ESAS OLAN, GENÇLERE "İLK FIRSAT"I VERMEK

Esas Sosyal, Şevket Sabancı ve ailesi tarafından sürdürülebilir sosyal yatırımlar yaparak ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. Bu çatı altındaki "İlk Fırsat" programı ise üniversite eğitimlerini tamamlayan gençlerin işsizlik sorununa çözüm modeli oluşturmak amacıyla 2016 yılında başladı. Az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezunlar için hayata geçirilen "İlk Fırsat"ın yeni dönem başvuruları 6 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. 2020 yılında 26 sivil toplum kuruluşunda (STK), 55 kişiye daha ilk iş deneyimi sağlanacak.

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili & Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı:
Yeni mezunlar, başvuru süreçlerini takiben online mülakatlara dahil olacak. İşe uyum ve kişilik envanteri aşamalarından geçecek. Programa kabul edilenler, oryantasyon programının ardından 2 Kasım’da STK’larda kabul edildikleri pozisyonlarda iş başı yapacak. “İlk Fırsat Akademisi” kapsamında 250 saatten fazla 
21. yüzyıl becerileri, İngilizce ve office programları eğitimi alacak. Mentorluk desteği ve mülakat etkinlikleri ile iş arama süreçlerine hazırlanacak. 2015 yılında kurulan Esas Sosyal’de, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı "Kurucular Kurulu Başkanlığı"nı üstleniyor.

KİMLER BAŞVURABİLİR?
20-25 yaş arasında (1 Ocak 1996-31 Aralık 2000 arasında doğanlar), devlet üniversitesinden yeni mezun olan gençler başvurabiliyor. Diploma notunun 4’lük sisteme göre en az 2,5/ 100'lük sistemde en az 65 puan olması ve daha önce tam zamanlı çalışmamış olmaları gerekiyor. Gönüllü olarak STK’larda ya da kulüp çalışmalarında görev almış, staj yapmış ve/veya burs almış öğrenciler öncelikli olarak değerlendiriliyor.

MEZUNLARIN YÜZDE 60’I ÖZEL SEKTÖRDE İŞE BAŞLADI 
‘‘İlk Fırsat” kapsamında bugüne kadar 95 genç, Türkiye’nin önde gelen STK’larında 12 aylık tam zamanlı, maaşlı iş deneyimlerini tamamladı. “İlk Fırsat” mezunlarının, program bitmeden yeni iş teklifi alma oranı %82. Sonraki 3 ay içinde istihdam oranları %93. Yüzde 60’ı özel sektörde işe başladı. Bunlar arasında, Aksigorta, Aktek Bilişim, Ayakkabı Dünyası, BDO, Bilgi Üniversitesi, Boyner Grup, Coşkunöz Holding, Doğuş Teknoloji, EY Türkiye, Koç Sistem, LC Waikiki, Lobby PR Ajansı, Mazars Denge, PwC, Related Digital, Sanko Holding, Trendyol, Topkapı Endüstri ve Worthington Industries gibi çok değerli kurumlar bulunuyor. %40’ı STK’larda çalışmaya devam ediyor.

400 KİŞİNİN OLDUĞU GÜÇLÜ BİR EKOSİSTEM
“İlk Fırsat” programı ile sadece dört yılda; katılımcılar, iş veren STK’lar, eğitmenler, mentorlar ve kurumsal destekçilerle 400 kişinin dahil olduğu güçlü bir ekosistem yaratıldı. İş birliği yapılan STK’ların kurumsal iletişim, muhasebe & finans, insan kaynakları, idari işler, satın alma, bilgi teknolojileri ve kaynak/iş geliştirme gibi özel sektörde de karşılığı olan fonksiyonel departmanlarda gençler, iş başı tecrübesi elde ediyor. STK’larda çalıştıkları sürede maaşları, Esas Sosyal ve Esas Sosyal’in vizyonunu paylaşan 20 Kurumsal Destekçi tarafından karşılanıyor.