte yaklaşık 1 milyar lira düzeyine çıkarmayı öngörüyoruz. Bundan sonra da elektrik şebekesinin ihyası ve bölge insanlarının yeniden toparlanması için destek olmayı hedefliyoruz. Bunun için 2023 yılında yatırımlarımızı geçen yıla göre üç katına çıkararak 15 milyar liraya yükselttik. Bu yatırımın önemli bölümünü depremden etkilenen Toroslar bölgesine şebeke modernizasyonu, teknoloji ve akıllı şebeke uygulamalarıyla aktaracağız. Bölgenin ülke ekonomisine katkısını da göz önünde bulundurarak, bölgedeki insan kaynağına yatırım yapmak üzere; sadece konaklama yardımları değil, nitelikli teknik eğitim merkezleri ve yeni enerji teknolojileri alanlarında yeni iş alanları yaratmak ve bölge halkına destek olmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Depremin her anı gerçekten ayrı bir kriz yönetimi gerektiriyor. Enerjisa Enerji olarak bu krizi nasıl yönettiniz ve şu an nasıl bir kriz yönetimi sergiliyorsunuz?

Cep telefonlarından arkadaşlarımıza ulaşamadığımız anda 2020 yılında Ar-Ge ekiplerimizin çalışmalarıyla hayata geçen “Afet haberleşme sistemini”ni devreye almak için Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ) tarafından İstanbul’da beklenen depreme yönelik geliştirilen afet haberleşme sistemini bölgeye sevk ettik. Böylelikle, yüksek noktalara kurulan ve güneş enerjisiyle çalışan 3 mobil kule ve haberleşme istasyonuyla yüzlerce ekip aracına takılı telsizler sayesinde onarım ekiplerinin iletişim ve koordinasyonunu sağladık. Aynı zamanda afette evlerini kaybeden çalışanlarımız ve aileleri için geçici konaklama ve üç öğün sıcak yemek imkanını da Toroslar bölgesindeki şirket tesislerimizde sağlamış durumdayız. Şirket olarak kurduğumuz konteyner ve çadır yerleşkelerinde toplam 660 kişi konaklıyor.

Son dönemde yaşanan konjonktürel gelişmeler 2023’e yönelik yaptığınız hedeflerinizde sapmalara neden olacak mı?

Organik büyüme tarafında bir potansiyel görüyoruz çünkü Türkiye'deki mevcut şebeke kalitesi, sistemin sürdürülmesine yönelik iyileştirmelere ihtiyaç duyuyor. Ayrıca, yeni bağlantılar ve kalite iyileştirmeleri için de yatırım ihtiyacı devam ediyor.  Buna ek olarak ana iş kolumuzda ve bağlantılı alanlarda da inorganik büyüme fırsatlarını değerlendiriyoruz. Enerjisa Enerji güvenilir, sürdürülebilir ve geleceğe yönelik bir sektör oyuncusu olarak enerji dünyasındaki mega trendleri de yakından takip ediyor.

Büyüme, yatırım, istihdam gibi hedeflerde 2023’e dair planlarınız değişti mi? 2023 yatırım ve büyüme planınız nedir?

2023 yılında yatırımlarımızı geçen yıla göre üç katına çıkararak 15 milyar liraya yükseltiyoruz. Bu yatırımın büyük bölümünü depremden etkilenen Toroslar bölgesine şebeke modernizasyonu, teknoloji ve akıllı şebeke uygulamalarıyla aktaracağız.

Enerjisa Enerji’de bir süredir dönüşümden bahsediyorsunuz. Bu dönüşümün hangi evresindesiniz?

Daha iyi bir gelecek için ‘Yeni Enerji Dünyası’nı inşa etmek üzere sürekli çalışıyoruz. Yeni Enerji Dünyası insanlara daha temiz, daha akıllı, daha sürdürülebilir ve daha dijital bir hayat tarzı sunuyor. Bu dönüşüm yolculuğu insanı merkeze alan bir enerji sistemi içeriyor. Biz bu noktada dönüşümü farklı disiplinlerde aynı zamanda birbiriyle uyumlu şekilde gerçekleştirmeye odaklanıyoruz.

Önümüzde uzun bir yol var. Karbon salımlarındaki ciddi büyüklükteki payı nedeniyle enerji sektörü ciddi bir sorumluluk taşıyor. Bu noktada, elektrik dağıtım sektörünün, bu enerjide dönüşümün önemli bir parçası olan yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonu, elektrifikasyon ve verimlilik noktasında öncü ve kilit bir rol sahibi olduğuna inanıyoruz.

“İşimin Enerjisi” adıyla markalaştırarak hız verdiğimiz müşteri çözümlerimiz ve sürdürülebilir iş modelimizle müşterilerimizin enerji dönüşümünü desteklemeyi sürdürüyoruz. Artık blok zincir teknolojisiyle müşterilerimizin yeşil enerji tüketimini sertifikalandırabiliyoruz.

Yeni teknolojiler ve fırsatlar, bizi yeni girişimlerle büyümeye teşvik ediyor. Şebekemizin modernizasyonu, dağıtık üretim ve enerji depolama sistemlerinde kaslarımızın geliştirilmesi ve Türkiye’nin en büyük enerji çözümleri sağlayıcısı olarak e-mobilite alanında lider oyuncu olmak yeni stratejik hedeflerimiz. Bu amaçla, Enerjisa’nın stratejisini “yeni enerji çözümlerinin öncü sağlayıcısı olmak ve enerji dönüşümünü tesis etmek” şeklinde yeniden tanımladık.

Öte yandan sürdürülebilirliği bütünsel bir biçimde dijitalleşmeyle güçlendirmek üzere 2020 yılında dijital dönüşüm modeli olan E-TERNAL’ı geliştirdik.

2018’de Eşarj’ı satın aldıktan sonra bugün elektrikli araç şarj istasyonu alanında nasıl bir güce ve potansiyele ulaştınız?

Eşarj, Türkiye’de en fazla hızlı şarj istasyonuna sahip olma özelliğiyle liderliği elinde bulunduruyor. Kurulduğu günden bu yana müşterilerimize yarım milyon kez şarjlanma deneyimi yaşatan ilk şirket olarak bu alanda da sektörünün lideri konumuna geldi. Türkiye’nin elektrikli araç şarj istasyonu ağına yaptığı yatırımlarla elektrikli araç kullanıcılarına en kısa sürede şarjlanma imkanı veren Eşarj, müşteri deneyimini en üst seviyeye taşımak için ekosistemindeki oyuncularla yeni anlaşmalar yaparak etki alanını genişletmeye devam ediyor.

Eşarj ile nasıl bir yatırım ve büyüme planınız var?

Ülkemizdeki elektrikli araç adedi son yıllarda katlanarak artıyor ve 20 bin araca yaklaşmış durumda. Elektrikli araç tercihi TOGG ile birlikte daha da artacak. Eşarj olarak 2008 yılında kurulan ilk elektrikli araçlar şarj istasyonu oyuncusuyuz. Türkiye’de yaklaşık 600 adedi yüksek hızlı (DC) olmak üzere 5 bine yakın şarj istasyonu bulunuyor. Eşarj olarak 60'ın üzerinde şehirde; 400’den fazlası yüksek hızlı (DC) olmak üzere 600 adede yakın istasyon, 1.000’in üzerinde soket ve 40 MW’in üzerinde kurulu güce sahibiz. Bu anlamda da sektörün en büyük oyuncularından biriyiz. 2023 sonuna kadar 1.000 adet yüksek hızlı istasyona sahip olma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.

Önümüzdeki 3 yıla dair yatırım planınız nedir? Ne kadarlık bir yatırım bütçesi dahilinde hangi yatırımları hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?

Türkiye’de enerji dönüşümünün öncüsü olacağız. Bu doğrultuda iş alanlarımızdaki kaslarımızı güçlendirmeye önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz. Altyapı yatırımlarımızı önümüzdeki üç yıl içinde 45 milyar TL’ye varacak şekilde sürdüreceğiz. Enerji dünyasının geleceğini tanımlayan dağıtık üretimdeyse 260 MW’lık kurulu güce ulaşmayı hedefledik. E-mobilite iş kolumuzdaysa 200 MW üzerinde kurulu güç ve 2.200’ün üzerinde istasyon sayısıyla Eşarj’ı büyüteceğiz.

Kurum içi girişimcilik ve start up’lara yakınlık noktasında da dikkat çeken bir şirketsiniz. Bu zamana kadar kaç girişime, ne kadar yatırım yaptınız?

Enerji sektörüne yönelik çözümler geliştiren girişimlere destek sağlamak için İVME projesini hayata geçirdik. İVME sayesinde ürün prototipi oluşturulmuş girişimlerin, ticarileşme ve ölçeklenmesi desteklenerek girişimci ekosisteminin gelişmesine katkı sağlıyoruz. İTÜ Çekirdek iş birliği ve İVME Girişim Hızlandırma Programı kapsamında 51 girişim projesini destekledik. 30’u İVME, 21’i İTÜ Çekirdek için olmak üzere toplamda 4,2 milyon TL’lik maddi destekte bulunduk. Diğer bir taraftan Enerjisa Enerji tarafından sahiplenen ve desteklenen girişim fikri Eşarj, bugün Türkiye’nin ilk ve en hızlı şarj istasyonu ağı olarak hizmet veriyor. Eşarj, Enerjisa Enerji olarak önümüze gelen iyi fikirleri büyüterek ülkemize kazandıracağımızın bir örneği.

“YENİ NESİL ENERJİ YATIRIMLARINA ODAKLANDIK”
EN UCUZ ENERJİ Enerji verimliliği bugün dünyadaki en ucuz enerji kaynağı. Yarıya yakın maliyetle neredeyse sıfır karbon salımıyla büyük kazanımlar elde etmek mümkün. Ülkemizin en önemli ithalat kalemi enerji. Enerji ithalatımız 2022 yılında yaklaşık 100 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Enerji verimliliği ve karbonsuzlaşma çözümleri, faaliyetlerimizi yoğunlaştıracağımız alanlardan bir tanesi. Enerjide yerli ve yenilenebilir kaynakları kullanarak bu açığı kapatmamız hatta pozitife geçmemiz mümkün. Dolayısyla bu alanda atılacak her adım elbette ülkemiz için büyük kazanç sağlıyor. Biz de Enerjisa olarak bu amaçla önümüzdeki 5 yıl boyunca toplam 15 milyar TL şebekeye ve sürdürülebilir teknolojilere yatırım yapmayı planlıyoruz.

YENİ ALANLAR 2010 yılından bugüne teknoloji alanında şebeke yatırımlarını yapıyoruz. Ancak yeni enerji dünyası dağıtık üretim, depolama, e-mobilite ve dijital müşteri çözümleri gibi unsurları önümüze çıkarıyor. Bu alanlarda yapılacak ve odağında sürdürülebilirlikle teknoloji olan her yatırımı yeni nesil enerji yatırımı olarak nitelendirebiliriz. Tam da bu noktada odağına teknoloji ve sürdürülebilirliği alan müşteri çözümlerimizi “İşimin Enerjisi” altında topladık. Güneş enerjisi, LED aydınlatma, sertifikalı yeşil enerji, verimlilik ve e-mobilite alanlarındaki doğa dostu müşteri çözümlerimizi talep eden müşterilerimizle paylaşıyoruz.

“TREND BELİRLEYİCİ OLDUK” 2022 yılı sonu itibarıyla GES toplam kurulu gücümüzse 24 MWp’ye ulaştı. LED dönüşümü ve 1 GWh’e yaklaşan enerji verimlilik projelerimizle yıllık 10.000 ton karbon salımını engelliyoruz. Bu da kabaca çevremize 100 futbol sahasına yakın alandaki 30.000 ağacınkine yakın katkı verdiğimiz anlamına geliyor. Öte yandan Galatasaray NEF Stadyumu’nda kurduğumuz 4.2 MW’lık güneş enerjisi kurulumuyla bir Guinness rekoru kırarak dünya çapında trend belirleyici olduk.

12 BAŞLIKTA ENERJİSA ENERJİ’NİN DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
1 - Daha iyi bir gelecek için ‘Yeni Enerji Dünyası’nı inşa etmek üzere sürekli çalışıyoruz. Yeni Enerji Dünyası insanlara daha temiz, daha akıllı, daha sürdürülebilir ve daha dijital bir hayat tarzı sunuyor.

2 - Elektrik dağıtım sektörünün, enerjide dönüşümün önemli bir parçası olan yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonu, elektrifikasyon ve verimlilik noktasında öncü ve kilit bir rol sahibi olduğuna inanıyoruz.

3 - “İşimin Enerjisi” adıyla markalaştırarak hız verdiğimiz müşteri çözümlerimiz ve sürdürülebilir iş modelimizle müşterilerimizin enerji dönüşümünü desteklemeyi sürdürüyoruz.

4 - Dijital yeteneklerimiz her zamankinden daha önemli bir yere sahip. Artık blok zincir teknolojisiyle müşterilerimizin yeşil enerji tüketimini sertifikalandırabiliyoruz.

5 - 2023’te organik büyüme tarafında bir potansiyel görüyoruz ek olarak ana iş kolumuzda ve bağlantılı alanlarda inorganik büyüme fırsatlarını değerlendiriyoruz.

6 - Altyapı yatırımlarımızı önümüzdeki üç yıl içinde 45 milyar TL’ye varacak şekilde sürdüreceğiz.

7 - Enerji dünyasının geleceğini tanımlayan dağıtık üretimde 260 MW’lık kurulu güce ulaşmayı hedefledik.

8 - E-mobilitede 200 MW üzerinde kurulu güç ve 2.200’ün üzerinde istasyon sayısıyla Eşarj’ı büyüteceğiz.

9 - 2023 sonuna kadar 1.000 adet yüksek hızlı istasyona sahip olma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.

10 - Enerjide yerli ve yenilenebilir kaynaklar için önümüzdeki 5 yıl boyunca toplam 15 milyar TL şebekeye ve sürdürülebilir teknolojilere yatırım yapacağız.

11 - 2022 yılı sonu itibarıyla GES toplam kurulu gücümüzse 24 MWp’ye ulaştı.

12 - Enerji sektörüne yönelik çözümler geliştiren girişimlere destek sağlamak için İVME projesini hayata geçirdik. 51 girişim projesine toplamda 4,2 milyon TL’lik maddi destekte bulunduk.

MURAT PINAR’IN AJANDASININ ÖNE ÇIKAN 12 BAŞLIĞI
- AFET VE KRİZ YÖNETİMİ

- ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ

- KURUMİÇİ GİRİŞİMCİLİK

- E-MOBİLİTE

- YATIRIM

- DAĞITIK ÜRETİM

- DEPOLAMA

- DİJİTALLEŞME

- GÜNEŞ ENERJİSİ

- LED AYDINLATMA

- YEŞİL ENERJİ

- VERİMLİLİK VE KARBONSUZLAŞMA