ESAS GAYRİMENKUL'DE ÇEVİKLİK YOLCULUĞU

Hızı, müşteri ihtiyaçlarına göre değişimi ve esnekliği bir araya getiren 'çeviklik' kavramı, iş dünyasında liderlerde aranan en önemli özelliklerden biri. Biz de sektöre ilham verme hedefiyle çalışmalar yürüten Esas Gayrimenkul İnsan ve Kültür Direktörü Aslı Kemal ve çeviklik ofisi ekibiyle, kısa bir süre önce bünyelerinde kurdukları Çeviklik Ofisi'ni konuşmak üzere bir araya geldik?

“Çeviklik” kavramı, son yıllarda iş dünyasında sıklıkla karşılaştığımız bir kavram. Peki siz Esas Gayrimenkul olarak, şirket bünyesinde çeviklik adına neler yapıyorsunuz?

Aslı Kemal: Çeviklik dönüşümü, Esas Gayrimenkul olarak ana stratejilerimiz içerisinde yer verdiğimiz ve üzerinde sürekli olarak çalıştığımız bir konu. Kurumsal değerlerimizden biri olan “çeviklik” değerinin, aynı zamanda bir yönetişim şekli olarak da organizasyonumuz içerisinde çok iyi anlaşılması ve davranış örnekleriyle somutlaştırılması amacıyla, 2020 yılında CEO’muz liderliğinde güçlü bir iç iletişim ajandasını hayata geçirmiştik. 2021 yılında ise alanında öncü bir kurumla iş birliği yaparak bunu çevik liderlik, çevik takım ve çevik organizasyon boyutuna taşıdık, çevik liderlik gelişim programını hayata geçirdik. Bu programla, zihniyet değişimi başta olmak üzere birçok değerli metot öğrenme fırsatı bulduk. “Bilgi paylaştıkça çoğalır” felsefemizle, öğrendiklerimizi online iletişim serisinde örneklerle zenginleştirerek çevikliğin ne olduğunu ve davranışlarımızın çevik şirket olma amacımızla nasıl bağdaştığını COO’muzla birlikte üç ay boyunca çalışma arkadaşlarımıza öğrenme serisi olarak online platformda aktardık. Eş zamanlı olarak, şirket içerisinde çeviklik koçlarımızı yetiştirmeye de başladık ve 2022 yılında ise çevik takımımızı kurduk, eğitimlerini verdik. Çeviklik kültürünü yapılandırılmış bir şekilde ve daha etkili olarak yaygınlaştırmak amacıyla şirket içerisinde çeviklik ofisimizi kurduk. Çeviklik ofisi, organizasyonun çeviklik dönüşümünde aktif rol alıyor ve kurduğumuz çevik takımlara da rehberlik etme misyonunu taşıyor.

 

Dönüşüm süreçlerinin başarısı, dinlemek ve anlamaktan da geçiyor aslında. Bütün bu çalışmaları uygularken, çalışan geri bildirimi aldınız mı?

Murat Sönmez: Elbette. Şirket olarak dinlemenin önemine yürekten inanıyoruz. Çalışma arkadaşlarımızı dinliyor ve daha da önemlisi onları duyuyoruz. Çünkü duyulmak, her birey için önemli bir gereksinim. Çeviklikte ne aşamada olduğumuzu, şirket içerisinde çalışma arkadaşlarımızca nasıl hissedildiğini anlamak için bağımsız bir kurumla “çeviklik pusulası envanteri”ni geçen yılın sonunda organizasyonumuza uyguladık. Özellikle liderlik boyutu, güçlü çıkan yönlerimiz arasındaydı. Anket sonuçları ve derin mülakatlarla belirlediğimiz iyileştirme alanlarımızı içeren yol haritamızı, sponsor liderlerimizin güçlü desteği ve çeviklik ofisimizle birlikte hayata geçirmeye başladık.

Çeviklik ofisinde çalışmalarınızı nasıl yürütüyorsunuz? Çalışanlarla etkileşimi nasıl sağlıyorsunuz?

Dilek Nalcı: Çeviklik ofisimizle birlikte, çeviklik esasları manifestolarımızı hayata geçirdik ve ekiplerimizin çalışma gündemine almalarını sağladık. Ara dönemde yaptığımız çeviklik dönüşümü algı anketleriyle, çalışma arkadaşlarımızın organizasyonel çeviklik dönüşümü uygulamalarına dair deneyimlerini ve dönüşümün etkinliğini ölçümledik. Eğitim ve gelişim faaliyetleriyle, çevik organizasyonlarda sıklıkla rastladığımız departman içi ve çapraz departmanlar arasındaki iş birliği, açık iletişim, geri bildirim alma ve verme kültürünü destekledik. Aralık 2022’de, kurum içerisinde gerçekleştireceğimiz Çevik Gün (Agile Day) etkinliğiyle, Yürütme Kurulumuz sponsorluğunda organizasyonumuzun çeviklik yolculuğunu, çevik takım üyelerinin deneyimlerini, çeviklik ofisi faaliyetlerini çalışma arkadaşlarımızla paylaşarak, etkileşimi güçlendirmeyi ve etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz.

Bu çalışmalar neleri değiştirdi? Nasıl bir verim artışı sağladı?

Yusuf Fırat Ercan: Kurum içerisinde çalışma arkadaşlarımızın davranışlarını çevikliğe uyumlandırmak ve standardize etmek amacıyla Çeviklik Dönüşüm Manifestolarımızı oluşturduk ve iç iletişimini sağladık. Manifestolarımızı güçlü kurum kültürü için birleştirici ve bütünleştirici birer araç olarak da gördük. Bu çalışmalarla organizasyon içerisindeki etkin bilgi akışı, toplantı verimliliği, çalışma saatlerine ve dinlenme sürelerine özen ve birbirimizle olan iletişimi güçlendirici adımlar attık. İlk çevik takımımızla; ana stratejilerimizde yer alan, kritik öneme sahip, karmaşık bir konu hakkında ve ürün hedefiyle 5 sprint çalışarak verimli bir çalışmayı tamamladık. Farklı uzmanlık alanlarında çalışan takım üyelerimiz, kendi alanları dışındaki konularda kalıplarından ve ön yargılarından kurtulup birbirinden öğrenme fırsatı buldu. Otonomi ve scrum tekniği ritüelleriyle çalışarak, kaynaklarını doğru kullanarak, hedeflenen çıktıları üreterek, çalışma arkadaşlarımıza rol model oldular.

Peki bu konu özelinde yakın dönem hedefleriniz nedir?

Aslı Kemal: Çeviklik yayılımımızın kurum içerisinde sahiplenilmesi amacıyla çevik takım sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Tüm çalışma arkadaşlarımızın eğitimlerini tamamlayıp departmanlarımızın çeviklik ilkeleriyle çalışarak uygulama becerisi kazanması da yakın dönem hedeflerimiz arasında. Ayrıca; çeviklik dönüşümünde çalışan deneyimini artırmak, kültürel dönüşüm elçilerimiz olan çeviklik koçu sayımızı çoğaltarak kendi kendini yöneten ekiplerle, yenilikçi ve değişime uyum sağlayan bir kültüre doğru yeni inisiyatifler geliştirmek, kurumsal performansı artırmak ve bu konuda ilham veren bir şirket olmak öncelikli hedeflerimiz arasında…