ENTEGRE TESİS YÖNETİMİNDE 'ATALIAN' ÇÖZÜMÜ

Atalian, entegre tesis yönetimi hizmetleri kapsamında, katma değer sağlayacak çözümler geliştiriyor. 30'dan fazla ülkede, 125 binden fazla çalışanıyla, özel sektör ve kamudaki müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap veriliyor. Türkiye'ye 2013 yılında adım atan Fransa merkezli Atalian, gücünü, pazara uyumlu tamamlayıcı iş kolları sunabilen bir çoklu hizmet şirketi olmasından alıyor. Atalian Türkiye CEO'su Barış Ünalp, sektörünü değerlendirirken, büyüme hedefleri hakkında da önemli bilgiler paylaştı.

Atalian; tesis & enerji yönetimi, bina otomasyon sistemleri, temizlik, güvenlik, teknik bakım, resepsiyon, peyzaj, inşaat & renovasyon gibi çok geniş bir hizmet alanına sahip. Benzersiz yapısı sayesinde müşterilerinin iş yükünü hafifletiyor. Tesis yöneticileri de işi uzmanına bırakarak kendi yapacaklarına, temel faaliyet alanlarına odaklanıyor. Türkiye cirosu 2018’de yaklaşık 300 milyon TL’ye ulaşan bu köklü firma, ülkemizde yatırımlarına devam etmeyi planlıyor. Atalian Türkiye CEO’su Barış Ünalp, ajandasının kapağını Business Life’a açtı... 

ATALIAN, TÜRKİYE PAZARINA 2013’TE GİRDİ
- Atalian Türkiye, ülkemiz pazarına ne zaman girdi?

Atalian Global Services; tesis yönetimi, temizlik, güvenlik ve peyzaj alanlarında 30 yılı aşkın bir süredir uzman firma olan Artem Tesis Yönetimi’ne ortak olarak 2013’te Türkiye pazarına giriş yaptı. Takip eden yıllarda sırasıyla, Etkin Servis Hizmetleri A.Ş.‘nin satın alınması, Ekol ile ortaklık, Idetek ve EVD Enerji Yönetimi ve Danışmanlık’ın katılımıyla birlikte Atalian Global Services, teknik hizmetler alanında Türkiye piyasasında çok önemli bir konuma gelerek hizmet sahasını daha da genişletti.

30’DAN FAZLA ÜLKEDE 125 BİNDEN FAZLA ÇALIŞAN
- Dünyadaki ve Türkiye’deki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

30'dan fazla ülkede, 125 binden fazla çalışanımızla özel sektör ve kamunun ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte çözümler geliştiriyoruz. Globalde hizmet verdiğimiz önemli markalar arasında Air France, Airbus, Paris Aeroport, Lafarge Holcim, SNCF, BNP Paribas, Bosch, Siemens, Zara, Christion Dior, Tesco, Carrefour, Nestle bulunuyor.
- Türkiye’de hangi şirketlere hizmet veriyorsunuz?
Atalian Türkiye’nin hizmet verdiği önemli markalar arasında Renault, Ford, Mercedes, Bosch, CarrefourSA, Migros, Sütaş, Coca-Cola, Ikea, Boyner, LCW, Gratis, Media Markt, Simit Sarayı, Panasonic-Viko, Yapı Kredi, Odeabank, UPS, Nef, TED Ankara Koleji, TED Üniversitesi, Kültür Üniversitesi, Aselsan, FNSS Savunma Sistemleri, Doğuş Grubu ve Anadolu Grubu ile İnİstanbul, Brooklyn Park, Nivo İstanbul projeleri yer alıyor.

CİRO HEDEFİMİZ 360 MİLYON TL
- Bu yıl sonu için ciro hedefinizden söz eder misiniz? 

2018’de yaklaşık 300 milyon TL ciro sağladık. 2019 yıl sonu için ciro hedefimiz 360 milyon TL. Bu büyümeyi özellikle dış finansman ihtiyacı olmaksızın sağlıyoruz. Artan verimliliğimizle birlikte kendi dinamiklerimiz ile döviz girdisi ve ülkeye sermaye akışı yönlendirerek Türkiye ekonomisine katkı sağlıyoruz. Hem kendi şirketimizin finansal yönetimini başarıyla yürüttük hem de yerel ölçekte sektöre ve global ölçekte ülke ekonomisine katkı sağladık.
- 5 yıllık vadede Türkiye'de nasıl bir büyüme planınız var?
Atalian, Türkiye’ye 2013’te şirket satın almalarıyla girdi ve 2013-16 arasında dört tane yerli firmayı satın alarak Atalian bünyesinde entegre etti. Sektöre çok hızlı bir giriş yaparken satın almalar ve aynı zamanda organik büyümeyle de çok hızlı bir gelişme süreci yaşadık. Önümüzdeki beş yıl içinde hedefimiz kendi seçeceğimiz stratejik alanlarda Türkiye’nin en büyük entegre tesis yönetimi firması olmak. 

FRANSA’NIN, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ OLUMLU
- Türkiye pazarına girmenizi sağlayan başlıca unsurlar neler? 

Türk-Fransız ilişkileri, çok köklü geçmişi olan bir yapı. Fransa’nın Türkiye’de çok fazla sektörde yatırımı var; çimento, otomotiv, enerji, akaryakıt, bankacılık ve hizmet sektörü en önde gelenleri. Bu bağlamda Atalian Global, Türkiye’nin büyüme potansiyelini ve entegre tesis yönetiminde ciddi büyüme olacağını öngörerek yatırıma karar verdi. Fransa’nın Türkiye’nin geleceğine ilişkin görüşleri her zaman olumlu ve şirket satın almalarıyla yatırımları devam edecek. 


PROFESYONEL BİNA VE TESİS YÖNETİMİ, TÜRKİYE’DE ÖNEM KAZANIYOR 
- Türkiye tesis yönetimi pazarının büyüme potansiyeli hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’de tesis yönetim sektörü en çok istihdam yaratan ve neredeyse bütün ticari, endüstriyel ve konaklama amaçlı binalarda gereksinim duyulan bir alan. Ülkemizde profesyonel anlamda bina ve tesis yönetimine, 1990’lı yıllarda yapılan yüksek katlı ve nitelikli binalarla, plazalarla başlandığını söyleyebiliriz. Türkiye özellikle yapılaşma yönünden büyük bir gelişim içinde olduğu için tesis yönetimine ihtiyaç da aynı paralelde şehirlerde dev alışveriş merkezleri, plazalar, hastaneler, market zincirlerinin birbiri ardına yükselmesi ve sanayi bölgelerinde fabrikalar, turizm bölgelerinde de lüks otellerin inşaatı ile birlikte artıyor.

Dünyadaki örneklerine ve gelişimine baktığımızda henüz yolun başında olduğumuzu söyleyebiliriz. Dünyada çok geniş bir hizmet ağıyla ile entegre tesis yönetimi hedeflenirken, ülkemizde bu alanlar temizlik, güvenlik, kısmen teknik servis ve diğer hizmetlerle sınırlandırılmış durumda. Ancak profesyonel bina ve tesis yönetimi, nitelikli bina sayısının artmasıyla ülkemizde de her geçen gün daha da önem kazanıyor. Örneğin; tesis yönetimi konusunda Türkiye’de yurt dışında olduğu gibi akademik uzmanlaşma olanağı çok yaygın değil. Böyle bir olanak sağlanırsa tesis yönetiminde teori ve uygulamanın birleşmesi, profesyonellik anlamında kesinlikle sektöre değer katacaktır.

TÜRKİYE, HER ZAMAN POTANSİYELİ YÜKSEK BİR ÜLKE 
- Türkiye ekonomisindeki daralma, Türkiye planlarınızı nasıl etkiledi?

Türkiye her zaman potansiyeli yüksek bir ülke. Bir iş insanı gözüyle baktığınızda da her zaman katacak çok değerin olduğu, yapılacak çok daha fazla işin olduğu bir ülke. Duygusal açıdan baktığınızda ise memleketimiz... İşimizi doğru yapmak, koşullarımızı iyileştirmek ve çok çalışmak en önemli görevimiz. Her kriz bizlere deneyim kazandırıyor ve bu sayede tecrübeli, yılmayan, başarılı liderler yetişiyor. Atalian Global de dahil olmak üzere çok sayıda uluslararası şirkette orta ve üst kademe Türk yöneticiler var günümüzde. Bu nedenle yurt dışında da oluşan sıkıntılarda yine bizim deneyimimize başvuruluyor. Hem şirket hem ülke olarak ilerliyoruz böylelikle. Bunu uzun bir maraton olarak düşünebiliriz. 100 metre yarışı değil ve temponun düştüğü zamanlar olacaktır; ancak memleketin insanları olarak bizler bu yarışı en iyi ve güçlü şekilde tamamlayacağız.

FARKIMIZ, GENİŞ BİR YELPAZEDE ÇÖZÜMLER SUNMAMIZ 
- Rekabetçi ve hızlı büyüyen sektörde, Atalian Türkiye’nin farklılıkları nelerdir?

Entegre tesis yönetimi, bir nevi orkestra gibi; çoklu hizmetlerin bir çatı altında toplanmasıdır. Atalian, yapısı itibarıyla kendi içinde tesis yönetimini benimsemiş bir şirket. Bu çok sesliliğimizle de iş ortaklarımızın farklı isteklerini hızlı bir şekilde, tek noktadan gerçekleştirecek kapasitede ve esneklikte hizmet sunabiliyoruz. Bu sayede müşterilerimize maliyet avantajı sağlıyoruz. En önemli farkımız, geniş bir hizmet yelpazesinde çözümler sunmamız, müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak esnek çözümlere adapte olabilmemiz. 

Örneğin; mühendislik, danışmanlık ve enerji yönetimi gibi konulardaki uzmanlığımız ve temizlik alanında yenilikçi uygulamalarımız ile Fransa merkezimizden sağlanan yazılım desteğiyle sunduğumuz raporlama çözümlerimiz, bizleri bir adım öne geçiriyor. Enerji yönetimi grup şirketimiz EVD, Türkiye’de enerji verimliliği konusunda çalışmaya başlayan ilk kurumlardan biri. Sahip olduğumuz tecrübeyle tüm tesislerde enerji tasarrufu sağlayan çözümler sunabiliyoruz.

FARKLI HİZMET ALANLARINDA UZMANLAŞIYORUZ 
- Atalian olarak hedefleriniz?

Uzman ekiplerimiz, bilgi birikimimiz ve tecrübemizle sektöre değer katıyoruz. Her geçen gün artarak yoğunlaşan ve zorlaşan rekabet nedeniyle sadece kaliteli hizmet sunmak, başarı için yeterli olmuyor. Rakiplerinizde olmayan, farklı hizmetler ortaya koymak zorundasınız. Sürekli aynı metotlarla farklı sonuçlar elde edemeyeceğimiz için farklı hizmet alanlarında uzmanlaşıyoruz. Entegre hizmet yönetimi üzerine de birçok yatırımcıyla hizmet modelleri üzerine konuşmaktayız. Sadece işimizin büyük çoğunluğunu oluşturan temizlik ve güvenlik personel tedarik hizmetlerinin yanı sıra, enerji yönetimi, otomasyon ve izleme sistemleri, taahhüt hizmetleri ve entegre tesis yönetim hizmetlerini bir arada sunan ilk ve tek firma olarak kendi kulvarımızda öne çıkıyoruz.


ATALIAN TÜRKİYE’NİN 2020 PLANI
-Türkiye’de çok fazla tesis hizmete açıldı, hâlâ da açılmaya devam ediyor ve edecek. 
-Tesisler için bugüne kadar çok parçalı servis sağlayıcılar tercih edildi; ancak artık bunun yerine entegre servis sağlayıcıları ile tesislere ait sorunlar çözülüyor. Bu da standartlaşmayı getiriyor. Dolayısıyla bunu ancak bu ölçekte kurumsallaşmış şirketler sağlayabiliyor. 
-Sektördeki en büyük sorun tekli ve çoklu servis sağlayıcı olmak için herhangi bir kısıtın olmaması ve binlerce rakibin olması. 
-Bizler uluslararası ve yerel rakiplerle birlikte pazarı büyütüyor, hem rakip hem paydaş oluyoruz ve pazarı legalleştiriyoruz.


ATALIAN TÜRKİYE’NİN BÜYÜME AJANDASI

- Türkiye’de 5 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyoruz. Çalışanlarımızın %28’i kadınlardan oluşuyor. 
- Sektördeki rakiplerimizin özellikle teknik alandaki yapılarına çok sayıda üst düzey yönetici kazandırdık. 
- Teknik tesis yönetimi sektörünün gelişimine katkı sağlıyoruz. Türkiye’de 2013 sonrası şirket satın alma operasyonlarına başladığımız güne göre on kat büyüdük. Bu büyüme hızı bizi kendi bölgemiz olan Avrupa’da en hızlı büyüyen ülke konumuna getirdi.
- Sene başında ortaya koyduğumuz hedefler, elde ettiğimiz başarı ve verimli performans ile Atalian World Wide Ownership (Uluslararası Aidiyetlik) ödülünü aldık. 


BARIŞ ÜNALP’İN GÖZÜYLE, SEKTÖRÜN SORUNLARI

- Yetişmiş insan gücü eksikliği, personel bazlı kontratla çalışma gibi pazar tercihleri ile konut siteleri yönetiminde KDV sorunu gibi yasal sıkıntılar var. 
- Türkiye’de bu sektöre ait yeterli düzeyde istatistiki veri ve bilgi üreten bir merkez yok ve sektörün ekonomik büyüklüğü tam olarak bilinemiyor. Ölçülemediği için kolay yönetilemiyor. 
- Finansman da çok önemli bir sorun. Bu iş, finanse etme üzerinde kurulu ve sürekli bir finansman yükü var. 
- Türkiye, en büyük finansman maliyetine sahip ülkelerden biri ve bu da risk yaratıyor sektördeki firmalar için.